Χημικές αντιδράσεις κατά το μαγείρεμα!

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διαλυτότητα οργανικών ουσιών
Advertisements

Ενότητα: Μερικοί Γραμμομοριακοί Όγκοι Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου, Εργαστηριακό.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ 1ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή 1. Επιστημονική εργασία 2  Η επιστημονική εργασία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία δεδομέμων.
ΙΕΚ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΜΗΜΑ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΡΑΣΜΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΕΥΓΕΝΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015.
ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παρουσιάζουν οι μαθητές: Γ Ι Ο Υ Λ Η Λ Ι Ο Υ Ν Η Ι Α Σ Ω Ν Α Σ Τ Α Σ Σ Η Σ.
Η 4 Η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ΚΟΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Β1 ΤΑΞΗ 1.
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:4 KΛΕΟΠΑΤΡΑ ΚΤΕΝΑ LECTURE:4.
«Διατροφή – Τρόφιμα» Ερευνητική Εργασία Α’ τάξης Επιβλέποντες καθηγητές: Μπόσμος Ιωάννης (ΠΕ06) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) Πολύζου Αγλαΐα (ΠΕ11) 1.
Χημειομετρία-Στατιστική
Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων
Θεσμός Αριστείας και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ Βιβλίο: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το Αστικό.
Πρόσθετες ουσίες στην παραγωγή χαρτιού
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Το Αντικείμενο του Λογικού Σχεδιασμού
Η μεταβαση των μαθητων απο την οπτικη τησ β/θμιασ εκπαιδευσησ : Δυσκολιεσ – προβληματα- καθοριστικεσ παραμετροι Σ. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ.
Αλκένια ή ολεφίνες 1/4 Χαρακτηριστική ομάδα: διπλός δεσμός.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Εορτολογία Ενότητα 3: Η Εορτή των Χριστουγέννων και Θεοφανείων
Εορτολογία Ενότητα 8: Οι Εορτές των Αγίων Γεώργιος Φίλιας
Η ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γεωργική Χημεία Ενότητα 8: Χημικές αντιδράσεις, θερμοδυναμική/κινητική
Εορτολογία Ενότητα 4: Οι Εορτές της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής
«Δημότης Αμαρουσίου» η τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολίτη
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ
Χημεία Τροφίμων Ενότητα #3: Πρωτεΐνες Αθανάσιος Μανούρας
Γεώργιος Παπαδόπουλος
ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.
Πρακτική Άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Καταστάσεις του νερού – μορφές
Νικήτας Σγούρος Μεταγλωττιστές Νικήτας Σγούρος
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας
Οργανική Χημεία (Ε) Ενότητα 6: Διαλυτότητα οργανικών ουσιών
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Εκτυπωτικά Υποστρώματα (Ε)
Κοσμητολογία ΙΙI (Ε) Ενότητα 10: Παρασκευή eau de toilette
dinoval® acid Καθαριστικό αλάτων, σκουριάς & υπολειμμάτων μπετόν
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ειδικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Δυτικής Ελλάδος
Όνομα Καθηγητή: Χρήστος Τερέζης
Ιστορία και Θεολογία των Εκκλησιαστικών Ύμνων
Εργασία Καλλιτεχνικής Παιδείας
Το θέμα «έφηβοι και διατροφή» τέθηκε από τους μαθητές του προγράμματος προκειμένου να διαπιστωθεί η σημασία και ο ρόλος της διατροφής στη ζωή και την καθημερινότητα.
ΑΛΚΟΟΛ-ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014
Βιωματικεσ δρασεισ Α΄Γυμνασιου Σχολική & Κοινωνική Ζωή
Γνωρίζετε ότι: Το πρωινό γεύμα πριν από το σχολείο βοηθά την καλή φυσική και πνευματική κατάσταση; Ένα σωστό πρόγευμα μπορεί να είναι: γάλα και δημητριακά.
Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον ΑΕΠΠ
Υδατάνθρακες: γλυκοί όπως η ζάχαρη και χρήσιμοι παντού, μόνοι
Η περίπτωση της Χημιφωταύγειας
ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ( π.Χ) δημιουργοσ: ΙΩΑΝΝΑ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ
Οι φυσικές καταστάσεις.
Οι υδατάνθρακες βιοσυντίθενται στα πράσινα φυτά από CO2 και H2O παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας με τη φωτοσύνθεση.
Οι μαθήτριες του Β2: Παρουσιάζουν το πρότζεκτ με θέμα: Μακρή Θεοδώρα
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤO Food and beverage department
Ειδικές Χρώσεις για Ανίχνευση Μικροοργανισμών
LÊN MEN RƯỢU TỪ TINH BỘT Seminar Vi sinh thực phẩm
Μελάνια και επικαλυπτικά (Ε)
بسم الله الرحمن الرحيم.
Εμπέδωση ιστών σε κύβους παραφίνης
Τράπεζα Τροφίμων Food Bank   Οι Εκκλησίες της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο διοργανώνουν για 4η συνεχή χρονιά Τράπεζα Τροφίμων   Η συλλογή τροφίμων έχει.
Του Αντωνίου Περιπατητή Πρακτικού Φιλοσόφου *1*
Αποικίες στον Άρη Top Six Χατζής Πέτρος Χατζής Ευάγγελος
Το βιβλίο της μαύρης αλήθειας
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Εθισμός Ηλιάνα Πούλου.
Πειράματα με οξέα, βάσεις και άλατα σε μικροκλίμακα.
2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΡΟΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Χημικές αντιδράσεις κατά το μαγείρεμα!

