Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TRAFFICKING.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TRAFFICKING."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 TRAFFICKING

2 Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ TRAFFICKING
Ο όρος «trafficking» είναι ένας αγγλόφωνος όρος που έχει επικρατήσει και καθιερωθεί στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ανά τον κόσμο για να υποδηλώσει το κοινωνικό φαινόμενο της διεθνικής σωματεμπορίας. Ετυμολογικά κατάγεται από την λέξη “traffic” δηλαδή την διαδικασία της κίνησης. Με τον όρο trafficking εννοούμε μεταφορικά, την διακίνηση ατόμων από χώρα σε χώρα.

3 ΤΟ ΠΡΟΤΟΚΟΛΟ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ
 Ο επίσημος ορισμός του trafficking αντλείται διεθνώς από το «Πρωτόκολλο του Palermo>> (2000) και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση , ή παραλαβή προσώπων, μέσω απειλής, ή χρήσης βίας, ή άλλων μορφών εξαναγκασμού. Η εκμετάλλευση περιλαμβάνει, την πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την εξαναγκαστική εργασία, την παροχή υπηρεσιών, τη διαμόρφωση συνθηκών σκλαβιάς, ή τη λήψη σωματικών οργάνων.

4 ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ
Οι διακινητές των νεαρών κοριτσιών στην πορνεία στην Ινδία είναι συχνά γυναίκες που έχουν οι ίδιοι θύματα εμπορίας. Ως ενήλικες που χρησιμοποιούν τις προσωπικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη στα χωριά καταγωγής τους για να προσλάβουν επιπλέον κορίτσια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έμποροι πλησιάζουν πολύ ευάλωτες γυναίκες προσφέροντάς τους "νόμιμη" εργασία ή την υπόσχεση μιας ευκαιρίας για την εκπαίδευση. Οι κύριοι τύποι των εργασιών που προσφέρονται είναι στην τροφοδοσία και ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε μπαρ και κλαμπ , μοντελοποίηση, συμβάσεις, ή εργασία . Οι διακινητές χρησιμοποιούν μερικές φορές τις προσφορές του γάμου, απειλές, εκφοβισμό, απαγωγές ,ως μέσο για την απόκτηση των θυμάτων . Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες καταλήγουν να διακινούνται στη βιομηχανία του σεξ.

5 Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ Η εμπορία παιδιών περιλαμβάνει τη στρατολόγηση, μεταφορά, μεταβίβαση, υπόθαλψη ή παραλαβή των παιδιών με σκοπό την εκμετάλλευση. Η εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων εξαναγκασμού ενός παιδιού σε πορνεία ή άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας ή της παιδικής πορνογραφίας . Η Εκμετάλλευση παιδιών μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία ή υπηρεσίες, δουλεία ή πρακτικές παρόμοιες με τη δουλεία, την υποτέλεια, την αφαίρεση των οργάνων, της παράνομης διεθνούς υοθεσίας  , Διακίνησης για πρόωρη γάμο, την πρόσληψη ως παιδιά-στρατιώτες.

6 TO TRAFFICKING ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
H χώρα μας, αποτελεί τόπο προορισμού ή και διέλευσης θυμάτων του trafficking αργά, σιωπηρά στην αρχή, αλλά και συστηματικά πλέον. Αρκετά γεγονότα έχουν συμβεί στη χώρα μας που σχετίζονται με την σωματεμπορία. Πιο γνωστό απ’ όλα είναι η υπόθεση της μικρής Μαρίας ,όπου βρέθηκε από τις αρχές σε καταυλισμό Ρωμά τον Οκτώβριο του Η μικρή που καταγόταν από την Βουλγαρία φημολογείται πως είναι θύμα Trafficking και αποτέλεσαι αφορμή για έρευνα των αρχών σχετική με την σωματεμπορία στην χώρα μας. Η υπόθεση αυτή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ,όμως το μικρό κοριτσάκι είναι πλέον καλά στην οικογένεια του «Χαμόγελο του παιδιού» Το παρακάτω βίντεο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα την έκταση του προβλήματος στην χώρα μας.

7 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗ ΣΩΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ
Κύριος παράγοντας για την καταπολέμιση του φαινομένου είναι οι Κυβερνήσεις! Οι δράσεις που αναλαμβάνονται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ποικίλλουν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση.  Ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης περιλαμβάνουν: Θέσπιση νομοθεσίας που αποσκοπεί ειδικά στην ποινικοποίηση της εμπορίας ανθρώπων. Ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των  (ΜΚΟ), των πολλών εθνών. Ευαισθητοποίηση του θέματος.

8 Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ
Η ευαισθητοποίηση μπορεί να λάβει τρεις μορφές. Πρώτον, οι κυβερνήσεις μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των πιθανών θυμάτων, ιδίως σε χώρες όπου διακινητές ανθρώπων είναι ενεργή. Δεύτερον, μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της αστυνομίας, οι εργαζόμενοι της κοινωνικής πρόνοιας και οι αξιωματικοί μετανάστευσης για να τους εξοπλίσει για να αντιμετωπίσει κατάλληλα το πρόβλημα. Και τέλος, σε χώρες όπου η πορνεία είναι νόμιμη ή ημι-νόμιμη, μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ των πελατών της πορνείας, έτσι ώστε να μπορούν να προσέχετε για ενδείξεις των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

9 ΤΟ TRAFFICKING ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΦΡΑΦΟ
Πολλοί παραγωγοί ταινιών έχουν εμπνευστεί από το τραγικό φαινόμενο της σωματεμπορίας. Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές απο τις πιο γνωστές.

10 Aς πάρουμε λοιπόν την κατάσταση στα χέρια μας και ας δράσουμε συλλογικά……

11 Η εργασία έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής από τους μαθητές: Γουρνά Μαρία Δημητριάδη Αγγελική Καρυστινού Αναστασία Μαρκαντώνης Νίκος Ντούμος Παντελής


Κατέβασμα ppt "TRAFFICKING."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google