ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

Προτάσεις της Ομάδας Εφήβων Συμβούλων και της Κοινότητας Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Παιδιού Στρασβούργο, 7- 8 Οκτώβρη 2010 για τη συνάντηση των.
Παπαπέτρου Στέλιος Βασιλείου Έλενα Γκλιάου Μαρία Κυριάκου Κυριακή
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
«Στον παραμυθένιο κόσμο του Internet, θέλουμε να λείπει ο κακός»
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Χάρτης Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Νοσοκομείο
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Βόλου Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Προσφοράς του Δ.Ο.Υ.Κ “ Volo”
6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΝΟΤΑΣ
Κρίση, Κοινωνική Συνοχή & Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
ΡΟΛΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΣΕΡΙΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Με ποιoύς τρόπους ασκείται η εξουσία; 3.1. Εξουσία και πολιτική εξουσία Εξουσία είναι συνυφασμένη με τις Ανθρώπινες σχέσεις Ανάμεσα σε αυτόν που ασκεί.
Προγράμματα Ανάπτυξης, Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας
ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ , ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΥΠΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Παρεμβάσεις ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό Εντοπίζονται σε τρία επίπεδα: Στοχευμένες παρεμβάσεις Ολιστικές παρεμβάσεις ή παρεμβάσεις βασισμένες στο σχολείο.
Για την πλοήγησή σας (μπροστά) Πατάτε ΜΙΑ φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας. Ή ΜΙΑ φορά το κάτω ή δεξί βελάκι του πληκτρολογίου σας. Ή enter ή.
ΔΗΣ 110 Δημόσιες Σχέσεις ΣΤΕΛΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ 02/02/2015 1
6.1. Δικαιώματα και υποχρεώσεις
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ Β ’ ΛΥΚΕΊΟΥ ΤΟΥ ΠΡΌΤΥΠΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΎ ΛΥΚΕΊΟΥ ΜΥΤΙΛΉΝΗΣ Τρόποι αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
U.N.I.C.E.F. Οι συμμαθητές.
«Δράσεις κατά της βίας στο σχολείο την 6η Μαρτίου 2012» 70ο Γυμνάσιο Αθήνας.
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Powerpoint Templates Heal-Legal: Ανάπτυξη Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής για Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
3η εργασία: «ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΥΦΑΝΤΡΑ
ΚΡΑΤΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  Γεωγραφικός χώρος  Ξηρά  Θάλασσα  Αέρας  Πληθυσμός  Κυριαρχία  Εσωτερική  Εξωτερική  Διεθνής.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Συνέντευξη Τύπου: ένας χρόνος δράσης του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
Η εργασία σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Teachers4Europe
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
Άποψη πρόσοψης Point Ν. Κόσμου
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ arsisathina.
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής»
Διοικητική Πρακτική 3ο μάθημα
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
TRAFFICKING.
Βελτιώνοντας τα Παγκόσμια Προβλήματα
Ομάδα Εργασίας για τους Σπάνιους Καρκίνους
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Ενότητα 1.2 «Οικογενειακή αγωγή».
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ Α. Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών Β. Παγκόσμια  Ημέρα για τα ορφανά πολέμου Γ. Ημέρα  της Ερυθράς Χειρός.
ΟΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΩΝ ΚΙΝΗΤΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2005 ΚΑΙ 2009 Χρίστος Χρίστου Λειτουργός Εργασιακών.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μιλτιάδης Τσώλας, Π.Γ.Ε.Σ.Σ., Τάξη Α3 Σχολικό Έτος 2016-17

Παγκοσμίως υπολογίζεται ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά εργάζονται. Και κυρίως μιλάμε για εκείνα που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στο δρόμο, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία κ.ά.

Έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν καθημερινά περίπου 100 παιδιά βρίσκονται σταθερά στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά μέσο όρο τα παιδιά εργάζονται συνεχώς από 6 έως και 12 ώρες την ημέρα. Οι καταγγελίες χωρίς καμιά περαιτέρω κοινωνική στήριξη και οι αστυνομικές διώξεις κυρίως οδηγούν είτε σε συλλήψεις και ποινική καταδίκη των συνοδών, αλλά ακόμα και των ίδιων των παιδιών για επαιτεία, είτε στην εκ νέου επιστροφή των παιδιών στο δρόμο ή στην παραπέρα διακίνησή τους σε άλλες  περιοχές ή χώρες.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Διαρκής εγρήγορση, ενημέρωση, αναζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα και ειδήσεις που σχετίζονται με το θέμα της παιδικής εργασίας. Ενημέρωση μέσα από τον τύπο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο γύρω από φαινόμενα, περιστατικά, απόψεις, φήμες ή γεγονότα που αφορούν στην παιδική εργασία και την εκμετάλλευση των παιδιών από εταιρίες-κολοσσούς ή διεθνή κυκλώματα.

