ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΚΟΚΟΤΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χημείας Θετικής Κατεύθυνσης
Advertisements

Αιδεία φροντιστήριο ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
ΔΡΑΣΗ ΕΝΖΥΜΩΝ – ΜΕΤΟΥΣΙΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Διατροφή και υγεία.
Τα μικρόβια μπορούν να είναι ευεργετικά για εμάς;;; !!! ;;;
2.8 Άτομα και μόρια.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΝΟΥΚΛΕΪΚΩΝ ΟΞΕΩΝ (DNA ΚΑΙ RNA) AΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
Βούρος Μιλτιάδης-Χρήστος
ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ pH ΚΑΙ ΠΕΧΑΜΕΤΡΙΚΕΣ ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΟ Λεμόνια Φάρμακο κατα του Συνθετική ύλη για
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου Κων/νος Θέος,
άτομα και μόρια Άτομα και μόρια
ΧΗΜΕΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΛΥΜΑΤΩΝ
Οργανική χημεία Γ΄ Λυκείου
Γράψτε τους συντακτικούς τύπους των C2H4 , C3H6 C4H8
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ
πετρέλαιο φυσικό αέριο - πετροχημικά
Οργανική Χημεία Υδρογονάνθρακες
Αμίνες.
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Εισαγωγή στην Οργανική Χημεία
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Είναι ο κλάδος της χημείας που μελετά τις ενώσεις του C (άνθρακας) εκτός από το CO, CO2 και τα ανθρακικά άλατα. Άθρακας: Σύμβολο C Αμέταλλο.
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ Μύκητες και αλκοολική ζύμωση Η . Γαβρίλης
Ονοματολογία αλδεϋδών
Οργανικές Αντιδράσεις 1/4
Αλκένια ή ολεφίνες.
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ  Το άζωτο είναι το τέταρτο συχνότερο στοιχείο στη μάζα των έμβιων όντων, μετά τον άνθρακα, το υδρογόνο και το οξυγόνο.
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ.3.Z: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΞΕΙΔΩΣΗΣ-ΑΝΑΓΩΓΗΣ (α) ΟΞΕΙΔΩΣΗ οργανικής ένωσης έχουμε όταν: α) Αυξάνεται ο Α.Ο. του άνθρακα β) Μειώνεται η ηλεκτρονιακή.
Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Περιβαλλοντική Βιολογία Βιομόρια – Λιπίδια Εισηγητής: Γ. Καρρής.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (Επαγωγικό φαινόμενο Συντονισμός & Συζυγιακό φαινόμενο) ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Δρ. ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3o.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ. ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΖΩΤΟΥ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Χ η μ ι κ ο ί Δ ε σ μ ο ί Το μόριο του Η2 Λιόντος Ιωάννης e e p p Lio.
Οξείδωση στην οργανική χημεία 1/2
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ATOMIKH ΘΕΩΡΙΑ ● Η ύλη αποτελείται από εξαιρετικά μικρά σωματίδια: τα άτομα , τα οποία δεν μπορούν να διαιρεθούν (δεν τέμνονται) σε μικρότερα. ● Τα άτομα.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Οργανική Χημεία και Υδρογονάνθρακες
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
Δομή του άνθρακα 6C : 1s2 2s2 2px12py12pz
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
Υποατομικά σωματίδια – Ιόντα
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ – ΓΕΝΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ
H ελευθέρωση της ενέργειας
ΑΝΘΡΑΚΕΝΙΟ 7 διπλοί δεσμοί, άρα 14 π ηλεκτρόνια Η ένωση είναι κυκλική, συζυγιακή Ελέγχω αν ισχύει ο κανόνας του Huckel, 4ν+2 = 14 π ηλεκτρόνια,
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
ΟξυγOνο Κωσταντίνα κοκκώνη Γ΄2.
Λιόντος Ιωάννης - Χημικός
Ταξινόμηση και Μηχανισμοί Οργανικών Αντιδράσεων
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
Αλκένια ή ολεφίνες.
Αλκένια ή ολεφίνες.
Μοριακές Αναπαραστάσεις
Αλκυλαλογονίδια.
AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΚΟΚΟΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ Παραδόσεις : ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΒΙΟΛΕΤΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΚΟΚΟΤΟΥ 2009-2010

ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ; ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΘΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΜΟΡΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΥΣ ΜΑΣ ΝΟΥΚΛΕΪΝΙΚΑ ΟΞΕΑ ΣΤΟ DNA ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΑ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ.

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ Rofecoxib (Vioxx) Sildenafil (Viagra) Oxycodone Χοληστερόλη Βενζυλοπενικιλίνη

Η ασπιρίνη, το πλέον γνωστό ίσως φάρμακο, που χρησιμοποιείται ευρύτατα για τον πονοκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα και αιμορραγία. Η παρακεταμόλη, ένα άλλο ευρύτατα χρησιμοποιούμενο αναλγητικό, σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει κώμα και θάνατο.

Ο Θεόφραστος τον 3ο π.Χ αιώνα περιέγραψε τη χρήση του οπίου (opium poppy juice) ως αναλγητικό. Το όπιο, προερχόμενο από το φυτό Papaver somniferum, περιέχει μορφίνη, ένα ισχυρό αναλγητικό και κωδεΐνη που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του βήχα.

