ΝΑΤΑΣΑ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β΄ Π.Ε.ΑΘΗΝΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Καλαθέρη Μαγδαληνή Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Π.Ε. Ν. Εύβοιας.
Advertisements

Νομισματικό Μουσείο της ΣΤ’ τάξης. Σκοποί Γνωστικοί Να γνωρίσουν τα παιδιά την έννοια του μουσείου και τη σπουδαιότητα του για τον πολίτη και το κοινωνικό.
Σχέδιο εργασίας “Παιδικά ατυχήματα”
Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
ΦΥΣΙΚΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Γερά δόντια…. Καλύτερη υγεία»
Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων Σχολικό Έτος
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ αποτελεί σημαντικό μέρος της μεθοδολογικής προσέγγισης Τι μπορεί να περιλαμβάνει η παρουσίαση; παιχνίδι ρόλων, αφήγηση,
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Διαφορετικότητα-Διαπολιτισμική εκπαίδευση Τάξη Γ2Σχολικό έτος:
Βιωματικές Δράσεις 2 ο Γυμνάσιο Καλλίπολης
Κέντρα Ξένων Γλωσσών ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η ενδυμασία στο πέρασμα του χρόνου» Σχ
Μια ιστοεξερεύνηση για τους Θεούς του Ολύμπου Εισαγωγή Εργασία
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
4ο μαθημα στο τραπεζι την ωρα του φαγητου
΄΄Γερά δόντια…Καλύτερη υγεία΄΄
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
Σχέδιο Εργασίας: 14ο Νηπιαγωγείο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΧΟΙ
Μέθοδος Project Επιλογή του θέματος. Χωρισμός σε υποθέματα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Οι Ποδηλάτρες…»
Βάλια Σκούρα Μελίνα Μερτζάνη
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
42 Δημοτικό Σχολείο Πατρών
ΔΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ 12/Θ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Κυκλοφορώ με ασφάλεια στο δρόμο»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας ΤΡΟΦΙΜΑ -ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
<< Το σποράκι πηγή ζωής >>
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Σεμιναριο 9 σεπτεμβριου 2014
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μουταγιάκας 3ο Συνέδριο Ελληνικών Α΄ τάξης Ενότητα 7: Καράβια Μάθημα: Ένα γράμμα για την Ιωάννα Παρουσίαση από τις δασκάλες:
«Ο σχηματισμός των σκιών».  Τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία έχουν εμπειρίες, αλλά είναι αδιαφοροποίητες  Ο σχηματισμός των σκιών αποτελεί ένα περίπλοκο.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ο Φοίβος και η Αθηνά ταξιδεύουν στην Ευρώπη!! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών Τάξη: Στ΄1 Υπεύθυνη Δασκάλα: Ευτυχία Καλογερά Σχολικό έτος:
Οι φάροι μας ενώνουν! 14 ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου.
«Δραστηριότητες από τον κόσμο της φυσικής για το νηπιαγωγείο»
Πανεπιστήμια Πατρών Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική ηλικία Μάθημα: Δραστηριότητες από τον κόσμο.
Πηγή: Ματσαγγούρας, Η. (2000) Ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και μάθηση
Βιολογία Γυμνασίου.
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
Μαθαίνω να χρησιμοποιώ με ασφάλεια το διαδίκτυο
Πως δημιουργούμε μια παρουσίαση στο PowerPoint
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εθισμός σε αυτά
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ και ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Εργασία της μαθήτριας Άννας Μαρίας της τάξης ΣΤ
Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης
Σχέδιο Εργασίας: 14 ο Νηπιαγωγείο Αγγελική Γεωργιάδου- Αναστασία Πεκτέσογλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανακύκλωση Όλα είναι χρήσιμα
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
1/θέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλικού
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΝΑΤΑΣΑ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β΄ Π.Ε.ΑΘΗΝΑΣ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Β΄ Π.Ε.ΑΘΗΝΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ Η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή στάσης των μαθητών, αλλά και γενικότερα της σχολικής κοινότητας σε θέματα υγείας τα οποία θα αφορούν, κυρίως στη σχέση του ήλιου των γήινων φίλτρων (όζον) και των τεχνητών φίλτρων (γυαλιά, ρούχα, καπέλα) με το ανθρώπινο σώμα (εγκέφαλος, μάτια, δέρμα, γεννητικά όργανα)

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Να μάθουν να προφυλάσσονται από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου Να γνωρίσουν οι μαθητές τις βλαβερές συνέπειες από τη έκθεση τους στον ήλιο Να αναγνωρίσουν τον ήλιο ως ουράνιο σώμα και να ανακαλύψουν την σπουδαιότητά του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Παρουσιάζεται στους μαθητές μία φωτογραφία που δείχνει παιδιά εκτεθειμένα στον ήλιο. Καλούνται να σχολιάσουν τη φωτογραφία και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: Τι βλέπετε στην εικόνα; Τι σας θυμίζει; Κρύβει κανένα κίνδυνο αυτό που κάνουν τα παιδιά;

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟ AΡΑΧΝΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1η Βιβλιογραφική έρευνα: Ο Ήλιος στην ελληνική μυθολογία. Διαβάζοντας από βιβλία μυθολογίας συλλέγουν τα στοιχεία εκείνα που αναφέρονται στο Θεό- Ήλιο (υιό του Υπερίωνα και πατέρα του Φαέθωντα), στον Απόλλωνα και στους τρόπους λατρείας του στην αρχαία Ελλάδα (Ρόδο, Κόρινθο και κυρίως Πελοπόννησο). Κατασκευάζουν poster με τα στοιχεία που έχουν διαβάσει και ανάλογες φωτογραφίες.

ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2η Η θέση του Ήλιου στις άλλες θρησκείες Ανακαλύπτουν τη θέση του Ήλιου σε άλλες θρησκείες όπως π.χ. στην αρχαία Αίγυπτο ( θεός Ρα), στους Μάγια του Μεξικού (ναός του ΄Ήλιου στην αρχαία πόλη Παλένκε), Μεσοποταμία ( θεός Σαμάς), στη παλαιότερη ρωμαϊκή θρησκεία (Ήλιος- αυτοκράτορας με τις θεότητες του Σέραπη και του Μίθρα), στην Ιαπωνία ( όπου πιστεύουν ότι η αυτοκρατορική οικογένεια κατάγεται από την ηλιακή θεότητα Αματεράσου). Κατασκευάζουν poster με παγκόσμιο χάρτη μόνο με τα όρια των κρατών και τοποθετούν τα πληροφοριακά στοιχεία στην χώρα που αντιστοιχεί.

Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΘΕΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΘΕΙΣ ΩΡΙΣ/ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3η Ο Ήλιος – η ακτινοβολία Εδώ γίνεται καταγραφή του υλικού όσον αφορά τα: Χαρακτηριστικά του ήλιου Θέση του ήλιου στο αστρικό σύστημα Φυσική σύσταση του ήλιου Χρησιμότητα του ήλιου

Δημιουργείται χάρτης του ηλιακού συστήματος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο κολλάζ. Η κίνηση των πλανητών σε παντομίμα. Ανά 3 παιδιά παίρνουν το ρόλο του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης και παρουσιάζουν την κίνηση των πλανητών Να δειχθούν εικόνες παιδιών με φυσιολογική ανάπτυξη και εικόνες παιδιών με ραχίτιδα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4η ΠΕΙΡΑΜΑ Έχουμε ένα φυτό μέσα σε ντουλάπι ανήλιο κλεισμένο και ένα άλλο κοντά στο παράθυρο. Παρατηρούν, καταγραφούν, εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα σχετικά με τη χρησιμότητα του ήλιου. Να δειχθούν εικόνες φυτών και να αναφερθεί ότι ο ΗΛΙΟΣ είναι χρήσιμος για τη παραγωγή των φυτών (φωτοσύνθεση)

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5η ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ Δημιουργούν οι μαθητές ‘το λεξικό του ήλιου’ καταγράφοντας όλες τις λέξεις που έχουν σχέση με τον ήλιο και μπορούν να τις εκμεταλλευτούν στην ώρα της γλώσσας με ασκήσεις γλωσσικές ή σκέφτομαι και γράφω.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6η ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ Καταγραφή των σημαντικότερων οργάνων του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο. Ως βοηθήματα χρησιμοποιούνται τα βιβλία μελέτης, η φυσική των μεγάλων τάξεων και το βιβλίο «Ο φίλος μου ο ήλιος» της κας Φραγκιά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 7η ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ Δραματοποίηση των διαλόγων από το βιβλίο της Φραγκιά: Ο φίλος μου ο ήλιος, π.χ. η ενότητα με το δικαστήριο του ήλιου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 8η Ήλιος και τραγούδι Πολλά νεότερα τραγούδια έχουν γραφτεί με θέμα τον ήλιο. Τα βρίσκουν, τα καταγράφουν και κάποια από αυτά με τη βοήθεια του μουσικού του σχολείου μαθαίνουν να τα τραγουδούν.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 9η Ο Ήλιος μέσα από το δημοτικό τραγούδι και την ποίηση Ο Ήλιος μέσα από το δημοτικό τραγούδι και την ποίηση Εδώ βρίσκουν οι μαθητές δημοτικά τραγούδια και ποιήματα που αναφέρονται στον ήλιο. Καταγράφουν ποια τους έκαναν περισσότερη εντύπωση και γιατί και κάποια από αυτά μαθαίνουν να τα τραγουδούν.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 10η Φτιάχνω το δικό μου ήλιο Ο κάθε μαθητής ζωγραφίζει το δικό του ήλιο , όπως αισθάνεται και ανάλογα τη ψυχολογική του διάθεση. Έτσι τυχαίνει να έχουμε ήλιο χαρούμενο, ήλιο κλαψιάρη, ήλιο γελαστό… Με τα σχέδια των παιδιών φτιάχνουμε έναν πίνακα- κολλάζ με ήλιους.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 11η Ο Ήλιος μέσα από τη τέχνη Φέρνουν οι μαθητές φωτογραφίες πινάκων ζωγραφικής με θέμα τον ήλιο ή φωτογραφίζουν αντίστοιχους πίνακες από κάποια επίσκεψή τους σε πινακοθήκη. Γίνεται σχολιασμός των χρωμάτων που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, της τεχνοτροπίας…

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 12η Ο Ήλιος μέσα από το παραμύθι Φέρνουν παραμύθια στην τάξη και διαβάζουν παραμύθια που έχουν γραφτεί για τον ήλιο

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 13η Κολλάζ ο ήλιος Σε μεγέθυνση από άχρηστα υλικά φτιάχνουν τον ήλιο, εργασία όπου αναπτύσσεται η συνεργατικότητα των παιδιών.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 14η Ακροστιχίδα του ήλιου Ηλιαχτίδα Λαμπερός Ισημερινός Όζον Σκιά Σχολιασμός γελοιογραφιών

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 15η Αφίσα Γράφουν τα δικά τους θετικά μηνύματα για τον ήλιο σε χαρτόνι (αφίσα) ή σε δίφυλλο έντυπο και το μοιράζουν στους συμμαθητές τους και στους μαθητές του υπόλοιπου σχολείου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Εσωτερική ή εξωτερική, αρχική, διαμορφωτική ή τελική, εξωτερική ή εσωτερική, ποσοτική ή ποιοτική

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 16η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ/ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΜΑΔΑΣ