Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθης πνευμονικής εμβολής. Η αντιπηκτική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθης πνευμονικής εμβολής. Η αντιπηκτική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθης πνευμονικής εμβολής. Η αντιπηκτική θεραπεία αρχίζει με κλασική ηπαρίνη ή με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (LMWH). Μετά από αρχική ενδοφλέβια bolus δόση μονάδων κλασικής ηπαρίνης, αρχίζει η έγχυση IU/ώρα. Η δόση τιτλοποιείται ούτως ώστε να διατηρεί το χρόνο ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) περίπου στο διπλάσιο του μάρτυρος ή του φυσιολογικού. Για τη χορήγηση της συσταθείσας δόσης χρησιμοποιείται αντλία έγχυσης. Η συχνή παρακολούθηση της έγχυσης αποτελεί σημαντική νοσηλευτική ευθύνη. Ως εναλλακτική λύση της ενδοφλέβιας έγχυσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ηπαρίνη μπορεί να χορηγηθεί με υποδόριες ενέσεις.

2 Αντιπηκτική Θεραπεία   ΗΠΑΡΙΝΗ Η ηπαρίνη εμπλέκεται στον καταρράκτη της πήξης αναστέλλοντας τις δράσεις της θρομβίνης και παρεμποδίζοντας τη μετατροπή του ινωδογόνου σε ινώδες, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται ο σχηματισμός του σταθερού θρόμβου ινώδους. Σε θεραπευτικά επίπεδα, η ηπαρίνη παρατείνει το χρόνο θρομβίνης, το χρόνο πήξης και το χρόνο μερικής ενεργοποιημένης θρομβοπλαστίνης. Χορηγούμενη ενδοφλεβίως, έχει άμεση επίδραση. Μετά από υποδόρια ένεση, η έναρξη της δράσης της γίνεται μέσα σε 1 ώρα. Όταν διακοπεί η ηπαρίνη, ο χρόνος πήξης επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από 2 έως 6 ώρες (Spratto & Woods, 2003). INR =ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ ΦΤ=2-3 aPTT= ΧΡΟΝΟΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΛΑΣΤΙΝΗΣ

3 Νοσηλευτικές Ευθύνες. ·
Νοσηλευτικές Ευθύνες · Αναζητήστε τυχόν ιστορικό ανεξήγητης ή ενεργού αιμορραγίας. Ελέγξτε τα εργαστηριακά δεδομένα για τυχόν παθολογικό προφίλ πήξης ή ενδείξεις ενεργού αιμορραγίας. · Χορηγήστε μια δοκιμαστική δόση, ανάλογα με τις ενδείξεις, σε ασθενείς με ιστορικό πολλαπλών αλλεργιών ή βρογχικού άσθματος. · Χορηγήστε την ηπαρίνη με βαθιά υποδόρια ένεση· προτιμάται η ένεση στην κοιλιακή χώρα. Αποφύγετε τις ενέσεις σε απόσταση μικρότερη των 5 εκ. από τον ομφαλό. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά κάθε φορά σημεία. Μην αναρροφάτε πριν από την ένεση και αποφύγετε τη μάλαξη μετά από αυτήν. · Για τις ενδοφλέβιες εγχύσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεξτρόζη, φυσιολογικός ορός ή διάλυμα Ringer. Χρησιμοποιήστε αντλία έγχυσης. · Έχετε πάντα διαθέσιμη θειική πρωταμίνη, έναν ανταγωνιστή της ηπαρίνης, για την αντιμετώπιση τυχόν μεγάλης αιμορραγίας. · Παρακολουθείτε και αναφέρατε τυχόν παθολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων και τιμές aPTT εκτός των επιθυμητών ορίων. · Αναφέρατε άμεσα ενδείξεις αιμορραγίας, όπως αιματέμεση, αιματουρία, αιμορραγία από τα ούλα ή ανεξήγητο πόνο στην κοιλιά ή τη μέση.