Γιατί μαγειρεύουμε τις τροφές μας; Ασφαλέστερο το μαγειρεμένο! Το βρώσιμο: πιο αποδεκτό! Στόχοι του μαγειρέματος βελτίωση της υφής, βελτίωση του χρώματος, βελτίωση της σύστασης σε γευσιγόνα και αρωματικά μόρια. Κατάλληλες συνθήκες: θ & t.

ΚΡΕΑΣ: Γιατί το μαγειρεύουμε;

ΚΡΕΑΣ: Γιατί το μαγειρεύουμε; Αλλαγή εξωτερικού χρώματος: θ> 140°C αντιδράσεις Maillard Αποδόμηση των μορίων του κολλαγόνου στους συνδετικούς ιστούς.

Maillard, Louis-Camille [1878-1936]

Ένας οδηγός στις αντιδράσεις Maillard. Η αντίδραση Maillard συμβαίνει κατά το μαγείρεμα των τροφίμων, και ευθύνεται για το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα δίχως τη μεσολάβηση ενζύμων που αποκτούν τα τρόφιμα καθώς μαγειρεύονται. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό αντιδράσεων οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, παρουσιάζουν όμως άριστη θερμοκρασία στους 140-165°C. H αντίδραση Maillard εξελίσσεται σε τρία στάδια τα οποία παρουσιάζονται με λεπτομέρεια ακολούθως:  Η καρβονυλομάδα ενός σακχάρου αντιδρά με την ελεύθερη αμινομάδα ενός αμινοξέος ή κάποιας πρωτεΐνης και σχηματίζεται μια Ν-υποκατεστημένη γλυκοζυλαμίνη. ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ MAILLARD Στα προϊόντα της αντίδρασης Maillard περιλαμβάνονται περισσότερα από 1000 διαφορετικά μόρια· ένα μικρό υποσύνολο αυτών δρουν ως γευσιγόνα και αρωματικά μόρια, και ορισμένες από τις ομάδες τους δίνονται παρακάτω. Σχηματίζονται επίσης οι μελανοϊδίνες, πολυμερή καφετιού χρώματος, οι οποίες συμβάλλουν στο χαρακτηριστικό χρώμα των μαγειρευμένων τροφίμων. σάκχαρο (γλυκόζη) αμινομάδα γλυκοζυλαμίνη (+ Η2Ο)  Η γλυκοζυλαμίνη του προηγούμενου βήματος ισομερίζεται προς μια κετοζαμίνη. ΠΥΡΑΖΙΝΕΣ μαγειρευμένα ψητά φρυγανισμένα ΠΥΡΟΛΕΣ γεύσεις δημητριακών ξηρών καρπών ΑΛΚΥΛΠΥΡΙΔΙΝΕΣ πικρό καμένο στυφό ΑΚΥΛΠΥΡΙΔΙΝΕΣ γεύση δημητριακών τύπου κράκερ γλυκοζυλαμίνη  Ανάλογα με το περιβάλλον της αντίδρασης, από την κετοζαμίνη μέσω διαφορετικών αντιδράσεων προκύπτουν πλήθος διαφορετικών προϊόντων, τα οποία με τη σειρά τους δίνουν περαιτέρω αντιδράσεις. 1,2-εναμινόλη κετοζαμίνη ΦΟΥΡΑΝΟΝΕΣ γλυκό γεύση καραμέλας καμένο ΦΟΥΡΑΝΙΑ κρεάτινο καμένο σαν καραμέλα ΟΞΑΖΟΛΕΣ χλωρό γεύση ξηρού καρπού γλυκό ΘΕΙΟΦΑΙΝΙΑ γεύσεις κρέατος ψητού αλκαλικές συνθήκες όξινες συνθήκες προϊόντα διάσπασης ρεδουκτόνες υδροξυμεθυλοφουρφουράλη

maltol: φρεσκοψημένο ψωμί

Καραμελοποίηση Cn(H2O)n  nC + nH2O http://sciencegeist.net/the-chemistry-of-caramel/ http://www.wikihow.com/Make-Caramel http://www.youtube.com/watch?v=EuTnpJbnHr0 http://www.youtube.com/watch?v=x8-7AVNl7p4 http://www.youtube.com/watch?v=jujRUSghPNA

The flavors of caramelization The flavors of caramelization. A few aromatic examples (clockwise form top left): alcohol, sherry-like acetaldehyde, vinegary acetic acid, buttery diacetyl, fruity ethyl acetate, nutty furan, solvent-like benzene, and toasty maltol. Σελ. 656 από το On Food and Cooking. The Science and Lore of the Kitchen, του Harold McGee, εκδ. Scribner, first revised edition 2004 [ISBN: 0-684-80001-2].

Ενζυμική αμαύρωση + ½ O2 + H2O ΔΕΝ βελτιώνεται το τρόφιμο. ΔΕΝ απελευθερώνονται αρωματικά μόρια. + ½ O2 + H2O οξειδάση της κατεχόλης (ΡΡΟ) 1,2-βενζοκινόνη κατεχόλη + αμινοξέα / πρωτεΐνες σύνθετα πολυμερή με καφέ χρώμα μελανίνες