Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικές στρατηγικές Oδηγίες για βέλτιστες συνθήκες μάθησης Gagné.
Advertisements

Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαδραστικοί πίνακες Δέγγλερη Σοφία.
Βελτιώνοντας την μάθηση των Μαθηματικών μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον Ελισσάβετ Καμπάνη Phd Διδακτική των Μαθηματικών Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών.
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Η χρήση των Τ.Π.Ε. κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών Α΄ Λυκείου
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γνώση και κατανόηση της Παιδαγωγικής. Επεξεργασία της Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. Επιλογή Εκπαιδευτικών μέσων και εργαλείων. Ψαθάκη.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:RECENT DEVELOPMENTS IN FORMAL SETTINGS.(ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ) ΌΝΟΜΑ ΦΟΙΤΗΤΡ.:ΔΟΜΑΛΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Τάξεις στις οποίες απευθύνεται: Β Γυμνασίου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
«Πλακόστρωση» Μαρίνα Πάλλα.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Xρήση Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (692) Χρήση Ψηφιακών Εργαλείων στη Διδασκαλία των Μαθηματικών Εαρινό εξάμηνο 2008 Μαθηματικό Τμήμα ΕΚΠΑ.
Τι αλλάζει στη διδασκαλία και στη μάθηση με τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού Μαρία Κορδάκη, MEdu, PhD.
ΠΑΚΕ Αττικής Π6 – μαθήματα Χ. Κυνηγού. Διδακτική με Μικρόκοσμους Χ. Κυνηγός.
Στέκομαι, περπατώ…φρενάρω
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Μαρκουλιδάκης Ανδρέας 1112.
3 η διδασκαλία. Παραγοντοποίση- Χρήση ταυτοτήτων- Επίλυση εξισώσεων Τάξη: Γ’ Γυμνασίου Αριθμός Μαθητών: 28.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ Δρ. Αθανάσιος Κόκορης Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης.
Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών και Διδακτική Πράξη Διδάσκουσα Πόταρη Δ. Καρατράσογλου Αθανασία Δ
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Γεωργία Τσαπάλου & Στέλλα Κούρτη Μια μικρή εισαγωγή : Η σημασία της ερώτησης στην διδακτική διαδικασία  Η ερώτηση αποτελεί συστατικό μέρος του λόγου.
Μαθαίνοντας Μαθηματικά Χ. Σακονίδης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Εργασία στο Μάθημα: «Εκπαιδευτική τεχνολογία-Πολυμέσα» Διδάσκων : Άγγελος Γιαννούλας Ομάδα εργασίας Λινάρδος Γεώργιος Μπουντούρης Παναγιώτης Ντιγριντάκη.
Συνέντευξη με νήπια.
Παρουσίαση ενός κρίσιμου συμβάντος
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Ανάλυση κρίσιμου συμβάντος
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Τι είναι/ περιλαμβάνει ένα περιβάλλον μάθησης;
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Βιολογία Γυμνασίου.
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
Τι αλλάζει στη διδασκαλία και στη μάθηση με τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού Μαρία Κορδάκη, MEdu, PhD.
Β’ γυμνασίου(Γεωμετρία)
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Δάσκαλος στην… πρίζα ή όχι;
3D Printing και παιδί Βιβλιογραφικές αναφορές που ξεκινούν από την δεκαετία του ’70 (Growing Up Suburban, Edward A. Wynne) επισημαίνουν ότι “Το γενικότερο.
Η Πρακτική σας Άσκηση στο πλαίσιο της Διδακτικής Μαθηματικών ΙΙ
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Θέμα: Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Δραστηριότητα στο ΑΠΣ Α΄ Λυκείου
Διδασκαλία και Μάθηση των Μαθηματικών με διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων Επιλογή μια από τις προτεινόμενες δραστηριότητες στο ΑΠΣ Α’ Λυκείου και επεξεργασία.
ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ Στην τεχνολογική εκπαίδευση, η διδασκαλία μέσω επίλυσης προβλημάτων έχει γίνει το επίκεντρο των διδακτικών.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
795. Πρακτική άσκηση σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσησ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΣΙΜΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ
Νικόλαος Τρουπιώτης - Γεωργία Βελέντζα
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δ. ΠΟΤΑΡΗ ΕΤΟΣ:
H Εξέλιξη της Παιδείας από το στάδιο Παιδεία 1
νέα αγωγή, παρανοήσεις & επανα-τοποθετήσεις
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Καταχανά Κωνσταντίνα Χατζηπαυλίδη Παυλίνα Εαρινό εξάμηνο 2016-2017

Πληροφορίες Παρακολούθησης 49ο Γυμνάσιο Αθηνών Γ' Τάξη Γυμνασίου Μαθηματικό Περιεχόμενο: Λόγος εμβαδών ομοίων σχημάτων Καθηγητής: Κυριακόπουλος Γιώργος

Περιγραφή Επεισοδίου Δόθηκε μια άσκηση με ένα τραπέζιο.Τα α,β ερωτήματα αφορούσαν λόγο ομοιότητας και εμβαδού ενώ το γ ερώτημα αφορούσε ισότητα εμβαδών. Τα παιδιά αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο γ ερώτημα και ο καθηγητής άρχισε να δίνει επιπλέον βοήθειες.

