Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες
«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες Εργασία της μαθήτριας Σεντεμέντε Άννας Β΄ τάξη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παπαδημητρίου Ζωή

2 Την ιστορία του Τρωικού πολέμου έψαλε ο Όμηρος στην Ιλιάδα

3 Οι Αχαιοί, με αρχηγό τον Αγαμέμνονα, ξεκίνησαν από την Αυλίδα για την Τροία. Έπρεπε να πάρουν εκδίκηση για την αρπαγή της ωραίας Ελένης. Πολιορκούν την Τροία για δέκα ολόκληρα χρόνια.

4 Κοντά στις συμφορές του πολέμου ο θυμός του Αχιλλέα θα πυροδοτήσει νέα δεινά στους Αχαιούς με καταστροφικά αποτελέσματα για τους ίδιους.

5 Αφορμή για το θυμό του Αχιλλέα στάθηκε η απαίτηση του Αγαμέμνονα να πάρει το δικό του γέρας, τη Βρισηίδα, με αντάλλαγμα να επιστρέψει στον ιερέα Χρύση την κόρη του Χρυσηίδα, την οποία είχε αποκτήσει από τα πολεμικά λάφυρα.

6 Ο Απόλλωνας οργισμένος από την ασεβή συμπεριφορά του Αγαμέμνονα προς τον ιερέα Χρύση, έστειλε φοβερό λοιμό στο στρατόπεδο των Αχαιών.

7 Ο Αχιλλέας συγκαλεί συνέλευση και ο μάντης Κάλχας αποκάλυψε την αιτία του κακού, προβλέποντας κι άλλες συμφορές, αν δεν επιστραφεί η Χρυσηίδα.

8 Ο Αγαμέμνονας εξοργισμένος με το μάντη, δέχεται τελικά να επιστρέψει τη Χρυσηίδα, ζητώντας ως αντάλλαγμα το γέρας κάποιου άλλου πολεμιστή. Ο Αχιλλέας χαρακτηρίζει άδικη την απαίτησή του και ο Αγαμέμνονας τον απειλεί ότι θα πάρει τη Βρισηίδα. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

9 Την κρίσιμη στιγμή επεμβαίνει η θεά Αθηνά και συγκρατεί τον Αχιλλέα, ο οποίος δηλώνει ότι θα δώσει τη Βρισηίδα αλλά θα φύγει από τη μάχη.

10 Η Χρυσηίδα επιστρέφει στον πατέρα της και οι κήρυκες έρχονται να παραλάβουν τη Βρισηίδα από τον Αχιλλέα και να την παραδώσουν στον Αγαμέμνονα.

11 Ο Αχιλλέας βαθιά στενοχωρημένος και προσβεβλημένος βρίσκει παρηγοριά στη μητέρα του τη Θέτιδα, που του υπόσχεται να ζητήσει τη βοήθεια του Δία.

12 Ο Αχιλλέας απέχει από τις μάχες απομονωμένος στη σκηνή του
Ο Αχιλλέας απέχει από τις μάχες απομονωμένος στη σκηνή του. Δώδεκα μέρες αργότερα, η Θέτις ικετεύει το Δία να επηρεάσει τον πόλεμο υπέρ των Τρώων, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή του γιου της. ο Δίας υπόσχεται να ικανοποιήσει την επιθυμία της κρυφά από την Ήρα, που τον κατηγορεί ότι βοηθά πάντα τους Τρώες.

13 Η Ήρα υποψιάζεται το λόγο της επίσκεψης της Θέτιδας και απαιτεί να μάθει γι’ αυτήν. Ο Δίας θυμωμένος την απειλεί και εκείνη σιωπά.

14 Στο πλευρό της προστρέχει ο ΄Ηφαιστος, που την παρηγορεί και ξαναφέρνει το κέφι στην κατοικία των θεών

15 Οι θεοί στον Όλυμπο διασκεδάζουν και με τη δύση του ήλιου αποσύρονται, για να αναπαυθούν.


Κατέβασμα ppt "«Ζωντανεύοντας τον Όμηρο» Η ραψωδία Α της Ιλιάδας με εικόνες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google