Ημερίδα Χημείας 2019 Ζώης Κωνσταντίνος-Παντελής ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΟ ΝΕΡΟ.
Advertisements

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΒΙΟΧΗΜΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Ε Ι Σ Α Γ Ω Γ Η ΣΤΗ Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Α Από: ΒΕΡΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗ.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ
… ολέ !!! … ολέ !!! … ολέ !!! … Τι μας προσφέρει αυτό το ποτό μέσα σε 80 λεπτά ! … Τι μας προσφέρει αυτό το ποτό μέσα σε 80 λεπτά !
Οξέα οξύ (ετυμολογικά): οτιδήποτε είναι μυτερό, αιχμηρό
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Παραγωγή / Ανακύκλωση Μια εργασία μαθητών του 2ου Λυκείου Νέας Σμύρνης
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Xημεία Γ΄ Γυμνασίου: Εισαγωγή στα Οξέα.
καρβοξυλικών οξέων, υδατανθράκων,
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
Αγωνιστές-Ανταγωνιστές
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
1ο ΓΕΛ Ευκαρπίας Ερευνητική εργασία
1.1 Ιδιότητες των οξέων 1.2 Οξέα κατά Arrhenius
H κλίμακα pH (πε-χα) ως μέτρο της οξύτητας
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΑΞΗ Β΄ ΤΜΗΜΑ 1 ΣΧ. ΕΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΜΙΑ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ «ΜΑΡΙΑ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΟΚΕΦΑΛΟΥ»
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
Σοκολάτα και υγεία Εργασίας της ομάδας Βαρελίδου Κατερίνα
(ΜΕΘΥΛΟ) ΞΑΝΘΙΝΕΣ.
ΦΤΙΑΞΑΜΕ «ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ» ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ… «ΧΗΜΕΙΑ» ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ
ΘΕΜΑ: “Τεχνολογία και αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή
2013 ΚΟΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΕΑΡΙΝΟ Ε ΞΑΜΗΝΟ 2015 ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ ΔΙΑΛΕΞΗ¨5
Μπορείς να πεις ποιος είναι ο διάσημος πίνακας ζωγραφικής ?
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ. 4
Από νευρώνα σε νευρώνα: η σύναψη
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Τα μόρια της ζωής1 Οργάνωση της ζωής – Βιολογικά συστήματα Τα μόρια της ζωής Τα μόρια της ζωής.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΙΑ ΑΝΟΡΓΑΝΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ; Ο Η Η Η2ΟΗ2Ο.
Καρρά Αναστασία Σέρρες ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ‘’ Διαχείριση και παραγωγή προϊόντων από φυσικούς πόρους. Το παράδειγμα της σπιρουλίνας’’ Φοιτήτρια: ΚΑΡΡΑ.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ.
Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Εργασία στο μαθημα της Χημειας Καθαριότητα στην καθημερινή μας ζωή Παρθενίου Γεσθημανή Στεμπάρι Φλάβια Γκινάι Λούσυ.
1 Βιοχημεία - Αρχές Βιοτεχνολογίας - Προσδιορισμός συγκέντρωσης πρωτεϊνών, Τμήμα Τεχνολόγων γεωπόνων, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΠΕΚ 2014 Ένζυμα: οι βιολογικοί καταλύτες.
6ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΝΟΣ από το σταφύλι στο γλεύκος
Οινολογία Εργαστήριο 1 ο. Οίνος ή κρασί το προϊόν που παράγεται αποκλειστικά από την αλκοολική ζύμωση μερική ή ολική των νωπών σταφυλιών σπασμένων ή όχι.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
Πετρέλαιο – Νάφθα - Πετροχημικά Χημεία Β΄ Λυκείου.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ Η Βιοχημεία περιγράφει βιολογικές δομές και λειτουργίες με χημικούς όρους. Τα βιομόρια είναι ενώσεις του άνθρακα με ποικίλες λειτουργικές ομάδες.
Βιολογία β΄ λυκείου Επιμέλεια: Παυλίνα Κουτσοκώστα, βιολόγος
ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ M.Sc., Ph.D
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
Σχετική ατομική και μοριακή μάζα
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
TΜΗΜΑ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Πολωσιμετρία Πολωσιμετρία
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Ενώσεις του άνθρακα με το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο Οργανικές ενώσεις των οργανισμών είναι: Υδατάνθρακες (Σάκχαρα) Πηγή ενέργειας.
11 ερωτήσεις για τη διατροφή
Dr Αγγελική Γεροβασίλη
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
Βραζίλια…Η χώρα του καφέ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ
Διατροφή και Ασθένειες
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος.
1. ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
Δείκτες Επιμέλεια : Αλεξόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Συνεργάτης ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ημερίδα Χημείας 2019 Ζώης Κωνσταντίνος-Παντελής ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ Επίβλεψη: Γεωργιάδης Δημήτρης ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ

Η ψυχοδιεγερτική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο…

Η ψυχοδιεγερτική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση Friedlieb Ferdinand Runge (1819) Η ψυχοδιεγερτική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο… είναι η καφεΐνη.

Η ιστορία του καφέ Νικόλαος Γύζης, Ιστορία (1892)

Η ιστορία του καφέ Ο κτηνοτρόφος Kaldi παρατήρησε… βοσκή

Η ιστορία του καφέ

Η ιστορία του καφέ (Πίνακας του Bruno Befreetv 2009) www.drinkingcup.net

Η ιστορία του καφέ

Χημικές Ουσίες

Χημικές Ουσίες Περισσότερες από 1000 ουσίες!!!

Χημικές Ουσίες Σημαντικότερες Κατηγορίες Αλκαλοειδή Αζωτούχες ενώσεις Οξέα Λιπίδια Πολυόλες κλπ

Χημικές Ουσίες Καφεΐνη Καφεΐνη Τσάι => Τεΐνη Γκουαράνα => Γκουαρανίνη Τσάι Μάτε => Ματεΐνη

Χημικές Ουσίες Καφεΐνη

Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο Χημικές Ουσίες Ξανθίνη Πουρίνη = Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο

Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο Χημικές Ουσίες Ξανθίνη Πουρίνη = Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο Μεθυλίωση Καφεΐνη Θεοβρωμίνη .

Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο Χημικές Ουσίες Ξανθίνη Πουρίνη = Πυριμιδίνη + Ιμιδαζόλιο Μεθυλίωση Οξειδάση της Ξανθίνης Καφεΐνη Θεοβρωμίνη . Ουρικό οξύ

Χημικές Ουσίες Θεοφυλλίνη Θεοβρωμίνη Παραξανθίνη Συγκέντρωση Καρδιακοί ρυθμοί

Χημικές Ουσίες Θεοφυλλίνη Θεοβρωμίνη Παραξανθίνη Ροή οξυγόνου Ροή θρεπτικών συστατικών

Χημικές Ουσίες Θεοφυλλίνη Θεοβρωμίνη Παραξανθίνη Αθλητικές επιδόσεις

Χημικές Ουσίες Έλαια-Λιπίδια Το 2ο πιο σταθερό συστατικό μετά την καφεΐνη! Υπάρχουν κυρίως στο εσωτερικό του καρπού. Σε ποσοστό από 10-17% (ανάλογα την ποικιλία) Λιπίδια στον «πράσινο» καφέ www.coffeechemistry.com

Χημικές Ουσίες Οξέα

Χημικές Ουσίες Οξέα Κινικό Οξύ

Χημικές Ουσίες Οξέα Κινικό Οξύ Εξαγωγή από φυτικές πηγές Τεχνητά : υδρόλυση χλωρογενικού οξέος Χρησιμοποιείται ως στυπτικό Δομικός λίθος του Tamiflu