Σημασία Επεισοδίου Παρατηρείται η αδυναμία των μαθητών να διακρίνουν την διαφορετικότητα των ερωτημάτων. Έγινε αντιληπτό ότι οι μαθητές χρειάστηκαν ένα (οπτικό) ερέθισμα προκειμένου να αναπτύξουν συλλογισμούς. Φάνηκε έντονα ο ρόλος του εκπαιδευτικού ως καθοδηγητή.

Ερμηνεία Όταν κανένας μαθητής δεν διατυπώνει κάποια ιδέα και δεν απαντάει στο ερώτημα, τότε ο καθηγητής καλείται να επιλέξει τους τρόπους που θα καθοδηγήσει τους μαθητές. Άρα ο εκπαιδευτικός δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα προκειμένου να προκαλέσει κατά κάποιο τρόπο την εύρεση λύσης από τους μαθητές.

Διαχείρηση Συμβάντος Ο εκπαιδευτικός αρχικά είπε στους μαθητές: Κ: “Μην επηρεαστείτε!” (ασθενής καθοδήγηση) Όταν ο καθηγητής είδε ότι οι μαθητές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο ερώτημα της άσκησης αποφάσισε να δημιουργήσει μια σειρά από επιμέρους ερωτήματα-βήματα που να οδηγούν σταδιακά στο αρχικό επιθυμητό αποτέλεσμα.

Απόσπασμα της Σωκρατικής εποχής 400 π.Χ: “Εγώ μόνο θα τον ρωτώ, δεν θα τον διδάσκω, κι αυτός θα διερευνά μαζί με μένα, κι αν θα παρατηρήσεις ότι του μιλάω ή του εξηγώ οτιδήποτε, γίνεται προκειμένου να εκφράσει την γνώμη του” (ο.π οι Branders & Ginnis, 1986 p.10) Μ. Κορδάκη: Κεφάλαιο 4-Η διδασκαλία

Διαχείρηση Συμβάντος Στη συνέχεια διαμόρφωσε το αρχικό σχήμα προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στα αντίστοιχα βήματα. Απλοποίηση του σχήματος.

Οπτικοποίηση-Visualization Ένας ορισμός της οπτικοποίησης σύμφωνα με έρευνες των Zimmermann και Cunningham (1991, p.3) είναι και ο παρακάτω: Οπτικοποίηση είναι η διαδικασία και το προϊόν της δημιουργίας, ερμηνείας, χρήσης και ανατροφοδότησης εικόνων (διανοητικά ή με μολύβι και χαρτί ή με τη βοήθεια της τεχνολογίας) με σκοπό τη χρήση αυτών των εικόνων αποτελεσματικά για τη μαθηματική ανακάλυψη και κατανόηση.

Αυτός ο ορισμός δίνει έμφαση στο ότι, στη μαθηματική εκπαίδευση, η οπτικοποίηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να εξερευνήσουμε τα μαθηματικά προβλήματα και να δώσουμε νόημα στις μαθηματικές έννοιες και τις σχέσεις μεταξύ τους. Η οπτικοποίηση επιτρέπει να μειώσουμε την πολυπλοκότητα όταν αντιμετωπίζουμε μεγάλο πλήθος πληροφοριών. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ελένη Γ. Σάλτου Γεωμετρική αναπαράσταση στη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών. Η περίπτωση των άρρητων αριθμών σε μαθητές Γυμνασίου.

Άρα: Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές άρχισαν να παρουσιάζουν ιδέες και να παραθέτουν κάποιους μαθηματικούς συλλογισμούς.

Εναλλακτική Διαχείρηση Συμβάντος Χρήση νέων ψηφιακών τεχνολογιών (διαδραστικός πίνακας, Geogebra) Ο διαδραστικός πίνακας δημιουργεί κίνητρα συμμετοχής και ενεργοποιεί την προσοχή των μαθητών, αυξάνει τον ενθουσιασμό για μάθηση ενώ δίνει περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων (Αναστασιάδης κ.ά., 2010). Αθηνά Παππά & Αναστάσιος Μικρόπουλος

Εναλλακτική Διαχείρηση Συμβάντος Ομαδική Δουλειά-Συνεργατική μάθηση (Αλληλεπίδραση μαθητών) Οι μαθητές συνεργάζονται, συμμετέχουν ενεργά, ενσωματώνονται στην ομάδα, εθίζονται στο διάλογο και τη δημοκρατία, χειραφετούνται, αποκτούν κριτική ικανότητα και σκέψη, αποδέχονται. (Vygotsky, 1988) Λαμπάκη Ολυμπία

Βιβλιογραφία Μ. Κορδάκη: Κεφάλαιο 4-Η διδασκαλία Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία: Ελένη Γ. Σάλτου Γεωμετρική αναπαράσταση στη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών. Η περίπτωση των άρρητων αριθμών σε μαθητές Γυμνασίου. Ποιος είναι ο σύγχρονος ρόλος του εκπαιδευτικού μπροστά στις σημερινές προκλήσεις και στο νέο περιβάλλον μάθησης; Λαμπάκη Ολυμπία -Μ.Sc. Φυσικής Αγωγής Ο διαδραστικός πίνακας στη διδακτική πράξη: Διεθνής βιβλιογραφική επισκόπηση της τελευταίας 5ετίας: Αθηνά Παππά & Αναστάσιος Μικρόπουλος

ΤΕΛΟΣ Σας Ευχαριστούμε πολύ