Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Έλεγχος Ορθής Λειτουργίας VLSI Κυκλωμάτων σε Υπομικρονικές Τεχνολογίες με Παρατήρηση του Ρεύματος Ηρεμίας I DDQ Έλεγχος Ορθής Λειτουργίας VLSI Κυκλωμάτων.
Advertisements

George Metakides FHW May Web Science. Web science timeline 1992: Tim Berners-Lee presents Web in Geneva (CERN) 1993: World Wide Web Consortium.
Χριστίνα Κουρκουμέλη ΕΚΠΑ Σύνοψη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την υποστήριξη του προγράμματος Θαλής «Γενεσις» 1  CERN open days  Εκπαιδευτικά σενάρια.
Τι είναι το ΑΞΙΟΜΑ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης και αξιολόγησης των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
KΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ CYPRUS CONSUMERS’ ASSOCIATION ΣΧΟΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ׃ ΤΜΗΜΑ ΠΑΦΟΥ PROJECΤ: « Σεβασμός στον Πολίτη.
SCHOOL OF EUROPEAN EDUCATION - HERAKLION OPTIONS OF SUBJECTS FOR YEAR 3 (Γ’ ΤΑΞΗ)
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ 1ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή 1. Επιστημονική εργασία 2  Η επιστημονική εργασία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση, παρουσίαση, ανάλυση και ερμηνεία δεδομέμων.
ΑΠΟΣΑΦΗΝΙΣΗ ΟΡΩΝ… Computer science or computing science (CS) is the study of the theoretical foundations of information and computation It.
SFYouth Schools for Future Youth - methods and support for improved youth participation in European school education This project.
Ντύνοντας … την παράδοση Φωτογραφικό υλικό από τις δραστηριότητες των παιδιών στο πρόγραμμα «Teachers 4 Europe» Έκτη τάξη, Δημοτικού Σχολείου Παπάδου Μάρτιος.
Ερωτήματα αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική Γιατί προκύπτει μια τέτοια ανάγκη για την Ε.Ε.; Ποιοι είναι οι θεσμοί, οι μορφές και η μέθοδος.
Η ανθρωπολογία στη χώρα των πραγμάτων… Είναι ο υλικός κόσμος άψυχος και παθητικός στον αντίποδα της οντότητας άνθρωπος που είναι ζωντανός και ενεργητικός;
SCIENCE EDUCATION Οργάνωση εξωσχολικών επισκέψεων/δράσεων Άννα Σπύρτου Άννα Σπύρτου.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΣΥΕΕΠ Εισηγήτρια: Τσακίρη Θεανώ, PhD in Developmental Psychology, MA Education (Psychology), Παιδαγωγός Προσχολικής.
Σενάριο διδασκαλίας «CSI Ηράκλειο»
Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (ΠΕΣΥΠ) ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ.
Θεωρίες μάθησης. Οργάνωση μαθήματος. Ελένη Μπαμπαλώνα.
Ενεργειακές Πρώτες Ύλες
Στάθης Μπάλιας αναπληρωτής καθηγητής Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.
Διδακτική της Πληροφορικής και των ΤΠΕ Μάθημα επιλογής ΣΤ’ εξάμηνο, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Πανεπιστήμιο.
Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία
Web Science George Metakides FHW May
ΔΙΠΛΟΘΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η γλωσσική στροφή στην ιστορία
να ζήσει μέχρι και 60 μέρες χωρίς τροφή, αλλά όχι πάνω
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ενεργειακές Πρώτες Ύλες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα 2013 Περ/κης Δν/σης Εκπ/σης Κρήτης
Οργάνωση Workshop για τα ΑΠ
ΘΕΩΡΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
ENOTHTA 1 – Mεντελική γενετική Κεφ. 2, 3, 4, 5, (13)
Κολοκάσι Σωτήρας Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας
Ενεργός Πολίτης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας
Η εκπαιδευτική έρευνα δράσης
για τη Σχολική Καινοτομία
Α. ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Αποτελέσματα PISA 2015 Δρ Μοδεστίνα Μοδέστου Δρ Χριστιάνα Νικολάου
Συνεργασία και ομαδική εργασία
Επιμορφωτική Ενότητα 5 Πρακτική έρευνα που στηρίζει τη δημιουργικότητα
Επιμορφωτική Ενότητα 7 Ο ρόλος του παιχνιδιού και της εξερεύνησης στη διερεύνηση και τη δημιουργικότητα.
Η εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση - αρχιτεκτονική -
Programme for International Student Assessment 2018
PISA 2018: Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών
Κοσόγλου Ιορδάνης - Msc, μαθηματικός
Λιβέρη Δήμητρα Επιβλέπων: Γκρίτζαλης Δημήτρης
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Σχεδιασμός και Τεχνολογία
Programme for International Student Assessment 2018
Αποτελέσματα PISA 2015 Δρ Μοδεστίνα Μοδέστου Δρ Χριστιάνα Νικολάου
<<MOOCS AND WEBINARs>>
Διεθνείς εκπαιδευτικές έρευνες: TALIS, PISA & TIMSS
Programme for International Student Assessment 2018
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
TEACHERS 4 EUROPE «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαία Ελλάδα στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση» Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αρετή Αλμπανούδη.
Υπεύθυνος καθηγητής: κος Καπιδάκης Σαράντος
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Γυμνάσιο ΛΤ Σικίνου
MICRO: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων σε αγροτικές περιοχές Ενότητα No 8. Ευκαιρίες ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τις μικρές.
Διαβούλευση Ελλήνων Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης
Ρευστά, Πίεση, Άνωση Το φαινόμενο της Πλεύσης-Βύθισης και οι παράγοντες που το επηρεάζουν ΕΦΕΙΑ 8ο μάθημα.
РАДИОАКТИВТІК.
კულტურის კვლევების შესავალი
ΑΘΩΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΑΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ… ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΖΩΑ
ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ Τα έγγραφα στα οποία δουλέψατε Transcribathon Cyprus
At Ranfurly House Arts and Visitor Centre
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΠΕΠΘ 2008 "Διά Νοός", "διά Χειρός", "διά Τεχνών" και "διά Ψυχής" ΕκΠαίδευση στις-με τις Φυσικές Επιστήμες – – τα Πρότυπα, η Μεθοδολογία, ο Πειραματισμός, οι Τεχνολογίες, οι Άνθρωποι (Η Περίπτωση του Βιβλίου "ΦΥΣΙΚΑ – Ερευνώ και Ανακαλύπτω") Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών http://micro-kosmos.uoa.gr

