Οργάνωση, Διοίκηση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 2007 – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007.
Advertisements

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Αρχική Κατάρτιση και Επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών Στελεχών στην Ελλάδα
Τεμπρίδου Αντιόπη Ελένη Σχ. Σύμβουλος Π.Ε.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Αντώνιος Καραγεώργος Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Η αξιολόγηση του διευθυντή από τον σχολικό σύμβουλο ΠΔ 152/ΦΕΚ 240, Τ. Α΄/ , άρθρα 3,4,6,10,16,17 ΥΑ 10940/
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
MANAGEMENT Εναρμόνιση Πόρων Προς Επίτευξη Στόχων.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
Ο Ρ ΟΛΟΣ Τ ΗΣ Σ ΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ Γ ΙΑ Τ Η Δ ΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - Σ ΠΟΝΔΥΛΩΣΗ Τ ΟΥ Σ ΤΟΧΟΥ Αναστασία Α. Γεωργιάδου Δρ. Χημείας στο πεδίο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 12 Μαρτίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Λουκάς Τσιρώνης1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (1) Διοίκηση είναι η συστηματοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μέσω της οποίας στοχεύουμε στην ικανοποίηση των στόχων που έχουν.
Ρόλοι και Καθήκοντα των Εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας Βασικές αρχές σχολικής πρακτικής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [Ν.1566/85 και εκτελεστικά.
Αρχές διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης: Θεσμικό πλαίσιο, εκπαιδευτική δομή και ιεραρχία Κουμπούρη Ειρήνη Εκπαιδευτικός ΠΕ70 M.Ed, Υπ.Δρ. Παν/μίου.
ΠΔ152/2013 (ΦΕΚ240 Α ): Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Eκπ/σης Διευθυντές σχολικών μονάδων και Ε.Κ.: Κριτήρια διοικητικής.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διδακτική Πληροφορικής
Εισαγωγή Στη Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η πορεία αύξουσας εξειδίκευσης των μαθητών
Εκπαιδευτική Ημερίδα ΑΚΙΔΑ « Σχολική Ηγεσία » 14/3/2013, CIIM Λευκωσία Δρ Μάριος Στυλιανίδης.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Δρ. Παρασκευή Χατζηπαναγιώτου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήμα Επιστημών της.
Έννοια και οργάνωση δημόσιας διοίκησης Γενικό Διοικητικό Δίκαιο Μάθημα 1 Αικατερίνη Ηλιάδου
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
ΕΥΗ ΖΑΜΠΕΤΑ.  Α. ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ  Β. Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  Γ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ.
 1. Διαμόρφωση Εκπαιδευτικής Πολιτικής  2. Θέση Εκπαιδευτικής Μονάδας στον τομέα διαμόρφωσης Ε. Π.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Παρουσίαση θεσμικού πλαισίου Ν.4142/2013
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Λειτουργίες διοίκησης
Διδακτική της Πληροφορικής
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Η επιστήμη της Διοίκησης
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Αυτονομία Σχολικών Μονάδων στο Κυπριακό Εκπαιδευτικό Σύστημα
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Συγκριτικά στοιχεία ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
σχολικη αυτονομια μεσα στον συγκεντρωτισμο (. ;)
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Οργάνωση, Διοίκηση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου
Λειτουργίες διοίκησης
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οργάνωση, Διοίκηση και Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ Ιανουάριος 2018 Παρασκευή Δεληκάρη pdelikar@sch.gr

Μάθημα 2ο (29/1/2018) Το επιστημονικό πεδίο της Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης → αυτόνομος κλάδος της Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής και ιδιαίτερα της Σχολικής Παιδαγωγικής μετά το 1950 Η μελέτη του πεδίου αποσκοπεί στην «άρτια, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της σχολικής μονάδας στην οποία τα στελέχη της εκπαίδευσης, όπως ο Διευθυντής/η Διευθύντρια παίζουν σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο» ΦΕΚ 192 τ. Β' - 31/1/2014  τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/ 8.10.2002 απόφασης «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων».

