Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης

2 ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΟΥ Κάθε άτομο αποτελείται από τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω του σε στοιβάδες. Ο πυρήνας είναι θετικά φορτισμένος και αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Τα πρωτόνια έχουν θετικό φορτίο (qp=-1,6*10-19C), ενώ τα νετρόνια δεν έχουν φορτίο (ηλεκτρικά ουδέτερα) Τα ηλεκτρόνια έχουν ίσο και αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο σε σχέση με τα πρωτόνια (στοιχειώδες φορτίο). Σε ένα άτομο ο αριθμός πρωτονίων είναι ίσος με αυτόν των ηλεκτρονίων, με αποτέλεσμα το συνολικό φορτίο του ατόμου να είναι μηδενικό. Κάθε άτομο είναι επομένως ηλεκτρικά ουδέτερο.(q=0)

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΟΝΤΑ Αν ένα άτομο αποβάλλει ή προσλάβει ηλεκτρόνια , τότε παύει να είναι ηλεκτρικά ουδέτερο. Αποκτά φορτίο και ονομάζεται ιόν. Αν από ένα άτομο φύγουν ηλεκτρόνια, τότε θα έχει έλλειψη ηλεκτρονίων, οπότε το ιόν θα είναι θετικά φορτισμένο και θα ονομάζεται κατιόν. Αν ένα άτομο προσλάβει ηλεκτρόνια, τότε θα έχει περίσσεια ηλεκτρονίων, οπότε το ιόν θα είναι αρνητικά φορτισμένο και θα ονομάζεται ανιόν.

4 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ Το Κουλόμπ, είναι η μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου και το σύμβολό της είναι το C. Το όνομά της το πήρε από τον διακεκριμένο Γάλλο φυσικό, Σαρλ Ογκουστίν ντε Κουλόμπ. Το 1 Coulomb ορίζεται ως το ποσό του ηλεκτρικού φορτίου που περνάει μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από έναν αγωγό, ο οποίος διαρέεται από ρεύμα έντασης ενός αμπέρ.

5 ΑΝ ΑΠΌ ΈΝΑΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΡΝΑ q=20C ΣΕ t=1/15min , ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ;
Αρχικά, μετατρέπουμε τα min σε sec: 60*1/15= 4s Έπειτα, εφαρμόζουμε τον τύπο της έντασης: I=Q/T Τέλος, αντικαθιστούμε: 20/4=5 Ampere Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 5 ampere.

6 ΠΗΓΕΣ


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα : Τεχνολογία Βύρωνας Πετρίδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google