Διαταραχές της αιμόστασης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μ Ε Τ Α Γ Γ Ι Σ Η Α Ι Μ Ο Π Ε Τ Α Λ Ι Ω Ν ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ
Advertisements

Σωτηρακόπουλος Νικόλαος Νεφρολόγος Επιμελητής Α΄
Γονιδιακές μεταλλάξεις και ασθένειες
Δ/ντρια Αιματολογικού Εργ. «Κωνσταντοπούλειου Γ.Ν.Ν.Ιωνίας»
Μενδελική κληρονομικότητα και άνθρωπος
ΜΕΝΔΕΛΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ
Πειραματική Διδασκαλία στη Βιολογία της Γ΄ Γυμνασίου Κεφάλαιο 3
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α
AIΜΟΣΤΑΣΗ Τι είναι η αιμόσταση? Ποια είναι τα κύρια στάδια?
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)
Θρομβοφιλία Μαρία Ρέστα.
Η ορθολογιστική χρήση των εξετάσεων της αιμόστασης
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
Γ. Τσιρπανλής Νεφρολογικό Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» 2011
Αιμόσταση Αγγεία. Αιμοπετάλια. Παράγοντες πήξης. Φυσικοί αναστολείς.
Νόσος του Wilson Γενετική και θεραπεία
Διάγνωση γενετικών ασθενειών
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΗΤΗ Ορός
Γονιδιακές μεταλλάξεις και ασθένειες
Μεταλλάξεις Το DNA δεν μένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των χρόνων: παρουσιάζει τυχαίες αλλαγές, κάτω από την πίεση του φυσικού περιβάλλοντος. Οι αλλαγές.
Αιματολογία ΙΙΙ (Ε) Ενότητα 9: Παράγοντας V - Παράγοντας IX Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Αθήνας Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια.
Μικροαγγειοπαθητικές αιμολυτικές αναιμίες
ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν: 4067/2012 Εισήγηση 2 ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια 4 ο Πακέτο Σημειώσεων Εισηγήτρια : Δοξαστάκη Κάλλια.
Το νέο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο Μάρτιος 2016 Χριστίνα Λιβαδά.
Π. Ξαπλαντέρη, M.D., Ph.D. ΓΛΑΥΚΩΜΑ. Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΔΟΦΘΑΛΜΙΑ ΠΙΕΣΗ Το υδατοειδές υγρό που παράγεται από το ακτινωτό σώμα διαχέεται και γεμίζει το χώρο.
ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΝΟΙΑ & ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ.
Αιμορραγικό ιστορικό Μ.Καρακάντζα. ιστορικό Γυναίκα ηλικίας 23 χρονών, προσήλθε στον γιατρο γιατί από 48ώρου παρατήρησε μελανιές στα άκρα και τον κορμό.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Διδακτική της Πληροφορικής Εισαγωγή στις βασικές έννοιες 2016.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. Με τον όρο αφυδάτωση του δέρματος εννοούμε την απουσία νερού από τις στιβάδες του σε μη παθολογικές καταστάσεις. Ο όρος αφυδάτωση.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
Πήξη ονομάζεται το φαινόμενο της μετάπτωσης του αίματος από τη ρευστή κατάσταση στην ημιστερεή αντίστοιχη. Το φαινόμενο προκαλείται από την ενεργοποίηση.
Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα Η κατάσταση σήμερα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΑΝΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΧΙΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ.
1 Εμπορικό και Οικονομικό Δίκαιο Εμπορική Ιδιότητα Παππά Βιβή Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου.
Φυσιολογία της αιμόστασης Μ.Καρακάντζα. Ενεργοποίηση αιμοπεταλίων- αιμοπεταλιακός θρόμβος Ενεργοποίηση διαλυτών παραγόντων της πήξης-ινώδες Ενεργοποίηση.
Φλεβική θρομβοεμβολική νόσος IV Εξάμηνο Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας 12.I.’10 Δ. Παπαγόρας.
14/11/2016 Ι. ΜΕΛΕΤΗΣ 1 ΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΑ ή σύνδρομο Moschkowitz (ενήλικες): Διάσπαρτες θρομβώσεις της μικροκυκλοφορίας και ένα σύνδρομο.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
Ηγέτες της Αναπηρίας του Αύριο
Αιμορραγία-Θρόμβωση-Εμβολή-Εμφραγμα-Είδη νεκρώσεων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΗΞΗΣ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
H ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ 27Α ΚΦΕ
Αιμορραγικές διαταραχές
Χρονιες λεμφικές λευχαιμιες
Επίκτητες λειτουργικές διαταραχές των αιμοπεταλίων
Αιμόσταση και μετάγγιση
Βασικές αιματολογικές αναλύσεις
ΑΝΑΙΜΙΕΣ.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
Διαταραχές της Αιμόστασης (Πήξης)
ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ
Απο τον φιλιππο β΄ στα Ελληνιστικα βασιλεια
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α.
ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΙ Μητράκας Π. Λάμπρος MD, MSc, PhD Ουρολόγος, FEBU
Сучасная беларуская мова
Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη Γνώση
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Διαταραχές της αιμόστασης

Oρισμός της αιμόστασης Αιμόσταση είναι η λειτουργία μέσω της οποίας αναστέλλεται η αιμορραγία που ακολουθεί μια αγγειακή κάκωση.

Oρισμός της αιμόστασης Η αιμόσταση εξαρτάται από τις στενά συνδεδεμένες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε: Αγγειακό τοίχωμα Αιμοπετάλια Παράγοντες πήξης Οι αναστολείς της πήξης και το σύστημα θρομβόλυσης διασφαλίζουν τον περιορισμό της πήξης στη θέση της βλάβης.

