Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ

2 Η νοσηλευτική στην κλινική πράξη
Κωδικός Βιβλίου στον Εύδοξο: Έκδοση: Έκτη/2010 Συγγραφείς: Α.Berman,S.Snyder,C.Jackson ISBN: Τύπος: Σύγγραμμα Διαθέτης (Εκδότης): ΛΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

3 Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης επεμβατικών πράξεων από τους ιατρούς ή άλλους λειτουργούς υγείας, μπορεί να ζητηθεί η συμμετοχή του νοσηλευτή με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: να προετοιμάσει τον ασθενή και/ή τα πρόσωπα που τον στηρίζουν ενημερώνοντάς τους, να παρακολουθεί και να βοηθάει τον ασθενή κατά την επέμβαση, να φροντίσει τον ασθενή μετά το πέρας της επέμβασης, και να καταχωρίσει στον φάκελο την αντίδραση του ασθενούς σε αυτήν. Η επέμβαση μπορεί να διενεργηθεί στην κλίνη του ασθενούς, σε αίθουσα εξέτασης, ή κάποιες φορές στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή σε χώρο ειδικών επεμβάσεων του νοσοκομείου

4 Πολλές εξετάσεις είναι επεμβατικές και περιλαμβάνουν την εισαγωγή οργάνου, συχνά βελόνης, διαμέσου του δέρματος και τη λήψη ποσότητας υγρού ή τμήματος ιστού . Το υγρό ή ο ιστός τοποθετείται συνήθως σε ειδικό περιέκτη και αποστέλλεται στο εργαστήριο του νοσοκομείου για έλεγχο. Αν και οι τεχνικές λήψης δειγμάτων θεωρούνται ασφαλείς, είναι δυνατόν να προκύψουν επιπλοκές με κάθε μία από αυτές. Η γνώση και η δεξιότητα του νοσηλευτή που βοηθάει, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές και να μεγιστοποιήσει τη θεραπευτική αξία της διαδικασίας.

5 ΟΝΟΜΑ ΤΥΠΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΠΗΓΗ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Οσφυονωτιαία παρακέντηση Εγκεφαλονωτιαίο υγρό Υπαραχνοειδής χώρος του σπονδυλικού σωλήνα Πίεση, όψη, σάκχαρο, πρωτεϊνη, μέτρηση κυττάρων, μικρόβια Παρακέντηση κοιλίας Ασκιτικό υγρό Περιτοναϊκή κοιλότητα μέτρηση κυττάρων, ειδικό βάρος, πρωτεϊνη Παρακέντηση υπεζωκότος Πλευριτικό υγρό Υπεζωκοτική κοιλότητα μέτρηση κυττάρων, πρωτεϊνη Οστεομυελική βιοψία Μυελός οστών Στέρνο ή άνω λαγόνιος άκανθα Κύτταρα, σίδηρος Ηπατική βιοψία Ηπατικός ιστός Ήπαρ Καρκινωματώδη κύτταρα Αμνιοκέντηση Αμνιακό υγρό Αμνιακός σάκος Εμβρυϊκή ωριμότητα, γενετικές ανωμαλίες Κολπική εξέταση Κύτταρα, εκκρίσεις Στόμιο τραχήλου, θόλος κόλπου Δοκιμασία κατά Παπανικολάου, καλλιέργεια

6 Νοσηλευτική διαδικασία: Βοήθεια σε επεμβατικές διαδικασίες Εκτίμηση
Νοσηλευτική διαδικασία: Βοήθεια σε επεμβατικές διαδικασίες Εκτίμηση 1. Ανασκοπήστε τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού σχετικά με τη διαδικασία, εφόσον είναι διαθέσιμες. Σημειώστε τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της προγραμματισμένης διαδικασίας, οποιαδήποτε φάρμακα ή τεχνικές πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πριν από τη διαδικασία (π.χ. χορήγηση υποκλυσμών, ενδοφλεβίων εγχύσεων, οφθαλμικών σταγόνων), και όσα έγγραφα θα χρειαστούν.

7 Εξετάστε αν ο ασθενής έχει υποβληθεί στο παρελθόν στη διαδικασία αυτή
Εξετάστε αν ο ασθενής έχει υποβληθεί στο παρελθόν στη διαδικασία αυτή. Εάν ναι πληροφορηθείτε αν έχει γνώση της διαδικασίας και αν είναι ήταν σε θέση να συνεργαστεί, καθώς και εάν είχε οιαδήποτε αντίδραση σ’ αυτή. Αιτιολόγηση: Οι πληροφορίες αυτές βοηθούν τον νοσηλευτή να καθορίσει τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται ο ασθενής ή ποιες προφυλάξεις είναι απαραίτητες. 4. Ελέγξτε τα ζωτικά σημεία πριν από τη διαδικασία

8 Σχεδιασμός Ανασκοπήστε προσεκτικά τη διαδικασία. Υπολογίστε τον απαιτούμενο χρόνο και τι άλλο θα απαιτηθεί. Ελέγξτε αν θα χρειαστεί συμπληρωματική βοήθεια και φροντίστε την αντικατάστασή σας από άλλον στη φροντίδα των υπολοίπων ασθενών σας.

9 Ανάθεση καθηκόντων Στο μη εξουσιοδοτημένο βοηθητικό προσωπικό ενδέχεται να ανατεθεί η βοήθεια από τον νοσηλευτή ως προς μερικές δεξιότητες. Εν τούτοις, εάν αυτές οι ενέργειες απαιτούν από τον βοηθό την εκτέλεση δεξιοτήτων οι οποίες γενικά δεν αναμένονται από μη εξουσιοδοτημένο προσωπικό, όπως π.χ. η στείρα τεχνική, καλό είναι να μη ανατίθενται.. Όπως πάντα, ο υπεύθυνος νοσηλευτής πρέπει να εκτιμά τις ικανότητες και την εμπειρία του βοηθητικού προσωπικού, τις ανάγκες του ασθενούς, και να γνωρίζει την πολιτική του νοσοκομείου, καθώς και τις ισχύουσες διατάξεις.

