Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη. Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Προβληματισμοί επί της λειτουργίας του θεσμού
Advertisements

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές” Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας.
Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Οικονομική κρίση και καταναλωτική συμπεριφορά
Εξοχική κατοικία 2010 Επαμεινώνδας Ε. Πανάς Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής.
κριτική ανάλυση παραδειγμάτων αστικού σχεδιασμού:
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Διαχείριση του Νερού στην Πόλη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Αστική Χρήση του Νερού» Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
4Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Μεταφορές και Logistics
Παγγελματικό E Λ ύκειο Μ εγαλόπολης.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β΄: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΘΕΜΑ: ΟΙ.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΦΝΕΡ ΜΑΡΙΑ ΒΡΑΣΙΔΑ Πανεπιστήμιο.
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Οι τομείς παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΥΣΜΟΣ.
επιπτώσεις της στους νέους
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΓΑΘΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΑΣΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΙ.
Επιμέλεια: Μακρής Κώστας1 Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ήταν έργο της ΕΑΠ και απέβλεπε στη δημιουργία μικρών γεωργικών ιδιοκτησιών. Η εγκατάσταση των προσφύγων.
 Η καθαριότητα και η λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες συνιστώσες της ποιότητας ζωής των δημοτών και καθιστά.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
Η ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
Ηχορύπανση \ φωτορύπανση
Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δ………………… και περισσότερο π……………………….παρουσιάζει.
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Γ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 1. Η Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων
Κριτική παρουσίασης (Ομάδα Διοίκησης-ΓΠΣ) Μάθημα: STUDIO ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ-ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΠΜΣ: “ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ.
Τα βουνά και οι πεδιάδες στη ζωή των Ευρωπαίων
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 18,02 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ 18,02 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧ. ΕΤΟΣ
ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Εργατικό Δυναμικό Στο εργατικό δυναμικό, ή στον οικονομικό ενεργό πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται άτομα που μπορούν και επιθυμούν να συμμετέχουν στην παραγωγική.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Διαδικασία Αστικοποίησης - Αίτια Ανάπτυξης των Πόλεων n Δύο βασικές κατηγορίες αιτίων: –Αίτια απομάκρυνσης από την ύπαιθρο –Αίτια προσέλκυσης στην πόλη.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Πολιτική Παιδεία Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Δημογραφικά Χαρακτηριστικά της Λάρνακας Ανάλυση S.W.O.T.
Νέοι Οργανισμοί Υπουργείων. Στόχοι Αναδιοργάνωσης Η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμένους δημόσιους.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ρόϊδω Μητούλα. Ρόϊδω Μητούλα.
Τι είναι το πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης αστικής ανάπτυξης Αφορά :  Στην κοινωνική ένταξη & υποστήριξη ανέργων, μειονεκτικών & ευπαθών ομάδων πληθυσμού.
Τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ευρώπης
Αγροτική Κοινωνιολογία
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ι
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ερευνητική Εργασία. Στη πόλη μας ο τουρισμός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες και κατέχει κυρίαρχη θέση στον τριτογενή τομέα.
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
3. Η αστική αποκατάσταση.
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας – Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μάθημα 3.
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕ ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΜΕ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ.
Ηλίας Μπουναρτζής/
Επικρατεί εύκρατο κλίμα: βρέχει κυρίως το χειμώνα, η θερμοκρασία παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές ανάλογα με τις εποχές και η ημέρα είναι μικρότερη το χειμώνα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διδάσκουσα : Μαρία Φακίρη

Η έννοια της κατοίκησης Κατοίκηση : κατοικία Ανάγκες : Aσφάλεια Φυσιολογία Κοινωνικός χαρακτήρας Εργασία Ελεύθερος χρόνος

ΚΑΤΟΙΚΩ Κατοίκηση σημαίνει διαμονή σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Αλλά … και…. Καλύπτω βασικές μου ανάγκες Λατρεύω τους θεούς μου Προστατεύω τον τόπο μου Αποφασίζω για το μέλλον μου

