Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ

2 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική με απίστευτα αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της είναι το σχεδόν αναίμακτο χειρουργείο, μικρές τομές, δυσδιάστατη ή τρισδιάστατη εικόνα της επεμβατικής περιοχής από οθόνη υπολογιστή και έτσι οδηγούμαστε σε πιο σίγουρα αποτελέσματα. Η πρώτη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Καναδά. Επρόκειτο για μια δύσκολη επέμβαση προστάτη η οποία έγινε ολοκληρωτικά από ρομπότ. Ωστόσο η ρομποτική δεν σταμάτησε μόνο στη χειρουργική ιατρική αλλά εξελίχθηκε με ταχείς ρυθμούς και έχει φθάσει στις μέρες μας να βοηθά σημαντικά την ορθοπεδική ιατρική, την φυσικοθεραπεία και ειδικότερα άτομα με κινητικές δυσκολίες μέσω πολλών ρομποτικών βοηθημάτων κινητικότητας.

3 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάγκη της χρήσης ρομποτικών βοηθημάτων λόγω κινητικής δυσλειτουργίας όπως: Εγκεφαλικό Κάκωση άκρου Κάκωση σε ρίζα του νωτιαίου μυελού που σχετίζεται με το άνω άκρο Εγκαύματα – κρυοπαγήματα Ακρωτηριασμοί

4 ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ Μετά από ένα εγκεφαλικό ο ασθενής στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζει ημιπληγία στην αντίθετη πλευρά από το ημισφαίριο στο οποίο υπέστη το εγκεφαλικό (π.χ. έπαθε το Α.Ε.Ε. αριστερά τότε η ημιπληγική πλευρά θα είναι η δεξιά δηλ. δεξί άνω & κάτω άκρο). Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί όσον αφορά το άνω άκρο με φυσικοθεραπεία. Αυτή την προσπάθεια ενισχύει σημαντικά η ρομποτική ιατρική με το ρομποτικό σύστημα άνω άκρου. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος ρομποτικής τεχνολογίας για την επανεκπαίδευση των κινήσεων του ημιπληγικού άνω άκρου σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο κυρίως, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξίσου σημαντικά αποτελέσματα και στις περιπτώσεις των κακώσεων που προαναφέρθηκαν.

5 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ Συντομεύει το χρόνο αποκατάστασης και επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα Παρέχει δυνατότητα εξατομικευμένων προγραμμάτων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή Διατηρεί την ακρίβεια στο πρότυπο της κίνησης, βασικό στοιχείο της αποκατάστασης Επιτυγχάνει εκατοντάδες επαναλήψεις σε μικρό χρονικό διάστημα Είναι αποτελεσματική στην επανεκπαίδευση των κινήσεων Ελαττώνει τον πόνο του ημιπληγικού άνω άκρου Αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεων Ελαττώνει τη σπαστικότητα Βελτιώνει τον τόνο των μυών Οι ασθενείς, παρακολουθούν σε μια οθόνη την προσομοίωση της κίνησης σε πραγματικό χρόνο

6 Η θεραπεία με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας, έχει ευρεία εφαρμογή σε όλους τους ασθενείς με μικρό ή μεγαλύτερο λειτουργικό πρόβλημα στις κινήσεις του ημιπληγικού άνω άκρου. Εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της αποκατάστασης, από περιπτώσεις που ο ασθενής δεν έχει κινητική λειτουργία και το πάσχον μέλος κινητοποιείται αυτόματα με τη βοήθεια της ρομποτικής συσκευής, έως περιπτώσεις με μερική κινητική λειτουργία, όπου ο έλεγχος και η δύναμη του ασθενή βελτιώνονται και οι κινήσεις προάγονται και καθοδηγούνται από την συσκευή.

