Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα, να έχουμε την επιθυμητή τάση στο κύκλωμά μας. Αυτό επιτυγχάνεται, ξεχωριστά για κάθε κύκλωμα, η χρήση του σωστού αντιστάτη ή συνδυασμού αντιστατών. Φανταστείτε έναν σωλήνα από όπου διέρχεται νερό και στενεύουμε τα τοιχώματά του σε ένα σημείο, περιορίζοντας τη ροή του νερού που θα περάσει. Υπάρχουν πολλών ειδών που άλλες μειώνουν την τάση λιγότερο, κι άλλες περισσότερο. Οι ηλεκτρονικοί (αλλά και εμείς), τους αντιστάτες που χρησιμοποιούν στα κυκλώματα, τους λέμε απλά αντιστάσεις.

2 Εδώ έχουμε ένα κύκλωμα με αντιστάτες (αντιστάσεις) όπου δίνουν σε διάφορα μέρη της πλακέτας, ελεγχόμενη τάση για κάθε επί μέρους κύκλωμα της συσκευής (ραδιοφώνου, τηλεόρασης κ.τ.λ.)

3 Όπως έχουμε λίγα κέρματα και χαρτονομίσματα και με συνδυασμό τους μπορούμε να
πάρουμε οποιοδήποτε ποσό (ακέραιο πολλαπλάσιο του μικρότερου – κβάντωση), έτσι έχουμε και λίγους διαφορικούς αντιστάτες (με διαφορετική αντίσταση) και με κατάλληλο συνδυασμό τους επιτυγχάνουμε την επιθυμητή συνολική αντίσταση.

4 Λέμε σύστημα (συνδεσμολογία) αντιστατών ένα σύνολο αντιστατών που τους έχουμε συνδέσει με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα σύστημα αντιστατών εμφανίζει πάντοτε δύο άκρα (Α και Β) στα οποία μπορούμε να εφαρμόζουμε την ηλεκτρική τάση.

5 Σύνδεση δύο αντιστατών σε σειρά
Δύο ή περισσότεροι αντιστάτες (η γενικά ηλεκτρικά δίπολα) λέμε ότι είναι συνδεδεμένα σε σειρά μεταξύ τους όταν διαρρέονται από την ίδια ένταση ηλεκτρικού ρεύματος. Voλ Η ολική ή ισοδύναμη αντίσταση είναι: Ισχύει:

6 H Rισοδ που προκύπτει από τη σύνδεση δύο ή περισσοτέρων αντιστατών σε σειρά είναι πάντοτε μεγαλύτερη από καθένα από τους αντιστάτες που συνδέσαμε. Συνεπώς συνδέουμε αντιστάτες σε σειρά όταν για μια εφαρμογή απαιτείται να έχουμε τιμές αντίστασης μεγαλύτερες από αυτές που διαθέτει ο κάθε αντιστάτης ξεχωριστά.

7

8 Μηχανικό ανάλογο σύνδεσης σε σειρά.

9 Αν συνδέσουμε λαμπάκια σε σειρά και
το ένα καταστραφεί, το κύκλωμα γίνεται ανοιχτό, δεν διαρρέεται από ρεύμα και το άλλο λαμπάκι δεν ανάβει.

10 Παράλληλη σύνδεση δύο αντιστατών
Δύο ή περισσότεροι αντιστάτες λέμε ότι είναι συνδεδεμένα παράλληλα μεταξύ τους όταν έχουν την ίδια διαφορά δυναμικού στα άκρα τους. V ολ Η ολική ή ισοδύναμη αντίσταση είναι: Ισχύει:

11 H Rισοδ που προκύπτει από τη σύνδεση δύο ή περισσοτέρων αντιστατών παράλληλα
είναι πάντοτε μικρότερη από καθένα από τους αντιστάτες που συνδέσαμε. Συνεπώς συνδέουμε αντιστάτες παράλληλα όταν για μια εφαρμογή απαιτείται να έχουμε τιμές αντίστασης μικρότερες από αυτές που διαθέτει ο κάθε αντιστάτης ξεχωριστά.

12

13

14 Οι R1 και R2 είναι σε σειρά, ενώ η R3 είναι παράλληλη στις προηγούμενες.

15 Στα λαμπάκια αν καεί το ένα σε παράλληλη σύνδεση τα υπόλοιπα ανάβουν.

16 Υδραυλικό ανάλογο Σε σειρά παράλληλα


Κατέβασμα ppt "Σύνδεση αντιστατών Η αντίσταση ενός αντιστάτη γενικά, όπως το λέει και η λέξη, μειώνει την τάση  φέρνοντας αντίσταση, όταν περνάει από μέσα του το ηλεκτρικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google