Ανάληψη από όλους τους πολίτες πρωτοβουλιών, δράσεων και συμμετοχή στα κοινά, ώστε να περιοριστούν και εξαλειφθούν τα φαινόμενα παιδικής εκμετάλλευσης και εργασίας. Ειδικότερα: Ενεργός συμμετοχή σε εθελοντικές ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε τέτοια θέματα και ακτιβιστική δράση. Συγκεκριμένα: δεν πρέπει να «επιδοτεί» κανείς την παιδική εργασία δίνοντας χρήματα στα παιδιά που δουλεύουν στο δρόμο. Αντίθετα αυτό που πρέπει να κάνει κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης είναι να ενημερώνεται, να συμπράττει με ΜΚΟ, να προσφέρει προσωπικά είδη και είδη διατροφής στα παιδιά του δρόμου και το πιο σημαντικό, να επιστήσει την προσοχή του σε αυτά τα παιδιά και να ενημερώνει τις οργανώσεις που ασχολούνται με την παιδική εκμετάλλευση.

Μέσω των νέων τεχνολογιών και των κοινωνικών δικτύων υπάρχει η τεράστια δυνατότητα οι πολίτες να εκφραστούν, να διατυπώσουν και να προβάλλουν απόψεις, να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους, αλλά και να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη. Μποϊκοτάζ σε προϊόντα που χρησιμοποιούν παιδιά ως «δούλους» και περιθωριοποίησή τους.

ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση και αυστηρότερα μέτρα προστασίας των παιδιών. Να υπάρξει καλύτερο νομικό πλαίσιο και η επιβολή αυστηρότερων ποινών, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους. Να υπάρξει κρατική παρέμβαση, απαγορεύοντας με ειδικό νόμο τη παιδική εργασία. Να υπάρξει κρατική μέριμνα, με επιδόματα πρόνοιας κλπ. Να επιληφθούν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια κλπ. 

 Να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υποστηρικτική προσέγγιση των παιδιών. Ειδικότερα: τα παιδιά θα πρέπει να προσεγγίζονται από οργανωμένες ομάδες κοινωνικών λειτουργών και ερευνητών δρόμου, να καταγράφονται, να δημιουργούνται σχέσεις εμπιστοσύνης και να διερευνάται το πλαίσιο που τα οδηγεί σε αυτή την κατάσταση. θα πρέπει να αναζητούνται οι γονείς ή συνοδοί τους, προς τους οποίους να δίνεται ενημέρωση για το απαράδεκτο της παιδικής εργασίας και βοήθεια –στο μέτρο του εφικτού- ώστε να μην οδηγούνται τα παιδιά στο δρόμο, να εγγράφονται και να φοιτούν κανονικά στο σχολείο.

Να ενισχυθούν οι διακρατικές συνεργασίες Να ενισχυθούν οι διακρατικές συνεργασίες  για τις περιπτώσεις που τα παιδιά που εργάζονται στο δρόμο προέρχονται από γειτονικές χώρες και έχουν έρθει συνοδευόμενα από τους γονείς ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα με στόχο ακριβώς την εργασία και εκμετάλλευσή τους. Ειδικότερα: θα πρέπει να προβλεφθούν διαδικασίες επιστροφής τους στη χώρα προέλευσης και ενεργοποίησης των εκεί προνοιακών μηχανισμών προστασίας των παιδιών. Σε περιπτώσεις που τα παιδιά εμπλέκονται σε διάπραξη και άλλων ποινικών αδικημάτων εκτός της επαιτείας, και θα πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες, θα πρέπει να μην οδηγούνται τα παιδιά αυτά σε αστυνομικά κελιά ή σε νοσοκομεία, αλλά να υπάρχουν χώροι προσωρινής φιλοξενίας και προστατευτικής φύλαξής τους, μέχρι την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ «ΑΡΣΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το μόνο που χρειάζεται για να ανθίσει το κακό, είναι να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι. Έντμουντ Μπερκ «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του...» («Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» - άρθρο 32, 1989)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.0-18.gr/gia-megaloys/nea/pagkosmia-imera-kata-tis-paidikis-ergasias http://www.iatrikathemata.gr/paidiergasia.htm https://www.24grammata.com%2F%3Fdid%3D1180%26fname%3Dartemi-pediki-ergasia-24grammata-com_-pdf http://arsis.gr/drasis-ke-ipiresies/trafficking-pediki-ergasia/ http://www.unicef.gr

ΤΕΛΟΣ