Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οικονομίες χωρικής συγκέντρωσης και ευέλικτη εξειδίκευση, οι βιομηχανικές συστάδες και η ενδογενής ανάπτυξη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οικονομίες χωρικής συγκέντρωσης και ευέλικτη εξειδίκευση, οι βιομηχανικές συστάδες και η ενδογενής ανάπτυξη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικονομίες χωρικής συγκέντρωσης και ευέλικτη εξειδίκευση, οι βιομηχανικές συστάδες και η ενδογενής ανάπτυξη

2 ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παράγοντες ζήτησης (ζήτηση για το προϊόν, εγγύτητα στους καταναλωτές, δυνατότητα επέκτασης της αγοράς κ.λπ.). Παράγοντες κόστους (κόστος συντελεστών παραγωγής - κόστος εργασίας, γης, κεφαλαίου, κόστος ενέργειας, κόστος μεταφοράς, πρώτων υλών κ.λπ.). Προσωπικοί παράγοντες - «ψυχικό εισόδημα» (ποιότητα περιβάλλοντος, αναψυχή, ασφάλεια, συγγενείς κ.λπ.).

3 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
η διαθέσιμη έκταση, η ποιότητα του εργατικού δυναμικού, οι δυνατότητες χρηματοδότησης, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες, η ύπαρξη πρώτων υλών, η πρόσβαση σε ενεργειακά δίκτυα, οι εξωτερικές οικονομίες, η πρoσβαση σε μεγαλες αγορές, οι διαδικασίες εγκατάστασης, το φυσικό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, το επιχειρηματικό κλίμα κ.ά.

4 ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ
Το εξειδικευμένο Ανθρώπινο Δυναμικό Η λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων και Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων και Ινστιτούτων Η λειτουργία Υπηρεσιών Αιχμής, όπως Χρηματοδότηση, Πληροφόρηση, Δημόσια Διοίκηση κά. Η επάρκεια των Υποδομών και των Εξοπλισμών όπως αυτοκινητόδρομοι, τραίνα υψηλής ταχύτητας, αεροδρόμια, βιομηχανικές υποδομές και η ανάπτυξη των Μεταφορών και των Τηλεπικοινωνιών Οι Συνθήκες Διαβίωσης που απαιτούνται για την κάλυψη των απαιτήσεων των στελεχών των επιχειρήσεων

5 Οικονομίες κλίμακας Οικονομίες συγκέντρωσης (οικονομίες αστικοποίησης και εντοπιότητας- clusters) Εσωτερικές οικονομίες κλίμακας (διοικητικές, φάσματος, χρηματοδοτικές, πιστοληπτικές, εμπορικές ευκαιρίες, εξειδίκευση και καταμερισμός κ.λπ.)

6 «Μικρές επιχειρήσεις στην ίδια βιομηχανία επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας εξωτερικές της επιχείρησης, μέσα από τη γεωγραφική γειτνίαση με άλλες επιχειρήσεις…». (Marshall, 1920)

7 Βιομηχανικοί Τόποι (ΒΤ)
Βασίστηκαν στη Μαρσαλλιανή άποψη: οι οικονομίες κλίμακας δεν αποτελούν προνόμιο της μεγάλης επιχείρησης. Μπορούν να προέλθουν και από τη συγκέντρωση σ’ ένα τόπο πολλών ΜΜΕ (η συγκέντρωση διευρύνει την αγορά εργασίας, μειώνει το χρόνο & κόστος προμήθειας εξειδικευμένων εισροών, αυξάνει τη διάχυση πληροφορίας & τεχνολογίας). Ο ΒΤ ορίζεται ως η χωρική συγκέντρωση ΜΜΕ, που επικεντρώνουν τη δραστηριότητά τους σ’ ένα κλάδο και εξειδικεύονται σε διαφορετικές φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας (Paniccia, 2002). Οι ΜΜΕ διαμορφώνουν μία ενιαία ομάδα, με κοινή αντίληψη στην οργάνωση της παραγωγής και κοινές αξίες, κυρίως οικονομικές. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης το κοινωνικό κεφάλαιο και οι θεσμοί (Amin and Thrift, 1995).