10 Εξοπλισμός Εφαρμογή προγράμματος
Ανάλογος της διαδικασίας. Να έχετε πάντα διαθέσιμο επιπλέον υλικά. Προετοιμασία Βεβαιωθείτε ότι έχουν παραληφθεί οι εργαστηριακές εξετάσεις Βεβαιωθείτε ότι έχει ληφθεί έγγραφη συγκατάθεση του ασθενούς εάν αυτό απαιτείται από το νοσοκομείο. Συντονίστε τις εργασίες του προσωπικού από άλλα τμήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία.

11 Εκτέλεση 1. Πριν από την εκτέλεση της διαδικασίας, αυτοσυστηθείτε στον ασθενή και επιβεβαιώστε την ταυτότητά του ακολουθώντας το πρωτόκολλο του νοσοκομείου. Εξηγήστε στον ασθενή τι πρόκειται να κάνετε, γιατί αυτό είναι απαραίτητο και τον τρόπο με τον οποίο αυτός/αυτή μπορεί να συμμετάσχει στη διαδικασία. Συζητήστε τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν στον προγραμματισμό περαιτέρω φροντίδας ή θεραπείας. 2. Ακολουθήστε τις διαδικασίες πρόληψης των λοιμώξεων. 3. Εξασφαλίστε διακριτική μεταχείριση του ασθενούς.

12 4. Προετοιμάστε τον ασθενή
Φροντίστε να κενώσει την κύστη και το έντερό του πριν από την εκτέλεση της διαδικασίας. Αιτιολόγηση: Έτσι αποτρέπονται τα προβλήματα που προκαλούνται όταν υπάρχει ανάγκη χρησιμοποίησης του μπάνιου στη διάρκεια της διαδικασίας. Τοποθετήστε τον ασθενή στην κατάλληλη θέση για τη διαδικασία. Καλύψτε τον ασθενή ώστε να εκτίθεται μόνον η απαραίτητη περιοχή.

13 5. Ανοίξτε τον αποστειρωμένο δίσκο εργαλείων.
Συμπληρώστε τις ετικέτες με τα στοιχεία ταυτοποίησης του ασθενούς. Ελέγξτε μαζί με το πρόσωπο που εκτελεί τη διαδικασία προκειμένου να καθορίσετε τον κατάλληλο χρόνο για το άνοιγμα των εφοδίων.

14 6. ετοιμάστε τα απαραίτητα φάρμακα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για την εκτέλεση της διαδικασίας. Προσοχή στο χειρισμό στείρων εργαλείων (π.χ. γάζες, βελόνες, σύριγγες, σωληνάρια εργαστηριακών εξετάσεων κ.λπ.) Αναρροφήστε τα απαραίτητα διαλύματα. Αν σας βοηθήσει άλλο άτομο στην αναρρόφηση σκευάσματος που φορά αποστειρωμένα γάντια, κρατήστε του το φιαλίδιο με τον κατάλληλο τρόπο και σιγουρευτείτε για το όνομα του σκευάσματος και την πυκνότητά του πριν την αναρρόφηση π.χ. αδρεναλίνη 1/1000 ή ξυλοκαΐνη 1% χωρίς αδρεναλίνη. (1) (1) Κράτημα ενός φιαλιδίου.

15 7. Παρέχετε υποστήριξη στον ασθενή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Εάν δεν απαιτείται να χειρίζεστε τον εξοπλισμό ή να δίνετε στον ιατρό εφόδια, επιλέξτε θέση από την οποία θα μπορείτε να προσέχετε τον ασθενή και να τον ηρεμείτε. Προσέχετε για τυχόν σημεία δυσφορίας, π.χ. ανωμαλίες του σφυγμού, των αναπνοών, της αρτηριακής πίεσης, διαταραχής του επιπέδου της συνείδησης, ή μεταβολής της χροιάς του δέρματος.

16 8. Τοποθετήστε τις ετικέτες με τα στοιχεία του ασθενούς στα δείγματα και στείλτε τα αμέσως στο εργαστήριο. Αιτιολόγηση: Σε περίπτωση λανθασμένης αναγραφής στοιχείων είναι δυνατόν να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς.

17 9. Παρέχετε την απαραίτητη νοσηλευτική φροντίδα μετά τη διαδικασία.
Τοποθετήστε τον ασθενή σε άνετη θέση. Ελέγξτε τα ζωτικά σημεία. Εκπλύνετε τυχόν υπόλοιπο αντισηπτικού από το δέρμα του ασθενούς. Ελέγξτε τα σημεία λήψης του δείγματος για τυχόν οίδημα ή αιμορραγία.

18 10. Τεκμηριώστε τη διαδικασία και τα ευρήματα στο φάκελο του ασθενούς χρησιμοποιώντας φόρμες ή λίστες τσεκαρίσματος, συμπληρώνοντας με αφηγηματικές σημειώσεις, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

19 Αξιολόγηση Παρακολουθήστε τα ευρήματα που απέκλιναν από το φυσιολογικό ή από το αναμενόμενο για τον ασθενή. Συσχετίστε τα ευρήματα με προηγούμενα στοιχεία εξετάσεων, εάν υπάρχουν. Αναφέρατε στον θεράποντα ιατρό τις σημαντικές αποκλίσεις από το φυσιολογικό.


Κατέβασμα ppt "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ επεμβατικεσ πραξεισ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google