Δηλαδή, θέλουμε να αξιολογήσουμε αν πετύχαμε ή όχι τη θεραπεία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
Advertisements

Διαχείριση εργασιακού άγχους στην COMPUSMART Διαχείριση εργασιακού άγχους στην COMPUSMART Ινστιτούτο Εργασίας, Υγείας και Οργάνωσης (I-WHO) Πανεπιστήμιο.
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παρακολούθηση θεραπείας Αντιμετώπιση παρενεργειών
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων
Η ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων στην κινητή μονάδα
ΑΝΕΡΓΙΑ.
Οικονομική κρίση και καταναλωτική συμπεριφορά
 Το σχέδιο ΜΚΤ απαντά σε μια σειρά από ερωτήσεις της στρατηγικής ΜΚΤ: 1) πως φτάσαμε ως εδώ; 2) που βρισκόμαστε τώρα; 3) που θέλουμε να πάμε στο μέλλον;
Το Σχέδιο Μάρκετινγκ – Marketing Plan
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Ορθοδοντικά προβλήματα
Διαχείριση εργασιακού άγχους στην EDUCACONSULT M&J Consulting Παρντουμπίτσε, Δημοκρατία της Τσεχίας
Βάιος Κ. Περιτογιάννης Γιάννενα 9/4/2011. «Η ψυχική νόσος θέτει τέτοιες απαιτήσεις στο σύστημα υγείας, που καμία ειδικότητα ή υπηρεσία δεν μπορεί από.
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
Induction Course/Πρόγραμμα ένταξης στην εταιρία Το πρόγραμμα αυτό προσφέρει τα μέσα που χρειάζονται για την επιτυχημένη ένταξη νέων υπαλλήλων σε μια εταιρία.
ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ: μια εισαγωγή στη φύση της νόσου
ΝΟΣΟΣ PARKINSON Εργασία: Άννα Μ..
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών προσφέρει τη δυνατότητα: Να βελτιωθεί η ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος,
ΚΟΙΤΑΖΩ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΟΙΤΑΖΩ ΓΥΡΩ ΜΟΥ. Η Διαδικασία της λήψης απόφασης στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων ΓΡΑΣΕΠ Γ/σιο Ερασμίου Ξάνθης.
Μοντέλα και μορφές αξιολόγησης
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 3η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 7 η Αποτίμηση Μη Αγοραίων Αγαθών.
κεφαλομετρική ανάλυση
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ Ι 3ο ΕΞΑΜΗΝΟ.
KΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ – ΕΝΤΥΠΟ
Διαγνωστική Μεθοδολογία
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
Θεματολογία σεμιναρίου
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, Γ.Ν.Π. «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.
Ακίνητα Μηχανήματα - Στήριξη Δ. Χαλαζωνίτης. Στόχοι Μαθήματος Ο φοιτητής θα πρέπει:Ο φοιτητής θα πρέπει: –Να περιγράφει και αναγνωρίζει τα μέρη των ακινήτων.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Σειρά παραδόσεων Στέφανος Φ. Βασιλόπουλος Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Τηλ.:
Ανάλυση Εκμαγείων Δ. Χαλαζωνίτης. Σκοπός - Στόχοι Σκοπός του μαθήματος: –Ο φοιτητής να είναι ικανός να προβεί σε αναλύσεις μικτού και μόνιμου φραγμού.
ΜΑΘΗΜΑ 11: ΑΜΟΙΒΕΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med,
1 Ο Χριστιανός ως Επαγγελματίας Άκης Τρίγκας (οδοντίατρος)
ΕΓΚΛΕΙΣΗ ΚΥΝΟΔΟΝΤΩΝ.
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
ΘΕΩΡΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
Αξιολόγηση Εναλλακτικών Επιλογών.
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Νόσος Αλτσχάιμερ ΟΝΟΜΑΤΑ: ΜΑΡΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΔΟΥ , ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΣΗ , ΜΑΡΚΕΛΑ ΚΟΣΙΝΤΖΗ.
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
GHANDI Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 24Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Ε
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Λήψη απόφασης για Ενεργειακό Σχεδιασμό
Διαχειριση εργου μεσω κρισιμησ αλυσιδασ (;)
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
Ίσια δόντια = όμορφο χαμόγελο και στοματική υγεία
Φάκελος υλικού (υποψήφιου) εκπαιδευτικού & επαγγελματική ανάπτυξη
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κριτήρια Αξιολόγησης Προληπτικής / Κατασταλτικής Ορθοδοντικής Θεραπείας Δηλαδή, θέλουμε να αξιολογήσουμε αν πετύχαμε ή όχι τη θεραπεία. Πώς θα το κρίνουμε; Η πιο βασική ερώτηση, όμως, είναι: αφού η θεραπεία τελείωσε έτσι ή αλλιώς, γιατί μας ενδιαφέρει η εκ των υστέρων αξιολόγηση; Η απάντηση παρακάτω… Δημήτρης Χαλαζωνίτης

