Ηλιακά Ρολόγια Καραγιώργου Χρυσάνθη, Καραμάνη Δανάη, Καραντζά Αλεξάνδρα, Ιωαννίδη Άρια.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Cattle, Argentina Sha Kibbutz, Israel Military cemetery in Verdun, France.
Advertisements

Μεταπτυχιακές Σπουδές στα Πληροφοριακά Συστήματα
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ! Aghios Nikolaos_ Crete.
Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ - ΔΕΞΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ ΚΑΙ ΙΣΑΒΕΛΛΑ.
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΑΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Αθήνα: η πόλη των αντιθέσεων Η Αθήνα καταφέρνει να ενώσει το όμορφο και το άσχημο, το περιποιημένο και το ατημέλητο με ένα ξεχωριστό τρόπο.
Εισαγωγή Απαιτούμενα όργανα Συναρμολόγηση συσκευής Πληροφορίες.
ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δ.Παπαχρήστος Ιανουάριος 2016 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού.
Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Τηλ.: E-class μαθήματος:
Σχολικό έτος 2011 – Aυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα Τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται.
H “μη κατευθυντική” ή ‘‘πελατοκεντρική” ψυχοθεραπεία Carl Ransom Rogers ( )
Ανθρωπολογία του Θεάτρου Ενότητα 1 η : Εισαγωγή - Ορισμοί Γιώργος Σαμπατακάκης, M.Phil. (Καίμπρητζ) – Ph.D. (Λονδίνο) Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.
ΒΙΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ STRESS – Μάθημα 7ο Άσκηση και διαχείριση του stress 1.
Η Συμβολή του Λιανεμπορίου Τροφίμων στην Εθνική Οικονομία: Μύθοι και πραγματικότητα 1 Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης.
Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Μάθημα 1 ο Εισαγωγή – Ψυχική Υγεία – Ψυχική Διαταραχή.
ΤΡΙΤΗ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΘΗΝΑ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ‘ATHENS PARK’ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ’ τομεακό πρόγραμμα Erasmus ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ/
1 Μαθησιακές Δυσκολίες: δυγλωσσία και πολυγλωσσικό περιβάλλον Ενότητα 12: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και υλικό αξιολόγησης και παρέμβασης Ζακοπούλου Βικτωρία.
Εισαγωγή στη Ζωοτεχνία Θεματική ενότητα 3. (2. Φυλές Βοοειδών - γαλακτοπαραγωγές & κρεοπαραγωγές) Τμήμα: Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών.
Υπαίθριες Δραστηριότητες Χιονοδρομία ΙΙ 10η ενότητα: «Βασική Τεχνική Χιονοδρομίας Κατάβασης» Κουθούρης Χαρίλαος, Αν. Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α, Πανεπιστήμιο.
Η ηλικία της Γης. Ηλικία Γης - Γεωλογικός χρόνος Ηλικία Γης ονομάζεται το χρονικό διάστημα που πέρασε από τη στιγμή που η γη δημιουργήθηκε ως ουράνιο.
Η ανθρωπολογία στη χώρα των πραγμάτων… Είναι ο υλικός κόσμος άψυχος και παθητικός στον αντίποδα της οντότητας άνθρωπος που είναι ζωντανός και ενεργητικός;
Εργασία Ιατρικής Εκπαίδευσης
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΑ Τα ζαχαρότευτλα ανήκουν στα βιοµηχανικά φυτά. Έχουν µεγάλη οικονοµική σηµασία παγκοσµίως και µαζί µε το ζαχαροκάλαµο αποτελούν τις µοναδικές.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Έκθεση 2008
Η Παραγωγή Γραπτού Λόγου
ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης
Σχεδίο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης
Περιεχόμενα ΕΙΔΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΓΕΝΙΚΑ)
Ενθύμιο των μαθητών του Στ 2 για τη σχολική χρονιά
Τομέας Φυσικής Στερεάς Κατάστασης
Καλωσορίζουμε την τάξη των
Προσεγγίσεις στην απόδειξη
Τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας της ενημέρωση IV Η ενημερωδιασκέδαση
Επιθετικότητα – Βία στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Η κατάσταση κατά την οποία η συμπεριφορά ενός ατόμου ή μιας ομάδας σκόπιμα επιδιώκει να εμποδίσει την επίτευξη των στόχων ενός άλλου ατόμου ή.
Παροχή ποιοτικών υπηρεσιών
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΗΓΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Δρ
Φυσιολογικό λεμφοκύτταρο αίματος
Ανδρέας Ιωάννου Κασσέτας
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓAIΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Θεολόγος Καθηγητής DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ Δρ.
Συνάντηση γονέων και μαθητών για το ταξίδι στην ΕΛΒΕΤΙΑ
Ένας Φοιτητής ΔΕΤ στην Silicon Valley
Έχετε επιχειρηματική ιστοσελίδα ή e-shop;
Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ William Shakespeare, ) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς. Θεωρείται μια από τις κορυφαίες.
Ο ρόλος του Οπτομέτρη, στην υποστήριξη των μαθητών με
THEmatic FRIDGE AdventARMY_Project _Καράκαρη Χριστίνα.
Σχεδίαση Μεικτών VLSI Κυκλωμάτων
Επιστημονική Εκδήλωση
Ιστοπαθολογία (Θ) Ενότητα 2: Παθήσεις Αιμοποιητικού Συστήματος
Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Λοϊζίδου Προϊσταμένη Τομέα Επιμόρφωσης
Το Grande Reportagem είναι ένα Πορτογαλικό ειδησεογραφικό περιοδικό.
ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΑ
Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ
U.S.A Ηλίας Μιχάλης Αλέξης.
Ο ήρωάς μου Μαρίλη Κ..
ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟ ΠΟΛΥΣΤΥΡΕΝΙΟ ΣΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Επιτροπή Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο και Βουνό
Έχεις δοκιμάσει τη ρύπανση, είναι η αιθαλομίχλη και άλλα δηλητηριώδη που αιωρούνται στον αέρα που αναπνέουμε. Σε αρκετές πόλεις στον κόσμο, όπως στο Los.
Ο Ιβάν στην Ευρώπη.
ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ d-TGA: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ
Επίσκεψη της Γ’ τάξης στο Country Side Park, για εκπαιδευτικό πρόγραμμα 21Μαρτίου 2018.
PIERCE – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΣΧ0ΛΗ ΤΕΧΝ0Λ0ΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Επιτροπή Αγώνων σε Δημόσιο Δρόμο και Βουνό
Οικονομίες χωρικής συγκέντρωσης και ευέλικτη εξειδίκευση, οι βιομηχανικές συστάδες και η ενδογενής ανάπτυξη.
Προσωπο-κεντρική θεωρία (person-centred)
Πρόληψη Συνήθων προβλημάτων στην παιδική ηλικία
APC of age-adjusted incidence rates of ovarian and fallopian tube cancer by histology subtype and race, SEER, 2000 to *, Statistically significant.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ηλιακά Ρολόγια Καραγιώργου Χρυσάνθη, Καραμάνη Δανάη, Καραντζά Αλεξάνδρα, Ιωαννίδη Άρια