Η Cannabis sativa είναι ίσως το αρχαιότερο φυτό που καλλιεργήθηκε από τον άνθρωπο όχι για να χρησιμοποιηθεί ως τροφή. Η κάνναβης ήταν ένα από τα κύρια φάρμακα της Ασσυριακής φαρμακοποιίας, που ονομάζονταν gan-zi-gun-nu, το οποίο μπορεί να μεταφρασθεί ως «το φάρμακο που απομακρύνει το μυαλό». Η χρήση κάνναβης έχει καταγραφεί στην Κίνα το 2700 π.Χ για την αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων, ενώ στην Ινδία το 2000 π.Χ για θρησκευτικούς σκοπούς. Η κολλώδης ρητίνη της κάνναβης, το χασίς, φαίνεται να ήταν γνωστό στον αραβικό κόσμο από το 1000 μ.Χ. Μόλις όμως το 1964 έγινε δυνατή η απομόνωση, η σύνθεση και η απόδειξη της δομής του κυρίου ψυχοτρόπου συστατικού της, της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ( ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ)

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Α)ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΕΣΜΟΥ Β)ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΣΜΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΙΖΩΝ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΡΙΖΩΝ Α) ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΔΕΣΜΟΥ ΕΤΕΡΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΕΤΕΡΟΓΟΝΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΜΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΟΜΟΓΟΝΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΛΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΠΟΛΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΜΟΡΙΟ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΑ ΦΤΩΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΜΟΡΙΟΥ. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΑ ΦΤΩΧΟ. ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΖΕΥΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΥΡΗΝΑ. (ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ). ΕΝΑ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΖΕΥΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ, ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΟ ΔΕΣΜΟ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΡΒΟΝΥΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΑ Διαλύτης εισπνεόμενο ψυκτικό απολυμαντικό αναισθητικό Διαλύτης εισπνεόμενο ψυκτικό απολυμαντικό αναισθητικό Ενοχοποιούνται για την τρύπα του όζοντος. (με μηχανισμό των ριζών, το όζον μετατρέπεται σε οξυγόνο) Απαντούν ευρέως στη φύση κυρίως σε θαλάσσιους οργανισμούς. Πάνω από 100 διαφορετικά είδη έχουν βρεθεί στα άλγη της Hawaii Asparagopsis taxiformis . Εκλύονται από τα φυτά, τα βακτήρια και τα ζώα. Πολλά παρουσιάζουν βιολογικές ιδιότητες. Επιμπατεντίνη Ισχυρότερο αναλγητικό από τη μορφίνη Πλοκαμένιο Β Εντομοκτόνο κατά των κουνουπιών

Γιατί οι οργανισμοί παράγουν αλκυλαλογονίδια ; Για την αυτοάμυνά τους, αποθώντας τους εχθρούς τους Π.χ τα κοράλια τα εκλύουν για να διώξουν τους αστερίες και τα ψάρια που τα αναζητούν ως τροφή. Η Vancomycin παράγεται από το βακτήριο Amycolatopsis orientalis που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ανθεκτικού στην μεθυκιλίνη στελέχους του σταφυλόκοκου aureus.

ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ

ΔΟΜΗ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ ΔΟΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ GRIGNARD

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ 1. Από ακόρεστους υδρογονάνθρακες 2. Από αλκοόλες

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΛΚΥΛΑΛΟΓΟΝΙΔΙΩΝ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ WALDEN ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ SN2 ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ WALDEN Χαρακτηριστικά Υπόστρωμα : ευκολότερα στα πρωταταγή Αποχωρούσα ομάδα : καλή Πυρηνόφιλο : καλό πυρηνόφιλο Διαλύτης : πολικός απρωτιούς (δεν κάνουν Δ.Υ.)

ΠΥΡΗΝΟΦΙΛΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ SN1 Ρακεμικό μείγμα Χαρακτηριστικά Υπόστρωμα : ευκολότερα στα τριτοταγή Αποχωρούσα ομάδα : καλή Πυρηνόφιλο : καλό πυρηνόφιλο όχι βασικό Διαλύτης : πολικός- νερό

Η απόσπαση ακολουθεί τον κανόνα του Zaitsev

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βρείτε το είδος των αντιδράσεων

Σε ποιο διαλύτη και γιατί ευνοείται η καθεμία από τις παρακάτω αντιδράσεις. Το αλογονίδιο είναι πρωτοταγές, έτσι ευνοείται ο μηχανισμός SΝ2 με συνέπεια να είναι ταχύτερη η αντίδραση σε πολικούς και απρωτικούς διαλύτες, πχ το ακετονιτρίλιο. Το αλογονίδιο είναι τριτοταγές, άρα η αντίδραση πραγματοποιείται μέσω SΝ1 μηχανισμού. Ο διαλύτης της αντίδρασης πρέπει να είναι πολικός και πρωτικός ώστε να επιταχύνει την αντίδραση, τέτοιος διαλύτης είναι η αιθανόλη και το νερό.

Προβλέψτε τα προιόντα που θα προκύψουν από την παρακάτω αντίδραση υποδεικνύοντας τη στερεοχημεία τους. Επειδή το αλκυλαλογονίδιο είναι τριτοταγές θα δώσει προϊόντα υποκατάστασης ακολουθώντας το μηχανισμό SN1, οπότε θα προκύψουν δυο ισομερείς αλκοόλες. Συγχρόνως, είναι δυνατόν να λάβει χώρα απόσπαση δίνοντας ως κύριο προϊόν το περισσότερο υποκατεστημένο αλκένιο (βέβαια είναι δυνατόν να σχηματιστεί και πολύ μικρή ποσότητα από το λιγότερο υποκατεστημένο αλκένιο).