B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Βασικοί κανόνες προεγχειρητικού ελέγχου
Advertisements

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ
Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΤΖΕΗΜΣ ΜΑΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
Μετοκλοπραμίδη (primperan)
Φάρμακα και Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ)
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Ι. Α. Κυριαζής (1), Δ. Μυτάς (2), Π. Στουγιάννος.
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Τραυματική περικαρδίτιδα
Η Άσκηση ως Θεραπευτική Αγωγή σε Ασθενείς με Καρδιοπάθεια
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΕΫΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA)
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
GINKGO BILOBA.
ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. 1. Ποιες τιμές θεωρούνται παθολογικές για το σάκχαρο αίματος 2-ώρες μετά φαγητού σε έναν ενήλικα; a.100mg/dl b.140 mg/dl c.50 mg/dl d.a + b.
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
ΟΠΙΟΕΙΔΗ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΝΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Αντιστηθαγχικά Φάρμακα
Αδρενεργικοί Ανταγωνιστές
Αγχολυτικά & Υπνωτικά φάρμακα
Διεγερτικά του ΚΝΣ.
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Αντιυπερτασικά φάρμακα
Αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επισκόπηση… Προσβάλει περίπου 14 εκατομμύρια στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο Η κατάθλιψη οφείλεται στην ανεπάρκεια μονοαμινών όπως.
Φάρμακα που επιδρούν στο αναπνευστικό σύστημα. Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος 1. Άσθμα (προσβάλλει το 4-5% των ΗΠΑ) Συμπτώματα: δύσπνοια, βήχα,
Σπύρος Κατσούδας Νεφρολόγος, Διευθυντής Ε. Σ. Υ..
Διακοπή Καπνίσματος: Διακοπή Καπνίσματος: Υποκατάστατα Νικοτίνης και Βουπροπιόνη Παναγιώτης Μάργος Παναγιώτης Μάργος Καρδιολόγος Καρδιολόγος Επιμελητής.
Αντιστηθαγχικά Φάρμακα. Στηθάγχη Ορισμός:ξαφνικός, έντονος, πιεστικός θωρακικός πόνος με αντανάκλαση στον τράχηλο, στο σαγόνι, στη ράχη και στα χέρια.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ομάδα νόσων που το χαρακτηριστικό τους είναι η προσβολή του καρδιακού μυός και δεν είναι αποτέλεσμα ισχαιμικής,βαλβιδικής,υπερτασικής,
Καταπληξία ή Shock Προοδευτική και βαθμιαία κατάρρευση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του οργανισμού. Σύνδρομο που οφείλεται ή συνοδεύεται από διαταραχή.
Καρδιαγγειακά προβλήματα Οι αρρυθμίες στις μονάδες εντατικής θεραπείας και εμφραγμάτων Υπερκοιλιακές αρρυθμίες Κολπική ταχυκαρδία Κολπική μαρμαρυγή Κοιλιακές.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΑΟΡΤΟΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ(BYPASS)
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  Βαρείς καπνιστές, παχύσαρκοι, άσθμα, Χ.Α.Π., περιοριστικές νόσοι (κύφωση, πνευμονική.
ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να χορηγηθούν με εισπνοές, από το στόμα ή παρεντερικά. Προτιμάτε η χορήγηση με.
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
«ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ = ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ » Δράμα Επιμέλεια: Λαφαζάνη Πολυχρονία 1.
Εισαγωγή Οι θρόμβοι αποτελούνται από ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και ινώδες σε διάφορες αναλογίες Είναι σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας,
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
ΑΝΤΙΑΡΡΥΘΜΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
Ο ρόλος της ορμονοθεραπείας στον καρκίνο του προστάτη
Φάρμακα για τη Θεραπεία της Οστεοπόρωσης
ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ
Aνεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων
Καρασαββίδου Δέσποινα Νεφρολόγος Καθηγήτρια Παθολογίας
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
ΑΝΤΙΫΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ. ΟΞΕΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ  ΟΕΜ ΜΕ ΑΝΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ST  ΟΕΜ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ST  ΑΣΤΑΘΗΣ ΣΤΗΘΑΓΧΗ.
ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΑΛΓΟΣ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ
Θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ/αποκλειστεσ ΤΩΝ Β-ΑΔΡΕΝΕΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ
ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ Τα οιστρογόνα διακρίνονται στα φυσικά και τα συνθετικά.
ΚΑΛΙΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Τα καλιοσυντηρητικά διουρητικά προκαλούν απέκκριση νατρίου και διατήρηση καλίου μέσω της δράσης τους στο άπω εσπειραμένο σωληνάριο.
ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ α-1 αδρενεργικων υποδοχεων
ΑΝΤΙΫΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία της υπέρτασης, οι β-αναστολείς έχουν σαφή ένδειξη, ιδίως σε νεότερους, συμπαθητικοτονικούς, μη-καπνιστές άνδρες. Εάν συνυπάρχει στεφανιαία νόσος, τότε είναι τα φάρμακα εκλογής. Έχουν ένδειξη στην στηθάγχη και μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Επίσης, συγκεκριμένοι β-αποκλειστές έχουν ένδειξη στην καρδιακή ανεπάρκεια. Έχουν επίσης αντιαρρυθμική δράση. Χορηγούνται με επιτυχία σε υπερκοιλιακές ή κοιλιακές αρρυθμίες. Μειώνουν την επίπτωση του αιφνίδιου θανάτου μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στην αντιμετώπιση αρρυθμιών που οφείλονται σε υπερκατεχολαμιναιμία (φαιοχρωμοκύττωμα, υπερθυρεοειδισμός, άγχος, μετεγχειρητικά, αρρυθμίες στην άσκηση). Χορηγούνται σε ταχυκαρδία που προκαλεί η υπέρβαση δόσης των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών

B-BLOCKERS Οι παρενέργειες των β-αναστολέων οφείλονται στον αποκλεισμό τόσο των β1 όσο και των β2 υποδοχέων. Οι μη-εκλεκτικοί και οι λιπόφιλοι β-αναστολείς έχουν συχνότερες και ισχυρότερες ανεπιθύμητες δράσεις. Παρενέργειες: 1) από το ΚΝΣ (αϋπνία, εφιάλτες, κατάθλιψη) 2)υπεργλυκαιμία Όταν συγχορηγούνται διουρητικά, η υπεργλυκαιμία μπορεί να αυξηθεί έκδηλα. 3) Κάλυψη συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας Απαιτείται προσοχή όταν χορηγούνται σε διαβητικούς και ιδιαίτερα σε ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, γιατί οι β-αναστολείς μπορεί να μειώσουν την αντίδραση στην υπογλυκαιμία (αμβλύνουν τα συμπτώματά της) και να εκδηλωθεί ως μοναδικό σύμπτωμα της υπογλυκαιμικής κρίσης η εφίδρωση. 4) Δυσλιπιδαιμικές δράσεις (μείωση HDL, αύξηση τριγλυκεριδίων, αύξηση LDL ) 5) Μείωση της libido και ανικανότητα

B-BLOCKERS 6) Σημαντική βραδυκαρδία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου και 3ου βαθμού 7) Βρογχόσπασμος 8) Εύκολη κόπωση Αντενδείκνυνται σε καρδιακή κάμψη και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αντενδείκνυνται σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Αντενδείκνυνται σε βρογχικό άσθμα. Αντενδείκνυνται σε περιφερική αγγειοπάθεια (διαλείπουσα χωλότητα, γάγγραινα,Raynaud) Μετά από απότομη διακοπή της αγωγής με β-αποκλειστές, μπορεί να εμφανιστεί το λεγόμενο rebound φαινόμενο, που εκδηλώνεται με υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος (συνιστά ένα είδος συνδρόμου στέρησης). Είναι πιο έκδηλο σε στεφανιαίους ασθενείς στους οποίους η απότομη απόσυρση ενός β-αναστολέα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εκδήλωση στηθάγχης, εμφράγματος ή και αιφνιδίου θανάτου. Επομένως, η διακοπή της αγωγής πρέπει να γίνεται βαθμιαία με υποδιπλασιασμό της δόσης κάθε 2-3 ημέρες και να ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα.

B-BLOCKERS Στην υπέρταση της κύησης είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα, αλλά είναι δυνατόν να καταστείλουν τα ζωτικά σημεία του εμβρύου ή να προκαλέσουν αγγειοσύσπαση της μήτρας. Μεγαλύτερη εμπειρία υπάρχει με τη λαβεταλόλη και την ατενολόλη.