Ορισμός του ηλιακού ρολογιού Το ηλιακό ρολόι είναι μια συσκευή που μετρά τον χρόνο σύμφωνα με τη σκιά που σχηματίζει ο ήλιος όταν οι ακτίνες του πέφτουν πάνω σε ένα αντικείμενο, έναν στύλο που ονομάζεται γνώμονας. Τα ηλιακά ρολόγια είναι ο αρχαιότερος τρόπος μέτρησης του χρόνου αφού χρησιμοποιήθηκε από τους Αρχαίους Έλληνες πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Τα ηλιακά ρολόγια επινοήθηκαν από τους Χαλδαίους περίπου το 2000 π. Χ. Υπάρχουν πολλά είδη ηλιακών ρολογιών : τα τα ισημερινά, οριζόντια, τα κατακόρυφα, τα αναλημματικά, τα πολικά, κοίλες σφαίρες κ. τ. λ.

Ηλιακό ρολόι Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να δώσουν εξηγήσεις για παράξενα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις εποχές του χρόνου. Με την εξέλιξη του ανθρώπου άρχισε να γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για τη μέτρηση του χρόνου. Για το ποιος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε το ηλιακό ρολόι οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι.

Γενικά χαρακτηριστικά των ηλιακών ρολογίων Ο γνώμονας σε κάθε ηλιακό ρολόι είναι παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της γης. Επομένως σχηματίζει με το οριζόντιο επίπεδο γωνία ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου στο οποίο βρίσκεται. Αφού το γεωγραφικό πλάτος είναι διαφορετικό από τόπο σε τόπο έιναι και το ρολόι δεν λειτουργεί το ίδιο για τον ίδιο τόπο. Ο γνώμονας προσανατολίζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να βρίσκεται στο μεσημβρινό επίπεδο του τόπου.

