ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Advertisements

ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΗΝΑΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ.
Υπάρχει φυλετικός διμορφισμός στις γαρίδες;
Η εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος
Μέτρηση μάζας Εργαστηριακή Άσκηση 2 B′ Γυμνασίου
ΑΝΘΡΩΠΟΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο άνθρωπος από την εμφάνιση του στη Γη, βρίσκεται σε διαρκή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του Tο περιβάλλον του ανθρώπου: Φυσικό.
Διδακτική Επίσκεψη στη Βιολογία Προστατευόμενη περιοχή λιμνών Κορώνειας – Βόλβης 6/12/2013.
ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Τα είδη δε μένουν σταθερά, αμετάβλητα, αλλά εξελίσσονται στη διάρκεια μεγάλων συνήθως χρονικών περιόδων. Η σύγχρονη ποικιλία ειδών, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε.
Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Ρύπανση του νερού.
Χρυσό τσακάλι Το χρυσό τσακάλι (Canis aureus - Κύων ο χρυσός) ένα από τα τρία είδη τσακαλιού που απαντώνται , είναι ένα μεσαίο θηλαστικό που ανήκει στην.
Συντονίστρια-Παρουσιάστρια:
 Το archer fish ανήκει σε μια ομάδα θαλάσσιων οργανισμών γνωστοί και ως Toxotidae. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των οργανισμών αυτών είναι ότι.
Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite. Τροποποιημένη μέθοδος Penman Η μέθοδος γενικά δίνει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα σε σχέση με όλες τις.
Γεωλογία & Διαχείριση Φυσικών Πόρων Κεφ Κλιματική Αλλαγή
Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
ΛΥΚΟΣ.
Αξιολόγησης της θεματικής πύλης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θύρα Κυριακή Μπαλτά Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βιβλιοθήκη.
Ορισμοί Εσωτερικά ύδατα οικοσυστήματα γλυκών νερών Λιμνολογία:μελέτη των δομικών και λειτουργικών αλληλεπιδράσεων των οργανισμών των εσωτερικών υδάτων.
Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 και μέγιστο πλάτος 7 χλμ.. Στη λίμνη αυτή εκβάλουν τρεις.
Ομάδα 6 Άννα-Μαρία, Μαριτίνα Χ., Κατερίνα, Μαριτίνα Μ., Άννυ
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ.
Χάρτης Κορώνειας και Βόλβης
O θαυμαστός κόσμος ενός ξεχασμένου βασιλείου Μίκα Σβύνου Πεχυνάκης Νίκος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣ ΙΑΛΥΣΟΥ Κωνσταντίνα Φωταρά.
Πρακτική Άσκηση Ονοματεπώνυμο: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Α.Μ: Δ18411 Υπεύθυνος Καθηγητής: Ζωγραφάκης Σταύρος Χρονικό διάστημα: ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ Έτος:
Εξελίξεις στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας το 2015 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ.
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών) ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος.
ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΑΜ:Δ15100 ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Αλιευτική Νομοθεσία Τεχνικά μέτρα ελέγχου αλιείας Τοπικής εμβέλειας Σύνολο χώρας ΕΚ 1967/2006 Δυναμικά εργαλεία Παράκτια εργαλεία Εξαιρέσεις: Όταν δικαιολογείται.
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ - ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ - ΚΥΡΤΩΣΕΩΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
11/11/2009 Μέθοδος Penman Μέθοδος Thornwaite.
Σταχτοτσικνιάς - ardea cinerea
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ ΚΑΙ ΜΑΡΕΝΙΑ
Περιβάλλον και οργανισμοί
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Eισηγητής: Δρ. Γεώργιος Καρρής Βιολόγος (Kαθηγητής Εφαρμογών)
Ιωάννης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Βλαστός*
ΕργασΙα με θεμα: «ολλανδια»
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ
Μέτρηση της α και β βιοποικιλότητας με τη χρήση δεικτών
Μαρία Πώρρα, Χρυσάνθη Αντωνιάδου, Χαρίτων Χιντήρογλου
Αύγουστος 2009 ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΗΚΟΥΣ ΒΑΡΟΥΣ & ΕΥΡΩΣΤΙΑΣ
Οικονόμου Ανδρέας, Κιοσσέ Θεοφανή, Γκένας Χρήστος, Λεονάρδος Ιωάννης
ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Πυραμίδες ηλικιών 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Καθηγητής: Αυγουστίδης Παναγιώτης Σχολικό Έτος
ΕΤΗΣΙΟΣ ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΡΙΟΔΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
Η οργάνωση των έμβιων όντων Τα οικοσυστήματα
ΕΜΒΑΔΟΝ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ
Λιμνη Παμβωτιδα.