Προτείνουμε για τη βελτιστοποίηση της ΕκΠαίδευσης στις-με τις Φυσικές Επιστήμες:  τον μετασχηματισμό των (κλασικών και μετακλασικών) επιστημονικών θεωριών σε εκπαιδευτικά πρότυπα και την ενοποιητική θεώρηση των εκπαιδευτικών προτύπων και των γνωσιακών αντικειμένων / θεματικών ("δια νοός"),  την εφαρμογή της επιστημονικής (και) ως εκ-παιδευτικής μεθοδολογίας και τη μεθοδολογική και συστηματική ένταξη του αποδεικτικού πειραματισμού στην εκ-παιδευτική διαδικασία ("δια χειρός"), τη βέλτιστη χρήση –όλων– των εκ-παιδευτικών τεχνολογιών και–κυρίως– και την ερμηνευτική αξιοποίηση των προσομοιώσεων / οπτικοποιήσεων του μικροκόσμου, σύμφωνα με το υπαγωγικό / ενοποιητικό / ερμηνευτικό εκ-παιδευτικό πρότυπο του μικροκόσμου ("δια τεχνών") και την ενίσχυση, την ενθάρρυνση και την εμψύχωση του εκπαιδευτικού για την –με ενθουσιασμό και έμπνευση– εμψύχωση, κινητοποίηση και, τελικά, ωφέλεια των μαθητών ("δια ψυχής").

