Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σταυροφοριεσ και βυζαντιο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σταυροφοριεσ και βυζαντιο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σταυροφοριεσ και βυζαντιο
Σταυροφοριεσ και βυζαντιο

2 Το βυζΑΝΤΙΟ ΤΟΝ 11Ο ΑΙΩΝΑ Τον 11ο αιώνα το Βυζάντιο έχει να αντιμετωπίσει πολλούς εχθρούς , τους Νορμανδούς από τη Δύση, τους Ούγγρους και τους Σέρβους από τα βόρεια, τους Κουμάνους και τους Πατσινάκες από τα βορειοανατολικά. Ο πιο μεγάλος εχθρός του Βυζαντίου αυτή την εποχή ήταν από τα ανατολικά οι Σελτζούκοι Τούρκοι, οι οποίοι κατέκτησαν πολλά εδάφη της Μικράς Ασίας.

3 Οι Σταυροφορίες ήταν εκστρατείες που έκαναν οι Δυτικοί, για να ελευθερώσουν τους Άγιους Τόπους (Παλαιστίνη, Ιερουσαλήμ) από τους Σελτζούκους Τούρκους. Οι Σταυροφόροι ήταν απλοί άνθρωποι του λαού ή φεουδάρχες. Σύμβολο των Σταυροφόρων ήταν ο σταυρός, που εικονιζόταν στα ρούχα τους, στα κράνη τους και στις σημαίες τους.

4 Οι σταυροφοροι Σύμβολο των Σταυροφόρων ήταν ο σταυρός. Οι Σταυροφόροι υποστήριζαν ότι πολεμούσαν για τον Χριστό .

5 Α’ Σταυροφορία ( ) Η Α’ Σταυροφορία ξεκίνησε, όταν ο Αλέξιος Κομνηνός ζήτησε τη βοήθεια του Πάπα, για να ελευθερώσει μέρη της Μικράς Ασίας που είχαν κατακτήσει οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Αφορμή τον πόλεμο αυτό ήταν οι φήμες ότι οι Σελτζούκοι Τούρκοι έκαναν βιαιότητες εναντίον των Χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία. Κατά την Α’ Σταυροφορία οι Σταυροφόροι πέτυχαν τον σκοπό τους. Κατέκτησαν πολλές πόλεις της Ανατολής, όπως την Αντιόχεια, την Τρίπολη της Παλαιστίνης, την Έδεσσα, τη Νίκαια της Βιθυνίας και την Ιερουσαλήμ.

6 Ο Γοδεφρειδος του Μπουιγιον και οι άλλοι βαρωνοι της Πρωτης Σταυροφοριας στο αυτοκρατορικο παλατι του Αλεξιου Κομνηνου.

7 Αναμεσα στην α’ και β’ σταυροφορια

8 Β’ Σταυροφορία ( ) Οι Σελτζούκοι Τούρκοι κατέλαβαν το χριστιανικό βασίλειο της Έδεσσας. Έτσι, ξεκίνησε η Β’ Σταυροφορία. Γάλλοι και Γερμανοί μαζί με τον βασιλιά Βαλδουίνο της Ιερουσαλήμ προσπάθησαν να κατακτήσουν τη Δαμασκό αλλά απέτυχαν.

9 Γ’ Σταυροφορία ( ) Στα 1187 ο Σαλαντίν κατέκτησε το βασίλειο της Ιερουσαλήμ (μάχη του Χαττίν).Οι Σταυροφόροι έχασαν το βασίλειο αυτό μετά από 88 χρόνια. Έτσι, ξεκίνησε η Γ’ Σταυροφορία στην οποία πήραν μέρος Γάλλοι (Φίλιππος Β’), Άγγλοι (Ριχάρδος Α’) και άλλοι Δυτικοί. Οι Σταυροφόροι νίκησαν τον Σαλαντίν στη Γιάφα και μετά έγινε μεταξύ τους ειρήνη. Το χριστιανικό κράτος της Ιερουσαλήμ ήταν πια πολύ μικρό από την Τύρο ως τη Γιάφα.

10 Ριχαρδος και Σαλαντιν (απο μεσαιωνικο χειρογραφο).

11 Δ’ Σταυροφορία ( ) Στην Γ’ Σταυροφορία οι Σταυροφόροι δεν είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ. Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε η Δ’ Σταυροφορία.

12 Τεταρτη σταυροφορια Στην τέταρτη σταυροφορία οι Σταυροφόροι ήθελαν να κατακτήσουν την Ιερουσαλήμ. Άλλαξαν όμως δρόμο και κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη, που ήταν μια πόλη χριστιανική. Αυτό δείχνει ότι οι Σταυροφορίες δεν έγιναν μόνο για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους.

13 4η Σταυροφορία

14 Ο ρόλος της δυναστείας των Αγγέλων.
4η Σταυροφορία Ο ρόλος της δυναστείας των Αγγέλων. Διαμάχη για την εξουσία: Αλέξιος Δ’ Άγγελος ( ) βοήθεια από Σταυροφόρους Απρίλιος 1203: Οι Σταυροφόροι αλλάζουν πορεία  Κωνσταντινούπολη. Παράδοση της στον Αλέξιο Δ’ Άγγελο και τον πατέρα του Ισαάκ Β΄( ) Αλέξιος Δ’+ Ισαάκ Β΄αθετούν τις υποσχέσεις τους. 12 Απριλίου 1204: Οι Σταυροφόροι πολιορκούν, κυριεύουν και λεηλατούν την Πόλη. Βιαιότητες. O στόλος των Σταυροφόρων φθάνουν στην Κωνσταντινούπολή (Βibliothèque nationale, Παρίσι, 15ος αι.)

