Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Ισορροπημένη διατροφή
Πυραμίδα των τροφών.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
Η δική μας έρευνα για τη διατροφή
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Κρέας,Ψάρι,Όσπρια.
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Η πυραμίδα της διατροφής
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
Όσπρια Σήμερα θα : 1. Μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε τα διάφορα όσπρια 2. Μάθουμε για τη θρεπτική τους αξία, άρα και γιατί πρέπει να τα βάζουμε.
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
Τρώγεται μόνο ψημένο και είναι νόστιμο πολύ. Σας αρέσει πολύ! Τι είναι; Κρέας.
ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
τρώω καλύτερα ζω καλύτερα
Κρέατα ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Φαγητά εύκολης χρήσης ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ:
 Πλεονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Μειονεκτήματα των φαγητών εύκολης χρήσης  Οδηγίες για τη σωστή χρήση φαγητών εύκολης χρήσης  Θρεπτική.
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Γιώργος Αθανασόπουλος Κατερίνα Αθανασοπούλου
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Επιμέλεια παρουσίασης Καλοδήμου Ιωάννα
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ¨Μέτρο, ποικιλία , ισορροπία¨ έχει
ΔΙΑΤΡΟΦΗ 3 ος Διαγωνισμός Έφηβου Μεσσήνιου Καταναλωτή.
Υγιεινή διατροφή: Είμαστε ό,τι τρώμε. Μια εργασία των μαθητών της Β΄ τάξης.
Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου. Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων. Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά.
Λαχανικά. Τα λαχανικά χωρίζονται σε έξι ομάδες: Καρποί Πράσινα φυλλώδη Ρίζες Κόνδυλοι Βολβοί Άνθη.
Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;
ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Πως γίνεται η συντήρηση: Τα 5 βασικά στάδια H συντήρηση έχει ως απώτερο στόχο να κάνει το άτομο να τρώει σε όλη την υπόλοιπη.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΚΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΠΑ.
 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
1 Κρέατα  ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: 1. Αντιληφθεί και να σχολιάζει τη θέση των κρεάτων στη διατροφή του ανθρώπου 2. Εντοπίζει τα αρνητικά στοιχεία από την.
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Το Πεπτικό Σύστημα του ανθρώπου
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ THE DIGESTIVE SYSTEM
ΤΑΞΗ: Α2 ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ο Γυμνάσιο Μετaμόρφωσης
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Α’ ΤΜΗΜΑ 2 ΣΧ. EΤΟΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τροφή και Τρόφιμα.
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ εργασια στο μαθημα της οικιακησ οικονομιασ τμημα : α1 δημητρα βλαχιωτη ολγα βογκλη σοφια ανδρικοπουλου δημητρα δενδρινελλη.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου Το κρέας Παρουσίαση από τη Μαρία Δημητρίου

Το κρέας (ορισμός) Κρέας ονομάζουμε την σάρκα των ζώων. Το κρέας αποτελεί τροφή για τον άνθρωπο από τα προϊστορικά χρόνια. Η εξασφάλιση της τροφής από τον άνθρωπο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και το κρέας δεν αποτελούσε καθημερινό μέρος του διαιτολογίου του. Αντίθετα, επειδή ήταν το αποτέλεσμα ενός πετυχημένου κυνηγιού, μάλλον σπάνιο μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψη τα όπλα της εποχής και τον τρόπο κυνηγιού.

Ειδη κρεάτων Τα είδη κρεάτων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι... Κοτόπουλο Αρνί-κατσίκι Μοσχάρι Χοιρινό Κουνέλι Κυνήγια(πέρδικες, ορτύκια, λαγός κ.ά)

Μορφές στην αγορά Το κρέας το βρίσκουμε σε διάφορες μορφές στην αγορά.

Φρέσκο

Σε κιμά (πολτοποιημένο)

Μεταποιημένο σε αλαντικά Λούντζα, χαμ, σαλάμι, μπέικον κ.ά.

Κονσερβοποιημένο Σήμερα στο εμπόριo βρίσκουμε το κρέας και σε βαζάκια έτοιμο, μαγειρεμένο. Πρέπει να το αποφεύγουμε γιατί περιέχει πολλά συντηρητικά. το εμπ

Κατεψυγμένο Πρέπει πάντοτε να ελέγχουμε την ημερομηνία λήξης των κρεάτων γιατί μπορούμε να πάθουμε σοβαρές δηλητηριάσεις.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ Όταν αγοράζουμε κρέας πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τα παρακάτω: Το κρεοπωλείο που ψωνίζουμε να είναι καθαρό. Οι πάγκοι του να είναι καθαροί Ο ίδιος ο κρεοπώλης να προσέχει την ατομική του υγιεινή

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΡΕΑΤΟΣ (συνέχεια) Το κρέας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να έχει σφραγίδα υγειονομικού ελέγχου. Να έχει χρώμα κοκκινωπό, που σημαίνει ότι είναι της ημέρας γιατί αν μείνει το αίμα, μαυρίζει Να μη μυρίζει.

