ΜΝΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ο υπολογιστής κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο για να τον “διευκολύνει” σε κάποιες δύσκολες και επίπονες σωματικές μα πιο πολύ νοητικές.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
Advertisements

Εισαγωγή στους Η.Υ. Πανίκος Βρυωνίδης.
Υπολογιστικά συστήματα-Hardware
Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής
Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης
ΥΛΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ.
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
Εφαρμογές Πληροφορικής A’ Λυκείου
Το υλικό του Υπολογιστή
Το υλικο του Υπολογιστη
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1).
Συσκευές Εξόδου Συσκευές Εισόδου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Το υλικό των υπολογιστών.
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το Υλικό του Υπολογιστή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ – ΥΛΙΚΟ
Ομάδα: Άρης Κατσιφαράκης Αντώνης Καστρινάκης
Εικόνα 2.1: Η Κεντρική Μονάδα.
By Τζέρυ, Κώστας και Λέντι. είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ηλεκτρονικές οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση.
Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
To υπολογιστικό σύστημα
Γνωριμία με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΜΝΗΜΕΣ
ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Α’ Γυμνασίου Βιβλίο «Σημειώσεις» σελίδες Α2
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Κεφάλαιο 2 Το Εσωτερικό του υπολογιστή
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Πληροφορική, Β Γυμνασίου
Το Υλικό Μέρος του Υπολογιστή
“Πως να στήσετε έναν υπολογιστή από το μηδέν” By: Κων/νος Λαμπόρντους
Το Υλικό του Υπολογιστή
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: To υλικό του υπολογιστή
Ο προσωπικός υπολογιστής εσωτερικά
Αρχιτεκτονική Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
Τα μέσα μνήμης του Η.Υ.
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Μονάδες μέτρησης πληροφορίας και χώρου στους Η/Υ
Το Υλικό του Υπολογιστή
Κρυφή μνήμη (cache memory) (1/2) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Η κρυφή μνήμη είναι μία πολύ γρήγορη μνήμη – πιο γρήγορη από την κύρια μνήμη – αλλά πιο αργή.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Β΄ τάξη Λέξεις Κλειδιά: Μητρική πλακέτα, κάρτες επέκτασης, κάρτα οθόνης, κάρτα ήχου, τροφοδοτικό, Κεντρική.
Επιλογη υλικου Η/Υ Cpu /επεξεργαστης RAM/μνημη GPU/καρτα γραφικων Οθονη HDD/Σκληρος δισκος.
Κύρια Μνήμη Διάφοροι τύποι μνήμης RAM Από πάνω προς τα κάτω, DIP, SIPP, SIMM (30-pin), SIMM (72-pin), DIMM (168-pin), DDR DIMM (184-pin). Μνήμη RΟM.
Καταχωρητές (Registers) (1/3) Εισαγωγή στην Πληροφορκή1 Οι Καταχωρητές (Registers) είναι ειδικές θέσεις μνήμης υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται για.
Η Kύρια Μνήμη Η Κύρια ή Κεντρική Μνήμη του υπολογιστή χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων που δίνουμε στον υπολογιστή να επεξεργαστεί.
Το τροφοδοτικό είναι μία συσκευή που είναι υπεύθυνη για δύο λειτουργίες: 1. Μετατρέπει το εναλλασσόμενο σε συνεχές. 2. Παρέχει τις κατάλληλες τάσεις 5.
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 2: Το εσωτερικό του Υπολογιστή Το εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας.
ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ 5 ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ν. ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΣ.
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
5ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Δεδομένα - Πληροφορία Υλικό Λογισμικό Μονάδες Εισόδου Μονάδες Εξόδου Κεντρική Μονάδα.
Συγγράμματα Γκιμπερίτης Βαγγέλης Δεξιότητες στην Κοινωνία της Πληροφορίας – Εφαρμογές Πληροφορικής. Γουλτίδης, Χρήστος ECDL /10/2009.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
στην Επιστήμη των Υπολογιστών Κωδικός Διαφανειών: MKT110
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
25ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (2).
Ενότητα 1 (Γνωρίζω τον υπολογιστή) Κεφάλαιο 2 (Το υλικό του υπολογιστή) Υλικό (Hardware) Υλικό είναι τα μηχανικά και τα ηλεκτρονικά μέρη του Η/Υ.
Το εσωτερικό του Υπολογιστή
Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ
Υλικό Υπολογιστών Καθηγητής: Α. Μιχαλάκης
Πληροφορική Α' Γυμνασίου 1 Κεφάλαιο 2 Το υλικό του Υπολογιστή.
TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου.
Το εσωτερικό ενός υπολογιστή
Πληροφορική Β’ Γυμνασίου Ψηφιακός κόσμος. «ψηφίο»: αρχαία ελληνικά σημαίνει πετραδάκι ή χαλίκι. ψηφιδωτό: Ένα ψηφιδωτό κατασκευάζεται από ψηφίδες, που.
B' ΤΑΞΗ Το εσωτερικό του Η/Υ
ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Βασικές έννοιες (Μάθημα 2) Τίτλος: Η Συσκευή
Στο μάθημα αυτό θα περιγραφεί η βασική εσωτερική δομή ενός συστήματος υπολογιστή και ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά και η λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΜΝΗΜΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Ο υπολογιστής κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο για να τον “διευκολύνει” σε κάποιες δύσκολες και επίπονες σωματικές μα πιο πολύ νοητικές εργασίες.

