Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ανακυκλώνω ανακυκλώνω τη ζωή μου βελτιώνω 1ο Νηπιαγωγείο Κρηνίδων

2 Υπεύθυνες Νηπιαγωγοί Γεωργακοπούλου Βασιλική Κεσικιάδου Άννα Μήτσογλου Σουλτάνα Στοϊνίτση Αφροδίτη
Συμμετέχοντες: 32 Νήπια

3 Συνεργασίες Δήμος Καβάλας 2ο Δημοτικό σχολείο Κρηνίδων Γονείς νηπίων Τοπική κοινωνία

4 Παιδαγωγικό πλαίσιο Η ανακύκλωση αποτελεί σήμερα σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν θα πρέπει να είναι μια εφήμερη τάση της εποχής αλλά αντίθετα υποχρέωση του κάθε πολίτη ώστε όλοι μας να συμβάλουμε έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας. Η ανακύκλωση πρέπει να είναι τρόπος ζωής.

5 Έτσι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της σημασίας της μείωσης των σκουπιδιών και της σωστής διαχείρησης των απορριμμάτων αλλά και της επαναχρησιμοποίησης οδήγησε στην επιλογή του θέματος.

6 Σκοπός του προγράμματος Να υιοθετήσουν τα παιδιά θετικές στάσεις και συμπεριφορές όσον αφορά το θέμα της ανακύκλωσης.

7 Στόχοι 1. Να γνωρίσουν τι σημαίνει ανακύκλωση και πως γίνεται. 2
Στόχοι 1.Να γνωρίσουν τι σημαίνει ανακύκλωση και πως γίνεται. 2.Να συνειδητοποιήσουν τα θετικά της αποτελέσματα. 3.Να μάθουν τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στους κάδους. 4.Να αναγνωρίζουν το σήμα της ανακύκλωσης.

8 5.Να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στα σκουπίδια της φύσης και αυτά του ανθρώπου( η φύση διαχειρίζεται τα σκουπίδια της π.χ τα φύλλα). 6.Να καταλάβουν την άρρηκτη σχέση ανθρώπου-περιβάλλοντος και ότι τα σκουπίδια είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

9 7. Να δουλέψουν σε ομάδες και να εκτιμήσουν την αξία της συλλογικής προσπάθειας. 8. Να εξοικειωθούν με στρατηγικές μείωσης και επαναχρησιμοποίησης. 9.Να διακρίνουν τα ανακυκλώσιμα από τα μη. 10. Να βρίσκουν και να προτείνουν υλικά που θα τους βοηθήσουν στις κατασκευές τους.

10 Με αφορμή τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη φτιάχνουμε ντενεκεδάκια για το κουκλοθέατρο που θα παίξουμε με θέμα την ντενεκεδούπολη.

11 Δείχνουμε στα παιδιά κάδους σε φωτογραφίες
Δείχνουμε στα παιδιά κάδους σε φωτογραφίες. Τον μπλε, τον πράσινο, την στήλη για τις μπαταρίες αλλά και τον κώδωνα για τις γυάλινες συσκευασίες.

12 Ζωγραφίζουμε το σήμα της ανακύκλωσης.

13 Φτιάχνουμε τους δικούς μας κάδους για τις τάξεις αλλά και την είσοδο του σχολείου ενημερώνοντας σχετικά και τους γονείς.

14 Παίζουμε με τη λέξη ανακύκλωση.

15 Ψάχνουμε και βρίσκουμε το σήμα της ανακύκλωσης σε διάφορες συσκευασίες.

16 Παίζοντας σκυταλοδρομία ανακυκλώνουμε υλικά στους σωστούς κάδους.
Παίζοντας σκυταλοδρομία ανακυκλώνουμε υλικά στους σωστούς κάδους.

17 Φτιάχνουμε κολάζ με εφημερίδες για να διακοσμήσουμε την τάξη μας.
Φτιάχνουμε κολάζ με εφημερίδες για να διακοσμήσουμε την τάξη μας.

18 Με ρολά από χαρτί υγείας κατασκευάζουμε αυτοκίνητα και καράβια
Με ρολά από χαρτί υγείας κατασκευάζουμε αυτοκίνητα και καράβια. Οι ρόδες τους από καπάκια και οι οδηγοί αλλά και τα κατάρτια από κομμάτια χαρτονιού που κρατήσαμε από προηγούμενες δημιουργίες.

19

20 Δημιουργούμε κλεψύδρα από μπουκάλια. Τα παιδιά φαίνονται ενθουσιασμένα.

21 Φτιάξαμε ηλιακό ρολόι με καπάκια
Φτιάξαμε ηλιακό ρολόι με καπάκια

22 Μουσικά όργανα φτιαγμένα με ρολά από χαρτί υγείας.

23 Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες 3 Δεκεμβρίου επισκεφθήκαμε το 2ο Δημοτικό σχολείο Κρηνίδων για να τους δώσουμε τα καπάκια που μαζέψαμε και να τους χαρίσουμε και μια σχετική πινακίδα που φτιάξαμε.

24 Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες

25 Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας στολίστηκε φέτος μόνο με στολίδια που φτιάξανε τα παιδιά και είπανε ότι ήταν το ομορφότερο δέντρο που στολίσανε ποτέ.

26 Μετά από αίτημα που κάναμε ήρθε η στήλη για την ανακύκλωση των μπαταριών. Έτσι αφού την επεξεργαστήκαμε, είδαμε και εξηγήσαμε το λογότυπο, ρίξαμε μέσα τις μπαταρίες που είχαμε μαζέψει.

27 Φτάνοντας σιγά σιγά στην άνοιξη σκεφτήκαμε ότι θα ήταν όμορφο να φτιάξουμε λουλούδια για να στολίσουμε την τάξη μας. Παλιά CD και καπάκια μας βοήθησαν για τις κατασκευές μας.

28 Για την διακόσμηση της αυλής μας βάψαμε ελαστικά και φτιάξαμε παρτέρια.

29 Φτιάχνουμε γλαστράκι για να φυτέψουμε το βασιλικό μας και να το βάλουμε στο τραπεζάκι της αυλής.

30 Για το τέλος ετοιμάζουμε μια αφίσα για την ανακύκλωση την οποία θα μοιράσουμε σε μαγαζιά , στο 2ο Δημοτικό σχολείο Κρηνίδων και φυσικά θα την αναρτήσουμε και στο νηπιαγωγείο μας.

31 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Επιλέγοντας το θέμα της ανακύκλωσης βάλαμε στόχους που ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν και τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Εκπαιδευτικοί και παιδιά δουλέψαμε με όρεξη και ενθουσιασμό μέχρι το τέλος του προγράμματος.

32 Τα παιδιά παίξανε, δημιουργήσανε, κατασκευάσανε, δώσανε τις δικές τους ιδέες και φυσικά πήρανε γνώσεις για το σοβαρό θέμα της ανακύκλωσης αλλά και της επαναχρησιμοποίησης. Επίσης συνεργαστήκανε άψογα δουλεύοντας σε ομάδες και ας ελπίσουμε να έγινε μια σπουδαία αρχή ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν ενεργοί πολίτες.


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google