Θεωρία Κλινικής Χημείας ΙΙ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γ ΕΩΠΟΝΙΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΕΝΟΦΘΑΛΜΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙΑΣ Αλεξανδρίδου.
Advertisements

Πρακτική εξάσκηση στο κύκλωμα του γλυκού νερού ΒΕΝΕΤΗ ΝΑΤΑΣΑ.
Εφαρμοσμένη Ενζυμολογία (Θ) Ενότητα 3: Στοιχεία ενζυματικής κινητικής Δρ. Βασίλης Ντουρτόγλου Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών Ανοικτά Ακαδημαϊκά.
ΕΡΗΜΟΙ. Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης]. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών,
Ανάλυση των παρακάτω: Πώς η νόσος επηρεάζει τη λήψη τροφής και τη διατροφική κατάσταση του ασθενούς Ο ρόλος της διατροφής στην αγωγή της κυστικής ίνωσης.
Αίγυπτος Ένα ταξίδι μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.
 Ο ρόλος της διατροφής στην καθημερινή ζωή και την άσκηση.  Τι ιδιαίτερες ανάγκες έχετε.  Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και την άσκηση.
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Χημεία Τροφίμων Ενότητα #4: Λίπη - Έλαια Αθανάσιος Μανούρας Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Παρουσίαση Πρακτικής Άσκησης για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας Γελαδάρης Ιωάννης ΑΜ.: Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Πολυδεύκης Χατζόπουλος.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Πρελορέντζου Μαρία (21128) 8 ος Παιδικός Σταθμός Δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης ( 25η οδός, πλατεία Αγίας Τριάδας )
1. Γροιλανδία km² - αυτοδιοικούμενη περιοχή που ανήκει στη Δανία ΓροιλανδίαΔανία 2. Νέα Γουινέα km² - το δυτικό τμήμα ανήκει στην.
Περιορισμός της μικροβιακής αύξησης  Επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:  Περιορισμό της μικροβιακής αύξησης  Θανάτωση των μικροβιακών κυττάρων  Αποστείρωση:
Υπό αυστηρά άσηπτες συνθήκες και σύμφωνα με τις οδηγίες του εκάστοτε φαρμάκου.
ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Σιαμπάνο Ηλία Σκουρτσίδη Λεωνίδα Τριανταφυλλόπουλο Σπύρο
Προβλήματα στην παραγωγή & εξαγωγή ποιοτικών ελαιολάδων
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ενότητες 1.Οι χάρτες
ΑΝΔΕΙΣ Χριστοδουλάκη Άννα –Μαρία ΤμήμαΑ3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ορισμοσ χαρακτηριστικα επισημανση
Τμήμα κολύμβησης Ολυμπιακού
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3 & 4 ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ.
Ηλιακό Σύστημα.
Κλιματολογικές συνθήκες ελιάς
Μετουσίωση Πρωτεϊνών Επιμέλεια: Ηλίας Μαυροματίδης, ΕΚΦΕ Νέας Σμύρνης
ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΧΩΝΕΥΣΗ.
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
«Χαϊδάρι. Πώς ν΄ ανιστορήσει κανείς τα ανιστόρητα;» Θανάσης Μερεμέτης, εκπαιδευτικός, 8/4/1944. Επισκεφθήκαμε το Μπλογκ 15, την απομόνωση της φυλακής.
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Ευρώπης
Μέτρηση όγκου Εργαστηριακή Άσκηση 1 B′ Γυμνασίου
ΖΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΠΝΟΗ.
Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
ΚΥΤΤΑΡΟ: Η ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
2.2.1– Μείγματα.
γαλλια ΚΑΙΛΙΝΜΕΙ ΒΙΛΛΑΝΟΥΕΒΑ ΜΑΚΑΣΙΛ Έ ΤΑΞΗ
ΧΗΜΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΗΚΟΥΣ - ΕΜΒΑΔΟΥ – ΟΓΚΟΥ.
ΕΚΦΕ Ν. Σμύρνης Ιδέες για αξιολόγηση, Ασκήσεις – Προβλήματα – Εργασίες (Φ. Ε. 5) Ηλ. Μαυροματίδης.
Στοιχεία υδρομετεωρολογίας
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΑΠΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ:ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας.
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
ΚΡΟΑΤΙΑ Γιώργος Τσιτογιάννης.
Β 3.5 Τα ποτάμια της Ασίας Ινδία.
Ελλάδα Τα μεγαλύτερα νησιά.
Η ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΝΟΥΚΛΕΙΚΩΝ ΟΞΕΩΝ
ΓΕΛ Καστορείου Πολιτιστικό Πρόγραμμα
אנזימים.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία
Πειράματα Χημείας για τη Γ’ τάξη Γυμνασίου Σχολ. έτος
Encimska kinetika Obravnava hitrost, s katero se spreminjajo reaktanti (substrati S) v produkte (P): S → P Hitrost podaja spremembo koncentracije substrata/produkta.
ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ Α) ορισμός Β) αιτίες διαταραχών της ομοιόστασης
ΔΕΣΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΓΑΣ Α’ ΤΑΞΗ 2007
آنزيم ها محمدحسین ارشد رودی
برنامه ریزی کاربری اراضی شهری
Εργαστήριο Χημείας Εργαστηριακά Όργανα.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δομή και λειτουργία Καρδιακός Μυς
ΕιΣαγωγη ΣτιΣ ΒιοϊατρικεΣ ΕπιΣτημεΣ- ΑΣφαλεια Βιοϊατρικων ΕργαΣτηριων
Λειτουργίες του γενετικού υλικού
Παρασκευη φυτικου σαπουνιου
Οδηγική Συμπεριφορά των Ελλήνων
Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων 30/3/2018 – 1/4/2018
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεωρία Κλινικής Χημείας ΙΙ Ενότητα 1 : Εισαγωγή στην κινητική των ενζύμων Πέτρος Καρκαλούσος Επίκουρος καθηγητής κλινικής χημείας – Μεθόδων Ελέγχου Ποιότητας Πηγές βιβλιογραφίας – βασικές έννοιες ( να προστεθεί στην ονομασία ενότητας;) v. 2017.001

