ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ Βασικά μέσα θεραπείας Διαιτητική παρέμβαση Φυσική Δραστηριότητα Τροποποίηση της συμπεριφοράς Φυσιολογική και κοινωνική υποστήριξη Φαρμακοθεραπεία Χειρουργική παρέμβαση
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Περιορισμός των θερμίδων Καλή υποστήριξη με πλήρη δίαιτα που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων Ελάττωση μεγέθους μερίδας Τακτικά γεύματα Αργή πρόσληψη τροφής Μη αγορά τροφίμων που μπορεί να υπερκαταναλωθούν Συνεχείς συνεδρίες και παρακολούθηση
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ Η διατήρηση της απώλειας βάρους αποτελεί το σκοπό οποιασδήποτε μεθόδου αντιμετώπισης της παχυσαρκίας Μόνο 5% των ενηλίκων διατηρούν την απώλεια για > 1 έτος Η μακροχρόνια διατήρηση προϋποθέτει τη διατήρηση σταθερού ενεργειακού ισοζυγίου Επαρκής πρόσληψη πρωτεινών Χαμηλή (όχι αυξημένη) πρόσληψη λίπους Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης
ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ Μόνο περιορισμός λήψης τροφής Συνήθως αποτυχημένη προσπάθεια Αύξηση φυσικής δραστηριότητας πιθανότητας επιτυχίας και διατήρησης απώλειας βάρους
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Πολύπλοκο αντικείμενο Τεχνική που συχνά χρησιμοποιείται στην ψυχοθεραπεία προκειμένου να επιτευχθούν οι επιθυμητές συμπεριφορικές μεταβολές Το κλειδί προκειμένου να διακοπεί μια παγιωμένη συνήθεια είναι Προσωπική θέληση Πειθαρχία Ανάληψη ευθύνης για επίτευξη στόχων Κατανόηση ότι η μείωση του βάρους θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Αναγνώριση περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τη συμπεριφορά Διατήρηση ημερολογίου για 1-2 εβδομάδες καθορισμός συμπεριφορών που συμβάλλουν στην υπερβολική πρόσληψη τροφής Τύπος και ποσότητα τροφής - κανονικό γεύμα ή σνακ Χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια της ημέρας Βαθμός πείνας Δραστηριότητα Τοποθεσία Σχετιζόμενα πρόσωπα Συναισθηματική κατάσταση Άσκηση
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Αγορά τροφίμων Μην ψωνίζετε όταν πεινάτε Έχετε λίστα για ψώνια Διαβάζετε τις ετικέτες Προτιμάτε τις φυσικές τροφές Αποθήκευση τροφής Διατηρείτε τα παχυντικά τρόφιμα σε σημείο που να παραμένουν αθέατα Άμεση διαθεσιμότητα τροφών με λίγες θερμίδες Τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος Όχι προστιθέμενη ζάχαρη ή λίπη κατά το μαγείρεμα Μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων Σερβίρισμα σε πιάτο (κατά προτίμηση μικρό) Τοποθεσία Σταθερό μέρος κατανάλωσης γεύματος Αποφυγή θέσης κοντά σε φαγητό (π.χ. μπουφές) Προσοχή στο εστιατόριο (λιπαρά φαγητά)
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Φαγητό σε εστιατόριο Επιλογή τροφών χαμηλής θερμιδικής αξίας Ζητήστε το φαγητό να μη μαγειρευτεί με λίπος Χωριστό σερβίρισμα σε σάλτσες, βούτυρο, μαγιονέζα Τρόπος κατανάλωσης Αργή, καλή μάσηση Κατανάλωση με παρέα Κόψιμο τροφής σε μικρά κομμάτια Αφοσίωση στο φαγητό (π.χ. όχι παρακολούθηση τηλεόρασης) Χαλάρωση και απόλαυσης γεύματος Κατανάλωση σε συγκεκριμένες ώρες Αίσθηση ικανοποίησης, όχι φουσκώματος Δραστηριότητα Περπάτημα, σκάλες, περίπατοι Λογική στάση Μικρές ‘αποτυχίες’, επιβράβευση για την τήρηση προγράμματος Αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχος απώλεια βάρους: υψηλή προτεραιότητα
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ YO-YO Συχνές προσπάθειες απώλειας βάρους πρόσληψη τροφής Συχνή εναλλαγή απώλειας και ανάκτησης βάρους σώματος Φυσιολογική βιολογική αντίδραση σε μη ελεγχόμενο και σημαντικό αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο Η επανάκτηση του βάρους μπορεί να υπερβαίνει το βάρος που είχε χαθεί, έχοντας ως αποτέλεσμα μια καθαρή αύξηση βάρους λιπώδους ιστού
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ YO-YO Άγνωστος μηχανισμός ανάκτησης απολεσθέντος βάρους Δυσκολία της εκ νέου αποδοχής διαιτητικών περιορισμών Συνεχής μεταβολική προσαρμογή του οργανισμού σε νέα δεδομένα Ποικίλες επιπτώσεις Καταπόνηση του οργανισμού Παράγοντας κινδύνου εμφάνισης Καρδιαγγειακών, υπέρτασης, υπερχοληστερολαιμίας, σακχαρώδη διαβήτη