7

8

9 ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ το αντιβράχιο και η άκρα χείρα του ασθενή τοποθετείται σε μια θήκη (σαν νάρθηκα) που βρίσκεται πάνω στο βραχίονα του ρομπότ. Μπροστά του υπάρχει μια οθόνη υπολογιστή, μέσω τις οποίας προσπαθεί να εκτελέσει κάποιες ασκήσεις (π.χ. να ενώσει κουκίδες). Αν ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει την κίνηση τότε το ρομπότ βοηθάει το χέρι παθητικά. Στη συνέχεια αν ο ασθενής καταφέρει να κινεί το χέρι του, τότε το ρομπότ προσαρμόζει το ελάχιστο επίπεδο υποβοηθούμενης κίνησης για να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη άσκηση.

10

11 ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ ARMEO SPRING Με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού γίνεται εφικτή η πλήρης καταγραφή της ελεύθερης κίνησης, σε όλους τους άξονες, της κινητικότητας της άρθρωσης του ώμου, του αγκώνα, της πηχεοκαρπικής αλλά και της δυνατότητας σύλληψης της άκρας χειρός σε οποιαδήποτε ορθοπεδική, ρευματολογική ή νευρολογική πάθηση του άνω άκρου. Διαθέτει έως και πλήρη αντιβαρυτική ικανότητα, γεγονός που εξασφαλίζει την πρώιμη χρησιμοποίησή του σε παθήσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ρήξη μυοτενοντίου πετάλου του ώμου (rotator cuff), δυσκαμψίας ώμου – αντιβραχίου – άκρας χειρός ή συγκάμψεις καθώς στη μετεγχειρητική αποκατάσταση τενόντων των καμπτήρων ή των εκτεινόντων μυών της άκρας χειρός.

12

13 Τα άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν ακόμη και μετά από χρόνια να βελτιώσουν την κινητικότητα των πληγέντων άκρων τους και συνεπώς την ποιότητα ζωής τους, ακολουθώντας ένα εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ρομποτικά βοηθήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ, το τρίμηνο εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες -οι οποίοι είχαν κατά μέσο όρο υποστεί εγκεφαλικό πριν από πέντε έτη- με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της λειτουργικότητας του άνω βραχίονα. Οι ερευνητές χώρισαν τους 127 συμμετέχοντες της μελέτης σε τρεις ομάδες, στη μία εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκε μία ειδικά σχεδιασμένη για την άσκηση των άνω άκρων ρομποτική συσκευή που ονομάζεται MIT-Manus, στην άλλη εφαρμόσθηκε ένα πρόγραμμα εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή και στην τρίτη η συνήθης φροντίδα χωρίς εντατική θεραπεία. Μετά από τρεις μήνες, οι ασθενείς των ομάδων της ρομποτικής συσκευής και της εντατικής θεραπείας με φυσιοθεραπευτή παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση της λειτουργίας του βραχίονα, που εκτιμήθηκε από το πόσο καλά μπορούσαν να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χρήση μαχαιροπίρουνου, το άνοιγμα βάζων και το δέσιμο των κορδονιών στα παπούτσια τους.

14 MIT-Manus

15 ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΣ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ Το Jaco είναι ένα επαναστατικό και απλό στο χειρισμό ρομποτικό σύστημα που προορίζεται ως προσωπικός βοηθός για αυτόνομη διαβίωση ατόμων με λειτουργική αδυναμία άνω άκρων. Αποτελείται από βραχίονα με 3 δάκτυλα και προσαρτάται εύκολα και γρήγορα σε οποιοδήποτε ηλεκτρικό αμαξίδιο (ή σταθερή επιφάνεια) και ελέγχεται από το χειριστήριο του αμαξιδίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλάβει και σηκώσει καθημερινά αντικείμενα (ποτήρι, πιάτο, κτλ.), να ανοίξει πόρτες, ακόμη και να βοηθήσει το χρήστη να γευματίσει μόνος του.