Εκπαίδευση και Παίδευση στις-με τις Φυσικές Επιστήμες Ο Προβληματισμός, οι Διαπιστώσεις Η Εκ-Παίδευση στις-με τις Φυσικές Επιστήμες αποτελεί διαχρονικό θέμα συζήτησης και προβληματισμού στην Ελλάδα –αλλά και στην Ευρώπη και διεθνώς– όσον αφορά τόσο στην αποτίμησή της και στους στόχους της, όσο και στο γνωσιακό περιεχόμενο, τις μεθόδους και τις πρακτικές της. Κοινός προβληματισμός και διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία της παγκοσμιοποίησης –διεθνώς– δεν επιδιώκει πλέον την ολοκληρωμένη γνωσιο-παιδαγωγική συγκρότηση και γενικότερη μόρφωση των μαθητών / φοιτητών / πολιτών. Αντί αυτής, της είναι απολύτως επαρκής και επιδιώκει μια στενή γνωσιακή εξειδίκευση, μια επιστημονικά μονομερή προσέγγιση σε έναν συγκεκριμένο τομέα του καταμερισμού εργασίας, χωρίς ανθρωπιστικές προσεγγίσεις και χωρίς ευρύτερες πνευματικές, μορφωτικές και κριτικές δυνατότητες και απαιτήσεις. Ήδη οι ακολουθούμενες –διεθνώς– στρατηγικές την τελευταία δεκαπενταετία, τόσο στον δυτικό όσο και –κυρίως– ασιατικό κόσμο, αποκαλύπτουν ότι έχουμε περάσει οριστικά (;) στην αλλαγή του εκπαιδευτικού, παιδευτικού και κοινωνικού παραδείγματος.

Οι Συζητήσεις, οι Αποτιμήσεις Η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη στη Grenoble 2008 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ειδικών Michel Rocard Το Διεθνές Πρόγραμμα PISA Οι Διεθνείς Ολυμπιάδες Επιστημών

Οι Προτάσεις / οι Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α. Σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή ζωή και την τεχνολογία

Οι Προτάσεις / οι Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α. Σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή ζωή και την τεχνολογία Β. Ενημέρωση των αναλυτικών προγραμμάτων και ενοποιητική θεώρηση των θεματικών πεδίων

Οι Προτάσεις / οι Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α. Σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή ζωή και την τεχνολογία Β. Ενημέρωση των αναλυτικών προγραμμάτων και ενοποιητική θεώρηση των θεματικών πεδίων Γ. Αξιοποίηση της επιστημονικής –και ως εκπαιδευτικής– μεθοδολογίας

Οι Προτάσεις / οι Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α. Σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή ζωή και την τεχνολογία Β. Ενημέρωση των αναλυτικών προγραμμάτων και ενοποιητική θεώρηση των θεματικών πεδίων Γ. Αξιοποίηση της επιστημονικής –και ως εκπαιδευτικής– μεθοδολογίας Δ. Εφαρμογή και μεθοδολογική ένταξη του πραγματικού πειραματισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία

Οι Προτάσεις / οι Εφαρμογές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Α. Σύνδεση των φυσικών επιστημών με την καθημερινή ζωή και την τεχνολογία Β. Ενημέρωση των αναλυτικών προγραμμάτων και ενοποιητική θεώρηση των θεματικών πεδίων Γ. Αξιοποίηση της επιστημονικής –και ως εκπαιδευτικής– μεθοδολογίας Δ. Εφαρμογή και μεθοδολογική ένταξη του πραγματικού πειραματισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία Ε. Εξοικείωση με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και αξιοποίησή τους –και ως εκπαιδευτικές– στην εκπαιδευτική διαδικασία

Αναφορές Βιβλιογραφία G. Kalkanis (2001), "Which (and How) Science and Technology Education for Future Citizens?", Ist IOSTE Symposium in Southern Europe SCIENCE AND TECHNOLOGY EDUCATION, Preparing Future Citizens, Paralimni, Cyprus, 29th April – 2nd May, 2001 Γ. Θ. Καλκάνης (2008), "Η Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Γνώσης – Διαπιστώσεις και Προτάσεις", - Προσκεκλημένη Ομιλία στο 1ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Φυσικών "Οι Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση του 21ου Αιώνα", Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ερέτρια, 23-25 Νοεμβρίου 2008 - Διαδικτυακός τόπος http://micro-kosmos.uoa.gr ( οι ΕκΠαιδευτικές Προτάσεις) Βιβλιογραφία Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, "Πρωτοβάθμια ΕκΠαίδευση στις-με τις ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, Ι. οι Θεωρίες", Αθήνα, 2007 Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, "Πρωτοβάθμια ΕκΠαίδευση στις-με τις ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΙΙ. τα Φαινόμενα", Αθήνα, 2007 Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, "ΕκΠαιδευτικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Φυσικών Επιστημών, ΕκΠαιδευτικές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ και οι Εφαρμογές τους, Ι. το Εργαστήριο", Αθήνα, 2009 Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, "ΕκΠαιδευτικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Φυσικών Επιστημών, ΕκΠαιδευτικές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ και οι Εφαρμογές τους, ΙΙ. οι Τεχνολογίες", Αθήνα, 2009