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον άνθρωπο από όλα τα άλλα ζώα; Κατά τον Αριστοτέλη η Λογική (είναι έλλογο ον), κατά τον Πλάτωνα η Νόηση. Μπορεί να κάνει συλλογισμούς, διαφορετικούς ανάλογα με τα ερεθίσματα που έχει, να λάβει αποφάσεις και να επινοήσει τρόπους να επηρεάσει και να τροποποιήσει το περιβάλλον του σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και σίγουρα το κάνει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό.

Αυτή τη νόηση προσπάθησε να “προσομοιώσει” ο άνθρωπος στην κατασκευή ενός υπολογιστικού συστήματος. Να λειτουργεί το υπολογιστικό σύστημα ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Ποιο είναι το σημαντικότερο εξάρτημα του ανθρώπου; Το σημαντικότερο εξάρτημα του ανθρώπου είναι το κεφάλι, διότι μέσα εκεί προστατεύεται ο εγκέφαλος αλλά και η μνήμη του. Από εκεί επίσης ξεκινάει το νευρικό του σύστημα το οποίο συγκεντρώνει πληροφορίες από την περιφέρεια και τις φέρνει στον εγκέφαλο για “σκέψη” - “λύση” - “παραγωγή αποτελέσματος”. Το ίδιο δε σύστημα φροντίζει για την εφαρμογή του αποτελέσματος, δίνοντας κατάλληλες εντολές στα κατάλληλα περιφερειακά όργανα.

...και το σημαντικότερο εξάρτημα του υπολογιστικού συστήματος ... ... είναι η Κεντρική Μονάδα του Συστήματος, γιατί εκεί υπάρχει : ο επεξεργαστής/εγκέφαλος του Η/Υ, η μνήμη με την οποία συνεργάζεται συνέχεια ο εγκέφαλος και εκεί “συνδέονται” όλα τα περιφερειακά εξαρτήματα του Η/Υ με καλώδια.