ΤΣΙΠΟΥΡΑ Η τσιπούρα μπορεί να φτάσει τa 70 cm, συνήθως την συναντάμε μέχρι 40cm.  Όταν ξεπεράσει τα 25cm, το φύλλο της από αρσενικό γίνεται θηλυκό. Την.
Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.
Εσωτερική Έναντι Εξωτερικής Υποτίμησης στην Ελληνική Οικονομία: Εμπειρική Διερεύνηση βάσει του SIOT του έτους 2010 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ & ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΙΙ Επίδραση της αλιείας και της ρύπανσης σε Χονδριχθύες
אורך, היקף, שטח ונפח.
Η προστασία του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Σερρών
Βαρομετρο για ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ιανουαριοσ 2019
Βαρομετρο για ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ιανουαριοσ 2019
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
ΑΣΚΗΣΗ-1. ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ Gambusia holbrooki ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Κιοσσέ Θεοφανή, Γκένας Χρήστος, Λεονάρδος Ιωάννης Εργαστήριο Ιχθυολογίας , Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 45110, Ιωάννινα email: ileonard@cc.uoi.gr ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το είδος Gambusia holbrooki είναι ενδημικό είδος της Ανατολικής και Βόρειας περιοχής των ΗΠΑ εισήχθη στα εσωτερικά ύδατα της Ευρώπης για την καταπολέμηση της ελονοσίας η εισαγωγή του στα υδάτινα οικοσυστήματα είχε βλαβερές επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς παρουσιάζει ικανότητα επιβίωσης σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες και ανθεκτικότητα σε μεγάλο εύρος θερμοκρασίας και αλατότητας η ζωοτοκία και ο υψηλός αναπαραγωγικός του ρυθμός αποτελούν πλεονέκτημα απέναντι στα ενδημικά ωοοτόκα είδη Σκοπός της εργασίας Η μελέτη της βιολογίας του είδους Gambusia holbrooki στη Λ. Παμβώτιδα Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της σύνθεσης του πληθυσμού του είδους, της αναλογίας φύλου, της αύξησης του μήκους σε σχέση με το βάρος και ο ηπατοσωματικός και ο γοναδοσωματικός δείκτης.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ δειγματοληψίες: Απρίλιο 2007 - Μάρτιο 2008 επιλογή 2 σταθμών, Ντραμπάτοβα & Βοτανικός που διέφεραν μεταξύ τους ως προς το βάθος του νερού, τη βλάστηση καθώς και τη μορφή και κάλυψη του πυθμένα χρήση απόχης με διαστάσεις πλαισίου 30cm x 35cm & άνοιγμα ματιού 2 mm συντήρηση δειγμάτων σε διάλυμα φορμόλης 4% ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΛΕΤΗΣ το ολικό μήκος των ψαριών μετρήθηκε με ψηφιακό παχύμετρο ακρίβειας 0.01 mm Βρίσκεται στον Ν. Ιωαννίνων, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι. το ολικό και καθαρό βάρος ζυγίσθηκαν σε ηλεκτρονικό ζυγό ακρίβειας 0.1 mgr ρηχή λίμνη η οποία έχει έκταση 22,8 km2 μέγιστο βάθος 7.5 m και μέσο βάθος 4,3 m η σχέση ολικού μήκους και σωματικού βάρους εξετάσθηκε χωριστά για κάθε φύλο σε κάθε σταθμό δειγματοληψίας σύμφωνα με τη σχέση W = a TLb κατατάσσεται στις ευτροφικές έως υπερτροφικές λίμνες ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευμένων Περιοχών (NATURA 2000). υπολογισμός γοναδοσωματικού (GSI) & ηπατοσωματικού (HSI) δείκτη

