Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΩΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Παναγιώτα Βασιλοπούλου,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Advertisements

“ The European teenagers between culinary tradition and fast food ”
ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ & ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Προσωπικές δεξιότητες
Όταν χρειαζόμαστε βοήθεια,
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Τμήμα Βιολογικών Επιστημών ΒΙΟΛΟΓΙΑ: Η επιστήμη της ζωής
Παπαδάκη Αθανασία-Σίντι Φυτσιλή Ευγενία Γιαννή Μυρσίνη-Ειρήνη
Εργοθεραπευτική Παρέμβαση σε Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες
Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας
«Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ»
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ
Επικοινωνία στο χώρο εργασίας
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΛΑΝΑ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΠΙΔΑΚΗΣ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΕΑΡΙΝΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ- ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.
Χρήσεις των βιβλιομετρικών μεθόδων στις βιοϊατρικές βιβλιοθήκες
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
«Προαγωγή Ψυχικής Υγείας παιδιών/εφήβων και των οικογενειών τους»
ΚΑΤΑΓΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ ΚΑΙ ΩΛΕΝΗΣ
Μελέτη Ιανουάριος Δεκέμβριος 2010 Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών Εργαστήριο Ερευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων.
Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ
Γ.ΕΛ Ευκαρπίας Ερευνητική Εργασία(Α2) Ερωτηματολόγιο για Αερόβια Άσκηση Ομάδα : Ανώνυμοι Σχολ.Έτος :
Συνδιοργάνωση: Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Β’ Αθήνας Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών-Ομίλου Ιατρικού Αθηνών Κέντρο Δηλητηριάσεων, Γενικού Νοσοκομείου «Π.
Μιστυλής Παναγιώτης Ειδικευόμενος Ιατρός Β΄ Παθολογικού Τμήματος
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑLZHEIMER
Θεμελίωση της πρακτικής φυσικοθεραπείας
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Διοίκηση και Οργάνωση Βιβλιοθηκών με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες της.
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα» Αντωνίου Θεοδώρα Κυριάκου Ελπίδα Παπαδοπούλου Ευθυμία Τορτούρη Κατερίνα.
Ερευνητικές Εργασίες: Πόσο
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ»
Κατάγματα και εξαρθρήματα σπονδυλικής στήλης
Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος
Χορός: Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
Ορισμοί-Είδη επιδημιολογικής έρευνας
ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική.
Π ΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ Πλυτά Μαρίνα ΑΜ Χειμερινό εξάμηνο
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 024 ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΣΚΗΣΗ Διδάσκοντες.
Εργασία στο μάθημα : Η Λογοτεχνία στο Νηπιαγωγείο Καραμπότη Μαίρη.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ > Μάθημα : Κίνηση – Επεξεργασία και Μαθησιακές Προσαρμογές Παρουσίαση περιστατικού: Δημιουργία θεραπευτικού.
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ Δρ. ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ-AΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Βαθμός Απολυτηρίου Επίδοση κατά το σχολικό έτος : 90%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΩΦΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Χριστίνα Γιασεμή Ειδική.
1.
Βαθμός Απολυτηρίου Επίδοση κατά το σχολικό έτος : 90%
Κατάγματα της σπονδυλικής στήλης σε ασθενή με Διάχυτη Ιδιοπαθή Σκελετική Υπερόστωση: Παρουσίαση ασθενούς με εστίαση στα χαρακτηριστικά των απεικονιστικών.
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
Πρόγραμμα «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο»
Ρευματολογικό ιατρείο εμπειρία φοιτητή
Κατάγματα της περιοχής του αγκώνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Κάταγμα μείζονος βραχιονίου ογκώματος
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Β1 Υπ. Καθηγητής: Γ. Καπετανάκης.
Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ (40) ΕΤΩΝ… ΠΑΣΧΩΝ ΑΠΟ ΑΤΕΛΗ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΣΣ ΛΟΓΩ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ, 6/01/2017.
Υγιείς Εργασιακές Σχέσεις, Σύγχρονες Επιχειρήσεις
Πρόγραμμα «Μικροί εκπαιδευτές για το διαδίκτυο 2.0»
ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΙΑΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. Για την αδρή, λεπτή κινητικότητα και τα συναισθηματικά στάδια των γονέων μέχρι την αποδοχή της διάγνωσης της αναπηρίας.
Ανακοίνωση Σεμιναρίου Δυσγραφίας
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΙΙ
«Ιατρική Εκπαίδευση και εξατομικευμένα ιατρικά συστήματα»
ΜΕΤΑ ΕΣΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΣΤΑ. Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΖΛ
Τσιγκάρη Κυριακή1, Τζιαφέρη Στυλιανή2 , Καλατζή Παναγιώτα3
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
 Είναι μια πανάρχαια θεραπευτική προσέγγιση στα σωματικά προβλήματα του ανθρώπου, η οποία στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων. Χρησιμοποιεί το φως, το.
ΠΑΟΥΛ ΚΛΕΕ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΚΩΣΗ ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. Παναγιώτα Βασιλοπούλου, Εργοθεραπεύτρια στο ΠΠΓΝ Πατρών Μάρθα Κουτσαγγέλη, Εργοθεραπεύτρια Αικατερίνη Μαρίνη, Εργοθεραπεύτρια στο ΠΠΓΝ Πατρών Χριστίνα – Αναστασία Ραπίδη, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στην Κλινική Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του ΠΠΓΝ Πατρών και Ηλίας Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, διευθυντής της Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του ΠΠΓΝ Πατρών Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η Εργοθεραπεία έχει περιγραφεί (Crepeau, Cohn & Schell, 2009) ως η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους να πραγματοποιούν τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής που είναι σημαντικές για την υγεία και την ευεξία τους, μέσω της εμπλοκής τους σε αξιόλογες και γεμάτες νόημα δραστηριότητες.

Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Οι Εργοθεραπευτές χρησιμοποιούν τις εκφραστικές τέχνες ως θεραπευτικό μέσο από τις αρχές του 20ου αιώνα (Lynch, 1996) Η Εργοθεραπεία χωρίς την Τέχνη θα καταστεί εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης σε αποστειρωμένο κενό (Peloquin, 1989)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Η εργασία αφορά στη μελέτη περίπτωσης (case study) άνδρα 54 ετών, με κάταγμα Α5 και ατελή τετραπληγία (ΑIS C) με σπαστικότητα, αλγεινό σύνδρομο και νευρογενείς ορθο-κυστικές διαταραχές. Η μέτρηση FIM εισόδου ήταν 39. Η επικοινωνία με τον ασθενή ήταν προβληματική λόγω της εθνικότητας του και μη γνώσης, εκ μέρους του, ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Κατά την είσοδο του ασθενή ελήφθη ιστορικό και έγινε προφορική συνέντευξη. Η επικοινωνία με τον ασθενή ήταν προβληματική λόγω της εθνικότητας του και μη γνώσης, εκ μέρους του, ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας.

ΜΕΘΟΔΟΣ - ΣΤΟΧΟΙ Από τη συνέντευξη αναδείχθηκε ότι στον ασθενή άρεσε να ζωγραφίζει και για τη βελτίωση της αδρής συλληπτικής ικανότητας επιλέχθηκε από τους εργοθεραπευτές η μέθοδος της ζωγραφικής. Με τη μέθοδο αυτή επιδιώχθηκε διατήρηση του εύρους κίνησης, ενδυνάμωση των άνω άκρων και βελτίωση της κίνησης της άκρας χείρας.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΝΟΥ – ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΝΟΥ 2

ΣΤΟΧΟΙ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ζωγραφική χρησιμοποιήθηκε για την άσκηση του ασθενούς αλλά έγινε επίσης δυνατό οι εργοθεραπευτές να αντιληφθούν το πώς αισθανόταν ο ασθενής για το ατύχημά του και το πώς έβλεπε τον εαυτό του στη δεδομένη στιγμή, γεγονός που βοήθησε στην αντιμετώπιση του περιστατικού λόγω της υπάρχουσας δυσκολίας στην προφορική επικοινωνία και στην ανατροφοδότηση της εργοθεραπευτικής παρέμβασης. Τα σχέδια του ασθενούς πέρα από την εργοθεραπεία αξιοποιήθηκαν από το σύνολο και της ομάδας αποκατάστασης