...και η μνήμη Είναι το τμήμα που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει πληροφορίες και να επιτρέπει την ανάκτησή τους, όποτε αυτό ζητηθεί από τον επεξεργαστή/εγκέφαλο. Η μνήμη του υπολογιστή διακρίνεται σε : Κύρια μνήμη ή Κεντρική μνήμη ή απλά Μνήμη και Βοηθητική μνήμη ή Δευτερεύουσα μνήμη ή Περιφερειακή μνήμη

Χωρίζεται σε RAM, ROM, κρυφή μνήμη και καταχωρητές. Η Κύρια μνήμη Χρησιμοποιείται για την αποθήκευση πληροφοριών και προγραμμάτων/εντολών την ώρα που εκτελούνται. Είναι μνήμη που διατηρεί τα περιεχόμενά της μόνο όσο τροφοδοτείται με ρεύμα. Χωρίζεται σε RAM, ROM, κρυφή μνήμη και καταχωρητές. Η κρυφή μνήμη και οι καταχωρητές βρίσκονται ενσωματωμένοι μέσα στον επεξεργαστή, για να εξασφαλίζουμε την μεγάλη ταχύτητα απόδοσης του υπολογιστή.

Η RAM και η ROM βρίσκονται πάνω στη μητρική πλακέτα πολύ κοντά επίσης στον επεξεργαστή. Η ROM είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του υπολογιστή (BIOS). Η RAM είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του.

...τα κυριότερα είδη της Περιφερειακής μνήμης είναι : Σκληρός δίσκος : βρίσκεται μέσα στην ΚΜΣ, χωράει > 500 ΜΒ πληροφορίες. Σ΄ αυτόν γράφουμε, διαβάζουμε, διαγράφουμε πληροφορίες, αλλά και τον μορφοποιούμε και τον συντηρούμε με Εκκαθάριση και Ανασυγκρότηση δίσκου.

Οδηγός δισκέτας (προς εξαφάνιση) : βρίσκεται στην ΚΜΣ (πρόσοψη), χωράει 1,44 ΜΒ πληροφορίες Σ΄ αυτήν γράφαμε, διαβάζαμε, διαγράφαμε πληροφορίες, και την μορφοποιούσαμε.

Flash drives ή USB drives : συνδέονται σε θύρα USB πάνω στην ΚΜΣ, χωράει > 1GB πληροφορίες. Αναγνωρίζονται αυτόματα από τον υπολογιστή και αντιμετωπίζονται όπως ο σκληρός δίσκος

Οπτικοί δίσκοι – CDRW – DVD – DVDRW : βρίσκονται στην ΚΜΣ (πρόσοψη), χωράνε από 700 MB (το CDRW) έως 17GB (το DVDRW). Από τα 3 παραπάνω στο DVD μόνο διαβάζω την πληροφορία που περιέχει. Τα CDRW και DVDRW διαβάζονται, διαγράφονται και ξαναγράφονται πολλές φορές.

.....ΚΒ, ΜΒ, GB Είναι μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μιας μνήμης σε πληροφορίες, με πιο μικρή μονάδα μέτρησης το BYTE. Διαβάζεται μπάϊτ και τα πολλαπλάσιά του, ΚΒ (κιλομπάϊτ), ΜΒ (μεγαμπάϊτ) και GB (γιγαμπάϊτ). Υπάρχει και ΤΒ (τεραμπάϊτ)

...όσον αφορά τη μνήμη θα θυμάστε πάντα ότι ...όταν πάμε από την Κύρια μνήμη προς την Περιφερειακή, η χωρητικότητα αυξάνεται αλλά μειώνεται η ταχύτητα συνεργασίας της μνήμης με τον επεξεργαστή και το κόστος της.

Και πού θα φυλάξει μόνιμα την εργασία του ο χρήστης για να μην χαθεί; ....και το σημαντικότερο Η κύρια μνήμη περιέχει πληροφορίες όση ώρα ο υπολογιστής τροφοδοτείται με ρεύμα. Μόλις διακοπή η παροχή ρεύματος η Κύρια μνήμη και μάλιστα η RAM, που είναι αυτή με την οποία εργάζεται ο χρήστης, αδειάζει από περιεχόμενο. Είναι όπως λέμε “ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ” μνήμη. Και πού θα φυλάξει μόνιμα την εργασία του ο χρήστης για να μην χαθεί; Στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ μνήμη, που αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ σε έναν υπολογιστή.