8 Βασικά χαρακτηριστικά ενός ΒΤ (Beccatini 1990, Brusco 1990):
Η ύπαρξη μιας Προωθητικής Παραγωγικής Μονάδας, που μπορεί να ανήκει στο δευτερογενή ή στον τριτογενή τομέα. Η ύπαρξη πολλών ΜΜΕ, που συνεργάζονται με την Προωθητική Παραγωγική Μονάδα στις διαφορετικές φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας. Η βιομηχανική οργάνωση, που στηρίζεται στο μίγμα ανταγωνισμός-συνεργασία. Η ανάπτυξη «επιχειρηματικού κλίματος», που ενισχύεται από την κατάρτιση και τη συσσώρευση ικανοτήτων. Η δημιουργία τοπικής συναίνεσης και η ενίσχυση της συνέργιας επιχειρήσεων και τοπικής κοινωνίας.

9 Κρίση του φορντικού μοντέλου
Μέσα της δεκαετίας του 1970 Αίτια: Αλλαγές ζήτησης-ακαμψία φορντικού συστήματος Δυσκολία συντονισμού στην παραγωγή σύνθετων προϊόντων Αποθήκευση πολλών προϊόντων Ποιοτικός έλεγχος σε κάθε στάδιο παραγωγής Απόμακρες σχέσεις με προμηθευτές

10 Η ευέλικτη εξειδίκευση ως απάντηση στην κρίση του φορντισμού
Ευέλικτη εξειδίκευση είναι η παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων σε μικρές παρτίδες από μικρές και μεσαίες μονάδες παραγωγής οργανωμένες σε δίκτυα που χρησιμοποιούν νέες ευέλικτες μηχανές και τεχνολογικά συστήματα τα οποία χειρίζονται πολύ-ειδικευμένοι εργαζόμενοι

11

12 Δύο παράγοντες βοήθησαν αυτή την μετακίνηση:
Ανάπτυξη μεταφορών και τηλεπικοινωνιών Ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης και τυποποίησης παραγωγικής διαδικασίας Νέα αποικιοκρατία των Διεθνικών επιχειρήσεων : Ταιβάν, Χονγκ-Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ν. Κορέα (Νέες βιομηχανικές χώρες): άφιξη διεθνούς επενδυτικού κεφαλαίου από ΗΠΑ και Ιαπωνία

13 Ευέλικτα Παπούτσια-η περίπτωση της Nike

14 “ Μια εικόνα του κόσμου τη νύχτα από δορυφόρο δείχνει περισσότερο περιφερειακές συγκεντρώσεις ανθρώπινων και παραγωγικών δραστηριοτήτων, παρά συγκεντρώσεις προσδιορισμένες από τα εθνικά σύνορα»

15 Clusters «Τα Clusters είναι γεωγραφικές συγκεντρώσεις διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων και οργανισμών σε ένα συγκεκριμένο τομέα» (Porter) «Τα Clusters δεν αντιμετωπίζονται σαν σταθερές ροές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά ως δυναμικές συσχετίσεις, βασισμένες στη δημιουργία γνώσης και σε αυξημένα έσοδα και καινοτομία» (Krugman ) «μια ομάδα διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων και οργανισμών, με γεωγραφική εγγύτητα και σε ένα συγκεκριμένο τομέα, που συνδέονται με κοινά σημεία και συμπληρωματικότητες» (Porter) «κοινωνικοοικονομικό σύνολο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια κοινωνική ενότητα ανθρώπων και ένα πληθυσμό οικονομικών φορέων, που βρίσκονται όλοι κοντά, σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή» (Morossini)

16 Η φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τον θεσμό είναι ότι μεγάλες και μικρές εταιρείες επιτυγχάνουν περισσότερα όταν δουλεύουν μαζί, παρά ατομικά. Επιπρόσθετα, οι μικρές επιχειρήσεις, διατηρώντας τα πλεονεκτήματά τους, μέσα στο cluster, μπορούν να πετύχουν το συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα των μεγάλων επιχειρήσεων.

17 Το διαμάντι του Porter: οι δυνάμεις του cluster

18 Έννοια του cluster είναι μια οικονομική δραστηριότητα που εντοπίζεται σε όλα τα επίπεδα: της κοινωνίας, της γεωγραφικής περιοχής, του συνόλου περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο περιλαμβάνει τόσο κάθετες σχέσεις παραγωγού – κατασκευαστή – πωλητή – τελικού καταναλωτή, όσο και οριζόντιες σχέσεις παραγωγής, όπως συμβαίνει σε τομείς του ίδιου κλάδου. Οι επιχειρήσεις έχουν τις ίδιες ή αλληλοσυνδεόμενες επιχειρηματικές περιοχές ενασχόλησης. Οι επιχειρήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά μέσα από την εξειδίκευση συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του Cluster Η εγγύτητα των επιχειρήσεων δημιουργεί κοινωνικές σχέσεις και σχέσεις εμπιστοσύνης Μια κοινή δομή που ενισχύει και αξιοποιεί την καινοτομία, μέσω της ταχύτατης μεταφοράς της γνώσης και εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα

19

20 Τύποι cluster Κάθετο Οριζόντιο Υβριδικό

21

22 Πλεονεκτήματα σημαντική τοπική αγορά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και μια υψηλή συγκέντρωση των επιχειρήσεων, που δημιουργούν μια διευρυμένη αγορά και ως εκ τούτου περισσότερες ευκαιρίες για την προσέγγιση μεγαλύτερου αριθμού πελατών μειωμένα κόστη μεταφορών και πιο απλές αλυσίδες ανεφοδιασμού ευκολότερη πρόσβαση σε πόρους ευκαιρίες για τις νέες επιχειρήσεις που βλέπουν νέα σενάρια για την επέκταση σε αυτό το περιβάλλον υψηλότερο βαθμό εξειδίκευσης στα προϊόντα και τις υπηρεσίες πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον που παρέχει καλύτερα κίνητρα ανάπτυξης σε επιχειρήσεις, φορείς, άτομα, κλπ ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μελών του cluster, καθώς η εγγύτητα αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και διευκολύνει την επικοινωνία συγκέντρωση των επιχειρήσεων με δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, κάτι που δημιουργεί μια δεξαμενή εργατικού δυναμικού με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα του cluster

23 Τα μέλη cluster ξύλου - επίπλου στη Δανία καθορίζουν τα οφέλη που αποκόμισαν:
Βελτίωση ποιότητας προϊόντων 38% Νέοι πελάτες 38% Αύξηση πωλήσεων 31% Αύξηση κερδοφορίας 30% Βελτίωση παραγωγικών διαδικασιών 30% Βελτίωση σχέσεων με τους πελάτες 27% Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών 25% Βελτίωση στην ποιότητα των προμηθευτών 24% Εξοικονόμηση από κοινές αγορές και κοινούς πόρους 24% Ανάπτυξη νέων προϊόντων 19% Αύξηση εξαγωγών 7% Τα ποσοστά είναι οι μέσοι όροι των εταιρειών Πηγή: Doug Welch, 2002

24 Γεωγραφική εγγύτητα η εγγύτητα των επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου επιτρέπει μια ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών μέσω της άμεσης επαφής και της ελεύθερης κυκλοφορίας του εργατικού δυναμικού, «επιβάλλοντας» στις επιχειρήσεις έναν έντονο ρυθμό καινοτομίας και υψηλότερη παραγωγικότητα και μειώνοντας τους κινδύνους και τη διάρκεια της διαδικασίας καινοτομίας, λόγω της άμεσης ή της ανεπίσημης μεταφοράς πληροφοριών μεταξύ εταίρων, εταιρειών και των πελατών τους, ή μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών.

25 Δύο είδη γνώσης Κωδικοποιημένη (ρητή) Μη- κωδικοποιημένη (άρρητη)

26 ΜμΕ Σύμφωνα με τον Porter, τα Clusters ενισχύουν με τρεις τρόπους την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: αυξάνουν την τρέχουσα παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και βιομηχανιών βελτιώνουν τη φέρουσα ικανότητα των μελών των clusters για αύξηση της καινοτομίας και της παραγωγικότητάς τους ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, κάτι που με τη σειρά του ευνοεί την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη διεύρυνση και επέκταση του Cluster Είναι χαρακτηριστικό πως ιδιαίτερα ο τελευταίος τρόπος αλλά και οι άλλοι δύο γενικότερα ευνοούν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, κάτι που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ίδιας της έννοιας ενός επιτυχημένου Cluster.

27 Πλεονεκτήματα ΜμΕ Πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό και υπηρεσίες
Πρόσβαση σε πληροφόρηση Συμπληρωματικότητες  Πρόσβαση σε θεσμικά και δημόσια αγαθά Κίνητρα και μετρήσιμη απόδοση

