Τμηματα του Εστιατοριου Κυριοι και Βοηθητικοι χωροι του εστιατορίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ι.Ι.Ε.Κ DATA Τμήμα: Μαγειρικής τέχνης Μάθημα: Στοιχεία Εστιατορικής
Advertisements

KΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ
Survivors Απαλλαγείτε από τα λύματά σας Νόμιμα!.
Επιλογή τοποθεσίας και προγραμματισμός των εγκαταστάσεων
Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΑΤΟΥΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ-Μάγειρας.
Ενότητα 5η Συνέχεια.
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
Κοστολόγηση Μάθημα 13.
Τραπεζοκομία Μαθημα 1ον.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2
Παράγοντες που επηρεάζουν τη Σύνθεση του μενού 3
Συστήματα επισιτισμού
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 4
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
Μάθημα: Μπαρ - Φλαμπέ Ενότητα: 2 Προσωπικό του Μπαρ.
Οργάνωση και Λειτουργία Επισιτιστικών Τμημάτων
Κοστολόγηση Μάθημα 12.
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ζ΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
Επιμέλεια Ξενοφώντος Μάριος Καμπούρης Χρυσόστομος
Κοστολόγηση Μάθημα 10.
Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή και Τεχνολογία του Μπαρ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Ι - Το περιβάλλον εργασίας
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης Θέμα: Οργάνωση Συνεδριών
ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
Καταγραφή Εξοπλισμού. Καταγραφή Εξοπλισμού ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει την καταγραφή του εξοπλισμού. Εξηγεί τη χρησιμότητα.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΕΝΟΤΗΤΑ:6 ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΤΟΧΟΙ:
ΕΝΟΤΗΤΑ:8 ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Α’ ΣΤΟΧΟΙ:
Ενότητα: 1 - Τεχνολογία του Φλαμπέ
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ κατ` επιλογή μάθημα ΙΙΙ εξαμήνου
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ κατ` επιλογή μάθημα ΙΙΙ εξαμήνου
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ κατ` επιλογή μάθημα ΙΙΙ εξαμήνου
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
Επιπλέον επισιτιστικά τμήματα ξενοδοχείου Room Service – Banquet & Conference Department - Mini Bar 8o Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΩΝ. Να καθορίσει ένα αγοραστικό πρότυπο για το είδος του προϊόντος που χρειάζεται Να πληροφορήσει τον προμηθευτή για το ποιες είναι.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ.
Μίγμα μάρκετινγκ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Οι τουριστικές υπηρεσίες είναι άυλες μη ορατές στους καταναλωτές και γίνονται φανερές μετά το πέρας της.
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ. ΑΠΟΘΗΚΕΣ Το τμήμα της αποθήκευσης θεωρείται, και όχι άδικα, το πρώτο σημαντικό βήμα για μια επιτυχημένη διαχείριση.
«Οι αντικειμενικοί σκοποί της Ολικής Ποιότητας στον Τουρισμό»
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
Μάθημα 9 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ.
Kiosk & Retail.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ – ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ – ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
Καθηγήτρια κα Β. Δεριζιώτη
ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ.
novoril® pino Καθαριστικό - Συντηρητικό δαπέδων και επιφανειών
Επιλογή τοποθεσίας και προγραμματισμός των εγκαταστάσεων
ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Γεώργιος Απλαδάς Χειμερινό
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
8o Μάθημα Γεώργιος Απλαδάς
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
Διαχείριση ποιότητας στον Τουρισμό
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τμηματα του Εστιατοριου Κυριοι και Βοηθητικοι χωροι του εστιατορίου Γεώργιος Απλαδάς Χειμερινό 2018 2019

Κύριοι χώροι του εστιατορίου Κύριοι χώροι του εστιατορίου θεωρούνται το μαγειρείο και η τραπεζαρία. Σύμφωνα με τις σημερινές λειτουργικές ανάγκες οι δύο αυτοί χώροι πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο όροφο, με ευκολία πρόσβασης ο ένας στον άλλο κατά προτίμηση με πόρτες μίας κατεύθυνσης και με μεγάλο κοινόχρηστο χώρο σαν προθάλαμο (office).

Μαγειρείο - Κουζίνα Είναι ο χώρος της μαζικής παραγωγής προϊόντων – εδεσμάτων αφού σε αυτό παρασκευάζονται τα εδέσματα που θα προσφερθούν στους πελάτες στην τραπεζαρία. Το δάπεδο του μαγειρείου πρέπει να είναι επίπεδο, αντιολισθητικό και από αδιαπότιστο υλικό. Οι τοίχοι πρέπει να φέρουν πλακάκια για τον καλύτερο καθαρισμό και τα πλακάκια αυτά πρέπει να είναι σε ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων. Επίσης, να υπάρχει επαρκής φυσικός και τεχνητός φωτισμός, καθώς και καλός εξαερισμός και σωστό αποχετευτικό σύστημα. Να υπάρχουν σιφώνια τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται ο τέλειος καθαρισμός που πρέπει να είναι το κύριο γνώρισμα στο χώρο αυτό. Στο μαγειρείο υπάρχουν μαγειρικές μηχανές, οι φούρνοι τα ψυγεία ημέρας και οι θάλαμοι συντήρησης διαφόρων τροφίμων όπως και ποικιλία άλλων μηχανημάτων και εργαλείων, ανάλογα με την κατηγορία του εστιατορίου και την κίνηση που παρουσιάζεται.

