Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου.

3 ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ
ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για το λιγότερο γνωστό υποσύστημα ενός υπολογιστή. Το λεγόμενο BIOS, από τις λέξεις basic Input/Output system, υλοποιείται από ένα ειδικό τσιπ που ενσωματώνει κάθε μητρική και είναι απολύτως απαραίτητο για τη λειτουργία της. Ακριβέστερα , το τσιπ αυτό είναι ένας μικροελεγκτής με ικανότητα εκτέλεσης προγραμμάτων που βρίσκονται αποθηκευμένα στην ενσωματωμένη του μνήμη. Για το λόγο αυτό ο όρος BIOS αναφέρεται άλλοτε στο πρόγραμμα (γνωστό και ως firmware)και άλλοτε στο αντίστοιχο τσιπ. Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων του ΒΙΟS εκτελείται αυτοματοποιημένα και περιορίζεται στην εκκίνηση του υπολογιστή (boot process). Ταυτόχρονα ,όμως το BIOS αποτελεί και ένα χρήσιμο εργαλείο για τη ρύθμιση αρκετών όψεων του υλικού. Τι γίνεται ,λοιπόν, όταν ενεργοποιείται ο υπολογιστής μας ; Το BIOS, σε γενικές γραμμές εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες :

4 Τι γίνεται ,λοιπόν, όταν ενεργοποιείται ο υπολογιστής μας ???
Το BIOS, σε γενικές γραμμές εκτελεί τις ακόλουθες εργασίες:

5 Από ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο που συχνά αποκαλείται CMOS, το firmware του BIOS διαβάζει ορισμένες κρίσιμες ρυθμίσεις. Αυτές αφορούν στη συχνότητα λειτουργίας κάποιων υποσυστημάτων. Αποκαθιστά την επικοινωνία με το πληκτρολόγιο και την οθόνη. Πραγματοποιεί έναν έλεγχο σε όλα τα υποσυστήματα του υπολογιστή, γνωστό ως post, προκειμένου να εξακριβώσει αν όλα λειτουργούν όπως προβλέπεται. Τέλος , ψάχνει στα αποθηκευτικά μέσα που του έχουν υποδειχθεί εκτελέσιμο κώδικα. Ουσιαστικά ψάχνει το λειτουργικό συστημα ή ένα πρόγραμμα που μπορεί να εκκινήσει λειτουργικά συστήματα (boot manger).

6 Μνήμη CMOS BIOS

7 BIOS

8 BIOS

9 Η διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή
Με το πάτημα του κουμπιού λειτουργίας του υπολογιστή δίνεται σήμα στο τροφοδοτικό να παράσχει ρεύμα στην μητρική πλακέτα Αρχικά τίποτε δεν λειτουργεί, με το τσιπ υποστήριξης (chipset) να αναμένει σήμα από το τροφοδοτικό για σταθερή και σωστή παροχή ρεύματος. Όταν έρθει το σήμα καλής τροφοδοσίας, τότε τοποθετείται στον καταχωρητή απαρίθμησης εντολών, του επεξεργαστή, η διεύθυνση του προγράμματος εκκίνησης του BIOS. Εν συνεχεία, τον έλεγχο του υπολογιστή αναλαμβάνει το πρόγραμμα εκκίνησης του BIOS και εκτελείται ένας αυτοέλεγχος του επεξεργαστή. (Εκτελεί διάφορες εντολές και συγκρίνει τα αποτελέσματα με έναν πίνακα που υπάρχει στην ROM του BIOS.) Μετά εκτελείται το πρόγραμμα POST. Ο επεξεργαστής ελέγχει όλους τους διαύλους και τα κυκλώματα της μητρικής για την σωστή λειτουργία τους. Εκτελείται και ένας έλεγχος του χρονιστή του συστήματος. Έπειτα διαβάζονται από την CMOS οι ρυθμίσεις του BIOS.

10 Στη συνέχεια αναζητείται η κάρτα γραφικών και αφού βρεθεί
αρχικοποιείται με την εκτέλεση του κώδικα του BIOS της και πλέον εμφανίζονται πληροφορίες στην οθόνη. Μετά γίνεται ένας έλεγχος για την σωστή λειτουργία των αρθρωμάτων της κύριας μνήμης RAM και γίνεται καταμέτρηση της συνολικής χωρητικότητάς της. Ύστερα ανιχνεύονται οι μονάδες περιφερειακής μνήμης και εκτελείται ο κώδικας του BIOS τους. Επίσης γίνεται έλεγχος για την λειτουργία του πληκτρολογίου και το πάτημα κάποιου πλήκτρου (f8) που διακόπτει το POST και εισάγει το χρήστη στο περιβάλλον διαμόρφωσης των παραμέτρων του BIOS. Σειρά τώρα έχουν οι εσωτερικές κάρτες και συσκευές όπου ελέγχονται και αρχικοποιούνται εκτελώντας τον κώδικα των BIOS που περιέχουν. Είμαστε λίγο πριν από το φόρτωμα του λειτουργικού συστήματος και στην οθόνη εμφανίζεται ένας πίνακας με όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα. Για να παγώσουμε το φόρτωμα του λειτουργικού και να μελετήσουμε τον πίνακα πατάμε το πλήκτρο Pause/Break. Αν υπάρχει συνδεδεμένος εκτυπωτής στην παράλληλη θύρα πατώντας Print Screen γίνεται εκτύπωση του πίνακα στο χαρτί. Για συνέχεια αρκεί το πάτημα οποιουδήποτε πλήκτρου.

11 Η διαδικασία εκκίνησης του υπολογιστή
Στο τελικό αυτό στάδιο το BIOS ψάχνει να βρει σημείο εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος, την κύρια εγγραφή εκκίνησης στους οδηγούς και με την σειρά που έχουμε ορίσει στο BIOS. Αν βρεθεί, το έλεγχο του υπολογιστή αναλαμβάνει το πρόγραμμα εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος το οποίο φορτώνει το λειτουργικό. Ειδάλλως το BIOS διακόπτει τη λειτουργία εκκίνησης και πληροφορεί το χρήστη ότι δεν βρήκε σημείο εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος

12 Αναφερθήκαμε ελάχιστα στις λειτουργίες του BIOS
Αναφερθήκαμε ελάχιστα στις λειτουργίες του BIOS. Σκοπός της αναζήτησης πληροφοριών για το BIOS ήταν να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει στον υπολογιστή Με όσα είπαμε διαπιστώνουμε ότι όντως είναι ίσως το λιγότερο γνωστό υποσύστημα του υπολογιστή.


Κατέβασμα ppt "TO BIOS βρίσκεται στην μητρική πλακέτα και τα αρχικά του σημαίνουν: Βασικό Σύστημα Εισόδου-Εξόδου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google