16 JACO

17 ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΕΝΑ ΑΝΩ ΑΚΡΑ Η τεχνολογία αναπτύσσεται σε γοργούς ρυθμούς και η ρομποτική τεχνολογία έχει μπεί για τα καλά στον χώρο της ιατρικής. Πάρα πολλές εγχειρίσεις πραγματοποιούνται με την χρήση ρομπότ υψηλής τεχνολογίας, αλλά το πιο συναρπαστικό και εξελιγμένο στην ρομποτική είναι η αντικατάσταση ακρωτηριασμένων μελων απο ρομποτικά μέλη. Αυτή η τεχνολογία διαθέτει άποιρες δυνατότητες ώστε να δημιουργεί τα λεγόμενα «βιονικά» μέλη. Ο κάτοχος του δεν καταλαβαίνει τις διαφορές απο το να χρησιμοποιεί το δικό του μέλος. Ενώ το βιονικό μέλος του εκτελεί όλες τις λειτουργίες που ο άνθρωπος ορίζει. Κατεστραμένα μέλη που αντικαθιστούνται με τεχνητά, αντικαθιστούν τις αισθήσεις, διαγείροντας με μικροτσίπ τον εγκέφαλο. Τα καινούργια μέλη είναι δυνατότερα, καλύτερα και άφθαρτα. Ο σχεδιασμός των άνω άκρων είναι δυσκολότερος γιατί η γκάμα των κινήσεων τους είναι μεγαλύτερη. Το καινούργιο ρομποτικό χέρι μπορεί να κρατήσει ένα κλειδί ανάμεσα στον αντίχειρα και στον δείκτη ή να τεντώσει τον δείκτη δείχνοντας κάτι. Επίσης ο άνθρωπος που το έχει μπορεί να σταματήσει την πίεση πριν σπάσει κάτι.

18 ΑΙΤΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΩΝ Για το άνω άκρο: 90% ανεπανόρθωτος τραυματισμός άκρου που απαιτείται ακρωτηριασμός για την σωτηρία του ατόμου Εγκαύματα – κρυοπαγήματα Αγγειακές παθήσεις π.χ. σακχαρώδης διαβήτης Το 50% των ατόμων που υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό χρησιμοποιούν άμεσα πρόθεση. Το 25% μετά από πολλούς μήνες ενώ και ένα ποσοστό 25% δεν χρησιμοποιεί κάποια πρόθεση.

19

20

21 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ Αυτονομία ατόμου Επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες Σχεδόν καμία διαφορά με το φυσικό μέλος Πλήρης έλεγχος της πρόθεσης Ψυχολογική ενίσχυση του ατόμου Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος αυτών των προθέσεων.

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Συνοψίζοντας γίνεται απόλυτα αντιληπτό ότι η ρομποτική έχει προσφέρει πολλά στην ιατρική και ειδικότερα στον άνθρωπο. Το μόνο μειονέκτημα που ίσως μπορούμε να βρούμε είναι το συχνό υψηλό κόστος ειδικά στις βιονικές προθέσεις αντικατάστασης σε ακρωτηριασμούς. Συνεχώς αναπτύσσεται και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Συνεισφέρει στην γρήγορη αποκατάσταση του ασθενούς με τον λιγότερο δυνατό πόνο. Κάνει τα άτομα με κινητικές δυσκολίες αυτόνομα και αυτό με τη σειρά του οδηγεί και στην ψυχολογική βελτίωση τους αφού δεν αισθάνονται πως αποτελούν βάρος. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται αποκατάσταση της κινητικότητας μειώνεται ο χρόνος θεραπείας σε μεγάλο βαθμό γεγονός που δεν κουράζει και τον ασθενή με πολύχρονες θεραπείες. Κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει η πρόοδος της. Ας δούμε λοιπόν με την πάροδο του χρόνου ποια άλλα οφέλη θα έχουμε …

23


Κατέβασμα ppt "ΡΟΜΠΟΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΟΥ. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η ρομποτική έχει μπει για τα καλά στην ιατρική και ειδικότερα στην χειρουργική ιατρική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google