Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1).

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1)."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1)

2 ΣΤΟΧΟΙ Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Από τι αποτελείται ο Η/Υ
Αρχιτεκτονική Η/Υ Μονάδες Εισόδου/ Εξόδου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μητρική Κάρτα Κάρτες Επέκτασης Θύρες Σύνδεσης

3 Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Είναι μια μηχανή που έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες πληροφοριών με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα, σύμφωνα με τις εντολές που τις δίνει ο άνθρωπος μέσω ενός προγράμματος. Δέχεται δεδομένα τα οποία επεξεργάζεται με τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε και δίνει σαν έξοδο τις πληροφορίες Να γίνει κατανοητή η διαφοροποίηση από άλλες, ενδεχομένως έξυπνες, μηχανές που δεν είναι προγραμματιζόμενες, πχ ένα αυτοκίνητο ή ένα πλυντήριο.

4 Από τι αποτελείται ο Η/Υ
ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Από τι αποτελείται ο Η/Υ

5 ΥΛΙΚΟ - HARDWARE Σύνολο εξαρτημάτων – μονάδων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Η/Υ. Στο υλικό εντάσσονται τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και τα καλώδια που υπάρχουν στο εσωτερικό του υπολογιστή όσο και οι συσκευές που συνδέονται εξωτερικά με τον υπολογιστή (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, εκτυπωτής, κτλ.)

6 Βασικές Μονάδες του Υπολογιστή
Βοηθητική μνήμη Κεντρική μονάδα επεξεργασίας Μονάδες εισόδου Μονάδες εξόδου Κύρια μνήμη

7 ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Τμήματα PC

8 Βασικές Μονάδες Υπολογιστή
Αρχιτεκτονική Η/Υ Βασικές Μονάδες Υπολογιστή Μονάδες Εισόδου/Εξόδου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Κύρια Μνήμη Ο τρόπος σύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ των μονάδων ενός υπολογιστή ονομάζεται Αρχιτεκτονική του Υπολογιστή.

9 Μονάδες Εισόδου Όλες οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για να εισάγουμε δεδομένα στον Η.Υ. Πληκτρολόγιο (Keyboard), Σαρωτής (Scanner), Ποντίκι (Mouse), κάμερα, μικρόφωνο, χειριστήριο.

10 Μονάδες Εισόδου Το πληκτρολόγιο ( Keyboard) Ο Σαρωτής (scanner)
Με το πληκτρολόγιο «γράφουμε» στη μνήμη του υπολογιστή και συγχρόνως βλέπουμε το αποτέλεσμα στην οθόνη. Ο Σαρωτής (scanner) Επιτραπέζιος Χειροκίνητος Χρησιμοποιείται για να μεταφέρει στον υπολογιστή ότι "βλέπει" σαρώνοντας ένα κείμενο ή μια εικόνα. Μικρόφωνο ( Microphone) Μας επιτρέπει να ηχογραφήσουμε τους δικούς μας ήχους στον Η/Υ.

11 Μονάδες Εξόδου Όλες οι μονάδες που χρησιμοποιούνται για να εξαχθούν πληροφορίες από τον Η.Υ. Οθόνη(monitor), Ηχεία(speaker), Εκτυπωτής(printer)

12 Μονάδες Εξόδου Εκτυπωτές Είδη Εκτυπωτών
Εκτυπωτές είναι περιφερειακές συσκευές εξόδου οι οποίες εκτυπώνουν σε χαρτί τα δεδομένα που λαμβάνουν από τον υπολογιστή. Είδη Εκτυπωτών Εκτυπωτής Ακίδων Κρουστικοί Εκτυπωτές (Impact Printers) Μη Κρουστικοί Εκτυπωτές (non-impact Printers) Εκτυπωτής Ψεκασμού Μελάνης Εκτυπωτής Λέιζερ

13 Μονάδες Εξόδου Ηχεία Οθόνες
Η οθόνη είναι μια συσκευή εξόδου που παρουσιάζει τα δεδομένα που λαμβάνει από τον Η/Υ. Υπάρχουν δυο ειδών οθόνες, που βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. Αυτές είναι : (1) Οθόνες καθοδικού σωλήνα (2) Επίπεδες οθόνες Ηχεία Χρησιμοποιούνται για να ακούμε ήχο στον Η/Υ.

