Το μέλλον της ΚΑΠ προκλήσεις, προοπτικές και άμεσα διλήμματα Αθήνα – 13 Νοεμβρίου 2017 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Στρατηγική, Απλοποίηση και Ανάλυση.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Ανδρέας Δημητρίου Πρόεδρος
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
RIS3 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Σύνοψη της Συνάντησης Εργασίας
Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ Στρατηγική Υλοποίησης για την Περίοδο
ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές” Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας.
Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Αγορά Ενέργειας στην Ελλάδα Π. Κάπρου Προέδρου της ΡΑΕ Καθηγητή ΕΜΠ.
“Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πρόγραμμα LIFE+ “Capacity Building in Sustainable Public Procurement” Πολύνα Γκιόκα Οικολογική Εταιρεία.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης
Κλειστό Στάδιο Βλαχιώτη Δ. Ευρώτα Λακωνίας,
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΔΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ Θάνος Κριεμάδης, Ph.D., M.B.A., M.A. Αν. Καθηγητής.
12 Οκτωβρίου 2009 «Η πορεία της βιομηχανίας προς το 2020 Περιφερειακή Ανάπτυξη – Καινοτομία - Εξωστρέφεια»
ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΕΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (BEng. , MEng.)
Ανάπτυξη και Περιβάλλον Π. Κάπρου Καθηγητή ΕΜΠ και Προέδρου ΡΑΕ.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή: προς ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης
 Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα  Ε.Ο.Κ..
ΔΠΘ, Ξάνθη 17/05/2003. Enterprise Project Management Διαχείριση Έργων με Παρελθόν και Μέλλον Μελίνα Γαλεάδη Information Worker Solutions Marketing Manager.
Βιοοικονομία και Βιοπροιόντα: Είναι δυνατό μια επιχείρηση να είναι κερδοφόρα σε συνθήκες αειφορίας, κοινωνικής αποδοχής και νομοθετικής προσαρμογής? Δρ.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα καινοτομιών για νέες μικρές επιχειρήσεις Γιάννης Μουρατίδης MSc, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Συνεργάτης Μονάδας Καινοτομίας.
Άννα Μίχου 1 ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ο Ρόλος του μηχανικού από την κρίση στην ανάπτυξη Άννα Μίχου Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Ⓒ Olof S. Ανακοίνωση για το μέλλον της ΚAΠ «Η ΚΑΠ προς το 2020: αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις στον τομέα των τροφίμων, στους φυσικούς πόρους και στις.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
Ενίσχυση της έρευνας στο “ΕΠ. Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση ” Νίκος Μαρούλης, Logotech AE Καρδίτσα 18 Σεπτεμβρίου 2008.
RIS3 στην Περιφέρεια Ηπείρου Κατευθύνσεις στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση Σύνοψη Συνάντησης Εργασίας.
Διάσκεψη Σερρών Ιουνίου 2004 Ερίκ Γκαζόν Σύμβουλος σε θέματα Εργασιακών Σχέσεων & Απασχόλησης Ποιές είναι οι προοπτικές απασχόλησης στους νόμους.
Η ένταξη των ψηφιακών βιβλιοθηκών στον χώρο της εκπαίδευσης Επιμέλεια-Παρουσίαση Μαρία-Ειρήνη Καραχάλιου Β Ανδρομάχη Νοτοπούλου Β
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ. Η βασική αρχή του οικονομικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία οικονομικών και κοινωνικών στόχων για το μέλλον, εκφρασμένων σε ποσοτικοποιημένα.
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΦΟΔΙΑΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ.  E.R.P μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο ελέγχου, παρακολούθησης και συντονισμού των διαδικασιών.
ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Γιάννης Παπαδάκης Υπουργείο Ανάπτυξης Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Δ/νση Τεχνολογικής.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ
City Driver Assistant. Καθημερινά Προβλήματα Υπερβολική Κίνηση και Συμφόρηση ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. ‘Αδικία’ των φαναριών, π.χ. όταν δεν υπάρχουν.
Η εισφορά του δικαίου του ανταγωνισμού στην ανάπτυξη ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ν. ΤΖΟΥΓΑΝΑΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
PRODESTS ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΕΠΥ Α.Ε., 72 ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004 Νικόλαος.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ. Προστατεύοντας την ύπαιθρο Η προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος εκφράζεται μέσα από προγράμματα που σχετίζονται με τη διαφύλαξη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης Επιχειρηματικότητα και Απασχόληση 1 Δεκεμβρίου 2014 Βλάσης.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
Πολιτική Διεθνούς Ανάπτυξης και Βοήθειας της Ε. Ε Γκότση Παναγιώτα Παπαλεξίου Βασιλική.
Aθήνα,16 Νοεμβριου Η Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης Συνδέει: την έρευνα και καινοτομία με την οικονομική ανάπτυξη με νέους τρόπους όπως είναι.
Τεχνική ημερίδα διαχείρισης ΚΑ1/ Tομέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Όμιλοι Κινητικότητας: Προκλήσεις & Ευκαιρίες Aθήνα, 22 Οκτωβρίου 2015 Μαυρογιώργου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Συνοπτική Παρουσίαση Ε.Π. «ΚτΠ» Παναγιώτης Γεωργιάδης Αθήνα 9 Νοεμβρίου 2004.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
 Michael Grömling Intereconomics January 2014, Volume 49.
Ντίνος Μπλιάτσιος ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. 7/11/2013.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ LEONARDO DA VINCI “ Μεταφορά Καινοτομίας - ΤΟΙ ” Ελίνα Δαγρέ, ΤΟΙ Project Manager Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012 Βόλος, 14 Δεκεμβρίου 2012 ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΠΟΛΗΣ
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΡΙΑ-ΛΙΖΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Workshop 2: Διεθνοποίηση Ανώτατης Εκπαίδευσης
Οριζόντια Προτεραιότητα & Εγκάρσιος Στόχος
Τα μέσα εμπορικής πολιτικής 1. δασμός
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Παντείου Πανεπιστημίου
Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το μέλλον της ΚΑΠ προκλήσεις, προοπτικές και άμεσα διλήμματα Αθήνα – 13 Νοεμβρίου 2017 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Στρατηγική, Απλοποίηση και Ανάλυση Πολιτικής ΓΔ Γεωργίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή #FutureofCAP

