Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δρ. Δήμητρα Καυκά Σχολική Σύμβουλος Δρ
Advertisements

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Το γλωσσικό μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Δ’ τάξη
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
Ιστορία και Δομή της Ελληνικής
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
H διδασκαλία διαμεσολαβητικών δραστηριοτήτων στο μάθημα της ξένης γλώσσας Καταγραφή διδακτικών αναγκών και σκιαγράφηση προοπτικών 14ο Διεθνές Συνέδριο.
ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗΣ
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΠΕ & Γλωσσική διδασκαλία
Νέος Γραμματισμός Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Σωφρ. Χατζησαββίδης ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Α. Π
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
Σενάριο.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ Ε’ ΚΑΙ Στ’ ΤΑΞΗΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ Καλλιέργεια του προφορικού λόγου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης Καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
ΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Γενικές αρχές Αφορά μικρές ηλικίες (5-8 ετών).
ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Ταξίδι στον κόσμο της Γλώσσας Β’ Δημοτικού
ΤΠΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
περιεχόμενο της γλωσικής διδασκαλίας
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 8 η Θεματική ενότητα Το γλωσσικό μάθημα με βάση την κοινωνιογλωσσολογία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Ο μύθος της ομοιογένειας
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Ο Saussure (1979) πραγματοποίησε τη διάκριση ανάμεσα:  Στην αφηρημένη πλευρά της γλώσσας, δηλαδή στη δομή της γλώσσας (langue), το γλωσσικό σύστημα.
Κατάκτηση της γλώσσας από το παιδί Ο γενικευτικός και αφαιρετικός χαρακτήρας της γλώσσας Το νόημα = σημαινόμενο του γλωσσικού σημείου συγκροτείται στη.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
7. Λόγος – Γλώσσα – Ομιλία Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης Φωνητική
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Τπε και γλώσσα.
Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Θέματα κοινωνικής γλωσσολογίας
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 1. Βασικές έννοιες
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Τι είναι η σχολική γραμματική;
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
Το κείμενο Ορισμός Το κείμενο αποτελεί μια γλωσσική ενότητα που έχει καθορισμένα όρια, εσωτερική συνοχή και φέρνει τόσο στοιχεία από τις προθέσεις του/της.
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
Θέματα Γλωσσολογίας (α)
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Έλενα Βλαχογιάννη Φιλόλογος – Επιμορφώτρια ΤΠΕ
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ Α.Π. ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Α.Π.
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Μοντέλα διδασκαλίας της γλώσσας Σχετίζονται με εκάστοτε θεώρηση και αντίληψη για γλώσσα και παιδαγωγικές και διδακτικές τάσεις που επικρατούν. Η διδακτική πρακτική μπορεί να ενσωματώνει στοιχεία από διάφορες διδακτικές προσεγγίσεις. Παραδοσιακό μοντέλο: ανάγεται στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής – πρότυπες γλώσσες. Σε κάθε ευρωπαϊκό εθνικό κράτος καθιερώθηκε μία πρότυπη/επίσημη γλώσσα.

Προτεραιότητα στην πρότυπη γλώσσα: έμφαση στη διδασκαλία των συντακτικών και μορφολογικών δομών και των κανόνων γραμματικής και ορθογραφίας. Χωρίς θεωρητική θεμελίωση, οδηγεί σε αποσπασματική και ανομοιογενή μέθοδο διδασκαλίας. Δίνει έμφαση στη λέξη, προτεραιότητα στο γραπτό λόγο (πρότυπο) και αντιμετωπίζει τη γλώσσα ως σύνολο από επιμέρους συστήματα, στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η γραμματική. Κάθε παρέκκλιση από τη γλωσσική νόρμα θεωρείται λάθος και με επαναλήψεις πιστεύει ότι κάποιος απομνμημονεύει την ορθή γλώσσα.

