ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΔΥΣΣΕΑΣ.
Advertisements

Αριάδνη Σαχίνογλου, Α’ Γυμνασίου
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Η ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Μια όμορφη ιστορία του Paulo Coelho
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Μια ιστορία για δύο βότσαλα με φόντο φωτογραφίες από την Κίνα!
Και ο θεός δημιούργησε τον άντρα …. - Αδάμ πέρνα αυτήν την κοιλάδα… Ο Θεός του είπε: Ο Αδάμ ρώτησε: - τι είναι η κοιλάδα, Κύριε?
Θεά Άρτεμη Όλυμπος.
Εργασία της Γ’1 Δημοτικού
7 1 0.
Ο Μάνος Χατζιδάκις για το νησί των συναισθημάτων
Σοφές φράσεις του μικρού Βούδα για να ζεις πάντα καλά.
H ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ.
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Η θυσία της Ιφιγένειας.
Οι Αχαιοί φτάνουν στην Τροία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΑΚΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΙΑΠΕΝΤΖΑΚΗ ΣΟΦΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥΣΙΟΥ
Δυσνόητα Ένα πρωί στη λίμνη, ο σύζυγος επιστρέφει μετά από πολλές ώρες ψαρέματος και παίρνει έναν υπνάκο στο φορτηγάκι. Η σύζυγος, αν και δεν.
Το γιοφύρι της Άρτας.
ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΖΩΗ.
Μια ιστορία για δύο βότσαλα Πάνω σε φωτογραφίες της Κίνας!
Ομηρικά έπη: Ιλιάδα Α΄ ραψωδία στ
H λατρεια των θεων στην Αρχ.Ελλαδα Ναοι-Βωμοι Ο θεσμοΣ τηΣ ικεσιαΣ
Music: Smoke gets in your eyes Pictures By: Unknown source Edited by AMRA.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Ο θυμός του Αχιλλέα.
Πρώτο Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Στο νοσοκομείο νοσηλευόταν ένας ασθενής βαριά άρρωστος. Οι συγγενείς του είχαν όλοι μαζευτεί στην αίθουσα αναμονής, απελπισμένοι και αποκαρδιωμένοι. Ξάφνου.
4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Δ΄
Εργασία στην Ιλιάδα Αιμίλιος Δραγκίνης Β΄1.
Οι παρομοιώσεις της Οδύσσειας
Μια διαφορετική…… «ματιά» στην Ιλιάδα
Σεμπάστιαν Πίλαρτζικ Θάνος Κανέλλος Τζαβέλας Νέστορας
ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Το μήλο της Έριδος.
Του γιοφυριού της Άρτας
Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ. Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αποκαλούμενη και Ωραία Ελένη, περίφημη για την ομορφιά της,τάς νήσους στην ελληνική μυθολογία.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΗΜΙΘΕΟΣ.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ και οι παραλογεσ
Γεωγραφία Β’ τάξη Φύλλο εργασίας 4
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε ένα νησί στο οποίο ζούσαν όλα τα συναισθήματα. Εκεί ζούσαν η Ευτυχία, η Λύπη, η Γνώση, η Αγάπη και όλα τα άλλα συναισθήματα.
Λίγα λόγια για εκείνον…
Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΛΕΝΗ. Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑ Η ΚΑΤΑΡΑ;
ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ
Το 710 Σταματάει μια κυρία (μελαχροινή μπορεί και ξανθιά) σ' ένα βενζινάδικο και ζητάει ένα "710". Σταματάει μια κυρία (μελαχροινή μπορεί και ξανθιά)
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο μύθος της Αράχνης Χριστιάννα Φ., Α1 – 7o Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Ευριπίδη Ελένη Εισαγωγή.
O ΓΑΪΔΑΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΙΚΟΣ
« ένα άλλο πιθανό … τέλος ». Την κρίσιμη μέρα τύλιξε τα παπούτσια, τα πήρε στο σπίτι και τα έκρυψε. Προς το απόγευμα έβαλε τα καλά του, ετοιμάστηκε και.
Ο Τρωικός Πόλεμος Ο Τρωικός Πόλεμος Ενότητα 5 Γ’ & Δ’ Τάξη Χάρης Λεμονιάς 2008.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΛΑΝΤΑΣ Γαλλική μπαλλάντα > βαλλίζω (χορεύω). Ποίημα τραγουδιστικό και χορευτικό. Έχει σταθερή μορφή. Αποτελείται από 4 στροφές:
Ο Όμηρος δεν κρίνει την Ελένη για την πράξη της σε κανένα σημείο της Ιλιάδας. Η Ελένη παρουσιάζεται ως μια συμπαθητική, αξιοπρεπής και ενδιαφέρουσα.
Προτομή του Ομήρου. Ρωμαίκό αντίγραφο έργου του 5ου αιώνα. München, Glyptothek.
Σ’ ένα βουνό της Πελοποννήσου ζούσε το ιερό ελάφι της θεάς Άρτεμης.
2. Στον Αίολο, στους Λαιστρυγόνες και στο νησί της Κίρκης
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Ελενη νασοπουλου Υπεύθυνος Καθηγητής: κ. Καπετανάκης
Δ τάξη Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Κοζάνης Πληροφορική
Μάθημα 8ο Ζητήματα γραφής και επιμέλειας κειμένου-εργασίας
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Η ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ.
Καμινάρη Χαρούλα Καπετανάκη Μαριέλα Γ2’
Τα παιδιά του Γ2 ταξιδεύουν στον Όλυμπο και συναντούν τους θεούς.
ΣΟΦΟΚΛΗΣ Ηλέκτρα – Αντιγόνη.
ΡΑΨΩΔΙΑ α: ΠΡΟΟΙΜΙΟ (στ. 1-25)
Και ο θεός δημιούργησε τον άντρα…
Οι γυναίκες ως κόρες στην Αρχαία Ελλάδα
«Του γιοφυριού της Άρτας» Ν. Γ
«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟ ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