Οι χώροι που συναντώνται μέσα σε μία ολοκληρωμένη κουζίνα: Χώρος αποθήκης: Εκεί αποθηκεύονται οι προμήθειες, επομένως υπάρχουν χώροι ψύξης και κατάψυξης. Χώρος εισόδου εμπορευμάτων: Όπου γίνεται η παραλαβή των εμπορευμάτων και έπειτα η διανομή τους στα αντίστοιχα τμήματα. Χώρος καθαρισμού (λάντζα): Καθαρισμός σκευών ποτηριών, πιάτων κ.ά. (Πιο αναλυτικά περιγράφεται παρακάτω) Χώρος προσωπικού: Χώρος για διάλλειμα και γκαρνταρόμπα προσωπικού, WC, και χώρος φαγητού. Χώρος τεχνικών: Υπηρεσίες που φροντίζουν για την ψύξη και θέρμανση του χώρου, τις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις. Χώρος παραγωγής: Ο κυρίως χώρος της κουζίνας που μπορεί να χωρίζεται σε μικρότερα τμήματα.

Τραπεζαρία Η τραπεζαρία είναι ο βασικός χώρος του εστιατορίου. Είναι η αίθουσα που παρατίθενται τα γεύματα και εφαρμόζεται η εστιατοριακή τεχνική. Για τον λόγο αυτόν δίνεται μεγάλη σημασία στη διαρρύθμισή της. Είναι ο χώρος που καθορίζει τον χαρακτήρα του εστιατορίου και πρέπει να είναι άνετη, με ευχάριστη ατμόσφαιρα, κατάλληλες συνθήκες κλιματισμού, φωτισμού, επένδυσης, διακόσμησης, μουσικής και επιπλέον να επιτυγχάνεται άριστος και γρήγορος καθαρισμός. Πιο συγκεκριμένα Φωτισμός Διακόσμηση Τοίχοι, οροφή,δάπεδο Θέρμανση, κλιματισμός Μουσική

Βοηθητικοί χώροι του εστιατορίου Το office Είναι ο προθάλαμος του εστιατορίου από την πλευρά του μαγειρείου που εμποδίζει τον θόρυβο και τις οσμές της κουζίνας να περάσουν στον χώρο της τραπεζαρίας. Σε αυτόν τον χώρο κινείται το προσωπικό πριν εισέλθει στην τραπεζαρία, κάνοντας χρήση των σκευοθηκών, των θερμοτραπεζών, ή άλλων μέσων που βρίσκονται εκεί

Λάντζα εστιατορίου Είναι ο πρώτος βοηθητικός χώρος που συναντά το προσωπικό της τραπεζαρίας καθώς έρχεται από το office για την άμεση πλύση των σκευών. Οι λάντζες θα πρέπει να είναι ευρύχωρες, μεταλλικές και να υπάρχει ιδιαίτερα φροντισμένο αποχετευτικό σύστημα για να διευκολύνεται η καθαριότητα. Σημαντική είναι η διάκριση μεταξύ λάντζας εστιατορίου (πλύση σερβίτσιων) και της λάντζας μαγειρείου (πλύση σκευών κουζίνας). Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται αυτόματες μηχανές πλύσης σκευών.

Κάβα ημέρας Αποθήκη ημέρας Κάβα ημέρας Αποθήκη ημέρας Κάβα ημέρας Είναι ο προσωρινός αποθηκευτικός χώρος των ποτών. Ανήκει στην υποδομή της τραπεζαρίας και την ευθύνη έχει ο εξειδικευμένος υπάλληλος. Αποθήκη ημέρας Είναι η αποθήκη της τραπεζαρίας και συνήθως βρίσκεται στο χώρο του office και είναι ο χώρος όπου φυλάγονται χρήσιμα είδη για την εκτέλεση της καθημερινής εργασίας, όπως λινα, όργανα, σκεύη και άλλα αναλώσιμα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να προτρέχει στις μεγάλες κεντρικές αποθήκες

Ιματιοθήκη (gard-robe) Ο χώρος αυτός είναι απαραίτητος επειδή εκεί αφήνει ο πελάτης το επανωφόρι του κατά την είσοδό του. Βρίσκεται πάντα στη κεντρική είσοδο του εστιατορίου και στη θέση αυτή συνήθως εργάζεται εξειδικευμένος υπάλληλος που υποδέχεται τον πελάτη.

Τουαλέτες Είναι για πάρα πολλούς ένα σημαντικό στοιχείο εκτίμησης όλης της επιχείρησης. Πρέπει να υπάρχει διάκριση του χώρου για άντρες και γυναίκες και η κατασκευή τους να είναι λειτουργική, αξιοπρεπής αισθητικά και να περιλαμβάνει προθάλαμο. Πρέπει να πληρούν τους όρους υγιεινής και να διατηρούνται σε απόλυτη τάξη και καθαριότητα. Αν οι τουαλέτες μίας επιχείρησης είναι κατασκευαστικά σωστές και καθαρές, τότε όλος ο χώρος της επιχείρησης είναι υποδειγματικός.

Γραφείο Εδώ ασκείται το έργο της οργάνωσης, της διοίκησης και της διαχείρισης της επιχείρησης. Προγραμματίζονται οι καθημερινές εργασίες του προσωπικού, τα ωράρια, η σύνθεση του μενού κ.λπ. Ο χώρος αυτός συνήθως βρίσκεται στην είσοδο για να μπορεί να δέχεται ο εστίαρχος εξωυπηρεσιακούς παράγοντες, όπως τους προμηθευτές.