Ισημερινό ηλιακό ρολόι Ο γνώμονας είναι σταθερός, παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της γης και δείχνει προς τον πολικό αστέρα (μικρή άρκτος). Επίσης σχηματίζει γωνία ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου*. Η ωρολογοπλάκα* είναι κάθετη στον γνώμονα και σχηματίζει γωνία με τον ορίζοντα του τόπου ίση με τη συμπληρωματική της γωνίας που είναι ίδια με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου. Άρα σε 24 ώρες η σκιά του κύκλου διγράφει 360 μοίρες. Οπότε σε μία ώρα θα διαγράφει 15 λεπτά ή ένα τέταρτο. Στην Ελλάδα το γεωγραφικό πλάτος είναι περίπου 38 μοίρες. ή αλλιώς ωροπλάκα

Το ισημερινό ηλιακό ρολόι

Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι Το οριζόντιο ηλιακό ρολόι είναι ένας άλλος τύπος με σκοπό τη μέτρηση του χρόνου που διαφέρει με το ισημερινό σε σχέση με την τοποθέτηση της πλάκας και συνεπώς του γνώμωνα. Η επιφάνεια όπου χαράσσεται το διάγραμμα των ωρών είναι οριζόντια. Η γραμμή που δείχνει 12:00 έχει προσανατολισμό στον άξονα βορρά- νότου με φορά προς τον βορρά. Αντίστοιχα, η γραμμή που δείχνει 6:00 κατευθύνεται προς τη δύση. Η γραμμή που αντιστοχεί στην ώρα 18:00 έχει διεύθυνση και φορά προς την ανατολή.

Οριζόντιο ηλιακό ρολόι Ο γνώμωνας είναι σταθερός και παράλληλος προς τον άξονα της γης έχοντας κατεύθυνση προς τον πολικό αστέρα. Με το οριζόντιο επίπεδο σχηματίζει γωνία ίση με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου.

Οριζόντιο ηλιακό ρολόι

Κατακόρυφο ηλιακό ρολόι Τις πιο πολλές φορές το κατακόρυφο ρολόι έχει νότιο προσανατολισμό. Η πλάκα όπου είναι χαραγμένες οι ώρες είναι κατακόρυφη. Ο γνώμωνας είναι σταθερός και παράλληλος με τον άξονα της γης. Σχηματίζει γωνία με το κατακόρυφο επίπεδο ίση με τη συμπληρωματική γωνία του γεωγραφικού πλάτος του τόπου (90- φ).

Κυλινδρικό κατακόρυφο ηλιακό ρολόι Το Ωρολόγιον του Κυρρήστου η αλλιώς Πύργος των ανέμων που βρίσκεται στην Αθήνα έχει οκτώ κατακόρυφα ηλιακά ρολόγια, ένα σε κάθε πλευρά τουυ οκταγωνικού σχήματος.

Πολικό ηλιακό ρολόι Στα πολικά ηλιακά ρολόγια ο γνώμωνας είναι σταθερός, παράλληλος με τον άξονα της γης. Η επιφάνεια πάνω στην οποία χαράσσεται το διάγραμμα των ωρών είναι κάθετη στο μεσημβρινό επίπεδο του τόπου και παράλληλη με τον γνώμωνα. Τα πολικά ηλιακά ρολόγια δεν έιναι τόσο συχνά όσο τα άλλα.

Founders park, Highland park, Illinois, USA

Αναλληματικό ηλιακό ρολόι Στο αναλληματικό ρολόι ο γνώμωνας είναι κατακόρυφος αλλά σε αντίθεση με τους άλλους τύπους μετακινείται. Η πλάκα είναι και πάλι οριζόντια. Οι ώρες τοποθετούνται στην περιφέρεια μιας έλλειψης. Ο μεγάλος άξονάς της προσανατολίζεται στον άξονα δύσης- ανατολής ενώ ο μικρός στον άξονα βορρά- νότου. Αυτός ο τύπος ηλιακού ρολογιού είναι κατάλληλος για ένα σχολείο αφού οι άξονες μπορούν να είναι οι μαθητές.

Σχεδιασμός ηλιακού ρολογιού Βίντεο : https://www.youtube.com/watch?v=17eh3XozIe4&t =323s

Δικτυογραφία https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8C_%CF%81%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B9 https://en.wikipedia.org/wiki/Sundial https://www.youtube.com/watch?v=17eh3XozIe4

Τέλος Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας