Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3
XHMEIA Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

2 ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ «ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ»

3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΡΩΤΗΣΗ1:ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ;
Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ «ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ» ( κλικ για το video)

4 ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ: Είναι όλες οι ενώσεις που περιέχουν στο μόριό τους άτομα άνθρακα εκτός από τα οξείδια του άνθρακα και τα ανθρακικά άλατα.

5 ΕΡΩΤΗΣΗ 2: ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ; ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΑΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.

6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 3: ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ; ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ π.χ.ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΡΩΤΗΣΗ 4: ΠΟΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ; ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ.

7 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 5: ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ; Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΑΚΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.

8 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 6 : ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ; ΚΑΥΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΧΗΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ Ή ΜΙΑΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΣ.

9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 6Α.ΠΟΙΑ ΚΑΥΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ; Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΑΝΘΡΑΚΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ CO2, ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΥΣΗ Β.ΠΟΙΑ ΚΑΥΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ; ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΥΔΡ/ΚΑΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, Η ΚΑΥΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΤΕΛΗΣ.ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ: CO, ΑΙΘΑΛΗ (C) κλπ.

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Με τη βοήθεια των προσομοιωμάτων και με βάση την αρχή του Lavoisier να βάλεις συντελεστές στην παρακάτω εξίσωση C3H8+ 5O CO2+ 4H2O +Q

11 ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Ο άνθρακας έχει τέσσερεις μονάδες συγγένειας. Έτσι, μπορεί να ενωθεί με τέσσερα άλλα άτομα. Δύο ή περισ- σότερα άτομα άνθρακα (συχνά εκαντοντάδες ή και χιλιάδες) ενώνονται μεταξύ τους με διάφορους τρόπους και σχηματίζουν το σκελετό ή την ανθρα- κική αλυσίδα των οργανικών ενώσεων. Αν σκεφτούμε ότι με τις υπόλοιπες μονάδες συγγέ- νειας κάθε άνθρακας μπορεί να ενωθεί και με άτομα άλλων στοιχείων, μπορούμε να καταλάβουμε τον τερά- στιο αριθμό και την ποικιλία των οργανικών ενώσεων

12 ΆΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…. Η μεγάλη πλειοψηφία των ενώσεων του άνθρακα αποτελείται από άνθρακα, υδρογόνο και μερικά άλλα στοιχεία και καλούνται οργανικές ενώσεις. Ο κλάδος της χημείας που ασχολείται με αυτές είναι η Οργανική Χημεία.

13 ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΤΟΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΞΥ τους ( ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ)

14 ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

15 ΕΙΚΟΝΕΣ ΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΑΚΑ

16 ΤΕΛΟΣ ΗΜ/ΝΙΑ:19/01/2012- ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2011-12
ΠΗΓΕΣ:ΧΗΜΕΙΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (Π.Ι.), ΙNTERNET Η ΟΜΑΔΑ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ,ΤΖΕΝΗ ΝΕΖΑ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ,ΤΖΕΝΗ ΜΥΡΤΑΙ ΤΑΞΗ : Γ ΣΧΟΛΕΙΟ: 2ΟΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΞΥΛ/ΣΤΡΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google