ΤΡΟΠΟΣ ΦΥΛΑΞΗΣ Το κρέας χαλά γρήγορα. Μπορεί να μείνει στο ψυγείο το πολύ μια ημέρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να το μαγειρέψουμε το αργότερο μέχρι την επομένη. Αν πρόκειται να το μαγειρέψουμε κάποια άλλη μέρα τότε το φυλάμε στην κατάψυξη χωρισμένο σε μερίδες. Από αυτές ξεπαγώνουμε κάθε φορά όσες μερίδες χρειαζόμαστε. Για να χρησιμοποιήσουμε το κρέας από την κατάψυξη το βγάζουμε από την προηγουμένη. Το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει από τα υγρά του και τοποθετούμε το τρυπητό μέσα σε μια λεκάνη. Πριν το μαγειρέψουμε το ξεπλένουμε καλά.

Διατροφική αξία του κρέατος Το κρέας είναι θρεπτική τροφή γιατί περιέχει: ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ, που μας βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών. ΛΙΠΟΣ, που μας δίνει ενέργεια ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, Β ΑΛΑΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ δηλ. ΣΙΔΗΡΟ, που προσωμοιάζει περισσότερο στον σίδηρο του ανθρώπινου σώματος και αφομοιώνεται καλύτερα από τον οργανισμό μας ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟ.

Τα ισοδύναμα του κρέατος 1 Τα ισοδύναμα του κρέατος 1 Τα ισοδύναμα των κρεάτων είναι: Τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Τα ισοδύναμα του κρέατος 2 Τα αυγά. Ένα αυγό ισοδυναμεί με μια μερίδα κρέας

Τα ισοδύναμα του κρέατος 3 Τα όσπρια

Τα ισοδύναμα του κρέατος 4 Οι ξηροί καρποί. Μία χούφτα ξηροί καρποί έχουν θρεπτική αξία όση μιας μερίδας κρέατος

ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Το κρέας μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους. Στη σούβλα Ψητό στο φούρνο Στην κατσαρόλα με λεμόνι ή ντομάτα Σούπα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ Να τρώμε το κρέας πάντοτε καλοψημένο. Τα ζώα αρρωσταίνουν όπως και οι άνθρωποι. Οι ιοί που προκαλούν τις διάφορες αρρώστιες (νόσος των τρελών αγελάδων, γρίππη των πουλερικώνκ.ά) καταστρέφονται με το ΚΑΛΟ ψήσιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, περνούν στον άνθρωπο. Έχει αποδειχτεί ότι το κρέας στα κάρβουνα που είναι πολύ ψημένο, προκαλεί καρκίνο. Η βλαβερές του ουσίες όμως εξουδετερώνονται εύκολα αν προσθέσουμε φρέσκο χυμό από λεμόνι μόλις το κατεβάσουμε από τη φωτιά. Είναι προτιμότερο να συνοδεύουμε το κρέας με λαχανικά ή σαλάτα γιατί τρώμε πιο ελαφρά και δεν παχαίνουμε τόσο όσο΄αν το συνοδεύαμε με πατάτες ή ζυμαρικά. Τα ένζυμα του στομάχου διασπούν το κρέας καλύτερα στην πρώτη περίπτωση.

Ποιοι χρειάζονται το κρέας. Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο κρέας την εβδομάδα από τα παιδιά, γιατί το κρέας περιέχει λίπος, αυξάνει τη χοληστερίνη και προκαλεί καρδιοπάθειες. Τα παιδιά και οι αθλητές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε κρέας γιατί όι πρωτείνες βοηθούν στην ανάπτυξη των μυών.

Μερικά μυστικά για το μαγείρεμα του κρέατος. Πρέπει να διαλέγουμε το κατάλληλο κομμάτι κρέατος για την ανάλογη χρήση. Όταν μαγειρεύουμε το κρέας στην κατσαρόλα ή στο φούρνο προσθέτουμε το αλάτι αφού μισοψηθεί γιατί δε γίνεται και τόσο τρυφερό, σφίγγει. Τα μπαχαρικά καμμιά φορά καλύπτουν την άσχημη γεύση του κρέατος και δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι χαλασμένο.