Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης Μάθημα:Τεχνολογία Βάσια Οικονομοπούλου

2 ΔΟΜΗ ΑΤΟΜΟΥ Κάθε άτομο αποτελείται από τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια που περιστρέφονται γύρω του σε στοιβάδες. Ο πυρήνας είναι θετικά φορτισμένος και αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Τα πρωτόνια έχουν θετικό φορτίο (qp=-1,6*10-19C) Τα ηλεκτρόνια έχουν ίσο και αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο σε σχέση με τα πρωτόνια(στοιχειώδες φορτίο) Τα νετρόνια δεν έχουν φορτίο(ηλεκτρικά ουδέτερα)

3 Σε ένα άτομο ο αριθμός πρωτονίων είναι ίσος με αυτόν των ηλεκτρονίων, με αποτέλεσμα το συνολικό φορτίο του ατόμου να είναι μηδενικό. Κάθε άτομο είναι επομένως ηλεκτρικά ουδέτερο.(q=0)

4 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΙΟΝΤΑ Αν ένα άτομο αποβάλλει ή προσλάβει ηλεκτρόνια , τότε παύει να είναι ηλεκτρικά ουδέτερο, αποκτά φορτίο και ονομάζεται ιόν. Αν από ένα άτομο φύγουν ηλ. Τότε θα έχει έλλειμμα ηλ., οπότε το ιόν θα είναι θετικά φορτισμένο και ονομάζεται κατιόν. Αν ένα άτομο προσλάβει ηλ. Τότε θα έχει περίσσεια ηλ., οπότε το ιόν είναι αρνητικά φορτισμένο και ονομάζεται ανιόν.

5 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΙΟΝΤΑ (2)

6 ΠΩΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΗΛ. ΦΟΡΤΙΟ
Η φόρτιση των σωμάτων γίνεται με μεταφορά ηλεκτρονίων(μέσω επαφής, τριβής ή επαγωγής).Τα πρωτόνια λόγο της μεγάλης μάζας τους (mp=1850me) και του ότι είναι εγκλωβισμένα στον πυρήνα δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα. ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΡΤΙΣΟΥΜΕ ΈΝΑ ΣΩΜΑ ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΉ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ. ΚΆΘΕ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑ ΕΧΕΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ(ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ)

7 ΑΝ ΑΠΌ ΈΝΑΝ ΑΓΩΓΟ ΠΕΡΝΑ q=20C ΣΕ t=1/15min, ΠΟΙΑ Η I ΤΟΥ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ ;
Μετατρέπουμε τα min σε sec: 60*1/15= 4s Εφαρμόζουμε τον τύπο της έντασης: I=Q/T Αντικαθιστούμε: 20/4=5Ampere


Κατέβασμα ppt "Υπεύθυνος καθηγητής: Π. Διαμάντης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google