Διαταραχές της αιμόστασης Ανεπαρκή αιμόσταση που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία προκαλούν: Ανωμαλίες του αγγειακού τοιχώματος Η θρομβοπενία Λειτουργικές ανωμαλίες των αιμοπεταλίων Διαταραχές του μηχανισμού πήξης του αίματος

1 Ανωμαλίες του αγγειακού τοιχώματος Εκδηλώνονται με εύκολη εμφάνιση εκχυμώσεων, πετεχειών και αυτόματων αιμορραγιών των βλεννογόνων. Ο χρόνος ροής, ο χρόνος προθρομβίνης, ο χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης και ο αριθμός των αιμοπεταλίων είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

1 Ανωμαλίες του αγγειακού τοιχώματος Συγγενείς Συγγενής αιμορραγική τηλεαγγειεκτασία. Πρόκειται για μια επικρατούσα αυτοσωματική νόσο που εκδηλώνεται με αιμορραγίες αυτόματες ή μετά από μικροτραυματισμούς. Συχνά παρατηρείται σιδηροπενία. Σύνδρομο Ehlers- Danlos Σύνδρομο Marfan

1 Ανωμαλίες του αγγειακού τοιχώματος Eπίκτητες Έλλειψη βιταμίνης C ( σκορβούτο) Φυσιολογική γήρανση ( γεροντική πορφύρα) Πορφύρα Henoch – Schonlein: εμφανίζεται στην παιδική ηλικία , αποτελεί μια αλλεργική πορφύρα.

2 Αιμοπετάλια Η ελάττωση του αριθμού των αιμοπεταλίων ( θρομβοπενία) και οι λειτουργικές διαταραχές των αιμοπεταλίων προκαλούν αιμορραγίες στους βλεννογόνους ή στο δέρμα ( πετέχειες, εκχυμώσεις). Κατά κανόνα οι πετέχειες εμφανίζονται όταν ο αριθμός των αιμοπεταλίων γίνει μικρότερος από 10.000 κκχ. Αιμορραγίες ενδέχεται να εμφανιστούν και με μεγαλύτερο αριθμό αιμοπεταλίων όταν αυτά εμφανίζουν λειτουργικές διαταραχές.

2 Αιμοπετάλια Θρομβοπενία Συγγενής: είναι σπάνια Επίκτητη: αποτέλεσμα ανεπαρκούς παραγωγής ή επιτάχυνσης καταστροφής των αιμοπεταλίων. Αυτοάνοση θρομβοπενία: στην περίπτωση αυτή τα αιμοπετάλια καλύπτονται από αυτοαντισώματα και καταστρέφονται. Ο χρόνος ζωής τους ελαττώνεται από 10-14 μέρες σε λίγες ώρες. Θρομβοπενία από φάρμακα Διάχυτη ενδαγγειακή πήξη Θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

3 Λειτουργικές διαταραχές των αιμοπεταλίων Χαρακτηρίζονται από παράταση του χρόνου ροής με φυσιολογικό αριθμό αιμοπεταλίων και από διαταραχή της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Οι συγγενείς ανωμαλίες είναι σπάνιες Για τις επίκτητες ανωμαλίες το πιο συχνό αίτιο είναι η χρήση ασπιρίνης και άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων.

4 Διαταραχές της πήξης του αίματος 4 Διαταραχές της πήξης του αίματος Ακατάσχετη αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα κληρονομικής βλάβης μιας ή περισσοτέρων πρωτεϊνών που εμπλέκονται στο μηχανισμό της πήξης. Σήμερα έχουν περιγραφεί κληρονομικές ανεπάρκειες που αφορούν όλους τους παράγοντες της πήξης.

Παράγοντες πήξης Ινωδογόνο I Προθρομβίνη II Ιστικός III Ασβέστιο IV Παράγοντες πήξης Ινωδογόνο I Προθρομβίνη II Ιστικός III Ασβέστιο IV Προαξελερίνη V Αξελερίνη VI Προκονβερτίνη VII Αντι αιμορροφιλικός παράγοντας VIII Christmas IX Stuart Prower X PTA ( Plasma Thromboplastin Antecend) XI Hageman XII FSF ( Fibrin Stabilizing Factor) XIII

4 Διαταραχές της πήξης του αίματος 4 Διαταραχές της πήξης του αίματος Ανεπάρκεια του παράγοντα VIII Aποτελεί την πιο κοινή κληρονομική διαταραχή. Είναι γνωστή σαν αιμορροφιλία Α. Το γονίδιο για τον παράγοντα VIII βρίσκεται στο Χ χρωμόσωμα οπότε η έλλειψή του κληρονομείται φυλοσύνδετα. Τα κλινικά σημεία κυμαίνονται από πολύ ήπια συμπτώματα μέχρι βαριά αυτόματη αιμορραγία. Οι πάσχοντες φέρουν <1% του φυσιολογικού παράγοντα VIII ενώ οι φορείς έχουν περίπου 50% του φυσιολογικού.

4 Διαταραχές της πήξης του αίματος 4 Διαταραχές της πήξης του αίματος Ανεπάρκεια του παράγοντα ΙΧ (νόσος Christmas- αιμορροφιλία Β) Παρουσιάζει παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά με την αιμορροφιλία Α , είναι επίσης φυλοσύνδετη, τέσσερις φορές λιγότερο συχνή και συνήθως ηπιότερη από την Α.

4 Διαταραχές της πήξης του αίματος 4 Διαταραχές της πήξης του αίματος Νόσος von Willebrand Kατά κανόνα αυτοσωμική επικρατούσα και οφείλεται σε μεταλλάξεις του γονιδίου που κωδικοποιούν τον παράγοντα von Willebrand. Συχνότερη από την αιμορροφιλία Α με ίση επίπτωση σε άνδρες και γυναίκες.