28 Ειδικότερα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη τη δυσχέρειά τους για συνεργασία, λόγω κυρίως των εξής παραγόντων: Παραδοσιακή δομή – Μικρό μέγεθος: Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν τροχοπέδη, λόγω κυρίως του περιορισμένου χρόνου ενασχόλησης (προσωπική εργασία) και της μειωμένης δυνατότητας ανάληψης ενδεχόμενου ρίσκου που μπορεί να έχει μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα. Εσωστρέφεια/ έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας: Η αντίληψη ότι η επιχείρηση είναι «προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση», λόγω του οικογενειακού χαρακτήρα των επιχειρήσεων, απομονώνει τις επιχειρήσεις και εμποδίζει την ανάπτυξη μίας συνεργατικής κουλτούρας. Έλλειψη ενημέρωσης: Ο περιορισμένος χρόνος, λόγω της προσωπικής ενασχόλησης, αλλά και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, είναι περιοριστικοί ή και απαγορευτικοί παράγοντες για άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση σε θέματα του ενδιαφέροντος της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά, για τη συμμετοχή σε ένα Cluster τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά μετατρέπονται σε πλεονέκτημα, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα: Ευελιξία. Το μικρό μέγεθος μίας επιχείρησης μπορεί να σημαίνει μια πιο ευέλικτη δομή, με μεγαλύτερη αμεσότητα και ταχύτητα στις οργανωτικές της διαδικασίες, κάτι που αποτελεί προνόμιο για μία συνεργατική επιχειρηματική μορφή. Τοπικός παράγοντας. Η κάθε τοπική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει επιχειρηματικές συνεργατικές μορφές, βασισμένες σε μια μορφή εμπιστοσύνης που ανάγεται σε κοινωνικό επίπεδο, λόγω των στενών διαπροσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται στο μικρό μέρος.

29

30 Προϋποθέσεις δημιουργίας cluster
Η συγκρότηση μιας συστάδας μικρών επιχειρήσεων προϋποθέτει την ωριμότητα των εταίρων, δηλαδή: τη σαφή και κοινή αντίληψη των αλλαγών και προκλήσεων του εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων που θέλουν να συνεργασθούν, την τεχνολογική τους ωριμότητα, ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθούν, να ενσωματώσουν και να εφαρμόσουν καινοτομίες, τη δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού τους και την ευελιξία τους σε αλλαγές τη διασφάλιση ροής και κυκλοφορίας τόσο της άρρητης όσο και της ρητής γνώσης

31 Καινοτομία Τα clusters μεταδίδουν την καινοτομία ανάμεσα στα μέλη τους
Νέα καινοτομία -> η καινοτομία διαδίδεται -> οι επιχειρήσεις εξισώνουν το επίπεδο καινοτομίας

32

33 Παραδείγματα Clusters

34

35

36 Corallia: η ελληνική εμπειρία
Το Corallia είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα (2006) για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών (clusters) με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες σε συγκεκριμένους τομείς και περιφέρειες της χώρας, σε κλάδους έντασης γνώσης, υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού χαρακτήρα. Το Corallia είναι Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών και της Γνώσης ( και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (

37 Το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα
το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής) το si-Cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου). Επιπλέον, διαχειρίζεται τη λειτουργία τριών κέντρων καινοτομίας (InnoHubs), σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και της Περιφέρειας, το α1-innohub και α2-innohub (HQ) στο Μαρούσι, και το π1-innohub στην Πάτρα.

38 22@ Barcelona Innovation District: έργο αστικής ανάπλασης με Clusters τοπικών δραστηριοτήτων
Το έργο που βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της πόλης της Βαρκελώνης μετατρέπει διακόσια στρέμματα βιομηχανικής γης της Poblenou σε μια καινοτόμο περιοχή, προσφέροντας μοντέρνους χώρους για τη στρατηγική συγκέντρωση των δραστηριοτήτων έντασης γνώσης. Αυτή η πρωτοβουλία είναι παράλληλα και ένα έργο αστικής ανάπλασης και ένα νέο μοντέλο πόλης που απαντά στις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης.

39 . Χάρτης της Βαρκελώνης και της περιοχής του 22@

40 Ένας από τους κύριους στόχους της Δημοτικής Επιχείρησης είναι να προωθήσει την καινοτομία στην πόλη της Βαρκελώνης, μέσα από ειδικά σχέδια για τη δημιουργία εξελιγμένης ζήτησης μέσω ιδιωτικών και δημόσιων πρωτοβουλιών. Έτσι η περιοχή γίνεται ένα αστικό εργαστήριο (urban laboratory) για τη δοκιμή νέων προϊόντων και επιτρέπει στη Βαρκελώνη να γίνει ένα πρότυπο καινοτομίας σε όλους τους τομείς.