Τι προσδιορίζεται στη κλινική χημεία Οργανικά υποστρώματα Ιόντα Ένζυμα Ορμόνες Καρκινικοί δείκτες

H λειτουργία των ενζύμων http://www.buzzle.com/articles/how-do-enzymes-work.html

Η δομή των ενζύμων Είναι πρωτεΐνες, αν και το RNA έχει κάποιες καταλυτικές ιδιότητες. Συνήθως η τριτοταγής τους δομή είναι σφαιρική.

Πως τα ένζυμα επιταχύνουν τις χημικές αντιδράσεις

Από τι εξαρτάται η ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων Τη συγκέντρωση του υποστρώματος [E] Tη συγκέντρωση του ενζύμου [Ε] Το pH Tη θερμοκρασία Η μεταβολή των [S] και [E] μελετάται με την κινητική των ενζύμων.

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην ενεργότητα των ενζύμων Μετά από κάποια θερμοκρασία (οptimum) η ενεργότητα μειώνεται ραγδαία.

Η επίδραση του pH στην ενεργότητα των ενζύμων Κάθε ένζυμο έχει το δικό του optimum pH, πριν και μετά από αυτή την τιμή η ενεργότητα του μειώνεται ταχέως.

Η δράση των συνενζύμων Τα συνένζυμα είναι οργανικά μόρια που δημιουργούν σύμπλεγμα με το ένζυμο διευκολύνοντας έτσι την σύνδεση με τα υποστρώματα.

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (1 από 8) Κινητική μηδενικής τάξης Ταχύτητα Kινητική πρώτης τάξης μΜ/mL

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (2 από 8) Το βασικό σχήμα της κινητικής των ενζύμων v1 = k1 [E] [S] v2 = k-1 [ES] v3 = k2 [ES]

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (3 από 8) v1 = k1 [E] [S] v2 = k-1 [ES] v3 = k [ES] ή

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (4 από 8) Επειδή το ένζυμο της αντίδρασης δεν είναι εξ’ολοκλήρου ελεύθερο μιας και μέρος του βρίσκεται σε μορφή συμπλόκου [ES] η συγκέντρωση του ενζύμου είναι μικρότερη: [E] = [E]t – [ES] Η εξίσωση: γίνεται:

