“Ιδιότητες των νεύρων”

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Advertisements

Συνοπτικό Πρόγραμμα Προετοιμασίας Ομάδων στο Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 7: Mυϊκή ενδυνάμωση κορμού & άνω άκρων Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.
Ο Θανασάκης πηγαίνει έκτη τάξη δημοτικού και είναι άριστος μαθητής. Στο τέλος της χρονιάς θα πάρει μέρος σε ένα παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό ευφυΐας.
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣ. ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΒΑΡΥ ΕΓΚΑΥΜΑ Βαρύ ονομάζεται το έγκαυμα που προκάλεσε σοβαρή βλάβη των υποκείμενων στιβάδων.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΡΜΟΥ: ΚΙΝΗΣΗ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Μάθημα 8 ο Διαδυναμικά ρεύματα 1.
Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΜΣ: Επιστήμη & Τεχνολογία Υδατικών Πόρων Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΕΩΦΡΑΓΜΑΤΩΝ Σύνδεση διαφραγματικού τοίχου με πυρήνα γεωφράγματος.
Φυσική Α γυμνάσιου. Φυσικά Φαινόμενα Έκρηξη ηφαιστείου Βροχή κεραυνός Έκρηξη ηφαιστείου Βροχή κεραυνός.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Μάθημα 10 ο T.E.N.S. 1.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Καπασούρη Αικατερίνη Α.Μ. 817.
1 Ορμή Ώθηση Σχέσεις ώθησης-ορμής Διατήρηση της ορμής Κρούσεις.
Χημικά φαινόμενα ή χημικές αντιδράσεις ονομάζονται οι μεταβολές κατά τις οποίες από ορισμένες αρχικές ουσίες (αντιδρώντα) δημιουργούνται νέες ουσίες (προϊόντα)
ΧΗΜΕΙΑ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ (Κ)ΚΕΦ.3: 3.5 ΝΟΜΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Για την αντίδραση 2Α + 3Β  2Γ +Δ έχει προοσδιορισθεί.
  Θέμα :   Εφαρμογή Ι Διδασκαλία 9ης περίπτωσης : Ενόργανη γυμναστική ► Η Ειρήνη είναι προπονήτρια ενόργανης γυμναστικής και φέτος ανέλαβε μία ομάδα.
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μάθημα 2 : Μεθόδευση πληροφοριών και λήψη αποφάσεων ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής MSc, Med,
Δράση Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης Βιολογίας Γυμνασίου - ΓΕΛ Δρ. Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος Δρ. Γεωργάτου Μάνια, Βιολόγος Δοκοπούλου.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 8: Mυϊκή ενδυνάμωση κοιλιακών και ποδιών Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Παραδοτέο έργο : Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας σε άτομα με προβλήματα ακοής Η διδασκαλία,
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D..
Η ερευνά μας για το άπειρο
10β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Νίκος Κ. Μπάρκας
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ Κυφωνίδης Δημήτριος Παιδίατρος
Γραμμική κίνηση Η κίνηση είναι σχετική Βασικές έννοιες Ταχύτητα
ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
«φύση» των ΦΕ… και εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ (4.9) Για να μελετηθεί μία γεωφυσική δομή χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της σεισμικής διάθλασης με την εφαρμογή σεισμικού προφίλ 10 γεωφώνων.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΙΤΟΝΙΚΟΥ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΓΩΓΗΣ
ΕΚΦΕ Πειραιά – Καλλίπολης Θάνος Ι., Σκλαβενίτης Δ., Αντωνίου Α.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ 3.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
10α. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ασκήσεων Ηχοδιάδοσης - Ηχοφραγμάτων
Eπιμέλεια: Μανδηλιώτης Σωτήρης
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ 3.9 Επιμήκη ελαστικά κύματα που παράγονται σε σημείο Α ανακλώνται σε κεκλιμένη επιφάνεια και καταγράφονται από δύο (2) γεώφωνα συμμετρικά.
Ήλιος Απόσταση από τη Γη : 1A.U. Ακτίνα : 6,966x10E8 m
Νίκος Κ. Μπάρκας ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Δ.Π.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΙΙΙ Ανελκυστήρες, ράμπες.
Ενωση πιθανά να είναι παράγωγο του ή του
Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης
Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης
Υδραυλικά & Πνευματικά ΣΑΕ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Μηχανική Κίνηση σε Μια Διάσταση Διανύσματα
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Με οδηγό μας τον Καρυωτάκη … Τμήμα Γ1 ΣΧΟΛ
Σπύρος Ευθυμιόπουλος Ιωάννα-Κατερίνα Αγγελή Αθηνά Μαρμάρη
Dr. Παναγιώτης Πανουργιάς Παθολόγος Γαστρεντερολόγος Ιατρός Εργασίας
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθης πνευμονικής εμβολής. Η αντιπηκτική.
גלים אורנים 2009 פרנסיס דרקסלר.
מלכה יאיון.
Γαριπίδης Ιορδάνης Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Κανονική Κατανομή (Gaussian)
Θέση και μετατόπιση Η θέση εξαρτάται από τον παρατηρητή x1=-2 x2=3
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΥΙΚΗ ΣΥΣΤΟΛΗ.
10β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ Νίκος Κ. Μπάρκας
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ ΟΖΟΝΤΟΣ I
Προπόνηση Εκρηκτικότητας
ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
Καθηγητής Σιδερής Ευστάθιος
Άσκηση 4 Πηγή ενέργειας για τη μυϊκή σύσπαση.
Κεφάλαιο 7 Κατανομές Δειγματοληψίας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