μαρια μ. τμημα: γ3 σχολειο: 1Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2017-2018 Σύγκριση της θυσίας της Ιφιγένειας και της θυσίας της γυναίκας του Πρωτομάστορα στην παραλογή <<Του γιοφυριού της Άρτας>> ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

οι ιστοριεσ των δυο γυναικων Θυσία Ιφιγένειας Θυσία γυναίκας Πρωτομάστορα

η ιστορια τησ ιφιγενειασ Ο Αγαμέμνων είχε προκαλέσει την οργή της θεάς Άρτεμις σκοτώνοντας το ιερό ελάφι της, με αποτέλεσμα η θεά να προκαλέσει άπνοια και να μη μπορεί να αποπλεύσει ο στόλος των Αχαιών από την Αυλίδα για την Τροία. Ρώτησαν τον μάντη Κάλχα τι έπρεπε να κάνουν κι εκείνος απάντησε ότι η οργή της θεάς θα έφευγε μόνο αν ο Αγαμέμνων θυσίαζε τη θυγατέρα του, την Ιφιγένεια, η οποία τότε βρισκόταν στις Μυκήνες. Αρχικώς ο Αγαμέμνων αρνήθηκε να το πράξει, αλλά πιέσθηκε από τον Μενέλαο και τον Οδυσσέα, καθώς και οι μήνες περνούσαν, και κάλεσε την κόρη του με την πρόφαση ότι θα την αρραβώνιαζε με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια ήρθε στην Αυλίδα και τότε ο Αγαμέμνονας την παρέδωσε στον Κάλχα για να τη θυσιάσει στην Άρτεμη. Η Κλυταιμνήστρα δεν μπόρεσε ποτέ να του συγχωρήσει το γεγονός ότι θυσίασε το ίδιο τους το παιδί για την εκστρατεία «του» και προέβαλε αυτό το τραγικό γεγονός ως δικαιολογία για τον φόνο του άνδρα της.