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (5 από 8)

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (6 από 8) Στην αρχή της ενζυμικής αντίδρασης η ταχύτητα της είναι μηδέν δηλαδή: ή Αν στην εξίσωση αυτή μπει κοινός παρονομαστής το [ES] και λύσουμε ως προς [ΕS]:

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (7 από 8) Διαιρώντας παρονομαστή και αριθμητή και k1 παίρνουμε: H ταχύτητα της ενζυμικής αντίδρασης εξαρτάται από την διάσπαση του ES σε Ε και P δηλαδή από v = v3 = k2 [ES]

H επίδραση της [S] στην ταχύτητα των ενζυμικών αντιδράσεων (8 από 8) Πολλαπλασιάζοντας και τα δύο μέλη με k1 παίρνουμε: Αν το σύνολο του ενζύμου βρίσκεται με την μορφή συμπλόκου ενζύμου – υποστρώματος η v θα ισούνται με Vmax. Eπειδή τότε Vmax = Κ2 [Ε]t αν ορίσουμε: τότε:

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (1 από 9) …η ταχύτητα της ενζυμικής αντίδρασης ισούνται: H εξίσωση ονομάζεται Michaelis-Menten Το Km ονομάζεται σταθερά Michaelis.

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (2 από 9) Αν η ταχύτητα είναι το μισό της μέγιστης v = Vmax/2 Tότε γίνεται:

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (3 από 9) Συμπέρασμα: Το Km είναι η συγκέντρωση του υποστρώματος του ενζύμου όταν η ταχύτητα της ενζυμικής αντίδρασης ισούνται με το μισό της μέγιστης. Το Km εκφράζει την ικανότητα του ενζύμου να αντιδρά με του υπόστρωμα. Μεγάλο Km μεγάλη ικανότητα και αντιστρόφως.

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (4 από 9) Η Kcat Έχουμε: Και όπου Άρα ισχύει: …. δηλαδή το Km έχει να κάνει με την δημιουργία του συμπλόκου ES.

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (5 από 9) Η Kcat Και αντίστοιχα Vmax = Κcat [E]t

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (6 από 9) Η Kcat Η Kcat εκφράζει τον χρόνο που απαιτείται για να μετατραπεί ένα μόριο ενζύμου σε ένα μόριο υποστρώματος. Γι’αυτό τον λόγο η Kcat καλείται και αριθμός ανακύκλησης. Ο αριθμός ανακύκλησης και το km ορίζουν την εξειδίκευση του ενζύμου με το υπόστρωμα:

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (7 από 9) Τι ισχύει όταν το [S] είναι μικρό ή απλούστερα v = k [S] Δηλαδή όταν η [S] είναι πολύ μικρή η ταχύτητα της αντίδρασης είναι ανάλογη της [S] Iσχύει τότε k = Vmax/Km

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (8 από 9) Τι ισχύει όταν το [S] είναι μικρό k = Vmax/Km Όπου: Vmax : εκφράζεται σε μονάδες mol/min x L Km : εκφράζεται σε μονάδες min-1 Άρα k: εκφράζεται σε 1/min Πρακτικά όταν k = 0,01/min το 1% του υποστρώματος μετατρέπεται σε προϊόν σε ένα λεπτό.

Η εξίσωση Μichaelis-Menten (9 από 9) Τι ισχύει όταν το [S] είναι μεγάλο Όταν [S] > 10 Km ισχύει: Τότε έχουμε κινητική μηδενικής τάξης

Ο γραφικός μετασχηματισμός Km, Vmax (1 από 4) Αν η εξίσωση Michaelis Menten αντιστραφεί:

Ο γραφικός μετασχηματισμός Km, Vmax (2 από 3) H μέθοδος του διπλού αντιστρόφου

Ο γραφικός μετασχηματισμός Km, Vmax (3 από 3)

Oι επιστήμονες που ανακάλυψαν την ομώνυμη εξίσωση το 1913 (1 από 2) Maud Menten 1879 - 1960 Leonor Michaelis 1875 - 1949

Oι επιστήμονες που ανακάλυψαν την ομώνυμη εξίσωση το 1934 (2 από 2) Hans Lineweaver 1907 - 2009 Dean Burk 1904 - 1988

Τέλος ενότητας