Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Σχολή: Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όνομα: Βασίλης Τμήμα: Δομικών Έργων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Σχολή: Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όνομα: Βασίλης Τμήμα: Δομικών Έργων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Σχολή: Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όνομα: Βασίλης Τμήμα: Δομικών Έργων
Διδάσκων: Χρήστου Κων/νος Όνομα: Βασίλης Επώνυμο: Ξενάκης Εξάμηνο: Δ΄ Τμήμα: Δ3

2 Περιεχομενα Ανοίγματα Ορισμός – Ιστορική αναδρομή Διάκριση κουφωμάτων
Απαιτήσεις κουφωμάτων Υλικά κατασκευής Ξύλινα κουφώματα Ελαττώματα Είδη ξύλου Μεταλλικά κουφώματα Πλαστικά κουφώματα Κριτήρια επιλογής

3 Κριτήρια επιλογής ανοιγμάτων
Ανάγκη δημιουργίας ανοιγμάτων για: Αερισμό Φωτισμό Ενοποίηση χώρων Επικοινωνία χώρων και λειτουργικότητα Κριτήρια επιλογής ανοιγμάτων Προσανατολισμός Κόστος κατασκευής Τοπικά υλικά

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Κουφώματα γενικά ονομάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για να κουφώσουν (κλείσουν) τα ανοίγματα των τοίχων ενός κτηρίου ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Μεσαίωνας (5ος - 15ος αι.) 16ος - 20ος αι. 21ος αι. Το υλικό που πρώτο χρησιμοποιήθηκε ήταν το ξύλο, το οποίο μέχρι και σήμερα διατηρείται στο προσκήνιο με σύγχρονες τεχνικές παραγωγής Ακολούθησαν τα μεταλλικά και τα πλαστικά κουφώματα με μεγαλύτερες διαστάσεις καμπυλότητες και αυξημένες αντοχές, μικρότερα προφίλ και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας

5 ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ: Εσωτερικά Εξωτερικά
Είναι τα κουφώματα που τοποθετούνται σε εσωτερικούς, διαχωριστικούς τοίχους και δεν έχουν καμία επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου.

6

7 ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ Ξύλο Μέταλλο 3. Πλαστικό (PVC) 2.2 Αλουμίνιο
2.1 Δομικός χάλυβας 2.2 Αλουμίνιο 3. Πλαστικό (PVC) 1 2 3

8 ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Το ξύλο είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή κουφωμάτων, επειδή — υπάρχει άφθονο στη φύση, — είναι εύκολη η επεξεργασία του και — έχει ικανοποιητικές μηχανικές ιδιότητες. Σημ.: Γενικά πάντως τα ξύλα που θα χρησιμοποιηθούν δεν πρέπει να έχουν ελαττώματα, όπως ρόζους, ραγάδες, κ.τ.λ. Συνήθως τα ξύλα που χρησιμοποιούμε είναι Όρεγκον Πάι, δρυς, τικ, ιρόκο κτλ.

9 ΕΛΑΤΤΏΜΑΤΑ Στρεψοϊνία Ραγάδα Κυάνωση Ρόζος

10 ΕΙΔΗ ΞΥΛΟΥ Τα σκληρά ξύλα έχουν: — μεγάλες μηχανικές αντοχές, — μικρή υγροαπορροφητικότητα, — αντοχή σε φθορά και σάπισμα, είναι όμως ακριβά και δύσκολα στην κατεργασία τους. (Οξιά, Δρυς, Καστανιά, Ιρόκο κ.λπ.) Τα μαλακά ξύλα είναι: — φθηνότερα, — εύκολα στην κατεργασία, όμως χρειάζονται πρόσθετη κατεργασία, ώστε να αυξηθεί η αντίστασή τους στην υγρασία και στο σάπισμα. (Σουηδική πεύκη, Έλατο, Πιτς Πάιν κ.λπ.)

11 ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ Τα μεταλλικά κουφώματα χρησιμοποιήθηκαν στα κτίρια μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Τον πρώτο καιρό ήταν αντικείμενα διακοσμητικής τέχνης. Τα τελευταία χρόνια η χρησιμοποίηση μεταλλικών κουφωμάτων βρίσκει όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή. Κατασκευάζονται κυρίως από αλουμίνιο και σπανιότερα από δομικό χάλυβα. Πλεονεκτήματα — Ακρίβεια στις διαστάσεις — Τέλειες προσαρμογές — Στεγανότητα — Ηχομόνωση — Αντοχή σε φθορά και υγρασία — Πολύ μικρές παραμορφώσεις — Δεν χρειάζονται συχνή συντήρηση — Μεγάλη μηχανική αντίσταση — Μικρές διατομές πλαισίων

12 ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ (PVC)
Τα πλαστικά κουφώματα αν και δεν έχουν πολλά χρόνια που εμφανίστηκαν στην αγορά, εντούτοις καλύπτουν σταδιακά ένα σημαντικό ποσοστό στα ανοίγματα των νέων κατασκευών και στις ανακαινίσεις των παλαιοτέρων.

13 Πλεονεκτήματα Μειονεκτήματα Δεν χρειάζονται επεξεργασία φινιρίσματος
Παρέχουν ικανοποιητική ηχομόνωση και θερμομόνωση Δεν επηρεάζονται από υγρασία και διάβρωση Έχουν ελάχιστη ανάγκη συντήρησης. Είναι ελαφρά και αθόρυβα Μειονεκτήματα Δυσκολία επισκευής Χρειάζονται συχνό καθαρισμό.

14 Κριτηρια επιλογης Η αρχιτεκτονική και αισθητική του κτιρίου.
Κριτηρια επιλογης Η αρχιτεκτονική και αισθητική του κτιρίου. Οι λειτουργίες που αυτό εξυπηρετεί (κατοικία, γραφείο, κατάστημα) Οι κλιματικές συνθήκες και οι ενεργειακοί παράγοντες. Η στατική του κτιρίου, το σύστημα δόμησης και τα βασικά υλικά από τα οποία έχει κατασκευαστεί. Η οικονομία.

15

16 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΩΣ ΕΙΘΗΣΤΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "«ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ» Σχολή: Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Όνομα: Βασίλης Τμήμα: Δομικών Έργων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google