15 Η πρωτη αλωση της κωνσταντινουπολης απο τους σταυροφορους (1203)
Η πρωτη αλωση της κωνσταντινουπολης απο τους σταυροφορους (1203) Η πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οι Βενετοί χρησιμοποίησαν τα κατάρτια των πλοίων τους ως γέφυρα για να μπορέσει να μπει ο στρατός στην Πόλη πηδώντας πάνω από τα τείχη (E. Hallam, ed., Chronicles of the Crusades, )

16 Η δευτερη αλωση της κωνσταντινουπολης απο τους σταυροφορους (1204)
Μικρογραφία από γαλλικό χειρόγραφο του 15ου αι. της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους. Όπως μαρτυρεί ο Ακροπολίτης, οι Σταυροφόροι κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη, στηρίζοντας μια σκάλα στα κατάρτια ενός πάρα πολύ μεγάλου εμπορικού πλοίου.

17 Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (1204)
Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης (1204). Mικρογραφία από γαλλικό χειρόγραφο. 15ος αι.

18 Η άλωση της Κωνσταντινούπολης

19 Η αλωση της κωνσταντινουπολης απο τους σταυροφορους (1204)- πινακασ του ντελακρουα
Οι Σταυροφόροι έκαναν πολλές σφαγές και λεηλασίες, όταν μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη. Τα λάφυρα που πήραν οι Σταυροφόροι από την Κωνσταντινούπολη στόλισαν στη συνέχεια μεγάλες πόλεις της Δύσης.

20 Η άλωση της Κωνσταντινού-πολης.
Jacopo Robusti Tintoretto (1518 –1594) Παλάτι Δόγηδων Βενετία

21 Tα τέσσερα άλογα του Λύσιππου στον Άγιο Μάρκο
Αφαιρέθηκε από την Κωνσταντινούπολη κατά τη λεηλασία της πρωτεύουσας το 1204.Εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Βενετία Το κρανίο του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή, ένα από τα πολλά λείψανα που μεταφέρθηκαν από τους Σταυροφόρους το 1204

22 Μολυβδόπουλο του Αλέξιου Στρατηγόπουλου. Περίπου 1251-1258.
Η περίοδος της Λατινοκρατίας και τα ελληνικά κράτη

23 Λατινοκρατία: περίοδος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης
Α. Τα λατινικά κράτη Λατινοκρατία: περίοδος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης Συνθήκη διανομής εδαφών της Ρωμανίας (1204) Λατινικά κράτη: φεουδαρχικά αλυσιδωτή εξάρτηση Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης: κόμης της Φλάνδρας Baudouin Βενετοί: Μέρος Κωνσταντινούπολης+ νησιά / λιμάνια Αιγαίου/ Ιονίου Bασίλειο Θεσσαλονίκης (θρακικά + μακεδονικά εδάφη) Δουκάτο των Αθηνών (Καταλανοί) Ηγεμονία της Αχαΐας ( Δεσποτάτο Μυστρά)

24 Η Κωνσταντινούπολη το 1204 Βaudouin
Η Κωνσταντινούπολη το 1204 ( J.P.Rilev-Smith, Atlas des croisades, Paris, Editions Autrement, 1996,p.85) Βaudouin

25 Το κράτος της Τραπεζούντας
Β. Τα ελληνικά κράτη Το κράτος της Τραπεζούντας

26 Β. Τα ελληνικά κράτη Το ισχυρότερο από τα ελληνικά κράτη
Το ισχυρότερο από τα ελληνικά κράτη Θεόδωρος Λάσκαρης: 1206 «Αυτοκράτωρ Ρωμαίων» Ιω. Βατάτζης Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος: ανασύστησε το βυζαντινό κράτος (1261) *** Η αυτοκρατορία της Νίκαιας

27 Το δεσποτάτο της Ηπείρου
Β. Τα ελληνικά κράτη Το δεσποτάτο της Ηπείρου Μιχαήλ (Ἀγγελος) Δούκας Κομνηνός (ιδρυτής) 1215: Θεόδωρος Δούκας Κομνηνός 1224: άλωση Θεσσαλονίκης Στέφθηκε στη Θεσσαλονίκη «Αυτοκράτωρ Ρωμαίων» 1230:Ηττήθηκε από Βούλγαρο τσάρο Ιωάννη Ασάν Β΄

28 Το δεσποτάτο του Μυστρά
Β. Τα ελληνικά κράτη Το δεσποτάτο του Μυστρά 1259: Μάχη της Πελαγονίας Μάνη Γεράκι παραχωρήθηκαν από Μονεμβασία Φράγκους στο Μυστράς Βυζάντιο μικρό κράτος Δεσποτάτο του Μυστρά


Κατέβασμα ppt "Σταυροφοριεσ και βυζαντιο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google