ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Advertisements

Στόχοι της εκπαίδευσης:
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
Βιολογικός Καθαρισμός
ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Εισαγωγή στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων
ΤΑ 10 ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ •Είναι εξαιρετικά ασφαλή •Είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολό τους πριν φτάσουν στον καταναλωτή •Δεν.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Ολοκληρωμένες Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Αγροτικού Τομέα Agribusiness consulting and marketing services.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Εισαγωγή στην Τροφογνωσία
ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΓΩΓΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. Ι. Φεγγερός Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Διατροφής Ζώων του Τμήματος Επιστήμης.
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ-ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ
Υγιεινή σφαγίου αναφορικά στα βακτηριακά παθογόνα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ Η πρωτογενής φροντίδα του σώματος, την οποία πρέπει να εφαρμόζει συστηματικά κάθε άτομο είναι η σωματική υγιεινή. Έχει ως στόχο την.
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει το γάλα Κατονομάζει ζώα των οποίων το γάλα καταναλώνει ο άνθρωπος Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχει το γάλα σε.
Βιολογικός Καθαρισμός
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 852/2004 «για την υγιεινή των τροφίμων»
Το βακτήριο Vibrio cholerae που προκαλεί την χολέρα
Project:”Διατροφή και υγεία”
Μετάδοση και αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Ενότητα 1.1 Νερό.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΓΑΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Ολική Μεσόφιλη Χλωρίδα
Οξυγαλακτικά βακτήρια
Απομόνωση και αρίθμηση του Staphylococcus aureus
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Νουνού Calciplus Έξυπνη και καλοφτιαγμένη θεωρώ τη διαφήμιση του γιαουρτιού νουνού calciplus.
Παρουσίαση Πρακτικής στην Κοινότητα (Α’ Εξάμηνο) Ιδιωτικό Διαιτολογικό Γραφείο Α. Παπαλαζάρου Γκίκας Κωνσταντίνος Α.Μ.:
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 6 η -ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ -ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ, ΥΠΕΡΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ -ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ.
Δρ. Γ. Μαλινδρέτος  LOGISTICS KAI ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (‘GREEN’ LOGISTICS)  ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ (REVERSE LOGISTICS)  Η ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ (CITY.
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : ΕΚΤΡΟΦΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ & ΑΙΓΩΝ Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 2/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
Εκτροφή μηρυκαστικών ζώων Θεματική ενότητα : Εκτροφή προβάτων & αιγών. Γαλακτοπαραγωγική ικανότητα του προβάτου 1/2 Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής &
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων Ενότητα 1 (Μέρος Β): Εισαγωγικά στοιχεία. Ελένη Μαλισσιόβα, Καθηγήτρια Εφαρμογών,
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 1 Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ.
ΕΝΖΥΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΖΥΜΩΣΗΣ Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων - Άσκηση 8η.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Ποια χώρα παράγει τα τρόφιμά μας; ΚΕ.Π.ΚΑ. Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Τσεμπερλίδης Νικόλαος Πρόεδρος ΚΕ.Π.ΚΑ. Μέλος E.E.της Ο.Κ.Ε. Αναπληρωματικό Μέλος.
ΤΟΜΕΑΣ Μαριλένα Ωραιοπούλου Β 5 β Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ.
Υπευθ. μαθήματος : Ιωάννης Οικονομόπουλος Συνδιδάσκων: Ιωάννης Μπόσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας Ζαχόπουλος
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΗACCP
Έλεγχος Μικροβιακής Αύξησης
Τεχνολογία & Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
Noσήματα Αγροτικών Ζώων Κεφάλαιο 6ο - Ενότητα 2η Λιστερίωση
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ- ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
Από την αγελάδα… στο κεσεδάκι
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ των ζώων
ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ  ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Ευάγγελος Α. Βέργος, Ph.D. Τμήμα Ερευνας και Εκπαίδευσης Ενηλίκων Αμερικανική Γεωργική Σχολή 2310 492 856 vvergos@afs.edu.gr

(Οργανισμός Τροφίμων ΟΗΕ και Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑ «Είναι η κανονική έκκριση μαστού αρμεγομένων ζώων που λαμβάνεται από ένα ή περισσότερα αρμέγματα χωρίς την προσθήκη σε αυτό ουσιών, το οποίο προορίζεται για κατανάλωση σε υγρή μορφή ή για περαιτέρω επεξεργασία» - Είναι προϊόν υγιών ζώων, απαλλαγμένο από το πρωτόγαλα ............., 40 βαθμών Κελσίου, ........ - Πρώτη κατανάλωση πριν από 9000 χρόνια (Οργανισμός Τροφίμων ΟΗΕ και Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ανυφαντάκης 2004)

ΕΙΔΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ 1- Φρέσκο παστεριωμένο: Ομογενοποιημένο που υπέστη επεξεργασία παστερίωσης στους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά της ώρας. Διάρκεια ζωής 3-5 ημέρες στους 5 βαθμούς Κελσίου, 2- Υψηλής Παστερίωσης: Θερμαίνεται στους 110-127 βαθμούς Κελσίου και διατηρείται για 20-30 ημέρες, 3- Μακράς διάρκειας: Θερμαίνεται στους 135 βαθμούς Κελσίου και διατηρείται για ένα χρόνο, 4- Συμπυκνωμένο γάλα: Θερμική επεξεργασία στους 145 βαθμούς Κελσίου. Απομάκρυνση του νερού. Διάρκεια 1,5 έτος.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Χημική σύσταση: Κυρίως λίπος, πρωτείνες και άλατα. Επηρεάζονται από φυλή, γαλακτική περίοδο, διατροφή, παθήσεις και ασθένειες, στάδιο αμέλγματος, κυοφορίας, εποχή έτους, ατομικότητα, διατήρηση, κλπ., Μικροβιολογική χλωρίδα: Η επιμόλυνση εξαρτάται από τις συνθήκες παραγωγής και διατήρησης του. Χαμηλής ποιότητας γάλα ισούται με χαμηλής ποιότητας προϊόντα

ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΓΑΛΑ Λιστέρια Σταφυλόκοκκος Σαλμονέλα Κλωστρίδιο Βρουκέλλα Μυκοβακτήριο E-coli Αφλατοξίνες (από βακτήρια Ασπέργκιλους)

ΜΑΣΤΙΤΙΔΕΣ Κλινικές και υποκλινικές Παθογένεια: από Στρεπτόκοκους, Σταφυλόκοκκους και E-coli. Πρόληψη: Καλό άμελγμα, καλή λειτουργία μηχανής και θηλάστρων, υγιεινή διατροφή και διαβίωση – ενσταυλισμός-καθαριότητα και απολυμάνσεις. Θεραπεία

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Κατά την εκτροφή: Υγιεινό περιβάλλον και ισορροπημένη διατροφή Χειρισμοί γάλακτος: Υγιή ζώα και άνθρωποι, μηχανήματα άμελξης, εφαρμογή καλών πρακτικών άμελξης, αποφυγή ανάμειξης πρωτογάλακτος, άμεση ψύξη γάλακτος, σχολαστικός καθαρισμός αμελκτηρίου και μηχανημάτων

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑ & ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ - Η ιχνηλάτιση του ιστορικού, της εφαρμογής, ή της θέσης του προϊόντος που υπέστη εξέταση μέσω καταγεγραμμένων αναγνωριστικών στοιχείων (ISO 9000). Η διαδικασία είναι υποχρεωτική (ΕΚ 178/2002) από EFSA 1-5-05. Επιπλέον, ΕΚ 1830/2003 για ΓΤΟ. Πρακτικά, είναι η κωδικοποίηση της ταυτοποίησης των σταδίων παραγωγής ενός προϊόντος: Προέλευση α’ υλών, Ιστορικό παραγωγικής διαδικασίας και α’ υλών αραγωγής, Διανομή και τοποθέτηση προίόντος.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ Ταυτότητα του προϊόντος Ελεγχος διαδικασιών Βελτίωση διαχείρισης Ελέγχει την κρίση Διαφοροποιεί το προϊόν και του προσδίδει επιπλέον εμπορική αξία.

ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ Ιχνηλασιμότητα α’ ύλης – ΕΚ 1760/2000 (διαχείριση ζώων, γης, τροφών & διατροφής) Ιχνηλασιμότητα επεξεργασίας Ιχνηλασιμότητα κατά την συσκευασία Ιχνηλασιμότητα κατά την διανομή (εφοδιαστική αλυσίδα)

ΠΑΣΤΕΡΙΩΜΕΝΟ ΓΑΛΑ (από το ράφι στη φάρμα) ΦΙΑΛΗ, εμφιαλωτική μηχανή, σιλό παστεριωμένου γάλακτος, γραμμή παστερίωσης, σιλό νωπού γάλακτος, βυτίο μεταφοράς γάλακτος, διαμέρισμα βυτίου, παραγωγός, ΖΩΑ Εάν μεσολαβεί επισταθμία, τότε: ΣΙΛΟ ΦΟΡΤΩΣΗΣ, γραμμή επεξεργασίας γάλακτος, σιλό παραλαβής με νωπό γάλα, βυτίο συλλογής γάλακτος, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΥΤΙΟΥ συλλογής γάλακτος Καταγεγραμμένες πληροφορίες από logistics, συσκευασία, επεξεργασία, α’ ύλη

ΓΙΑΟΥΡΤΙ Κωδικός στη συσκευασία. ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙ, γεμιστική μηχανή, δεξαμενές γιαούρτης, επώασης & επεξεργασμένου γάλακτος, γραμμή θερμικής επξεργασίας, σιλό με νωπό γάλα, στάδια έως τη ΦΑΡΜΑ. Ελεγχοι: Αντιβιοτικά, θερμική επεξεργασία, καλλιέργειες, αντισηπτικό περιβάλλον παραγωγής.