Περίληψη της συζήτησης για την ΚΑΠ σε μια ματιά Επιτεύγματα της μεταρρυθμιστικής πορείας της ΚΑΠ Μείωση της διαφοράς διεθνών και τιμών ΕΕ, με συνέπεια την αύξηση της ανταγωνιστικότητας Μετατροπή της ΕΕ από σημαντικό εταίρο σε πλεονεσματικό εταίρο στο αγρο-διατροφικό εμπόριο Εξασφάλιση εισοδηματικής σταθερότητας μέσα σε περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων τιμών Υστερήσεις της μεταρρυθμιστικής πορείας της ΚΑΠ Παρόλη την πρόοδο η περιβαλλοντική απόδοση της γεωργίας της ΕΕ απαιτεί περαιτέρω προσπάθεια Η αύξηση της παραγωγικότητας προέρχεται κυρίως από εργασία, λιγότερο από έρευνα/καιινοτομία Αιτήματα ισότητας, δικτύου ασφαλείας και απλοποίησης της ΚΑΠ παραμένουν Άμεσες και μελλοντικές προκλήσεις Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην οικονομία και τις τιμές εμπορευμάτων Το μεταβαλλόμενο εμπορικό περιβάλλον – ειδικότερα η στροφή προς περιφερειακές συμφωνίες Νέες προκλήσεις σε θέματα κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος και βιωσιμότητας 2

Μετατρέποντας εντάσεις σε συνέργειες Εντάσεις που η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να αντιμετωπίσει Οικονομία και περιβάλλον – οι επιπτώσεις του αυξημένου κόστους στις περιβαλλοντικές επιδιώξεις Επικουρικότητα και απλοποίηση – ειδικότερα σε σχέση με προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ Εργασία και ανάπτυξη – οι δυσκολίες αλλά και οι ευκαιρίες των νέων τεχνολογιών στη γεωργία Συνέργειες που η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει να αναπτύξει Αναζήτηση της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό αγαθό Αναπροσαρμογή της ισορροπίας ανάμεσα σε αμοδιότητες και ευθύνες ΕΕ, ΚΜ, παραγωγών Αντιμετώπιση των προκλήσεων της εργασίας στο γεωργικό τομέα και την ύπαιθρο Καίρια ερωτήματα που η μελλοντική ΚΑΠ πρέπει επαναεξετάσει και αντιμετωπίσει Η καλύτερη στόχευση απαιτεί απόφαση για τον επιδιωκόμενο στόχο στήριξης – παραγωγός ή γη; Η στροφή προς απόδοση απαιτεί επανεξέταση της λογικής των ελέγχων (γιατί, για ποιόν, πώς) Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν πολλές ευκαιρίες, αλλά συναντούν και αντιστάσεις εφαρμογής

