2.2 Η ροή ενέργειας ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ.Π. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΚΩΤΤΗ ΚΑΛΟΤΙΝΑ-ΒΙΟΛΟΓΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ.
Advertisements

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Διάλεξη 3: Οικολογία και Ζωή
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Ανάκλαση και διάδοση σε ένα όριο.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Πηγή της ενέργειας Ενέργεια φωτονίων Χημική ενέργεια αποθηκεύεται σε «πράσινη» βιομάζα Χημική ενέργεια Αποθηκευμένη στην «κόκκινη» βιομάζα.
Εισηγητής:Στέφανος Μέτης
Μεσόγειος sos. H Μεσόγειος Είναι μια κλειστή θάλασσα που αντιπροσωπεύει το 1% των θαλάσσιων εκτάσεων του πλανήτη και το 6% των ναυτοεμπορικών δραστηριοτήτων.
ΡΟΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ροή ενέργειας είναι… η οποία γίνεται….
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ
Ρύπανση των υδάτων Κάθε φυσική, χημική ή βιολογική μεταβολή του νερού που το καθιστά ακατάλληλο για τους οργανισμούς 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου Επιμέλεια: Κωτίτσας.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΤΗΝΑ
Ρύπανση του νερού.
2η ΠΑΔ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1η τάξη ΕΠΑγγελματικού Λυκείου
ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΖΩΤΟΥ Το άζωτο (Ν) είναι ένα σημαντικό χημικό στοιχείο για τη ζωή, καθώς είναι συστατικό πολλών βιομορίων όπως: Των νουκλεïκών οξέων και των.
ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ.
Παραγωγοί Καταναλωτές Αποικοδομητές Καταναλωτές 1ης τάξης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 : Θεώρημα Μέγιστης Ισχύος. Θεώρημα Μέγιστης Ισχύος Μπορούμε να υπολογίσουμε ποια είναι η αντίσταση που πρέπει να συνδέσουμε με μια.
ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.
Δυναμική της ροής ενέργειας και των υλικών
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Διάσπαση της τροφής Τροφή
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Φαινόμενο του ευτροφισμού Πρόκληση του φαινομένου:
ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ…ΟΙΚΟΣ + ΛΟΓΟΣ…Αναφέρεται σε έναν οίκο… …το σπίτι μας δηλαδή και σπίτι όλων των έμβιων όντων…..τον πλανήτη γη. Ας κοιτάξουμε λίγο αυτό το σπίτι.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Επιμέλεια: Μάουλα Χριστίνα ΕΠΠΑΙΚ
Έφη Σωτήρη Κώστας Πρόκος Αργαλαστή, 14/5/2008
Επιμέλεια: Μαριτίνα Παπακωνσταντίνου Δ΄2 76ο Δ. Σ. Αθηνών
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Παν. Πάλλα - ΕΚΦΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 6η
Βασικες Εννοιες Φυσικής. Προηγουμενο μάθημα Δεξιότητες – Δεξιότητες: Δυνάμεις του 10 και λιγη άλγεβρα – Δεξιότητες: Λύση απλών σχέσεων – Ασκηση: μια άσκηση.
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ - ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Στα φυσικά οικοσυστήματα η υπεραύξηση των πληθυσμών περιορίζεται από.
Τα «βιοτεχνολογικά» μπαλόνια Καραγεώργου Μαρία Βιολόγος 4 ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων.
Οργανισμοί Αυτότροφοι ή παραγωγοί ετερότροφοι καταναλωτές Καταναλωτές 1ης τάξης φυτοφάγοι Καταναλωτές 2ης τάξης σαρκοφάγοι αποικοδομητές.
Βιολογία Γ ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας. Ροή ενέργειας Ήλιος ( πηγή ενέργειας )  Παραγωγοί  Καταναλωτές  Αποικοδομητές Ροή ύλης Περιορισμένη ύλη Πρέπει.
ΕΡΥΘΡΟΠΟΙΗΣΗ Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Λέκτορας Παθολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών.
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας και η μοριακή ποικιλότητα της ζωής Βιολογία & Βιοδιάβρωση O άνθρακας.
M. PARKIN, M. POWELL, K. MATTHEWS
2. Άνθρωπος και περιβάλλον
ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Εισαγωγή στην Στατιστική
Tρούγκος Κων/νος Αν. Καθ. Βιολογικής Χημείας Βιοχημεία Noσηλευτικής
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
Πεπτικό σύστημα Εργασία από τους μαθητές της Στ΄2 τάξης:
Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό.
Αναπαράσταση τροφικών σχέσεων
2. Άνθρωπος και περιβάλλον (2.1)
ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο όξινη βροχή ονομάζουμε όλες τις ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις (δηλ. η βροχή, το χιόνι, το χαλάζι) οι οποίες έχουν pH (ενεργό.
ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΙΣΗ Η διάσπαση οργανικών ενώσεων σε απλούστερες ενώσεις μέχρι ανόργανα υλικά.
Βιοσυσσώρευση Με τον όρο βιοσυσσώρευση εννοούμε το φαινόμενο κατά το οποίο αυξάνεται στους ιστούς των οργανισμών η συγκέντρωση μη μεταβολιζόμενων χημικών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ
ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ.
Εισαγωγή στην αξιολόγηση υδάτινων σωμάτων
Αποικοδομητές Καταναλωτές κ.τ.λ τάξης Καταναλωτές 3 ης τάξης Καταναλωτές Παραγωγοί Καταναλωτές 2 ης τάξης Καταναλωτές 1 ης τάξης.
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ.
Β΄ Τάξη Βιολογία.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ ΣΤΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ
Πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1 Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση ΤΠΕ Εκπαιδευτικός:
ΚΥΤΤΑΡΟ.
ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2.2 Η ροή ενέργειας ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ.Π. Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο : ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΚΩΤΤΗ ΚΑΛΟΤΙΝΑ-ΒΙΟΛΟΓΟΣ

ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ Η ποιοτική απεικόνιση των οργανισμών που μεταξύ τους αναπτύσσουν σχέση καταναλισκόμενου- καταναλωτή, Τα βέλη δείχνουν τη ροή της ενέργειας

ΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ Περιλαμβάνει το σύνολο των τροφικών αλυσίδων ενός οικοσυστήματος μέσω των οποίων απεικονίζονται οι διαφορετικές τροφικές επιλογές που συνδέουν τους οργανισμούς μεταξύ τους. Είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και μας δίνει στοιχεία: 1.Πόσες & ποιες τροφικές αλυσίδες υπάρχουν; 2.Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός τους και ποιος ο ελάχιστος; 3.Τι θα συμβεί αν κάτι αλλάξει στις συνθήκες του οικοσυστήματος;

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΟΦΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ; 1. Αύξηση 2. μείωση 3. μετανάστευση 4. Εξαφάνιση ***Πριν την εξαφάνιση ή μείωση οι οργανισμοί στρέφονται και στις υπόλοιπες λύσεις ατόμων

ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ βήματα από παραγωγούς ΠΟΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ 2ης & 3ης ΤΑΞΗΣ;

ΤΡΟΦΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ βήματα από τον ήλιο

ΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ αποτελείται από επάλληλα ορθογώνια, σε καθένα από τα οποία απεικονίζεται ένα τροφικό επίπεδο το εμβαδόν κάθε ορθογωνίου είναι ανάλογο με το μέγεθος της μεταβλητής που απεικονίζει

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ (μεγάλη βάση στενή κορυφή)

Μεταφέρεται το 10% της ενέργειας και της βιομάζας Το 90% μετατρέπεται σε ενέργεια άλλης μορφής ή καταλήγει στους αποικοδομητές

Ροή ενέργειας 10% Από το ένα τροφικό επίπεδο στο άλλο περνάει μόνο το 10% της ενέργειας διότι : Ένα μέρος μετατρέπεται με την κυτταρική αναπνοή σε μη αξιοποιήσιμες μορφές ενέργειας πχ. Θερμότητα Δεν τρώγονται όλοι οι οργανισμοί Ορισμένοι οργανισμοί πεθαίνουν Ένα μέρος της οργανικής ύλης αποβάλλεται με τις απεκκρίσεις

Ροή βιομάζας 10% Η ίδια πτωτική τάση εμφανίζεται και στις τροφικές πυραμίδες βιομάζας, καθώς όταν μειώνεται η ενέργεια που προσλαμβάνει κάθε τροφικό επίπεδο από το προηγούμενό του μειώνεται και η ποσότητα της οργανικής ύλης που μπορούν να συνθέσουν οι οργανισμοί και επομένως μειώνεται και η βιομάζα του τροφικού επιπέδου.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Από το ένα τροφικό επίπεδο στο άλλο μεταφέρεται το 10% της ενέργειας και το 10% της βιομάζας (αφού όσο μειώνεται η ενέργεια, μειώνεται και το ποσό της οργανικής ύλης που μπορούν να συνθέσουν οι οργανισμοί, δηλ. η βιομάζα)

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ κανονική ανεστραμμένη μερικώς ανεστραμμένη

Προβλήματα στην ΚΑΤΑΤΑΞΗ των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Κάποιοι οργανισμοί αλλάζουν τροφικές συνήθειες ανάλογα με το στάδιο της ζωής τους πχ. βάτραχος ΓΥΡΙΝΟΣ: φυτοφάγος ΕΝΗΛΙΚΑΣ: σαρκοφάγος

Κάποιοι οργανισμοί αλλάζουν τροφικές συνήθειες ανάλογα με την εποχή πχ. Αλεπού

Κάποιοι οργανισμοί είναι φυτοφάγοι και σαρκοφάγοι ταυτόχρονα (πχ. Άνθρωπος)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ Σχολικό βιβλίο ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Π. Γ ΛΥΚΕΙΟΥ C106/151/1085,3989/ C106/151/1085,3989/ Εικόνες από το διαδίκτυο