Αξιολόγηση Π/Κ θεραπείας: Γιατί; Δεν τελειώσαμε: Τι πετύχαμε Tι παραμένει να διορθώσουμε Δυσκολίες: πώς θα αντιμετωπιστούν Αξιολόγηση = εμπειρία = άποψη, προοπτική (πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, δυσκολίες, όφελος) Η Π/Κ θεραπεία αποτελεί ένα (προκαταρκτικό) στάδιο της συνολικής θεραπείας, άρα έχει σημασία να γνωρίζουμε ποιους από τους αρχικούς στόχους έχουμε πετύχει και τι παραμένει να διορθώσουμε. Ουσιαστικά, αξιολόγηση της θεραπείας γίνεται σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς, και το σχέδιο τροποποιείται ανάλογα με τα ευρήματα. Ο δεύτερος λόγος ανάγκης αξιολόγησης είναι η απόκτηση γνώσεων και εμπειριών (όχι τόσο σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως στο επίπεδο της ορθοδοντικής επιστήμης) ώστε να αξιολογηθεί η θεραπευτική μέθοδος (και όχι η συγκεκριμένη θεραπεία). Μπορούμε, όμως, να αξιολογήσουμε την επιτυχία της θεραπείας;

Το πρόβλημα της μη επιστροφής Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη χωρίς θεραπεία (μπορεί να ήταν χειρότερη ή καλύτερη). Τελικό αποτέλεσμα = γονίδια x περιβάλλον x θεραπεία Άρα, η αξιολόγηση της θεραπείας είναι ΑΔΥΝΑΤΗ για τον συγκεκριμένο ασθενή. Όμως, είναι δυνατή η αξιολόγηση της θεραπευτικής μεθόδου. Μπορεί η θεραπεία να μην είχε κανένα αποτέλεσμα αλλά ο ασθενής να βελτιώθηκε (γιατί θα βελτιωνόταν έτσι κι αλλιώς). Μπορεί ο ασθενής να χειροτέρεψε, αλλά χωρίς τη θεραπεία να χειροτέρευε περισσότερο. Μπορεί ο ασθενής να βελτιώθηκε, αλλά χωρίς τη θεραπείας να βελτιωνόταν περισσότερο.

Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη randomized clinical trial (RCT) Ομάδα ασθενών διαχωρίζεται σε ομάδες θεραπείας και ελέγχου με τυχαίο τρόπο. Άρα, οι ομάδες έχουν παρόμοια σύνθεση, όσον αφορά γνωστούς και αγνώστους παράγοντες. Τυχόν διαφορά μετά το πέρας της θεραπείας οφείλεται μόνο στη θεραπεία. Στην Ορθοδοντική υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες μελέτες, κυρίως για την εξερεύνηση της αποτελεσματικότητας της πρώιμης θεραπείας σε περιπτώσεις ΙΙης Τάξης 1 κατηγορίας (όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχει αξιόλογο κέρδος).

Αντιμετώπιση ασθενούς Διάγνωση. Ανεύρεση ενδεδειγμένων θεραπευτικών μεθόδων βάσει: τεκμηριωμένων ερευνών. Πρόβλεψη εξέλιξης για κάθε μέθοδο. Αξιολόγηση κόστους – οφέλους. Επιλογή και εφαρμογή μεθόδου. Μία από τις θεραπευτικές μεθόδους που πρέπει πάντοτε να διερευνάται, είναι η «μη θεραπεία». Η αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων – μειονεκτημάτων είναι υποκειμενική, και πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τη γνώμη του ασθενούς.

Αντιμετώπιση ασθενούς Διάγνωση. Ανεύρεση ενδεδειγμένων θεραπευτικών μεθόδων βάσει: γενικών γνώσεων / θεωριών / υποθέσεων. Πρόβλεψη εξέλιξης για κάθε μέθοδο. Αξιολόγηση κόστους – οφέλους. Επιλογή και εφαρμογή μεθόδου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αποτελέσματα από τεκμηριωμένες μελέτες (evidence-based) χρησιμοποιούμε τις γενικές μας γνώσεις και τις ισχύουσες θεωρίες / υποθέσεις περί ανάπτυξης και διάπλασης του ΚΠΣ.

