Λαχανικά ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα λαχανικά Ταξινομεί τα λαχανικά, αναφέρει τις υποδιαιρέσεις τους και παραδείγματα για κάθε υποδιαίρεση Αναφέρει τα θρεπτικά στοιχεία τα οποία παρέχουν τα λαχανικά στον άνθρωπο σε ικανοποιητικές ποσότητες Σχολιάζει την σημασία των λαχανικών στη διατροφή του ανθρώπου Κατονομάζει τις εποχές κατά τις οποίες ευδοκιμούν τα κυριότερα λαχανικά
Ορισμός και ταξινόμηση των λαχανικών Λαχανικά είναι φυτά τα οποία καταναλώνει ο άνθρωπος Ταξινόμηση λαχανικών Λαχανικά που μεγαλώνουν κάτω από τη γη Ρίζες (καρότα, παντζάρια, ραπανάκια) Βολβοί (κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα) Κόνδυλοι (πατάτες) Λαχανικά που μεγαλώνουν πάνω από τη γη Φύλλα (λάχανα, σπανάκι, κραμπί, μαρούλι) Στελέχη ή κορμοί (σέλινο, σπαράγγι) Άνθη (κουνουπίδι, μπρόκολο, αγκινάρα) Καρπούς ή σπόρους (μπιζέλια, φρέσκα λουβιά, φασόλια ξεκούνια, φρέσκα κουκιά) Φρούτα (ντομάτες, αγγουράκια, μελιτζάνες, μπάμιες, πιπεριές)
Πάνω από τη γή Κάτω από τη γή Φύλλα Κόνδυλοι Άνθη Πατάτες Φρούτα Σπανάχι Κόνδυλοι Άνθη Πατάτες Αγκινάρες Φρούτα Αγγουράκια Κρεμμύδια Βολβοί Λουβιά Σπόροι Καρότα Σέλινο Ρίζες Κορμοί
Θρεπτική αξία και σημασία των λαχανικών στη διατροφή του ανθρώπου Απαραίτητα για κάθε άνθρωπο ωμά και ψημένα Νερό μέχρι 97% Πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες Λάδια σχεδόν καθόλου Εξαίρεση οι ελιές 16%-20%, αβοκάντο 16% Υδατάνθρακες (φυτικές ίνες κυρίως στη φλούδα) σε ικανοποιητικές ποσότητες Οι καλύτερες πηγές σε βιταμίνες, άλατα και μέταλλα Σημασία στη διατροφή Πολύ θρεπτικά Σχετικά φτηνά Ποικιλία γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων Καταναλώνονται ωμά και ψημένα Έχουν διάφορες θέσεις στο μενού (πρώτα, κύρια κλπ) Διακοσμητικά και συνοδευτικά Κύρια τροφή των χορτοφάγων Διατηρούνται εύκολα με διάφορους τρόπους
Μανιτάρια και Αποθήκευση και εποχικότητα των λαχανικών Μανιτάρια και Αποθήκευση και εποχικότητα των λαχανικών Αποθήκευση των λαχανικών Αλλοιώνονται πολύ εύκολα Φυλλώδη λαχανικά – καλυμμένα με βρεγμένο ρούχο ή σελοφάν Σκληρά – υγρό και δροσερό περιβάλλον Πατάτες – σκοτεινό μέρος για να μην πρασινίζουν Κρεμμύδια – καλό αερισμό και ξηρό, δροσερό περιβάλλον Εποχικότητα Σήμερα η τεχνολογία φέρνει τα λαχανικά στο τραπέζι του καταναλωτή ολόχρονα Χάνουν όμως από τη γεύση, το άρωμα και τη θρεπτικότητα τους Μανιτάρια Φυτική οργανισμοί χωρίς χλωροφύλλη – μύκητες Στη φύση ή σε ειδικά θερμοκήπια Ασήμαντη θρεπτική αξία Χαρακτηριστική γεύση και υφή Καλοκαίρι Φθινόπωρο Χειμώνας Άνοιξη Αγγουράκι Κολοκύθι Μελιτζάνες Μπάμιες Ντομάτες Πατάτες Κολοκάσι Αβοκάντο Κουνουπίδι Κραμπί Μαρούλια Ρόκα Καρότα Αγκινάρες Λουβιά Μπιζέλια
ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Λαχανικό Εποχή αγγουράκια καλοκαίρι αγκινάρες άνοιξη κολοκάσι φθινόπωρο κραμπί χειμώνας μαρούλι λάχανα μαιτανός ολοχρονα πατάτες Φθινόπωρο-Άνοιξη σέλινα πιπεριές κρεμμυδάκια φασολάκια ντομάτες
Αξιολόγηση 1.Να δώσετε τον ορισμό των λαχανικών. 2.Να αναφέρετε τις κατηγορίες των λαχανικών ,τις υποκατηγορίες και να δώσετε 2 ονομασιές λαχανικών για καθε υποκατηγορία 3.Ποιο από τα πιο κάτω λαχανικά δεν ταιριάζει με τα άλλα :σπαναχι,μπιζέλι ,κουνουπίδι ,πατάτες.Δικαιολογείστε την απάντησης σας. 4.Κάντε μια έρευνα για το τι είναι τα μανιτάρια και πως διαφέρουν από τα άλλα λαχανικά.
Eργασία στη τάξη Ονομάστε τις ομάδες που ανήκουν τα πιο κάτω λαχανικά αφού πρώτα τα ομαδοποιήσετε-συνεργαστείτε και με τον διπλανό σας
Ομαδοποίηση Λαχανικών Ρίζες Φύλλλα Φρούτα Άνθη Καρποί η σπόροι Κόνδυλοι Βολβοι
Κ Α Λ Η Ξ Ε Ο Υ Ρ Σ
Η ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ! Μ __ __ __ __ __ __ Π __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ Α __ __ __ Ν __ __ __ __ Α__ __ __ __ __ __ __ __ __Ν __ __ __ __ __ __ Α __ __ __ __ __ Με αυτό κόβουμε τα φρούτα! Πίνουμε το χυμό του κυρίως το χειμώνα! Είναι εξωτικό φρούτο, κίτρινο με λίγο ξινή γεύση! Με αυτό ποτίζουμε τα δέντρα! Είναι γλυκιά, την φτιάχνουμε από φρούτα και την αλείφουμε στο ψωμί! Μετά το φαγητό πρέπει πάντοτε να τα πλένουμε! Τα φρούτα έχουν πολλές από αυτές!