Χημικές Ουσίες Οξέα Χλωρογενικό Οξύ 5-10% ανάλογα την ποικιλία Δεκάδες ισομερή με διαφορετικά χαρακτηριστικά στη γεύση Χλωρός + γεννώ

Χημικές Ουσίες Οξέα Κιτρικό οξύ Μεγάλες ποσότητες

Χημικές Ουσίες Οξέα Κιτρικό οξύ Φωσφορικό οξύ Οξικό οξύ Μεγάλες ποσότητες

Βιοχημεία Καφεΐνη

Βιοχημεία Καφεΐνη ‘’Οι ενώσεις του μήνα’’ ,Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ

Βιοχημεία Τώρα Μάλιστα!… Καφεΐνη

Βιοχημεία Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Καφεΐνη

Βιοχημεία Μας παίρνουν τις δουλειές… Καφεΐνη Αδενοσίνη

Βιοχημεία Α3 Α2β Υπνηλία Α2α Α1 Υποδοχείς Αδενοσίνης

Βιοχημεία Α3 Α2β Υπνηλία Α2α Α1 Σειρά μου τώρα!! Υποδοχείς Αδενοσίνης

Βιοχημεία Σεροτονίνη % Αδρεναλίνη % Ντοπαμίνη %

Βιοχημεία Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Καφεΐνη

Βιοχημεία Λιπόλυση Καφεΐνη Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Καφεΐνη

Βιοχημεία Καφεΐνη Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Αιμοφόρα αγγεία Ούρα Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Καφεΐνη

Βιοχημεία Λείοι μύες Καφεΐνη Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Παραξανθίνη (80%) Θεοβρωμίνη (12%) Θεοφυλλίνη (4%) Λείοι μύες Καφεΐνη

Βιοχημεία Έχω τα καλά και τα κακά μου! «Μέτρον Άριστον»

Ο Καφές

Ο Καφές Coffea arabica ≈ 75-80% Coffea canephora (robusta) ≈20% Ένα τυπικό δέντρο Καφέ δίνει μόνο 0.5 kg ψημένου καφέ Coffea canephora (robusta) ≈20%

Ο Καφές Ζώνη Καφέ www.coffeechemistry

Arabica vs Robusta www.coffechemsitry.com Η καλλιέργεια Robusta γίνεται σε πιο άγρια εδάφη => περισσότερη καφεΐνη Η καφεΐνη λειτουργεί ως χημιο-στειρωτικό στα έντομα.

Arabica vs Robusta

Arabica vs Robusta www.coffeechemistry.com

Arabica vs Robusta Arabica Robusta Γλυκός Φρουτώδης Λουλουδάτος Πικρός Καμένος Χωματένιος American Chemical Society American Chemical Society

Παραγωγή

Παραγωγή Πλύσιμο Ξήρανση

Παραγωγή Πλύσιμο Ξήρανση Διαχωρισμός Αποφλοίωση Καθαρισμός

Παραγωγή Πλύσιμο Ξήρανση Διαχωρισμός Αποφλοίωση Καθαρισμός Διαχωρισμός Άπλωμα Πολτοποίηση

Παραγωγή Πλύσιμο Ξήρανση Διαχωρισμός Αποφλοίωση Καθαρισμός Διαχωρισμός Άπλωμα Πολτοποίηση Μεγαλύτερο σώμα και οξύτητα Ακριβή διαδικασία

Καβούρδισμα

National Coffee Association USA

Καβούρδισμα Αντιδράσεις Mailliard Ακρυλαμίδιο

Καβούρδισμα Αντιδράσεις Mailliard Ακρυλαμίδιο

Καβούρδισμα Ο decaf δεν εμφανίζει μείωση στα επίπεδα ακρυλαμιδίου https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2009.07.051

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

Κλείνοντας… …τα διασημότερα είδη καφέ…

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

Βιβλιογραφία http://195.134.76.37/chemicals/chem_caffeine.htm www.wikipedia.org www.coffeechemistry.com http://195.134.76.37/chemicals/chem_caffeine.htm ACS Reactions/ YouTube channel