Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΔΡ. ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ   

2 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 1. Στατιστική επεξεργασία μετρήσεων.
1. Στατιστική επεξεργασία μετρήσεων. 2. Γραμμική παλινδρόμηση. Μέθοδος ελαχίστων τετραγώνων. 3. Ισοζύγιο ενέργειας. 4. Χημική ισορροπία, οξέα, βάσεις, pH. Ογκομετρική ανάλυση οξικού οξέος. 5. Χημική ανάλυση νερού. Προσδιορισμός σκληρότητας. 6. Διαλυμένο οξυγόνο στο νερό (DO). 1ο γραπτό διαγώνισμα. Η 1η γραπτή εξέταση διαρκεί 20 min, περιλαμβάνει την ύλη των ασκήσεων 1-6 και έχει συντελεστή βαρύτητας 30%.

3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 7. Αφαλάτωση νερού με Αντίστροφη Ώσμωση (RO).
8. Προσδιορισμός BOD και COD. 9. Διάβρωση των μετάλλων. 10. Μετάδοση θερμότητας. Θερμικές απώλειες. 11. Θερμική ανάλυση. Διαγράμματα φάσεων κραμάτων. 12. Χημική κινητική. Ταχύτητα αντίδρασης. 13. Υδρόλυση. Ρυθμιστικά διαλύματα. 14. Καθίζηση σωματιδίων. Κοκκομερική ανάλυση με αραιόμετρο. 2ο γραπτό διαγώνισμα στο σύνολο της ύλης. Διάρκεια 2 ώρες. Συντελεστής βαρύτητας 40%.

4 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Η 1η γραπτή εξέταση διαρκεί 20 min, περιλαμβάνει την ύλη των ασκήσεων 1-6 και έχει συντελεστή βαρύτητας 30%. Η 2η γραπτή εξέταση διαρκεί 2 ώρες, περιλαμβάνει την ύλη όλων των ασκήσεων και έχει συντελεστή βαρύτητας 40%. Υποχρεωτική μια προφορική εξέταση με συντελεστή βαρύτητας 30%.

5 ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οι σπουδαστές πρέπει να παραδίδουν για κάθε εργαστηριακό μάθημα φύλλο έργου. Στο πάνω μέρος του φύλλου έργου θα συμπληρώνονται τα στοιχεία του σπουδαστή: Εργαστηριακό δίωρο (πχ Τρίτη 11-13), Ονοματεπώνυμο, Αριθμός Μητρώου, Τμήμα (πχ Μηχανολογίας), ημερομηνία διεξαγωγής της εργαστηριακής άσκησης. Στο κύριο μέρος του φύλλου έργου θα συμπληρώνονται οι πίνακες με τις μετρήσεις και τους υπολογισμούς, καθώς και οτιδήποτε άλλο ζητείται (διαγράμματα, απαντήσεις σε ερωτήματα κτλ). Η παράδοση του φύλλου έργου για κάθε εργαστηριακή άσκηση πρέπει να γίνεται στο αμέσως επόμενο εργαστηριακό μάθημα, διαφορετικά δεν θα γίνεται δεκτό και ο σπουδαστής θα θεωρείται απών για την συγκεκριμένη άσκηση. Εάν κάποιος σπουδαστής δεν κάνει τις διορθώσεις που του έχουν υποδειχθεί ή δεν τις καταθέσει στο αμέσως επόμενο εργαστηριακό μάθημα, θα θεωρείται απών για την συγκεκριμένη άσκηση.

6 Κανόνες Ασφαλείας 1. Κατά την χρήση χημικών ουσιών πρέπει να είναι γνωστές οι επικίνδυνες ιδιότητες της χημικής ουσίας και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. 2. Προτού χρησιμοποιήσετε κάποιο αντιδραστήριο να διαβάζετε καλά την ετικέτα του. 3. Η χρήση αντιδραστηρίων που εκλύουν τοξικούς ατμούς γίνεται πάντα στον απαγωγό. 4. Μετά το τέλος κάθε εργασίας ή πειράματος να πλύνετε καλά με σαπούνι τα χέρια σας και να ξεπλύνετε με άφθονο νερό. 5. Να ξεπλένετε αμέσως και με άφθονο νερό τα μάτια ή τα χέρια σας μετά από επαφή με οποιοδήποτε αντιδραστήριο.

7 Κανόνες Ασφαλείας 6. Σε περίπτωση προσβολής από οξύ: Πλύσιμο με άφθονο νερό, μετά με κορεσμένο διάλυμα όξινου ανθρακικού νατρίου και πάλι με άφθονο νερό. Σε περίπτωση δημιουργίας χημικού εγκαύματος η παραπάνω διαδικασία συμπληρώνεται με χρήση αντισηπτικού υγρού, στέγνωμα και επάλειψη με ειδική αλοιφή. 7. Σε περίπτωση προσβολής από αλκάλια: Πλύσιμο με άφθονο νερό, μετά με 1% οξικό οξύ ή βορικό οξύ και πάλι με νερό. Σε περίπτωση εγκαύματος ακολουθείται η ίδια με την παραπάνω συμπληρωματική διαδικασία. 8. Για προστασία των ματιών από κάθε είδους κίνδυνο πρέπει να φοράτε τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

8 Κανόνες Ασφαλείας Να ενημερωθείτε για τη θέση των πυροσβεστήρων και την λειτουργία τους. Εάν συμβεί ανάφλεξη υγρού χρησιμοποιείστε τον πυροσβεστήρα. Εάν συμβεί ανάφλεξη των ρούχων σας τυλιχθείτε με την αντιπυρική κουβέρτα ή ένα βαρύ παλτό. Χρησιμοποιείστε, αν υπάρχει, τον καταιωνιστήρα νερού. Να βεβαιώνεστε ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι γειωμένες. Να αναφέρετε οποιοδήποτε ατύχημα που συνέβη. Να επιθεωρείτε το Εργαστήριο σχολαστικά πριν φύγετε από αυτό, να τακτοποιείτε τις συσκευές, τα σκεύη και τα αντιδραστήρια και να κλείνετε τους διακόπτες ρεύματος, υγραερίου, νερού.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google