Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο διωγμός του 1914 (Ο πρώτος διωγμός) Τσίγκα Ζέτα.
Advertisements

Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )
Έτος 1830 Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας
3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Από τη συνθήκη των Σεβρών έως την ήττα στη Μ. Ασία
3. Η μεθοδευμένη εξόντωση (γενοκτονία) των Ελλήνων του Πόντου
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
TO ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η ανατολη υπο την οθωμανικη κυριαρχια
5. Μεγάλες αλλαγές στη διοίκηση της αυτοκρατορίας
Μικρασιατική Καταστροφή
1922.
Μικρασιατική εκστρατεία
Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή
ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Γενοκτονία των Αρμενίων
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο διωγμός του 1914 (ο πρώτος διωγμός)
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
H ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Τα σύνορα της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Γιατί και πως μετακινούνται οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού;
Φανατισμός και ανεξιθρησκία
ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ 1η,2η,3η ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ ( ).
ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ
Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η Καταστροφή
Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Επιμέλεια παρουσίασης :Βάσω Ραμπαούνη
Πολλοί ίσως διερωτώνται γιατί να σκαλίζουμε παλιές πληγές, και σωστά κάνουν. Άν ξεχάσουμε όμως την ιστορία μας, από πού προήλθαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
O ελληνισμός της δυτικής Μικράς Ασίας και του Πόντου Επιμέλεια παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
Η κρίση στα Βαλκάνια Ενότ. 4η κεφ. 6 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ Η Μικρά Ασία αποτελεί τη δυτικότερη προέκταση της Ασίας και αποτελεί στις μέρες μας το μεγαλύτερο μέρος της Δημοκρατίας.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις.
Η ΠΟΛΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ. 2 3 Εικόνες από την Αμμόχωστο Αμμόχωστος Εισαγωγή Η δεύτερη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου Βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου Υπάρχουν.
Το αντιθετικό σχήμα Ευρώπη – Ασία
Η εκστρατεία και το έργο του
Καππαδοκία Λυδία Εξάρχου Κλειώ Γκουτζάνη Ειρήνη Δημητρακοπούλου
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Η Ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας
Γενοκτονία των ποντίων
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΡΑΔΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
H ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
O ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η οικονομική ζωή Η σταδιακή παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε τη δυνατότητα στους υπόδουλους.
Ελευθεριοσ Βενιζελοσ.
Η εξωτερική πολιτική κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου
1. Τα ελληνικά σύνορα από την Επανάσταση μέχρι το 1947
28. Οι Έλληνες: Ένας λαός με μεγάλη και συνεχή ιστορία
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Μια νέα πρωτεύουσα η Κωνσταντινούπολη μάθημα 6 Διαμόρφωση παρουσίασης Ούρδας Ιωάννης2013.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Οι συνθήκες ζωής των υποδούλων. Εν.2 κεφ.2 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ( 1922 )

