Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ

2 2 Salmonella, βακτήρια Gram-

3 3

4 4

5 5

6 6 Τυφοειδής πυρετός Ο τυφοειδής πυρετός προκαλείται από ένα συγκεκριμένο τύπο βακτηριδίου σαλμονέλας, του Salmonella typhi, για τον οποίο τύπο ο άνθρωπος είναι αποκλειστικά η πηγή μολύνσεως. Τα συμπτώματα του τυφοειδούς πυρετού είναι μια κατάσταση όπως τα συμπτώματα κάποιας γρίπης με πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, ανορεξία, μυαλγία, πόνους στην κοιλιακή χώρα. Σε 50% των περιπτώσεων εμφανίζεται αιματηρή διάρροια. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται από 9% ως 32%. Ο S. typhi μεταδίδεται με τις τροφές και το νερό που έχουν μολυνθεί από νοσούντα άνθρωπο ή από κόπρανα μικροβιοφορέων.

7 7 Η κλινική εικόνα του τυφοειδούς πυρετού 1.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ 2.ΤΟΞΙΚΕΣ «ΦΑΚΙΔΕΣ» 3.ΕΠΙΧΡΙΣΤΟΣ ΓΛΩΣΣΑ 4.ΕΡΥΘΡΩΠΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ 5.ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ 6.ΣΠΛΗΝΟΜΕΓΑΛΙΑ 7.ΗΠΑΤΟΜΕΓΑΛΙΑ 8.ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΑΙ ΖΥΜΩΔΕΣ ΥΠΟΓΑΣΤΡΙΟ 9.ΑΛΒΟΥΜΙΝΟΥΡΙΑ 10.ΒΑΚΤΗΡΙΑΙΜΙΑ 11.ΣΗΨΑΙΜΙΑ

8 8 Σημεία τυφοειδούς πυρετού στο θώρακα

9 9

10 10 Οι πλάκες του Payer Το λεμφικό σύστημα αποτελείται από τα λεμφαγγεία, τους λεμφαδένες, το θύμο αδένα, τον σπλήνα, τις αμυγδαλές και τις πλάκες του Ρayer που βρίσκονται στο έντερο. Ομάδες λεμφοζιδίων (πλάκες Payer). Ανάπτυξη αντισωμάτων και φαγοκυττάρωση εναντίον παθογόνων στο έντερο. «Γνωριμία» με τα αντιγόνα της τροφής. «Ανοσία» και περιορισμός ανοσολογικής απάντησης στα αντιγόνα των τροφών. Τροφικές αλλεργίες.

11 11 Ο κίνδυνος τυφοειδούς πυρετού

12 12 Μη-τυφική σαλμονέλωση Μολύνει τον ξενιστή με την λήψη μολυσμένου ποτού η τροφής (ειδικά αυγού η προϊόντων αυτού). Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης μετά την χορήγηση αντιόξινων, αντιβιοτικών, σε ανοσοκατεσταλμένους, σε ασθενείς με AIDS και στους πάσχοντας απο δρεπανοκυτταρική αναιμία. Μπορεί να εκδηλωθεί με ποικιλία συμπτωμάτων όπως διάρροια, πυρετό, κοιλιακό πόνο, προσβολή των οστών αλλά και σηψαιμία-καταπληξία. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κοπράνων και αίματος οπού ανιχνεύεται το μικρόβιο. Τα αντιβιοτικά δεν ενδυκνείνται για την γαστρεντερίτιδα, ενώ έχουν θέση αν η λοίμωξη έχει προχωρήσει πέραν του εντέρου

13 13

14 14 Εξάπλωση του μικροοργανισμού ΑΕΡΑΣ, ΕΔΑΦΟΣ, ΝΕΡΟ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, ΑΥΓΑ ΧΕΛΩΝΕΣ, ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΤΟΜΑΤΕΣ, ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΣΤΡΕΙΔΙΑ, ΜΥΔΙΑ, ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

15 15

16 16

17 17

18 18 Επιβίωση της Σαλμονέλλας

19 19

20 20

21 21

22 22 Η σαλμονέλα στο έντερο

23 23 ΖΕΜΑΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ, ΤΟΜΑΤΑΣ, ΠΙΠΕΡΙΑΣ Κ.ΛΠ. ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ.

24 24

25 25 ΨΗΣΤΕ ΤΑ ΑΥΓΑ (ΚΡΟΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑΔΙΑ) ΣΤΟΥΣ 63-65 οC ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 sec. ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Ή ΙΣΗ ΤΩΝ 7 οC.

26 26 Σαλμονέλα, πουλερικά, αυγά, λαχανικά Τα πουλερικά και τα αυγά συχνά είναι φορείς. Κόψιμο, προετοιμασία σε κοινό πάγκο και «κούτσουρα». Διασπορά του μικροβίου σε επιφάνειες και «χαραγματιές». Διασταυρούμενη μόλυνση με λαχανικά σαλάτας κυρίως. Επειδή τα λαχανικά σαλάτας δεν ψήνονται, εξάπλωση της μόλυνσης.

27 27 Η σαλμονέλα στην κουζίνα

28 28 Εφημερίδα Πατρίς, 16/6/2009 Aρχισε χθες η δίκη για τη σαλμονέλα στο ΠΑΓΝΗ Πέντε εργαζόμενοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου «Καρφίτσα» δεν έπεφτε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης της μαζικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα ασθενών, επισκεπτών και εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, τον Ιούλιο του 2005. Μάλιστα η εκδίκαση της υπόθεσης αφορά και στο θάνατο από αμέλεια δύο ασθενών που υπέκυψαν λόγω επιπλοκών που υπέστησαν μετά τη δηλητηρίαση. Είναι ενδεικτικό ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ανέρχονται σε 185. Χθες στη δικαστική αίθουσα παρέστησαν περίπου 95-97. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται πέντε εργαζόμενοι του νοσοκομείου που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια παρά υποχρέου κατά συρροή και παράβασης των υγειονομικών διατάξεων. Κατηγορούμενοι είναι οι: η επόπτρια υγείας, συντονίστρια του HACCP του ΠΑΓΝΗ (που αφορά στην πιστοποίηση σε θέματα υγιεινής διατροφής και καθαριότητος των χώρων των τμημάτων διατροφής) και μέλος της επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η προϊσταμένη του τμήματος διατροφής-διαιτολόγος, ο επόπτης καθαριότητας, η προϊσταμένη του γραφείου επιστασίας και ο διοικητικός διευθυντής.


Κατέβασμα ppt "1 ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ 4 Η ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google