Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους
Εργαστήριο 3ο

2 Εισαγωγή Ο κλασσικός τρόπος καταπολέμησης με χημικά μέσα αποτελεί μη αποτελεσματικό μέθοδο δεδομένου της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας των παθογόνων σε μυκητοκτόνα Επιπλέον το περιβάλλον - στο οποίο επιβιώνουν (έδαφος) αποτελεί δύσκολο μέσω στη ομοιόμορφη κατανομή του ψεκαστικού διαλύματος στο επιθυμητό βάθος.

3 Εισαγωγή Διάφοροι μικροοργανισμοί (μύκητες, βακτήρια) έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον παθογόνων εδάφους αλλά το κατά 90% των περιπτώσεων έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες φυλές (strains) του μύκητα Trichoderma

4 Εισαγωγή Η αποτελεσματικότητα του Trichoderma οφείλεται:
στη υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα την ικανότητα παραμονής στο έδαφος κάτω από αντίξοες συνθήκες, χρήση θρεπτικών ουσιών που έχει ως αποτέλεσμα τη αλλαγή της ριζόσφαιρας προς όφελος του ίδιου επιθετικότητα εναντίον φυτοπαθογόνων μυκήτων. στην ικανότητα στην προώθηση ανάπτυξης και ενίσχυση της άμυνας του φυτού.

5 Ταξινόμηση Διαίρεση: Ascomycota Υποδιαίρεση: Pezizomycota
Κλάση: Sordariomycetes Τάξη: Hypocreales Οικογένεια: Hypocreaceae Γένος: Trichoderma

6

7 Trichoderma κονιδιοφόρος

8 Φυλές μυκήτων - strains

9 Μηχανισμοί δράσης του Trichoderma sp.
Με το ανταγωνισμό σε θρεπτικά στοιχεία Θετική επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών (βιολίπανση) και ενίσχυση του μηχανισμού άμυνας του φυτού. την ικανότητα να νεκρώσει κύτταρα άλλου οργανισμού (αντιβίωση) την ικανότητα να παράγει μεταβολίτες που να εμποδίζει την βλάστηση σπορίων του παθογόνου (μυκόσταση) με άμεση επαφή του ΒΠ με το παθογόνο (μυκοπαρασιτισμός) κατά την οποία παράγει υδρολυτικά ένζυμα ή τοξικές ενώσεις, είτε αντιβιοτικά που μπορούν να δράσουν συνεργιστικά με τα ένζυμα. την ικανότητα να τροποποιήσει την χημική σύνθεση της ριζόσφαιρας (αύξηση της οξύτητας του εδάφους)

10 Βιο - λίπανση

11 Ανταγωνισμός

12 Αντιβίωση

13 Παρασιτισμός

14 Παρασιτισμός

15 Πρακτική Άσκηση - Εργασία
Σε petri dish Θρεπτικό υπόστρωμα PDA (Potato Dextrose Agar) Τοποθέτηση στο ίδιο δίσκο Trichoderma απέναντι σε παθογόνο μύκητα. Μέτρηση Ακτίνα Ανάπτυξης των 2 μυκήτων Σύγκριση με τον/ τους μάρτυρες Γράφημα Αξιολόγηση Μηχανισμού δράσης εναντίον των παθογόνων.


Κατέβασμα ppt "Πρακτική Άσκηση In vitro Δράση του Trichoderma sp εναντίων παθογόνων εδάφους Εργαστήριο 3ο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google