Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΗΜΙΘΕΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΗΜΙΘΕΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΗΜΙΘΕΟΣ

2 ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Αχιλλέας ήταν γιος του Πηλέα (γι' αυτό τον αποκαλούσαν και Πηλείδη), βασιλιάς των Μυρμιδόνων στη Φθία και της Νηρηίδας Θέτιδας Ο Αχιλλέας εμφανίστηκε κατά των Τρωικό Πόλεμο ως στρατιώτης των Ελλήνων. Ήταν σχεδόν αθάνατος αφού είχε μόνο ένα αδύνατο σημείο, τη δεξιά φτέρνα του. Η μητέρα του τον βούτηξε σε ένα πηγάδι με το αθάνατο νερό αλλά τον κρατούσε από την φτέρνα του και έτσι δεν βράχηκε η φτέρνα του.

3 ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ Ο Αχιλλέας κατόρθωσε να νικήσει σε μονομαχία τον Έκτορα, τον πρίγκιπα της Τροίας, και μετά να τον δέσει στο τροχήλατο άρμα του και να τον σύρει ως το στρατόπεδο των Αχαιών ως τρόπαιο.

4 ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Όταν οι Έλληνες έπλευσαν για την Τροία, κατά λάθος σταμάτησαν στη Μυσία, με βασιλιά τον Τήλεφο. Στη μάχη που επακολούθησε ο Αχιλλέας τραυμάτισε τον Τήλεφο. Η πληγή δεν έκλεινε κι έτσι ο Τήλεφος ρώτησε ένα μαντείο το οποίο δήλωσε "ο τρώσας και ιάσσετε δηλαδή ότι «αυτός που πλήγωσε θα θεραπεύσει». Σύμφωνα με αναφορές άλλων περί το χαμένο έργο του Ευριπίδη, ο Τήλεφος πήγε στην Αυλίδα, προσποιούμενος το ζητιάνο και ζήτησε από τον Αχιλλέα να του γιατρέψει την πληγή. Ο Αχιλλέας τού αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε ιατρικές γνώσεις. Ο Οδυσσέας συμπέρανε πως το δόρυ δημιούργησε την πληγή άρα το δόρυ θα έπρεπε να τη γιατρέψει. Ξύσματα χαλκού από το δόρυ τοποθετήθηκαν στην πληγή και ο Τήλεφος γιατρεύτηκε.

5 ΑΥΛΗ ΛΥΚΟΜΗΔΗ Σε μια μετα-Ομηρική εκδοχή του μύθου, ο μάντης Κάλχας δήλωσε ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να νικήσουν δίχως τη βοήθεια του Αχιλλέα, όμως η μητέρα του, η Θέτιδα, ήξερε ότι θα πέθαινε αν πήγαινε στην Τροία. Έτσι τον έκρυψε στην αυλή του Λυκομήδη στη Σκύρο. Εκεί είχε ένα δεσμό με τη Διηδάμεια με αποτέλεσμα ένα γιο, το Νεοπτόλεμο. Ανακαλύφθηκε, όμως, από τον πανούργο Οδυσσέα, που έφτασαν μεταμφιεσμένοι σε γυρολόγους με κοσμήματα και όπλα. Ο Αχιλλέας εντοπίστηκε από το γεγονός ότι κοιτούσε τα «λάθος» αγαθά. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε ελάχιστη πειθώ να πάει στην Τροία, συνοδευόμενος από τον εξάδελφό του και καλύτερό του φίλο Πάτροκλο και το δάσκαλό του, Φοίνικα.

6 ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑ Ο Αχιλλέας σκοτώθηκε όπως προέβλεψε η Θέτιδα, πριν πέσει η Τροία, χτυπημένος από βέλος του Πάρη στο μοναδικό θνητό του σημείο: τη φτέρνα Σύμφωνα με τον μύθο, ο Αχιλλέας ερωτεύτηκε την Πολυξένη, μία από τις κόρες του Πρίαμου. Ήταν τόσος ο έρωτας του που υποσχέθηκε στον πατέρα της να προδώσει τους Έλληνες και να πάει με το μέρος τους. Όταν όμως ο Αχιλλέας μπήκε στο ναό του Απόλλωνα για το κλείσιμο της συμφωνίας, ο Πάρις κρυμμένος πίσω από του άγαλμα του θεού, τον σκότωσε. Σύμφωνα με την άλλη παράδοση, ο Αχιλλέας σκοτώθηκε μπροστά στα τείχη της Τροίας: έπεσε σε ενέδρα ενώ πήγαινε να διαπραγματευθεί εκεχειρία με τον Πρίαμο ή όταν δε δέχτηκε να υποχωρήσει, όπως τον διέταξε ο Απόλλωνας. Τον σκότωσε ο ίδιος θεός ή ο Πάρις που το βέλος του καθοδηγούσε ο Απόλλωνας.

7 ΤΑΦΗ ΑΧΙΛΛΕΑ Όταν σκοτώθηκε ο ήρωας, γύρω από τη σωρό του, έγινε αγώνας για να τον πάρουν από τα χέρια των Τρώων, οι σύντροφοί του και να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο των Αχαιών. Οι Αχαιοί τον κήδευσαν με μεγάλες τιμές. Ο θρήνος κράτησε 17 ημέρες, πήραν μέρος η Θέτιδα και οι άλλες Νηρηίδες από την θάλασσα και οι Μούσες από τα βουνά, ενώ παραβρέθηκαν και θεοί. Μετά την ταφή του, αφού υψώθηκε τύμβος ψηλός για να τον βλέπουν από μακριά οι ναυτικοί, έγιναν αγώνες με έπαθλα πολύτιμα δώρα της Θέτιδας και των θεών. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η Θέτιδα μετέφερε τον νεκρό γιό της στις εκβολές του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο, στην Νήσο Λευκή.

8 ΤΑΦΗ ΑΧΙΛΛΕΑ 2 Το ακρογιάλι αντηχούσε όλη την νύχτα από τους θρήνους των πολεμιστών, γύρω από το νεκρό πολέμαρχο, που όμοιος του δεν είχε σταθή ποτέ, κανένας ως τότε. Κι ο ωκεανός έφερνε εκείνο το θρήνο με τα κύματά του στην αντικρινή στεριά και στα γύρω νησιά, θαρρείς και θρηνούσε η Θέτις το χαμένο γιο της, θαρρείς και θρηνούσαν οι σαράντα εννιά θαλασσινές Νεράιδες, οι αδελφές της, το θάνατο του ασύγκριτου παλικαριού. Οι Μυρμιδόνες είχανε πέσει μπρούμυτα καταγής κι έκλαιγαν το βασιλιά τους, που τους φερνότανε πάντοτε σα να ήσαν ίσοι του και, μ’ όλο που ήτανε τόσο δυνατός, ποτέ του δεν δειχνόταν άκαρδος και αυστηρός Ο Αίαντας είχε γονατίσει κι έσφιγγε στην αγκαλιά του το κορμί του σκοτωμένου πολέμαρχου που τον έδεναν μαζί του δεσμοί συγγένειας και μεγάλης φιλίας .

9 ΟΝΟΜΑΤΑ Μιχαήλ Άγγελος Γκαλτέμης Αλέξανδρος Βασιλάκης Μάρκος Ιωάννου


Κατέβασμα ppt "ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ο ΗΜΙΘΕΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google