Ασκήσεις.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
H ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
Advertisements

Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Μου χαρίζεις την ουρά σου;
KΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 1.Η Ποικιλία των βιβλίων της Π. Διαθήκης 2.Πως και πότε γράφτηκαν τα βιβλία της Π. Διαθήκης.
Βυζαντινός Πολιτισμός
1.Η Ποικιλία των βιβλίων της Π. Διαθήκης 2.Πως και πότε γράφτηκαν τα βιβλία της Π. Διαθήκης.
Αναζητώντας τον μυστηριώδη ποιητή… Μία ιστοεξερεύνηση για τη Λογοτεχνία της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου Γεωργία Παντίδου
ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΕΠ ____________________________ ___ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΛΑΜΑ.
Αμαλία Κ. Ηλιάδη (Φιλόλογος-Ιστορικός, ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας) Ε-Mail:
Μια φορα κι eναν καιρο στο Διαδικτυο…
ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.
Η βασιλεια του ΜιχαΗλ Γ’
Βυζαντινό μουσείο, Αθήνα
Οι εκπαιδευτικοί της Πιερίας εμπνέονται από το Φυσικό,
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Φιλοσοφία & Γράμματα Αυτό που ονομάζουμε Βυζαντινή Φιλοσοφία, αποτελεί μια άρρηκτη ενότητα της ιστορίας του δόγματος και της χρήσης της ζωντανής φιλοσοφικής.
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΟ ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ  Από πλευράς περιεχομένου Φάκελος μαρτυρικών καταθέσεων  Από πλευράς εξωτερικής μορφής.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΡΙΣΜΟΙ-ΠΕΡΙΟΔΟΙ-ΕΠΟΧΕΣ
Σταματίου Ιωάννα Επί πτυχίο Β0024 Πεπόνη Νικολέτα Ή παράταση Β00073 Πουλίση Ελένη Επί πτυχίο Β0022 ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ Θέμα: Η βιβλιοθήκη του Βατικανού.
Ευρύτερη θεματική προγράμματος:
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
«ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ»
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Σταυροφοριεσ και βυζαντιο
Συντελεστές: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης: - Επιθεωρητής Τέχνης - Επιθεωρητής Τέχνης - Σύμβουλοι εκπαιδευτικών - Σύμβουλοι.
12o. Η ναοδομία της Κεντρικής και της Νότιας Ελλάδας
Α. Η ναοδομία της Θεσσαλίας (10ος – 12ος αι.)
Βυζαντινά μνημεία του Ν. Έβρου. Το κάστρο του Πυθίου Το κάστρο του Πυθίου είναι κτισμένο σε ένα χαμηλό γήλοφο προς την επίπεδη παραποτάμια πεδιάδα του.
Εργασίες Διδακτική των κοινωνικών επιστημών Μαρία Ρεπούση.
παναγια παμμακαριστοσ
Η συγκρότηση της επιστημονικής ιστορίας Στο δεύτερο μισό του 19 ου αιώνα, υπό την επιρροή της γερμανικής ιστοριογραφίας, συγκροτείται σε όλο τον κόσμο.
Εισαγωγή στη Βυζαντινή Φιλολογία
Η διαμόρφωση της μεσαιωνικής ελληνικής βυζαντινής αυτοκρατορίας
Περί πηγών Διάκριση έργου φιλολόγου και ιστορικού στην αξιοποίηση των πηγών Είδη πληροφοριών που αντλούμε από τις πηγές και που αποδελτιώνουμε: Περί κοινωνίας,
 Αρχιτεκτονική Προέλευση παλαιοχριστιανικών βασιλικών Ξυλόστεγη βασιλική Περίκεντρα κτήρια Τρουλαίες βασιλικές Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Σταυροειδής.
και η μερική αναδιοργάνωση
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Ηταν πραγματικα ο Ηρόδοτος ο πατέρας της Ιστοριας;
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
ΑΠΟΚΡΥΦΑ ΒΙΒΛΙΑ Αντικανονικά, νόθα ή απόκρυφα. Αρχική σημασία του όρου «απόκρυφα» είναι τα ακατάλληλα κείμενα λόγω φθαρμένου κειμένου. Οι λέξεις απόκρυφα.
BENETIA KAI BYZANTIO Η Βενετία των Ελλήνων.
Κατάρτιση και αποδελτίωση βιβλιογραφίας
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας
Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία
Για δέκα χρόνια μετά την άνοδό του στο θρόνο ο Ιωάννης Β' Κομνηνός το 1118 αναγκάστηκε με συνεχείς πολέμους να αντιμετωπίσει τις συνεχείς επιθέσεις στα.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
8. ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΤΗ ΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ
Η Ευρώπη των Αντιφάσεων Επιστήμη ή Μαγεία;;
Επικοί αγώνες και επέκταση της αυτοκρατορίας
Επικοί αγώνες και επέκταση της αυτοκρατορίας
5. ΑΝΝΑ ΚΟΜΝΗΝΗ ΑΛΕΞΙΑΣ: Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΣΚΕΥΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΟ Α' ΚΟΜΝΗΝΟ - Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ.
9. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Πλαίσιο για την ανάλυση των γραπτών πηγών
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
Ο ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΦΡΑΙΜ.
Αγιορείτικη αρχιτεκτονική: η βυζαντινή κληρονομιά και η συνέχειά της
Πνευματική ζωή, Γράμματα και Τέχνες στην Ελλάδα τον 19 ο αιώνα 5 ο Γυμνάσιο Γαλατσίου, Προκοπίου Ελένη, ΠΕ2 Γ΄ Γυμνασίου, διάρκεια:2-3 διδ. ώρες.
Μονή Αγίου Νικολάου ΦιλανθρωπΗνών
Εικονομαχία Α’ Φάση
Μιχάλης Γκριτζάπης Γ1 Σελ.11 ασκ.2
7.2. ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΩΝΙΑΤΗΣ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΗΓΗΣΙΣ: Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Η βασιλεία του Μιχαήλ Γ΄ και η αυγή της Νέας Εποχής
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Κεφάλαιο Β΄ Η Έξοδος.
και η μερική αναδιοργάνωση
30β. Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ασκήσεις