Οργάνωση της Εκπαίδευσης οργανωτικό σύστημα, βαθμίδες και φορείς της Εκπαίδευσης, σχολεία διαφόρων τύπων και φορέων όλων των σχολικών βαθμίδων, ρύθμιση και διευθέτηση των λειτουργικών σχέσεων, κινητικότητα των μαθητών και μαθητριών, έναρξη και διάρκεια φοίτησης, σχολικές τάξεις και τίτλους σπουδών, Προγράμματα Σπουδών, βιβλία, μεθόδους διδασκαλίας, αξιολόγηση της σχολικής επίδοσης των μαθητών/μαθητριών, τρόπο οργάνωσης της διοίκησης και εποπτείας της εκπαίδευσης, προσωπικό (διδακτικό, διοικητικό κλπ.), ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων εντός και εκτός σχολείου

Διοίκηση της Εκπαίδευσης Διοίκηση ► τεχνική που επιτρέπει στην ηγεσία μίας Οργάνωσης να χειρίζεται καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να έχει αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Συγχρόνως ► επιστήμη, γύρω από την οποία υπάρχουν πολλές και ποικίλες θεωρίες, ζητήματα διοικητικής φύσης, ξεκινώντας από τον/την εκπαιδευτικό, που διδάσκει και διοικεί τη σχολική τάξη, το Διευθυντή/τη Διευθύντρια, που διευθύνει τη Σχολική Μονάδα, έως και την υπόλοιπη ιεραρχική γραμμή της Διοίκησης. ασχολείται με τη μελέτη του έργου που επιτελούν τα μονομελή και τα συλλογικά όργανα της Σχολικής Μονάδας, η Κεντρική Διοίκηση, τα Περιφερειακά, Νομαρχιακά Όργανα της Εκπαίδευσης κλπ.

Διοίκηση της Εκπαίδευσης Σύμφωνα με τον κλασσικό ορισμό της Διοίκησης αυτή συνίσταται: στον Προγραμματισμό, την Οργάνωση, το Συντονισμό, τη Λήψη των αποφάσεων και τον Έλεγχo Προϋποθέτει: ανθρώπινο δυναμικό, πόρους, δομή, στόχους Μορφές Διοίκησης: Διοίκηση μέσω στόχων, Διοίκηση μέσω αξιών, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας

Διοίκηση της Εκπαίδευσης Διερευνά ζητήματα που σχετίζονται α) με την άσκηση εποπτείας από την πλευρά των διοικητικών και καθοδηγητικών οργάνων των Σχολικών Μονάδων, β) με την επίλυση οργανωτικών, διοικητικών και εποπτικών προβλημάτων, γ) με ενέργειες και νομοθετικές ρυθμίσεις, σχετικές με την Οργάνωση και τη Διοίκηση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, της υπηρεσιακής τους κατάστασης και εξέλιξης, δ) με την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και όσων ασκούν διοίκηση, ε) με τη μύηση στις θεωρίες και στις αρχές της Διοίκησης στην Εκπαίδευση, και, τέλος, με το ρόλο και τις πράξεις του εκπαιδευτικού, εποπτικού και καθοδηγητικού προσωπικού

Σχέση Οργάνωσης και Διοίκησης Οργάνωση: διάρθρωση επί μέρους συντελεστών και σύνδεσή τους με βασική επιδίωξη την καλύτερη δυνατή επίτευξη ενός προκαθορισμένου αντικειμενικού σκοπού. Διοίκηση: δραστηριοποίηση και ενεργοποίηση όλων των επί μέρους συντελεστών ενός δοσμένου οργανωτικού σχήματος, για την καλύτερη δυνατή επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού που το οργανωτικό σχήμα επιδιώκει. Οργάνωση και Διοίκηση: η μία λειτουργία προϋποθέτει την άλλη. Η βασική διαφορά είναι ενώ ότι η Διοίκηση ασκεί οργάνωση, η Οργάνωση δεν ασκεί Διοίκηση, αλλά καθορίζει το πλαίσιο άσκησης της διοίκησης κάθε οργανωτικού σχήματος