“Ιδιότητες των νεύρων” Τμήμα Βιολογίας Τομέας Φυσιολογίας Ζώων & Ανθρώπου http://anhuphys.biol.uoa.gr/ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ http://eclass.uoa.gr/courses/BIOL124/ ΑΣΚΗΣΗ 1η “Ιδιότητες των νεύρων”

Ιδιότητες των νεύρων Όλοι οι οργανισμοί ζώντας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον ανέπτυξαν συστήματα ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και να αποκρίνονται σε αυτές Στους πολυκύτταρους οργανισμούς το νευρικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη του περιβάλλοντος και στο συντονισμό του σώματος Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος με μεγάλη ταχύτητα ηλεκτρικά σήματα τα οποία κωδικοποιούν πληροφορίες ή εντολές προς και από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Νευρωνικά Δίκτυα

Οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές από τα διάφορα σημεία είναι εύκολες Σκοπός της άσκησης Η μελέτη ορισμένων φυσιολογικών ιδιοτήτων των νευρικών ινών του ισχιακού νεύρου του βατράχου Εύκολη ανατομία Διατήρηση του παρασκευάσματος αρκετές ώρες με τη χρήση κατάλληλου φυσιολογικού ορού Οι ηλεκτροφυσιολογικές καταγραφές από τα διάφορα σημεία είναι εύκολες

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Πείραμα 1. Προσδιορισμός του ελάχιστου οριακού δυναμικού Ε.Ο.Δ: Η τάση του ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ ακριβώς πριν να αρχίσει να καταγράφεται το ελάχιστο σύνθετο δυναμικό του νεύρου ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Πείραμα 2. Προσδιορισμός του μέγιστου οριακού δυναμικού και της τιμής του σύνθετου δυναμικού δράσης Μ.Ο.Δ: Η τάση του ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΟΣ όταν καταγράφεται το μέγιστο σύνθετο δυναμικό του νεύρου Μ.Ο.Δ. Σ.Δ.Δ. Μ.Ο.Δ. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Πείραμα 3. Σχέση τάσης και διάρκεια ς του ερεθίσματος Για δεδομένες διάρκειες ερεθίσματος βρίσκουμε το αντίστοιχο ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΑΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Πείραμα 4. Ταχύτητα αγωγής του δυναμικού δράσης U= S/T (m/sec) ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΔΙΑΛΥΜΑ RINGER

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Πείραμα 5. Περίοδος ανερεθιστότητας των νευραξόνων Για μικρό διάστημα μετά από ένα δυναμικό δράσης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα δεύτερο ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ και αν είναι η ένταση του ερεθίσματος.. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως «περίοδος απόλυτης ανερεθιστότητας» Μετά το τέλος αυτής της περιόδου ακολουθεί μια άλλη , στη διάρκεια της οποίας είναι δυνατόν να προκληθεί δεύτερο δυναμικό δράσης , αλλά η ένταση του ερεθίσματος για να παραχθεί το δεύτερο δυναμικό δράσης είναι πολύ ΨΗΛΟΤΕΡΗ. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή ως «περίοδος σχετικής ανερεθιστότητας»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ B A a 1sec (ΣΑ*0,04) + (ΣΒ*a)=1sec Πείραμα 5. Περίοδος ανερεθιστότητας των νευραξόνων 0,04 msec B A a 1sec (ΣΑ*0,04) + (ΣΒ*a)=1sec