Δομισμός (Saussure) Η γλώσσα ως σύστημα από αλληλεπιδρώντα στοιχεία, όπου το κάθε επιμέρους μπορεί να οριστεί μόνο σε αναφορά με τα υπόλοιπα. Δίνει καταρχήν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάλυση της μορφής της γλώσσας. Η γλώσσα προσεγγίζεται ως μία μορφή συμπεριφοράς, η οποία μπορεί να μελετηθεί με την παρατήρηση και το πείραμα. Μονάδα ανάλυσης η parole που είναι παρατηρήσιμη, μετρήσιμη και μπορεί να αναλυθεί. Επιχειρεί δηλαδή κατάτμηση του γλωσσικού υλικού σε μικρότερα στοιχεία.

Λειτουργισμός Στη γλωσσική διδασκαλία επιχειρεί να αντιμετωπίζει τη γλώσσα συνολικά: οι μαθητές επιδιώκεται να οικειοποιηθούν τα διάφορα επίπεδα (μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία) ως ενιαίο σύνολο. Ελάχιστη γλωσσική μονάδα η πρόταση και αφετηρία κάποιο κείμενο. Συστηματική παροχή γλωσσικών ερεθισμάτων στο μαθητή. Προτεραιότητα στον προφορικό λόγο, βαρύτητα γλωσσικής λειτουργίας στο διάλογο – φυσικές περιστάσεις επικοινωνίας.

Γενικός σκοπός: η γλωσσική ικανότητα, η ικανότητα δηλαδή παραγωγής ορθών γραμματικά προτάσεων με απώτερο στόχο την επικοινωνιακή πληρότητα. Επικοινωνιακή προσέγγιση Στη βάση σύγχρονων αντιλήψεων για τη γλώσσα και την παιδαγωγική, εμφανίζονται νέες τάσεις στη γλωσσική διδασκαλία, οι οποίες περιγράφονται με τους όρους λειτουργισμός, επικοινωνιακή προσέγγιση, επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας, γραμματισμός, εγγραμματισμός, πολυγραμματισμοί, πολυτροπικότητα, ολιστικές μέθοδοι κ. ά.

Η επικοινωνιακή προσέγγιση στη διδασκαλία της γλώσσας αποτελεί μια προσπάθεια σύνδεσης του δομισμού και του λειτουργισμού, υπό μια επικοινωνιακή οπτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δομική όσο και τη λειτουργική πλευρά της γλώσσας. Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προσέγγισης σημαντική είναι και η επίδραση της ανάλυσης λόγου, που είχε ως συνέπεια να αναδειχθεί ως βασική μονάδα ανάλυσης το κείμενο.

Το κείμενο είναι συστηματικά οργανωμένο, έχει νόημα που προκύπτει από την εκάστοτε επικοινωνιακή περίσταση και αποτελεί συστατικό στοιχείο του κοινωνιοπολιτισμικού περιβάλλοντος, χωρίς να υπάρχουν «προνομιούχα» κείμενα, παρά μόνο αυθεντικά. Η γλωσσική ικανότητα περιγράφει τη γνώση του γλωσσικού συστήματος που κατέχει ο ομιλητής, ενώ η επικοινωνιακή την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα με αποτελεσματικό τρόπο στην εκάστοτε περίσταση επικοινωνίας.

Η πρόταση για επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας, δίνοντας έμφαση στη λειτουργική της χρήση, θεωρεί ότι οι μαθητές πρέπει να ασκηθούν, ώστε να κατανοούν τις ποικίλες μορφές προφορικού και γραπτού λόγου και να τις συνδέουν με τις συνθήκες επικοινωνίας μέσα από τις οποίες παράγεται καθεμιά από αυτές. Να καταστούν και οι ίδιοι ικανοί να χρησιμοποιούν δημιουργικά τη γλώσσα για την παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου προσαρμοσμένου στη δεδομένη κάθε φορά περίσταση επικοινωνίας. (Χαραλαμπόπουλος, Α. & Χατζησαββίδης, Σ. (1997): Η διδασκαλία της λειτουργικής χρήσης της γλώσσας: θεωρία και πρακτική εφαρμογή. Θεσσαλονίκη: Κώδικας)