Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Προληψη καρκινου: ΑλλαγεΣ στο τροπο ζωηΣ απο την παιδικη ηλικια
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ :
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΓΓΑ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΑΧΩΝΙΟΥ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ « ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
ΘΑΝΑΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΤ1 109 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Γεύματα και ομάδες τροφίμων
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΡΟΥ Σχ. Έτος: ΣΧΟΛΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΚΛΕΙΔΩΝΙΑΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ ΜΕΛΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.
ΔΙΑΤΡΟΦΗΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
«Μαθαίνοντας… έρχεται η … σωστή όρεξη»
Διατροφή και Ασθένειες
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πυραμίδα της διατροφής

Διατροφική Πυραμίδα Η διατροφική πυραμίδα πρέπει να είναι οδηγός σας… Για να συμπεριλαμβάνετε τις τροφές που αγαπάτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής Για να τρώτε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων Για να ξέρετε πόσες μερίδες πρέπει να τρώτε

Τα τρόφιμα στα 2 χαμηλότερα στρώματα της αλυσίδας… Σας τονώνουν Σας προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά Έχουν συνήθως λιγότερα λιπαρά, θερμίδες και χοληστερόλη

Οι τροφές στο τρίτο στρώμα… Προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που είναι δύσκολο να βρεθούν, όπως ασβέστιο και σίδηρο Προσφέρουν πρωτεΐνες

Οι τροφές στην κορυφή της πυραμίδας (λίπη, λάδια, γλυκά)… Προσθέτουν γεύση στο φαγητό Πρέπει να τρώγονται με μέτρο Υπάρχουν και σε light εκδοχές (χωρίς ζάχαρη και λίπη)

Ποια είναι τα πιο βασικά συστατικά της παιδικής διατροφής; Το Ασβέστιο, το οποίο αποτελεί τη βάση για την καλή σκελετική ανάπτυξη και υγεία. Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, ενώ λύσεις όπως το παγωτό και οι γαλακτοφέτες, δε θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη. Οι Πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή μυϊκή και σωματική διάπλαση. Τα παιδιά μπορούν να την πάρουν από το ψάρι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, αλλά και από το αυγό και τα όσπρια. Τα Αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C, E και Α, και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο, ενισχύουν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδιαίτερα των παιδιών. Υπάρχουν άφθονα στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, το μπρόκολο, το πεπόνι, το καρπούζι και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

Οι φυτικές ίνες, που αποτελούν βασικό στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την υγεία, καθώς μας χορταίνουν, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη. Βρίσκονται στα λαχανικά, στα φρούτα και στο ψωμί και στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μακαρόνια αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών που οι μαμάδες μπορούν να μαγειρέψουν σε πολλούς συνδυασμούς. Ενώ κυκλοφορούν επίσης, στην αγορά πολύχρωμα ζυμαρικά που περιέχουν πουρέ φρέσκων λαχανικών όπως καρότα, κολοκύθα ή σπανάκι.

Ο Σίδηρος, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και την ομαλή νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Τον βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα κρέατα, ενώ εκείνος που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως το σπανάκι και τα όσπρια, απορροφάται, αν συνδυαστεί με κάποιο λαχανικό ή φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά, το πορτοκάλι. Το Νερό, ως το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, πρέπει να καταναλώνεται επαρκώς από τα παιδιά, για να εξασφαλιστεί η φυσιολογική τους ανάπτυξη και η καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, όπως των νεφρών και του εντέρου. Δίνουμε έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση με νερό, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση χυμών, που προσδίδουν αρκετές θερμίδες στο παιδί.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το παιχνίδι που πέρα από την αρμονική ανάπτυξη, ωρίμανση και ψυχική υγεία του παιδιού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική του διάπλαση και στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη.

Ακούστε και στο youtube… http://www.youtube.com/watch?v=c9oP3pbSbjk

Νίκη-Αγγελική Κατσάρα