41 Η κατασκευάζει μια νέα συμπαγή πόλη, όπου οι πλέον καινοτόμες επιχειρήσεις συνυπάρχουν με την έρευνα, την κατάρτιση και τα κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και οικιστικές περιοχές (4.000 νέες επιδοτούμενες κατοικίες), εγκαταστάσεις ( μ2) και χώρους πρασίνου (114,000 m2). Αυτό το μοντέλο πόλης συνυπάρχει με τη βιομηχανική κληρονομιά της γειτονιάς χάρη στο Σχέδιο Προστασίας Βιομηχανικής Κληρονομιάς, το οποίο συνυπογράφουν η πρωτοβουλία και το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, για τη διατήρηση 114 στοιχείων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Τα μεγέθη της είναι εντυπωσιακά: μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός των επιχειρήσεων στην περιοχή υπερδιπλασιάστηκε (7.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες), ξεπερνώντας κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά της Βαρκελώνης και της Καταλονίας που κινούνται γύρω στο 60%.

42 Γύρω στις νέες επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, με τις μισές να είναι νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) και τις υπόλοιπες να έχουν μετεγκατασταθεί από άλλα μέρη, ενώ το ένα τρίτο περίπου όλων των επιχειρήσεων είναι έντασης γνώσης ή έντασης τεχνολογίας. Ο εκτιμώμενος αριθμός των εργαζομένων στην περιοχή είναι , χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ ο ετήσιος τζίρος όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων εκτιμάται στα 8,9 δις € ετησίως. Τέλος, ο πληθυσμός που διαμένει μόνιμα στην περιοχή αυξήθηκε κατά 23% από το 2001 έως το 2009 σε κατοίκους, ξεπερνώντας κατά πολύ την αντίστοιχη αύξηση της Βαρκελώνης (8%), ή ακόμη και της Καταλονίας (18%).

43 Τα Clusters Μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο οπτικοακουστικός τομέας αποτελεί μια στρατηγική επιλογή για την πόλη της Βαρκελώνης, τόσο λόγω του οικονομικού δυναμισμού του όσο και της πολιτιστικής σημασίας του. Για το λόγο αυτό, η προωθεί τη δημιουργία ενός μεγάλου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς, το Πάρκο Μέσων της Βαρκελώνης (Barcelona Media Park), με στόχο να συσσωματώσει τους κυριότερους δημόσιους και ιδιωτικούς παράγοντες που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και διεθνή προβολή της. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών Η συνοικία βασίζει πολλά στο τομέα των τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών που εδρεύουν στην περιοχή. Για να επιτευχθεί αυτό, έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε εταιρείες και θα τοποθετήσουν στο χάρτη τη συνοικία ως ένα Ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς στον τομέα των ΤΠΕ Βιοεπιστήμες Στον τομέα των βιοεπιστημών, η Καταλονία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες τόσο από την πλευρά της έρευνας όσο και από την πλευρά της γενιάς της γνώσης, χάρη στα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας. Η συνοικία καταβάλλει προσπάθειες ώστε ο τομέας της βιο-συνεργασίας να εξελιχθεί στο ίδιο επίπεδο με άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, μέσα από μια πλούσια επιστημονική, βιομηχανική και καινοτόμο δραστηριότητα.

44 Ενέργεια Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν στρατηγικό τομέα για την πόλη της Βαρκελώνης, όπως και για το σύνολο του πλανήτη: τα αποθέματα συμβατικών καυσίμων όπως είναι το πετρέλαιο, το αέριο και ο άνθρακας βρίσκονται σε κρίση και πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το Project ITER, ένα ερευνητικό έργο διεθνούς εμβέλειας, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, καθώς διερευνά την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη. Αν και η έδρα του βρίσκεται στην πόλη Cadarache της Νοτιοανατολικής Γαλλίας, η φιλοξενεί τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σύντηξης, το διοικητικό όργανο που θα συντονίσει το ITER. Σχεδιασμός (design) Κατά τα τελευταία 25 χρόνια, η Βαρκελώνη έχει αναδειχθεί σε μια από τις παγκόσμιες πρωτεύουσες του ειδικευμένου σχεδιασμού (design). Έτσι, αφού ο σχεδιασμός έχει γίνει ένας στρατηγικός τομέας για τη Βαρκελώνη, η συνοικία αναπτύσσει το Cluster Σχεδιασμού, ένα cluster αριστείας και καινοτομίας με διεθνή προβολή, στο κέντρο της πόλης.


Κατέβασμα ppt "Οικονομίες χωρικής συγκέντρωσης και ευέλικτη εξειδίκευση, οι βιομηχανικές συστάδες και η ενδογενής ανάπτυξη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google