Εκφράσεις της βρεφικής ικανότητας για ενσυναίσθηση και παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξή της Κορίνα Χατζηνικολάου, Ph.D Διεύθ. Ψυχικής Υγείας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Advertisements

Οι ψυχολογικές διαστάσεις του θηλασμού για την μητέρα και το βρέφος
Αξιοπιστία Γ. Σιδερίδης
Το παιδικό παιχνίδι Εισαγωγικά σχόλια και ερμηνευτικές υποθέσεις
ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΕΖΗΣ.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Ι Α Τ Ρ Ι Κ Ο Τ Μ Η Μ Α ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΟΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στάδια της έρευνας 1. Τίτλος της έρευνας 2
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ της Μιχάλη Αργυρώς.
Επιστημονικά υπεύθυνος: Καθηγητής Μ. Μεϊμάρης, Διευθυντής Εργαστηρίου Ομάδα διαχείρισης έργου: Δρ. Α. Γιαννακουλόπουλος, Σ. Κοδέλλας, Ν. Παπασταύρου Έκθεση.
Η επικοινωνία στις κοινωνικές ομάδες και στην εκπαίδευση
Συναισθηματικη αγωγη.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ:ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ
Ο ρόλος του θύτη στην ενδοσχολική βία
Στατιστική Ι Παράδοση 9 Ο Δείκτης Συσχέτισης.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
Ποιο φόβο αγάπησες πάλι;
 Πληθυσμός :  Πληθυσμός :
Γάλατα 1 ης βρεφικής ηλικίας Το μητρικό γάλα αποτελεί την καλύτερη τροφή για το βρέφος, λόγω της ιδανικής ποσοτικής και ποιοτικής του σύνθεσης. Συμβουλευτείτε.
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Αξιοπιστία της Μέτρησης Γεώργιος Σιδερίδης. 22 Αξιοπιστία και Εγκυρότητα στη Μέτρηση Χαρακτηριστίκών ‘Η εγκυρότητα προϋποθέτει την αξιοπιστία’
ΑΣΚΗΣΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 4: Υγεία, fitness και ευεξία κατά την αύξηση της ηλικίας Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική Διευθυντής : Kαθηγητής Σ. Γαρδίκης.
ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΤ 1. Η ΑΣΚΗΣΗ ΒΟΗΘΑΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ.
ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ Καθ Αθηνά Μαυρίδου Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ Αθήνας.
Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και Εφήβους Ενότητα 3: Προαγωγή και Πρόληψη της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών στο σχολείο και κοινωνική εργασία Χάρης Ασημόπουλος,
Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα 1:Εισαγωγή στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα: Εκτροφή προβάτων & αιγών_Κρεοπαραγωγή Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών Διδάσκοντες: Μπιζέλης.
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Αλεξάνδρα Βεργέτη Αλεξάνδρα Βεργέτη.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΦΙΟΡΕΛΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Η Υγεία είναι ο παράγοντας που μετράει την φυσική, ψυχολογική ή ακόμα και την πνευματική κατάσταση ενός ζώντος οργανισμού.
Περιγραφική Βιοστατιστική –
Υπό της φοιτήτριας : ΠΑΠΑΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Επιβλέπουσα καθηγήτρια :
Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα Ι
Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα Ι
Στατιστικές Υποθέσεις II
Διαπολιτισμική Επίγνωση
Λογοτεχνία και Ιδεολογία
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΑΙΤΙΑΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΔ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Φ. ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
ΥΓΙΕΙΝΗ Δημήτρης Τσιργής.
Εργαστήριο 5 «Παραγωγή φυταρίων - Φυτώρια»
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Κομνηνού Ιωάννα, υπ.Διδ. MPhil
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Διδασκαλία και μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Εργασία 1ης Ενότητας Kapetanas Ε. & Zachariadis Τ. (2007). Students’ beliefs.
Αξιοπιστία Γ. Σιδερίδης
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΔΡ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΑΛΤΑΣ
Τροφική αλυσίδα: Με τον όρο τροφική αλυσίδα χαρακτηρίζεται γενικά η ακολουθία της μεταφοράς ύλης και ενέργειας από οργανισμό σε οργανισμό με τη μορφή τροφής.
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διερεύνηση με συζήτηση
Μάθημα Μεθοδολογία της Έρευνας Υπεύθυνος Καθηγητής : Μπάγκος Παντελής
Συναισθηματική ανάπτυξη
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
أثر بعض استراتيجيات حل المشكلات الرياضية وتكوينها
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΤΙΚΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΤΕΝΣΙΝΗΣ (α-μεα)
Αναπτυξιακη ψυχολογια συναισθηματικη και κοινωνικη αναπτυξη παιδιων
Φυσιολογικό και παθολογικό
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εκφράσεις της βρεφικής ικανότητας για ενσυναίσθηση και παράγοντες που επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξή της Κορίνα Χατζηνικολάου, Ph.D Διεύθ. Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Ερωτήματα Αν βρέφη δύο μηνών παρουσιάζουν την ικανότητα για ενσυναίσθηση Ποια η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης σε βρέφη μητέρων με, και χωρίς, επιλόχεια κατάθλιψη Αν, και ποια, χαρακτηριστικά της μητέρας και του βρέφους επηρεάζουν την πρώιμη ανάπτυξη αυτής της ικανότητας

Βρέφη δύο μηνών παρουσιάζουν την ικανότητα για ενσυναίσθηση Επιλογή του πληθυσμού (μητέρες με, και χωρίς, επιλόχεια κατάθλιψη) Μεθοδολογία για τον εντοπισμό των εκφράσεων της ενσυναίσθησης Αξιοπιστία (18% του δείγματος) α) ίδιο νούμερο ΕΕ: intra-class correlation a = .95 β) τα ίδια ΕΕ: Kappa coefficient K = .774 p < .01

Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης Τουλάχιστον ένα επισόδειο α) 8 εβδομάδες: 84.3% του δείγματος β) 18 εβδομάδες: 80% του δείγματος Το νούμερο των ΕΕ στις 8 εβδομάδες βρέθηκε να συσχετίζεται με το νούμερο των ΕΕ στις 18 εβδομάδες (r = .494, p < .001)

Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης Φύλο του βρέφους Επιλόχεια κατάθλιψη Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά της μητέρας

Φύλο του βρέφους Κύρια επίδραση του φύλου στο νούμερο των ΕΕ στις 8 και στις 18 εβομάδες Τα κορίτσια ενεπλάκησαν σε περισσότερα ΕΕ από τα αγόρια και στις δύο ηλικίες

Επιλόχεια κατάθλιψη Δεν υπήρχε κύρια επίδραση της επιλόχειας κατάθλιψης Συνδυασμένη επίδραση επιλόχειας κατάθλιψης 8 εβδομάδων και φύλου του βρέφους στο νούμερο των ΕΕ στις 8 και 18 εβομάδες

Επιλόχεια κατάθλιψη χ φύλο βρέφους – 8 εβομάδες

Επιλόχεια κατάθλιψη χ φύλο βρέφους – 18 εβομάδες

Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά της μητέρας Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά της μητέρας στις 8 εβδομάδες επηρέασαν σημαντικά το νούμερο των ΕΕ στις 18 εβδομάδες Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά της μητέρας στις 18 εβδομάδες επηρέασαν σημαντικά το νούμερο των ΕΕ στις 18 εβδομάδες

Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά μητέρας στις 8 και νούμερο ΕΕ στις 18 εβδομάδες

Επικοινωνιακά χαρακτηριστικά μητέρας και νούμερο ΕΕ στις 18 εβδομάδες

Επιδράσεις στη θεωρία και στην εφαρμογή της Ψυχολογίας Θεωρία της Έμφυτης Διυποκειμενικότητας (Trevarthen, 1979) “Now moments” (Stern, 2004) Εξελικτική ψυχοπαθολογία – Διαγενεακή μεταφορά ψυχοπαθολογικών στοιχείων Διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση

Ευχαριστώ πολύ!