Ο ρόλος γνώσης και καινοτομίας στο μέλλον της ΚΑΠ… ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Έρευνα Καινοτομία Συμβουλές Έλεγχοι Αποτελέσματα Απόδοση 2ο επίπεδο αγροπεριβαλλοντικών μέτρων Ερώτηση: Ποιά κριτήρια σύνδεσης με το 1ο επίπεδο; 1ο επίπεδο αγροπεριβαλλοντικών μέτρων Ερώτηση: Υποχρεωτικά ή όχι; Πολλαπλή συμμόρφωση Ερώτηση: Μόνο κανονιστικές ρυθμίσεις; ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ

…και στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων και ευθυνών Έλεγχοι Αποτελέσματα Απόδοση Έρευνα Καινοτομία Συμβουλές Προστιθέμενη αξία σε επίπεδο ΕΕ Ποιοί οι στόχοι για κλίμα, έδαφος, αέρα, νερό, βιοποικιλότητα; Ποιά η κατάλληλη γενική λίστα αναγνωρισμένων καλών πρακτικών; Πως να αποτελέσει η επιστήμη βάση για την αναγνώριση προκλήσεων; Επίπεδο ΚΜ/Περιφερειών Συγκεκριμμένη λίστα πρακτικών ανά περιοχή; Απλοποίηση νομοθεσίας για στόχους παροχής δημοσίων αγαθών; Παροχή κινήτρων για χρήση τεχνολογίας σε ελέγχους; Επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης Ελεύθερη επιλογή πρακτικών σε επίπεδο ΚΜ; Παρακολούθηση απόδοσης ή έλεγχος της συμμόρφωσης; Ποιός ο ρόλος του συστήματος παροχής συμβουλών;

Είναι η κλιματική αλλαγή καταλύτης για την καινοτομία; Η ΕΕ ηγείται στην αναγνώριση του προβλήματος… Η κλιματική αλλαγή δεν αμφισβητείται, αλλά αναγνωρίζεται ευρύτατα ως πρόκληση στην ΕΕ Διαφορετικές κλιματικές συνθήκες ευνοούν την αναζήτηση προσαρμοσμένων στρατηγικών Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής συζήτησης στην ΕΕ …η ΕΕ ηγείται στην αναζήτηση λύσεων… Σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, η κλιματική αλλαγή καθορίζει την αναζήτηση βέλτιστων πρακτικών Ο ηγετικός ρόλος της ΕΕ στην αναγνώρισή του βοηθάει τη διεθνοποίηση του προβλήματος Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών από τους δορυφόρους της ΕΕ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη …αλλά προσοχή στα υπάρχοντα κενά! Το κενό γνώσης – ευκολότερα αναγνωρίζεται ένα κοινό πρόβλημα από ότι βρίσκεται κοινή λύση του Το τεχνολογικό κενό – ανάμεσα στους χρήστες νέων τεχνολογιών και σε αυτούς που μένουν πίσω Το κενό αντιλήψεων – για το ρόλο της επιστήμης και των πολλαπλών εφαρμογών της

Thank you for your attention! Reports and data available at: https://ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm https://ec.europa.eu/agriculture/policy-perspectives/index_en.htm https://ec.europa.eu/agriculture/policy-perspectives/impact-assessment/index_en.htm https://ec.europa.eu/agriculture/markets-and-prices/index_en.htm https://ec.europa.eu/agriculture/events/2016-outlook-conference_en https://ec.europa.eu/agriculture/statistics_en https://ec.europa.eu/agriculture/cap-indicators_en https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_en Thank you for your attention! 7