Αποτελέσματα μελετήθηκαν 1331 άτομα, το ολικό μήκος κυμάνθηκε από 10.11 έως 46.3mm στο πληθυσμό του είδους εμφανίζονται 2 ηλ. κλάσεις Θηλυκά άτομα παρουσιάζουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα αρσενικά (ANOVA, F= 224.6, P<0.01) Εικ. 1: εποχική σύνθεση μηκών του πληθυσμού G. holbrooki βρέθηκαν συνολικά 466 αρσενικά (35.02%), 689 θηλυκά (51.76%) και 176 ανώριμα άτομα (13.22%) η αναλογία φύλου διέφερε στατιστικά από τη θεωρητική αναλογία 1:1 παρουσιάζοντας μια υπεροχή των θηλυκών ατόμων έναντι των αρσενικών με συνολική αναλογία 1.47:1 (χ2 = 43.055, P< 0.001) Εικ. 2: αναλογία φύλων

Εικ. 3 οι τιμές του GSI κυμάνθηκαν από 1.6 – 6.5 για τα αρσενικά και 0.56 – 32.7 για τα θηλυκά άτομα Μέγιστες τιμές παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο 2007 Εικ. 4: αύξηση των τιμών του ΗSI για τα αρσενικά άτομα τους χειμερινούς μήνες, μέγιστη τιμή τον Νοέμβριο του 2007 (3.11) υψηλές τιμές για τα θηλυκά σε όλη τη διάρκεια του έτους, μέγιστη τιμή τον Απρίλιο 2007 (5.12) Πιν. 1: σχέση ολικού μήκους – ολικού σωματικού βάρους : συντελεστής b> 3 για τα θηλυκά άτομα και στους 2 σταθμούς συντελεστής b< 3 για τα αρσενικά άτομα και στους 2 σταθμούς άρα, η αύξηση είναι αλλομετρική Σταθμός δειγματοληψίας Φύλο Εξίσωση W = a TLb Όρια εμπιστοσύνης Ντραμπάτοβα Θηλυκά W = 6,0953*10-12 * L3,0761 2,970 – 3,187 Βοτανικός W = 2,1183*10-12 * L 3,1739 3,112 – 3,238 Αρσενικά W = 5,2480*10-11 * L 2,8502 2,729 έως 2,967 W = 3,2960*10-9 * L 2,4382 2,111 έως 2,764

ΣΥΖΗΤΗΣΗ στο πληθυσμό του είδους εμφανίζονται 2 ηλικιακές κλάσεις τα θηλυκά άτομα παρουσιάζουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα αρσενικά με τα νεοεισερχόμενα άτομα να εμφανίζονται στο πληθυσμό τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του είδους κυριαρχείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από θηλυκά άτομα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Η επικράτηση αυτή οφείλεται στο ότι τα θηλυκά άτομα του είδους G. holbrooki ζουν περισσότερο και φτάνουν σε μεγαλύτερο μέγεθος από τα αρσενικά. Μετά την αναπαραγωγική περίοδο τα αρσενικά άτομα εξαφανίζονται από τον πληθυσμό πιθανώς ως αποτέλεσμα της αναπαραγωγικής προσπάθειας που κατέβαλαν τα αρσενικά και θηλυκά άτομα παρουσίασαν την υψηλότερη τιμή του GSI τον Ιούνιο 2007 η αναπαραγωγική περίοδος εντοπίζεται τους μήνες Μάϊο έως Αύγουστο με τα νεοεισερχόμενα άτομα να εισέρχονται στο πληθυσμό τον Αύγουστο οι ενεργειακές απαιτήσεις της αναπαραγωγής και της αύξησης διαφέρουν μεταξύ των 2 φύλων ως συνέπεια της φυσιολογίας και του κύκλου ζωής τους. ο μεγαλύτερος συντελεστής b στα θηλυκά άτομα σημαίνει ότι επενδύουν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας στην αύξηση για να έχουν μεγάλη παραγωγή απογόνων και γρήγορη εμβρυική ανάπτυξη. Αντίθετα τα αρσενικά άτομα αναπτύσσονται πολύ λίγο μετά το σχηματισμό του γονοποδίου και δεν ζουν για πολύ μεγάλο διάστημα μετά την ωρίμανσή τους.