ΣΜΥΡΝΗ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ Η Σμύρνη είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Μεσογείου, με συνεχή και έντονη ιστορική παρουσία για περισσότερο από 5.000 χρόνια. Η πόλη ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα από τους Αιολείς. Από το 1425 και μετά η πόλη περνά στον έλεγχο των Τούρκων, με ένα σύντομο διάλειμμα ελληνικής κατοχής, που ξεκινά το 1919 όταν ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τη Σμύρνη στο πλαίσιο της Μικρασιατικής εκστρατείας και ολοκληρώνεται το 1922 με την φοβερή σφαγή.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η Μικρά Ασία βρίσκεται στην άκρη της Ασιατικής Ηπείρου πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.Στην εξάπλωση του σιδηροδρομικού δικτύου συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ήταν:Έλληνεs Χριστιανοί Ορθόδοξοι,Καθολικοί,Μελχίτες,Διαμαρτυρόμενοι, Αρμένιοι.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Η Σμύρνη ήταν το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της Μ.Ασίας με κυρίαρχο στοιχείο το ελληνικό. Οι Τούρκοι την αποκαλούσαν “Γκιαούρ Ισμίρ” που σημαίνει << Σμύρνη των Απίστων>> , δηλαδή των μη μουσουλμάνων.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Πριν την απόβαση του ελληνικού στόλου στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919 , το κλίμα ήταν ήπιο. Οι δύο λαοί διακρίνονταν για τα αισθήματα σεβασμού και φιλοτιμίας που υπήρχαν ανάμεσα τους. Δεν υπήρχε διάθεση ή πρόθεση κακόβουλη. Μετά την απόβαση των Ελλήνων στην Σμύρνη τον Μάιο του 1919 , αρκετά πράγματα άλλαξαν στις σχέσεις τους και πλέον χάθηκαν τα καλόβουλα συναισθήματα.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟΙΩΣΗ Ο θρησκευτικός φανατισμός των Τούρκων. Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των Μουσουλμάνων και οι περιορισμοί που τους επιβάλλονταν από την θρησκεία του. Η αγανάκτηση των Ελλήνων λόγω των χρόνιων διωγμών από την εποχή του Σουλτάνου Αβδούλ. Η ανάρμοστη συμπεριφορά του Ελληνικού στρατού.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα πιστή στην Αντάντ που υποστήριζε τον εξοβελισμό του Κεμαλισμού από την Μ.Ασία. Η Ιταλία , Γαλλία κι Αγγλία ήθελαν μετά τον πόλεμο να χαράξουν ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική κι όχι την συμμαχική αλληλεγγύη που απέβλεπε η Ελλάδα

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης Υπογράφτηκε στην Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 απο την Ελλάδα,την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α Παγκόσμιο πόλεμο Κατάργηση την Συνθήκη των Σεβρών Μετά την εκδίωξη από την Μ.Ασία εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της Συνθήκης των Σεβρών

ΛΟΓΟΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ Η συνθήκη των Σεβρών υπογράφτηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο κι από δυνάμεις που είχαν αντίθετες επιδιώξεις και συμφέροντα και που είχαν αποφασίσει να μην την εκτελέσουν. Με αποτέλεσμα το τερματισμό του πολέμου των συμμάχων με την Τουρκία της Κωνσταντινουπόλεως και την άφιξη της Ελλάδας να πολεμήσει μόνη της την Τουρκία του Κεμάλ.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ Μετακινήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι , μουσουλμανικού θρησκεύματος. ΤΟΥΡΚΟΙ Μετακινήθηκαν απο την Μ.Ασία στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι , χριστιανικού θρησκεύματος

ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ Δυτικά της Αμασείας έγιναν μαζικές σφαγές Το 1916 οι Τούρκοι συγκέντρωσαν όλους τους άντρες της περιοχής και τους έπνιξαν στο ποτάμι Στη Σαμψούντα κάηκαν πολλά χωριά Βιάστηκαν πολλές γυναίκες Λεηλατήθηκαν περιουσίες Θανατώθηκαν πολλοί κάτοικοι της Σαμψούντας Λεηλατήθηκαν πολλά σχολεία , νοσοκομεία κι εκκλησίες Εκλήθησαν όλοι οι άνδρες για να καταταγούν σε τάγματα εργασίας Στις 24 Απριλίου 1915 άρχισε η γενοκτονία των Αρμενίων Το 1916 ξεκίνησαν να πυρπολούνται σπίτια Οι ομορφότερες Ελληνίδες συλλαμβάνονταν και πωλούνταν αντί 10 παράδων Ελληνικές κοινότητες μεταφέρονται βίαια στην Τουρκία κάτω απο άθλιες συνθήκες Αν κάποιος έπεφτε εξαντλημένος οι Τούρκοι τον πυροβολούσαν

Η ΣΜΥΡΝΗ ΣΗΜΕΡΑ