14 Modem Είναι μια συσκευή που επιτρέπει τη σύνδεση του Η/Υ με μια τηλεφωνική γραμμή, ώστε να μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει δεδομένα από αυτήν. Επιτρέπει στους Η/Υ ν’ ανταλλάσσουν πληροφορίες. Η ταχύτητα ενός modem προσδιορίζει πόσο γρήγορα μπορεί να στείλει ή να λάβει δεδομένα. Μετριέται σε bit ανά δευτερόλεπτο (bps) και συγκεκριμένα σε kilobit.

15 Συσκευή Εισόδου και Εξόδου μαζί MODEM :MOdulatorDEModulator
Είναι μια συσκευή που έχει τη δυνατότητα να δέχεται σήμα ψηφιακό (από τον Η.Υ) και να το μετατρέπει σε αναλογικό (σήμα τηλεφώνου) και αντιστρόφως. Επειδή δέχεται (εισαγωγή) δεδομένα και στέλνει (Εξαγωγή) δεδομένα , το Modem είναι μια συσκευή εισόδου/εξόδου

16 Μετάδοση δεδομένων Ψηφιακό σήμα Αναλογικό σήμα modem Στη σύνδεση μέσω modem γίνεται διαμόρφωση και αποδιαμόρφωση του ψηφιακού σήματος

17 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU)
Είναι ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που ελέγχει όλες τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες στον Η/Υ και είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των διαφόρων εργασιών. Επεξεργάζεται δηλ. όλα τα δεδομένα που εισάγονται στον Η/Υ.

18 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) το ‘μυαλό’ του υπολογιστή
Αριθμητική & λογική μονάδα Μονάδα ελέγχου Καταχωρητές 2.2.4

19 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (CPU) το ‘μυαλό’ του υπολογιστή
Αριθμητική και Λογική Μονάδα: Είναι υπεύθυνη για τους υπολογισμούς (αριθμητικές πράξεις και λογικές συγκρίσεις) Μονάδα Ελέγχου: Συντονίζει όλες τις λειτουργίες του υλικού του υπολογιστή Καταχωρητές: Αποθηκεύουν προσωρινά τα δεδομένα ανάμεσα στα διάφορα στάδια μιας επεξεργασίας Η ταχύτητα του υπολογιστή εξαρτάται από τη συχνότητα χρονισμού της Κ.Μ.Ε. και Μετριέται σε ΜΗz ή GHz

20 Η μητρική κάρτα του υπολογιστή ελεύθερες υποδοχές επέκτασης
κάρτα επέκτασης μνήμη RAM ελεύθερες υποδοχές επέκτασης μικροεπεξεργαστής

21 Ελεύθερες Υποδοχές Επέκτασης
Επιτρέπουν τη σύνδεση περιφερειακών συσκευών πάνω στη μητρική πλακέτα Modem Κάρτες ήχου Δέκτες TV, ραδιοφώνου Κάρτες δικτύου Κάρτες γραφικών

22 Θύρες Σύνδεσης USB Θύρα
Όλες οι συσκευές συνδέονται με τον υπολογιστή μέσω θυρών σύνδεσης (ports). Υπάρχουν παράλληλες (parallel) και σειριακές (serial) θύρες και καθολικού σειριακού δίαυλου USB(Universal Serial Bus) θύρες. Στην παράλληλη θύρα μπορούμε να ενώσουμε ένα εκτυπωτή(Printer), ενώ στην σειριακή μπορούμε να ενώσουμε ένα mouse, ενώ στην USB για ένωση του εκτυπωτή ή Memory Stick. Παράλληλη Θύρα USB Θύρα Σειριακή Θύρα


Κατέβασμα ppt "ΤΑΞΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Βασικές Έννοιες Επανάληψη (1)."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google