Την τελευταία όμως στιγμή η θεά λυπήθηκε την Ιφιγένεια, την άρπαξε από τον βωμό της θυσίας και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι. Μετά οδήγησε την κόρη στην Ταυρίδα, όπου την έκανε ιέρειά της. Αυτή είναι η γνωστότερη μορφή του μύθου. Σε άλλες παραλλαγές αναφέρεται αντί της Αυλίδας η Βραυρώνα της Αττικής ως τόπος της θυσίας. Εκεί η θεά αντικατέστησε την Ιφιγένεια με αρκούδα, αλλά και η ίδια η κόρη τη στιγμή της θυσίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο ή δαμάλι ή αρκούδα ή γριά και με αυτή τη μορφή εξαφανίσθηκε. Η εξαφάνισή της δικαιολογείται από το ότι οι παριστάμενοι έστρεψαν αλλού το βλέμμα τους για να μη δουν ένα τόσο μεγάλο έγκλημα. Ακόμα, υπάρχει η εκδοχή πως η θυσία έμεινε στη μέση όταν ξαφνικά εμφανίσθηκε ένας ταύρος ή δαμάλι ή ελάφι ή γριά. Τότε ο ιερέας, ερμηνεύοντας αυτό τον οιωνό, είπε ότι η θυσία δεν ήταν αναγκαία και ότι οι θεοί δεν συμφωνούσαν. Κι έτσι η Ιφιγένεια σώθηκε .

Η ιστορια τησ γυναικασ του πρωτομαστορα Στην παραλογή ‘’Του γιοφυριού της Άρτας’’ οι εργάτες και ο Πρωτομάστορας ήταν σε απελπιστική κατάσταση, επειδή ενώ έχτιζαν το γεφύρι την ημέρα, το βράδυ αυτό γκρεμιζόταν χωρίς να γνωρίζουν την αιτία της κακοτεχνίας. Σαν «από μηχανής θεός» ένα πουλί με ανθρώπινη λαλιά τούς είπε πως, αν δε χτιζόταν ζωντανή στο γεφύρι η γυναίκα του Πρωτομάστορα, το κτίσμα δε θα στέριωνε ποτέ. Έτσι και έγινε. Με έναν αρκετά πειστικό και δόλιο τρόπο η Λυγερή έφτασε στον τόπο της θυσίας και ύστερα από ένα τέχνασμα του πρωτομάστορα μπήκε στα θεμέλια για να βρει το δήθεν χαμένο δαχτυλίδι του Πρωτομάστορα και έτσι κυριολεκτικά την έχτισαν εκεί ζωντανή.

Ομοιοτητεσ στισ θυσιεσ των δυων γυναικων ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Θυσιάστηκε για την ολοκλήρωση ενός κοινωφελούς έργου. Ήταν συγγενικό πρόσωπο με τον πρωτομάστορα. Είναι τραγικό πρόσωπο. Έχει άγνοια της επικείμενης κατάστασης και δεν ξέρει ότι θα θυσιαστεί. Οδηγήθηκε στη θυσία με δόλο. Θυσιάστηκε για την πραγματοποίηση ενός πολέμου. Ήταν συγγενικό πρόσωπο με τον αρχηγό του Τρωικού πολέμου. Είναι τραγικό πρόσωπο. Έχει άγνοια της επικείμενης κατάστασης και δεν ξέρει ότι θα θυσιαστεί. Οδηγήθηκε στη θυσ΄΄ια με δολο.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ στισ θυσιεσ των δυων γυναικων ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΣΤΟΡΑ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Ήταν η γυναίκα του πρωτομάστορα Την <<χτίσανε>> στο ποτάμι για να σταθεροποιηθεί το Γιούρι Ήταν η κόρη του αρχηγού του Τρωικού πολέμου Την τελευταία στιγμή την έσωσε η Θεά Άρτεμης και έβαλε στη θέση της ένα ελάφι