“Κόστος” θεραπείας Οικονομικό (θεραπεία, χρόνος, μετακινήσεις, κ.ά.). Αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια (απασβεστίωση, τερηδόνα, απορρόφηση ριζών). Ψυχολογική πίεση / βάρος. Κοινωνική / επαγγελματική ζωή. Χρόνος (επισκέψεων, μετακινήσεων). Συνεργασία ασθενούς (για μελλοντική θεραπεία)

Όφελος θεραπείας Αισθητικό. Υγεία δοντιών / στόματος (;) Ψυχολογικό. Επαγγελματικό. Υγεία δοντιών / στόματος (;) Τερηδόνα; Περιοδόντιο; ΚΓΔ; Λειτουργία (;) Το όφελος της ορθοδοντικής θεραπείας στην υγεία των δοντιών και του περιρριζίου αμφισβητείται. Θεωρείται ότι μόνο ορισμένες ορθοδοντικές ανωμαλίες επιδεινώνουν ή αποτελούν αρνητικό παράγοντα για περιοδοντικά προβλήματα (π.χ. αυξημένη κατακόρυφη πρόταξη με τραυματισμό των ούλων των άνω τομέων).

Όφελος Π/Κ θεραπείας Καλύτερα Ευκολότερα Γρηγορότερα Φθηνότερα Η Π/Κ θεραπεία έχει νόημα μόνο αν μπορεί να δώσει κάποιο από αυτά τα στοιχεία, σε σύγκριση με θεραπεία που δεν θα περιλαμβάνει αυτό το στάδιο (της Π/Κ). Και εδώ, η αξιολόγηση είναι υποκειμενική και πρέπει να ζυγιστούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (δυσκολίες).

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα Ηλικία: το “εύκαιρο” για αξιοποίηση βιολογικών φαινομένων, αλλά ίσως έλλειψη συνεργασίας. Μεγάλη χρονική διάρκεια → κόπωση ασθενούς. Δύσκολη η πρώιμη πρόβλεψη.

Αίτια Αποτυχίας Εσφαλμένη διάγνωση Ασαφείς στόχοι Πλημμελής παρακολούθηση Μη συνεργασία με άλλους ειδικούς Κακή εκτίμηση συγχρονισμού ηλικιών Κακή συνεργασία ασθενούς Απρόβλεπτη αύξηση Για ποια αίτια ευθύνεται ο θεράπων; Ίσως για όλα εκτός από το τελευταίο.

Ερωτήσεις Επιβάλλεται να θεραπεύσουμε; Γιατί; Πότε; Θα χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία αργότερα; Τι οφέλη θα προσφέρει η θεραπεία τώρα; Εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας πριν ξεκινήσουμε τη θεραπεία.

Κριτήρια αποτελεσματικότητας Ομαλή διευθέτηση δοντιών Εξεύρεση χώρου Απομάκρυνση αιτιολογικών παραγόντων Αυξητικές δυσαρμονίες

Έγκλειση του 16. Πρέπει να θεραπεύσουμε τώρα; Ποιες εναλλακτικές θεραπείες έχουμε στη διάθεσή μας. Ποια η πρόβλεψη της εξέλιξης της κατάστασης αυτής για κάθε εναλλακτική θεραπεία; Ποια θεραπεία θα προτιμήσετε;

Ποια η διάγνωσή σας; Ποια κλινική δοκιμασία θα κάνατε για να θέσετε τη διάγνωση;

Ίδια περίπτωση με την προηγούμενη εικόνα Ίδια περίπτωση με την προηγούμενη εικόνα. Πρόωρη επαφή στον 21 και προολίσθηση της κάτω γνάθου, ώστε στην μέγιστη συγγόμφωση (προηγούμενη εικόνα) να εμφανίζεται καθολική σταυροειδής σύγκλειση.

Εύκολη και φθηνή θεραπεία, αλλά η ασθενής δεν ήταν συνεπής και η προσπάθεια απέτυχε. Έτσι, οι γονείς απεφάσισαν εφαρμογή ορθοδοντικού μηχανήματος.

Το επικλινές και το αποτέλεσμα μετά από δύο μήνες. Ήταν η θεραπεία επιτυχημένη; Πώς προβλέπετε ότι θα ήταν η εξέλιξη αν δεν γινόταν η παρέμβαση; Είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον δεν θα επανεμφανιστεί η πρόσθια σταυροειδής; Εάν εμφανιστεί, τότε η θεραπεία μας θα ήταν μάταια και άχρηστη;

Ποια η διάγνωσή σας; Προσέξτε τη μέση γραμμή. Ποια κλινική δοκιμασία θα κάνατε για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση; Θα θεραπεύσετε τώρα ή όχι; Γιατί;

Μετά από την προκαταρκτική φάση θεραπείας. Προσέξτε τη μέση γραμμή Μετά από την προκαταρκτική φάση θεραπείας. Προσέξτε τη μέση γραμμή. Είναι επιτυχημένη η θεραπεία; Προσέξτε επίσης την παραμείνασα σταυροειδή σύγκλειση του 55. Είναι επιτυχημένη η θεραπεία;

Το τελικό αποτέλεσμα μετά την κύρια ορθοδοντική θεραπεία Το τελικό αποτέλεσμα μετά την κύρια ορθοδοντική θεραπεία. Ήταν απαραίτητη η προκαταρκτική φάση, ή θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα και χωρίς εκείνη;