1. Τα χαρακτηριστικά της Βυζαντινής Ιστοριογραφίας του 11ου – 12ου αι 1. Τα χαρακτηριστικά της Βυζαντινής Ιστοριογραφίας του 11ου – 12ου αι. (προπαγάνδα, λογοκρισία, αυτοκρατορική κριτική). 2. Η χειρόγραφη παράδοση της Χρονογραφίας του Μιχαήλ Ψελλού. 3. Η δομή της Χρονογραφίας του Μιχαήλ Ψελλού.

4. Παλαιότερες και νεότερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις της Χρονογραφίας του Μιχαήλ Ψελλού. 5. Η σκοπιμότητα της συγγραφής της Χρονογραφίας του Μιχαήλ Ψελλού.

6. Το ζήτημα του συγγραφέα της Ιστορίας Συντόμου. 7 6. Το ζήτημα του συγγραφέα της Ιστορίας Συντόμου. 7. Η δομή του έργου του Ιωάννη Σκυλίτζη. 8. Η Συνέχεια του Ιωάννη Σκυλίτζη. 9. Το έργο του Μιχαήλ Ατταλειάτη ως ιστορική πηγή.

10. Η άποψη ότι η Αλεξιάδα δε γράφτηκε από την Άννα Κομνηνή. 11 10. Η άποψη ότι η Αλεξιάδα δε γράφτηκε από την Άννα Κομνηνή. 11. Η χειρόγραφη παράδοση της Αλεξιάδας της Άννας Κομνηνής. 12. Ο Μιχαήλ Γλυκάς και το έργο του.

13. Ο Ιωάννης Κίνναμος και το έργο του. 14 13. Ο Ιωάννης Κίνναμος και το έργο του. 14. Ο χαρακτήρας του ιστορικού έργου του Ευσταθίου Θεσσαλονίκης. 15. Οι επεξεργασίες της Χρονικής Διηγήσεως του Νικήτα Χωνιάτη. 16. Το έργο του Γεωργίου Ακροπολίτη ως ιστορική πηγή.

17. Το έργο του Γεωργίου Παχυμέρη ως ιστορική πηγή. 18 17. Το έργο του Γεωργίου Παχυμέρη ως ιστορική πηγή. 18. Η δομή και το περιεχόμενο του ιστορικού έργου του Ιωάννη Καντακουζηνού. 19. Η δομή και το περιεχόμενο του ιστορικού έργου του Νικηφόρου Γρηγορά.

20. Ο Μιχαήλ Δούκας και το έργο του. 21 20. Ο Μιχαήλ Δούκας και το έργο του. 21. Ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης και το έργο του. 22. Ο Μιχαήλ Κριτόβουλος και το έργο του. 23. Η παράδοση του έργου του Γεωργίου Σφραντζή.