Οικισμός και πόλη Συν- οικισμοί ή οικισμοί Πόλη Οι παραγωγικές δραστηριότητες Η πολιτική και διοικητική λειτουργία Η κοινωνική μέριμνα και περίθαλψη Η αναψυχή Οι επικοινωνίες και οι σύγχρονες μεταφορές

Οι κατοικίες συγκροτούν σύνολα στον χώρο τους οικισμούς Πόλη Κάθε οικισμός δεν είναι πόλη Κάθε πόλη είναι οικισμός

Πόλη και ύπαιθρος Αστικοποίηση

Αύξηση του πληθυσμού των πόλεων Οφείλεται : Συγκέντρωση εσωτερικών μεταναστών Οφείλεται: Αναζήτηση καλύτερης τύχης στις πόλεις

Η κατοικία στην ύπαιθρο και η αστική κατοικία Η απασχόληση του αστικού πληθυσμού Βιοτεχνία Βιομηχανία Κατασκευές Μεταφορές Διοίκηση Εμπόριο Τράπεζες Τουρισμό Οι ασχολίες των κατοίκων στην ύπαιθρο Παραγωγικές δραστηριότητες

Η αστική κατοικία Η αστική κατοικία ακολουθεί καθιερωμένους κανόνες Προκύπτει Η μορφή Η διάταξη Τοποθέτηση Γραμμική παράθεση κατά μήκος του δρόμου Παράλληλα Ανάπτυξη συστήματος υποδομών

Το πρόβλημα κατοίκησης στις σύγχρονες πόλεις Είδος Καταναλωτικό Εμπορεύσιμο ελλείψεις σε κατοικίες Κοινωνικό πρόβλημα

Μετά το 1821 Μετά την Μικρασιατική καταστροφή Το 1951 (μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, της κατοχής, και του εμφύλιου πολέμου)

Κοινωνικό πρόβλημα Χαμηλή ποιότητα του περιβάλλοντος κατοίκησης Αποκλεισμός ορισμένων ομάδων πληθυσμού

Το δικαίωμα στην κατοικία και η πολιτική της κατοικίας Κοινωνικό αγαθό Κοινωνικό δικαίωμα Οι τρόποι με τους οποίους λειτουργεί ο δημόσιος τομέας είναι δύο 1.Σχεδιάζει και κατασκευάζει κατοικίες με το σύστημα της οργανωμένης δόμησης 2.Δανειοδοτεί τους ενδιαφερόμενους, για να αγοράσουν ή για να κατασκευάσουν νέα κατοικία

Βασικοί τύποι κατοικίας Εξέλιξη της κατοικίας στο χρόνο Ομαδική ζωή Μόνιμος τόπος κατοικίας Σπήλαια – πρώτα καταφύγια – κατοικίες Καλύβα Πρώτο χωριό

Κοινωνικοί πολιτισμικοί παράγοντες και λειτουργική συγκρότηση της κατοικίας Η συγκρότηση της οικογένειας Η θέση των γυναικών Η ανάγκη να προστατευτεί η ιδιωτική ζωή της οικογένειας Η τάση για κοινωνικές συναναστροφές

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μορφή της κατοικίας Κλιματικές συνθήκες Τοθεσία –Ανάγλυφο του εδάφους Οικονομικές δραστηριότητες – ασχολίες –Αποθήκευση –Παραγωγική δραστηριότητα

Η αρχαία ελληνική κατοικία Προσαρμογή της κατοικίας σε Κλιματικές Γεωγραφικές Συνθήκες Προσανατολισμός Νότιος Εκτεθειμένοι στον ήλιο τον χειμώνα και να έχουν δροσιά το καλοκαίρι

Κεντρική αυλή (αίθριο) Ανάπτυξη χρήσεων