4 Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας. ·
Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας · Αναφέρετε κάθε ασυνήθιστη αιμορραγία ή υπερβολικά έντονη εμμηνορυσία. · Χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή και μαλακή οδοντόβουρτσα· φροντίστε για την αποφυγή των τραυματισμών διατηρώντας τους διαδρόμους καθαρούς από αντικείμενα, χρησιμοποιώντας νυκτερινό φωτισμό κ.ο.κ. Αποφύγατε την κατανάλωση οινοπνευματωδών. · Αποφύγατε την ενασχόληση με σπορ επαφής κατά τη διάρκεια της αντιπηκτικής θεραπείας. · Αποφύγατε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ (κίτρινα και σκούρα πράσινα λαχανικά). · Αποφύγατε τη λήψη ασπιρίνης και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, εκτός αν υπάρχει σχετική ιατρική οδηγία. · Φέρετε πάντα μαζί σας ειδική ιατρική ταυτότητα που αναφέρει ότι βρίσκεστε υπό αντιπηκτική αγωγή και ενημερώνετε όλους όσοι προσφέρουν υπηρεσίες υγείας (ακόμη και τους οδοντιάτρους και τους ποδιάτρους) ότι λαμβάνετει αντιπηκτικά.

5 ΗΠΑΡΙΝΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ Δαλτεπαρίνη Ναδροπαρίνη Ενοξαπαρίνη Τινζαπαρίνη Ιλοπρόστη Οι ηπαρίνες LMW είναι κλάσματα της ηπαρίνης με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Προσφέρουν πιο ακριβή και προβλέψιμη αντιπηκτική δράση σε σχέση με την κανονική ηπαρίνη. Όπως και η κλασική ηπαρίνη, οι ηπαρίνες LMW εμποδίζουν τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη, την απελευθέρωση θρομβοπλαστίνης από τα αιμοπετάλια και τον σχηματισμό σταθερού θρόμβου. Οι ηπαρίνες LMW δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά η μία με την άλλη, ούτε με την κλασική ηπαρίνη.

6 Νοσηλευτικές Ευθύνες. ·
Νοσηλευτικές Ευθύνες · Αναζητήστε ενδείξεις ενεργού αιμορραγίας και διερευνήστε για ιστορικό αιμορραγικών διαταραχών ή ευαισθησίας στην ηπαρίνη, τα σουλφίδια ή τα προϊόντα χοίριας προέλευσης. Παρακολουθήστε για τυχόν ασυνήθιστη ή λανθάνουσα αιμορραγία. Τα επίπεδα του χρόνου προθρομβίνης και του aPTT μπορεί να βρίσκονται μέσα στα φυσιολογικά όρια, ακόμα και όταν υπάρχει αιμορραγία. · Χορηγήστε την ηπαρίνη με βαθιές υποδόριες ενέσεις στο κοιλιακό τοίχωμα, το μηρό ή τους γλουτούς. Φροντίστε για την εναλλαγή των σημείων της ένεσης. Αποφύγετε να κάνετε αναρρόφηση πριν από την ένεση ή εντριβή μετά από αυτήν.

7 Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας. ·
Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας · Εκπαιδευτείτε να κάνετε την υποδόρια ένεση ο ίδιος στον εαυτό σας. Μάθετε το χρόνο χορήγησης των δόσεων. Το σημείο της ένεσης θα πρέπει να εναλλάσσεται. Μην τρίβετε το σημείο μετά την ένεση ώστε να μειωθούν οι εκχυμώσεις. · Μην παίρνετε ασπιρίνη, ΜΣΑΦ ή άλλα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή, εκτός και αν έχουν συσταθεί από τον ιατρό σας. · Αναφέρετε αμέσως την εμφάνιση υπερβολικών εκχυμώσεων, αιμορραγίας, πόνου στο στήθος, δυσχέρειας στην αναπνοή, κνησμού, εξανθήματος ή οιδημάτων στον ιατρό σας. · Να τηρείτε τα προγραμματισμένα ραντεβού.

8 ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ. Ασενοκουμαρόλη
ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ασενοκουμαρόλη Βαρφαρίνη Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά εμποδίζουν τη σύνθεση στο ήπαρ των παραγόντων της πήξης που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ, με αποτέλεσμα την εξάντληση των αποθεμάτων τους. Δεν έχουν καμία επίδραση στους ήδη ευρισκομένους στη κυκλοφορία παράγοντες πήξης ή στους ήδη σχηματισθέντες θρόμβους. Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την επέκταση υφισταμένων θρόμβων και το σχηματισμό νέων. Η δράση τους είναι αθροιστική και πιο παρατεταμένη από αυτή της ηπαρίνης.

9 Νοσηλευτικές Ευθύνες Εκτιμήστε τις εργαστηριακές εξετάσεις και το ιστορικό για ενδείξεις αιμορραγίας. Ποικίλα φάρμακα επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη πρωτεϊνική σύνδεση των κουμαρινικών φαρμάκων· καταγράψτε όλα τα χορηγούμενα φάρμακα και εκτιμήστε τις αλληλεπιδράσεις τους με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά. Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά αντενδείκνυνται σε εγκύους. μπορούν να προκαλέσουν διαμαρτίες στο έμβρυο. Τα αντιπηκτικά δισκία μπορούν να θρυμματιστούν και δίνονται ανεξαρτήτως των γευμάτων. Έχετε πρόχειρη βιταμίνη Κ για την αναστροφή της δράσης των κουμαρινικών αντιπηκτικών σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας. Παρακολουθείτε το χρόνο προθρομβίνης και το INR. Αναφέρατε τυχόν τιμές εκτός των επιθυμητών ορίων.

10 Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας. ·
Εκπαίδευση του Ασθενούς και της Οικογένειας · Αποφύγετε τη λήψη της προγραμματισμένης δόσης σας και επικοινωνήστε με τον ιατρό σας σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας (αιματέμεση, κόκκινο αίμα στα κόπρανα ή μέλαινες κενώσεις, αιματουρία, ουλορραγία, έντονες εκχυμώσεις, κ.τ.λ.). Αναφέρετε τυχόν εμφάνιση εξανθήματος ή σημείων ηπατίτιδας (σκούρα ούρα, κακουχία, ικτερική χροιά του δέρματος ή του σκληρού χιτώνα του ματιού). Λαμβάνετε το αντιπηκτικό την ίδια ώρα κάθε μέρα. Μην αλλάζετε φαρμακευτικό σκεύασμα καθώς οι δράσεις τους μπορεί να διαφέρουν. Η ποσότητα αίματος της περιόδου μπορεί να είναι ελαφρά αυξημένη. επικοινωνήστε με τον επαγγελματία υγείας αν αυξηθεί σημαντικά. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη αντισυλληπτική μέθοδο για τη πρόληψη της εγκυμοσύνης ενόσω παίρνετε αντιπηκτικά δισκία. Επικοινωνήστε αμέσως με τον επαγγελματία φροντίδας αν νομίζετε ότι είστε έγκυος. Λαμβάνετε πάντα προφυλάξεις για την αποφυγή τραυματισμών και αιμορραγίας: χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, φοράτε πάντοτε παπούτσια και χρησιμοποιείτε φακό τη νύχτα. Αποφύγετε τα σπορ επαφής. Αποφεύγετε το κάπνισμα, τη χρήση οινοπνευματωδών, καθώς και τη λήψη μη-συνταγογραφουμένων φαρμάκων, εκτός και αν σας τα έχει συστήσει ειδικά ο επαγγελματίας υγείας. Ενημερώστε όλους όσοι σας φροντίζουν, ακόμη και τους οδοντίατρους και τους ποδίατρους ότι παίρνετε αντιπηκτικά. Έχετε πάντα μαζί σας την ειδική ταυτότητα. · Ολοκληρώνετε τις εργαστηριακές σας εξετάσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα και να τηρείτε επακριβώς τα ραντεβού


Κατέβασμα ppt "ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Τα αντιπηκτικά χορηγούνται για την πρόληψη της επέκτασης του θρόμβου και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθης πνευμονικής εμβολής. Η αντιπηκτική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google